Nieuwe Buiten Voilere, hulp/info gevraagd

Gestart door Raymond, 20 maart 2009, 13:31:34

« vorige - volgende »

Raymond

Inmiddels zijn wij goed gevestigd in ons nieuwe huis en wordt het tijd om na te gaan denken over de voilere in de achtertuin.

We worden inmiddels gek van als dat stof binnenhuis van de valkjes. Daarnaast vinden de katten het erg relaxe om op de voilere te gaan liggen. Valkjes vinden het inmiddels ook prima en kijken er niet meer van om. Ze dagen de katten zelfs uit door op de bodem te gaan lopen. Vooral snowy.

Maargoed de buitenvoilere. We hebben nog wel wat vraagjes wat nou goed is voor de valkjes. We hebben een tuin op het Zuiden.

Maat:
Wij hadden in gedachte om het buitenverblijf 3M * 1,5M te maken en dan 2.15M hoog. het nachtverblijf/binnenverblijf wordt 2M*1.2M en dan ook 2.15M hoog.

Hoeveelheid:
We hebben nu 4 valkjes die daar straks in komen. Ruimte zat. Maar er zullen er tzt meer bijkomen. Wat is ongeveer het max wat je aan valkjes erin kan houden?

Afwerking:
De voilere komt tegen onze schuur aan met daarin 2 vlieggaten. De schuur is momenteel geschilderd. Kan de verf kwaad voor valkjes? (ik weet niet wat voor verf erop zit). Wat kan je het beste hiervoor gebruiken.
Eén zijde komt tegen de schutting/kant van de buren. Is het verstandig om deze kant dicht te maken of gewoon open te laten. Wat zijn hier goede oplossingen bij.
Het nachtverblijf willen we betegelen en tegen het plafond gewoon gipsplaten.

Bevestiging:
Hoe hebben jullie je buitenvoilere bevestigd aan de grond? Eerst een laag beton gestort of gewoon op de grond/aarde gezet. Wat zijn hier de mogelijkheden voor.

Bodem:
De grond van de buitenvoilere, kan je die het beste gewoon als aarde laten of kies je liever voor steen? Dit ivm met schoonmaken en graven (van andere dieren bv).
Wat hebben jullie in de binnenvoilere op de grond? Momenteel is dat bij ons gewoon kaal beton van de schuur.

Dakbedekking:
Wij zitten eraan te denken om de helft van de buitenvoilere met dicht dak te laten maken en de andere helft zonder. We zaten te denken aan een donkerkleurig dak om zo wat schaduw te creeëren in het buitenverblijf met zonnig weer.

Toegang:
We nemen geen deur in de buitenkant van de buitenvoilere, we willen er eentje van binnen naar buiten maken. hierdoor kan niemand de buitenvoilere ongewilt openen. We krijgen dus twee deuren. 1 in de schuur naar het nachtverblijf en 1 van het nachtverblijf naar de buitenvoilere. Zouden jullie die 2e deur dicht maken of ook van gaas. Dit ivm tocht eventueel.

Voerplaatsen:
Het lijkt ons het beste om deze in het binnenverblijf te plaatsen. Wij dachten aan 2x een 3 baks draaiplaat en dan aparte drinkwater voorzieningen. Graag willen we weten of er meer voerbakken moeten zijn als er meer valkjes komen.

Het binnenverblijf
Hier dachten we aan om een gedeelte dicht te maken om ze minder zicht in de garage te geven. Deur wordt iig wel van gaas. Wat zijn jullie ideeën hierover?

Inrichting:
Je er zijn een hoop speeltjes en mogelijkheden voor een voilere natuurlijk, maar waar moet echt rekening mee worden gehouden in het nachtverblijf en de buitenvoilere? (behalve dat je er geen giftige planten inzet natuurlijk)


Het zijn een hoop vragen, maar we willen het graag in 1x goed doen. We horen graag al jullie adviezen en meningen. Foto's en alles is welkom.

Onze planning ligt begin juni. We zullen rond 5 juni beginnen met de tuin te verbouwen. Ik zal straks wat foto's maken van de plek zoals die er nu uitziet.

Alvast bedankt en alle hulp is welkom.



Klik op de banner voor onze website

Klik hier voor ons huidige dagboekje

Rianne

Wat voor materiaal wil je gebruiken? Ik heb er zelf 1 van aluminium. Dit is qua aanschaf wat duurder maar het blijft z'n waarde houden en is onderhoudsvrij. Een standaardpaneel is (ik dacht) 90 x 200 cm.
Gebruik je je binnenhok elke avond of laat je ze kiezen of ze er in willen? In het laatste geval zou ik m niet te groot maken omdat 9 van de 10 valkjes gewoon buiten slapen, zomer en winter. Dan is het zonde van je ruimte.
Mijn voliere is ruim geschat 3x2 en daar zitten er nu 10 in. Als je wilt kweken is dit ongeveer wel het maximale omdat je per nest op 4 jongen kunt rekenen, of meer.
De schutting kant, hoe bedoel je, open of dicht? Als de wind net op die hoek staat zou ik m dicht maken.
Mijn voliere staat op stoeptegels. Voor betonfundering moet je een vergunning aanvragen. Verder is het frame aan de muur bevestigd met van die hoekplaatjes. Ik gebruik beukensnippers als bodembedekking, maar mijn voliere is van boven 95% waterdicht. Als je een kant open houdt, zou je er zand in kunnen gooien.
De 2e deur zou ik idd dicht maken vanwege tocht.
Ik heb op 10 valkjes 2 grote voerbakken, apart van elkaar geplaatst. Er hangt 1 waterbak en er staat er 1 op de grond voor de kwartels. Dit gaat bij mij allemaal prima en er is voldoende voedsel.
Je binnenverblijf zou je (deels) van doorzichtig materiaal (plastic platen of gaas) kunnen maken zodat je evengoed kunt zien of alles nog goed gaat met je vogels, mochten ze binnen zitten.
Qua inrichting, hang het niet te vol. Je begint met een paar valkjes dus hoef je je voliere niet vol te hangen met stokken, touwen en speeltjes. ;) Bij paniek hangt dit in de weg (mocht je ze 's nachts buiten laten). Het is bij mij ook vrij beperkt maar ze hebben allemaal een eigen favoriet plekje. Kies voor wilgen of fruitbomenhout, dan hebben ze nog iets te slopen.

Raymond

20 maart 2009, 23:33:24 #2 Last Edit: 20 maart 2009, 23:35:08 by Ray
Rianne. De voilere wordt inderdaad wel van alluminium, we moeten alleen even kijken of het zilver of groen wordt.

het binnenok is inprincipe altijd open voor ze. Er komen twee vlieggaten in de wand, welke wel afsluitbaar zijn. Maar dat mogen ze zelf bepalen.

met de schuttingkant bedoel ik de scheiding tussen de buren en ons. De schutting is niet helemaal dicht en er sis dus zicht vanuit hun tuin op de voilere

Heb jij er echt een wilgenboom instaan of zet je er regelmatig takken in?


Klik op de banner voor onze website

Klik hier voor ons huidige dagboekje

Peter

Gaas:
Hoe donkerder het gaas hoe beter je de vogels ziet, daarom zie tegenwoordig steeds vaker groen en zwart gaas. Let wel op dat je op donker gaas voor het oog sneller vies wordt.

Bodem:
Wij hebben zelf eerst gras en zand gehad maar de grond raakt op een bepaald moment verzadigd met poep van de valkjes en dat stinkt erg als het gaat schoonmaken. Tegenwoordig hebben we stenen op de bodem liggen en die zijn makkelijker schoon te houden.

Voliere aan de grond vastmaken
Wij hebben trottiorbandjes hiervoor gebruikt, de bandjes van 25 cm hoogte. Vervolgens gaten geboord in de voliere vanaf de onderzijde, als je het van bovenaf doet zit het gaas in de weg. Vervolgens de voliere op de bandjes geplaatst en de gaten in de voliere overgenomen op de trottiorbandjes. Voliere weer verwijderd en de goten geboord in de bandjes. Daarna de voliere vast gezet met slagpluggen.

Deze pluggen sla je vast maar kun je later wel los schroeven, let op sla niet te hard dan kun je je voliere beschadigen.

Dak:
Als je donker dak toepast kan de warmte direct onder het dak aardig oplopen in de zomer. De er ook aan als je op een deel geen dak plaatsten er ontlasting van wilde vogels in de vlucht kan vallen en een mogelijk bron van ziekten kan vormen.

Speelgoed:
Denk vooral aan speelgoed wat niet gevoelig voor weersomstandigheden, denk aan roesten, verweren en verkleuren.

Tot slot...
Veel mensen laten vaak met plezier hun voliere zien en geven vervolgens ook tips. Ik kan je dus aanraden om eens bij wat mensen langs te gaan en daar ideeën op te doen. Zo kun je ook leren van fouten van een ander maar ook van de goede punten van een ander. Mocht je in de buurt van Zwolle komen ben je hier natuurljk ook welkom :)

Groeten,
Peter

Rianne

Het is lastig om aan takken te komen die groot genoeg zijn. We hebben 2 stekken staan van wilgenbomen, daar knip ik wat takken vanaf en leg ik op de bodem. Ze trekken de bladeren en de schors er vanaf, zijn ze lekker bezig. Voor zitgelegenheid heb ik voornamelijk touw of speeltjes. Ik zal eens zien of ik een goede foto heb.

Rianne

Lente-zomer-evt herfst opstelling, in de winter doen we een rietmat vanaf het deurtje rechts tot onder het afdak er om heen. Aan de rechterkant achter de wilgenmat zit nog een schuttingpaneel voor extra beschutting.








Dit was een speeltje aan een ketting, maar de ketting ging roesten. Nu is het een ladder, en een erg populair zitplekje geworden. Ik doe vaak trosgierst in de verticale blokjes zodat ze er wat meer moeite voor moeten doen om erbij te komen.


Hieronder zitten ze op een voliere paneel, waar wegens uitbreiding het gaas uit is gehaald. Hier heb ik touw omheen gedraaid, maar dat staat niet op de foto.


Ze zitten graag in de ringen, misschien omdat het natuurlijk meebeweegt zoals bomen in de vrije natuur?

Raymond

Zwolle woon ik niet echt in de buurt.

Ik woon een stuk dichter bij Rianne :). Ik zal inderdaad ook even het Hoe ziet jou voilere eruit doorspitten. Daarnaast heb ik natuurlijk het topic van peter zijn voilere bouw opgeslagen :D

Tegen die tijd gaan we ook wel een nieuwe dagboek bijhouden.


Ik zie bij Rianne dat je de helft dicht hebt gemaakt aan een kant. Dat willen wij iig in het binnenhok doen. Buiten willen we het tot op de bodem doen met gaas.

Rianne hoevaak moet jij de bodem schoonmaken?  Wat ze hebben waat een favoriet plekje en daar doen ze dan ook hun behoeftes.


Klik op de banner voor onze website

Klik hier voor ons huidige dagboekje

Rianne

Als je de onder de vaste zitplekken af en toe de schoffel erdoorheen haalt, kan het wel een tijdje mee. Er zit niet een bepaalde tijd aan vast maar als ik zie dat het hout donker wordt en dat er veel ontlasting ligt, haal ik het er uit. Het hangt er van af hoeveel vogels er in zitten. Het ligt hier meest een maand of 2 a 3.

Raymond

Bij deze een aantal foto's van waar de voilere moet komen in juni.

Waar nu nog oude verwarmingen en wat dakpannen staan komt straks de voilere.


Hier zie je de openingen in de schutting naar de buren. Dat is de reden dat ik vroeg of het verstandig is om de achterwand dicht te maken of gewoon van gaas te laten. (een andere schutting is natuurlijk ook een optie)


Hier moet het binnenverblijf komen. Ongeveer 100 of 120cm vanaf de achterwand. De linker (houten) wand wordt geisoleerd en het achterste raam wordt vervangen voor twee vlieggaten. (of zou 1 genoeg zijn)


Klik op de banner voor onze website

Klik hier voor ons huidige dagboekje

Rob S

Hallo Ray,

Ik heb een stalen voliere geplaatst op een betonnen fundering. Wat betreft de vergunning hiervoor, dat is per gemeente verschillend. Bij ons in de gemeente heeft het te maken met de oppervlakte van de voliere. Die van mij is dus niet zo groot dat ik een vergunning nodig heb.

Ik zou persoonlijk kiezen voor een aluminium voliere, dit is zeer onderhoudsarm en makkelijk schoon te maken. Wat betreft de afscherming naar de buren, ik zou het dicht maken. Je hebt namelijk altijd kans de de vogels tegen het gaas hangen en dan gaan poepen of wat dan ook. Als je het dicht maakt hebben ze er zowiezo geen last van! Ook zou ik de voliere geheel overdekken, dit i.v.m. ziektes die in uitwerpselen van andere vogels kunnen zitten die overvliegen, denk aan de vogelgriep e.d. Toen moest ook alles overdekt worden ;)

Als bodembedekking gebruik ik metselzand. Erg makkelijk schoon te houden, namelijk gewoon het zand zeven en eens in de zoveel tijd vervangen.

Succes!

Groeten


Raymond

Rob bedankt voor je toevoegingen.

WIj zijn er redelijk uit. Alleen het dak nog niet. De 1 zeg A en de andere B. Momenteel zitten wij eraan te denken om het 50-50 te doen. Gezien valkjes ook erg dol op regen zijn.

De achterkant wordt inderdaad dicht gemaakt met trespa in de kleur wit/groen (binnen-/buitenkant).  De maten worden 300cm lang 150cm breed en 200 hoog. Er komen 2 vlieggaten in de muur.

De binnen voilere wordt 120diep 200 breed en 200 hoog. Hiervan wordt de onderkant tot 120cm hoogte dicht gemaakt met trespa (groen/wit) en in de trespa op ongeveer 120cm 2x een 3gaats plateau voor het voer.  De deur komt in het midden. We maken de helft dicht ivm de andere rotzooi in de schuur (fietsen e.d.)

Rondom komt onderop een mosrand (groen). Binnen voilere krijgt een alluminium kleur en de buitenvoilere een groenkleur.

Dat is wat wij in gedachte hebben op dit moment.


Klik op de banner voor onze website

Klik hier voor ons huidige dagboekje

Romy

Hoi Ray

Ik heb zelf geen volière en heb er dus geen ervaring mee. Maar ik denk toch dat het aan te raden is om je volière volledig te overdekken.
Dat valkjes ervan houden om in de regen te zitten is wel een feit. Maar ik zag ooit op deze website een volière waar er een stukje was aangemaakt en dat was dan niet overdekt. Het was een kubus van zo'n 50 op 50 op 50 wat ongeveer 1,2 meter boven de grond hing. Als er door vreemde vogels boven gepoept werd, dan viel die poep gewoon erdoorheen want die volledige kubus was in gaas gemaakt. Ik vond het een heel slimme oplossing.

Misschien dat de eigenaar van deze volière zich hier wel bekend wil maken, want ik weet niet meer waar ik het gezien heb op dit forum of van wie die volière was.

Groetjes
Romy

Peter

Hoi Ray, als het alleen om de regen gaat kan je gerust het dak volledig dicht maken. De regen valt nooit 100% recht naar beneden. Het regent bij ons ook vaak "in", de valkjes hangen dan aan het gaas en worden zo nog erg nat :)

Rob S

Citaat van: Peter op 24 maart 2009, 21:07:29
Hoi Ray, als het alleen om de regen gaat kan je gerust het dak volledig dicht maken. De regen valt nooit 100% recht naar beneden. Het regent bij ons ook vaak "in", de valkjes hangen dan aan het gaas en worden zo nog erg nat :)


Helemaal mee eens, ik zou het ook geheel overdekken. Zo'n kubus eraan is wel leuk, maar reken erop dat het wel heel wat duurder is, gezien het geen standaard deel is en op maat gemaakt moet worden ;)

Raymond

Ja ik heb dat aparte hokje ook gezien hier op het forum. Ik geloof dat het gewoon bij het topic 'hoe ziet jou voilere eruit' staat.

We hebben een prijs gekregen voor de voilere. Dat was wel even bedenken wat we precies wilde. Niet echt goedkoop.
Hiervan was alleen een deel van het dak bedekt, we hebben dus nog even een navraag gedaan wat het kost als we het gehele dak bedekken.

Hebben jullie e voilere laten plaatsen of hebben jullie het zelf gedaan. Indien je het zelf hebt gedaan, was dat goed te doen?


Klik op de banner voor onze website

Klik hier voor ons huidige dagboekje