4 mei 2025, 20:37:12

Jonge Kimmy legt haar eerste ei

Gestart door Marcel, 24 januari 2005, 19:31:31

« vorige - volgende »

Marcel

Hallo allemaal,

Ik heb vorig jaar berichten geplaatst over mijn zelfgebouwde driehoekige voliere en een aantal klimbomen. Daarna heb ik geschreven dat mijn eerste twee valkjes twee mannetjes bleken en dat ze het niet zo goed met elkaar konden vinden. Daarna heb ik geschreven dat ik er eentje heb kunnen omruilen en dat het nieuwe tweetal het beter met elkaar konden vinden. Daar heb ik nu bewijs van:


Op de foto is Kimmy op de stok te zien, papa past even op het ei. Dat was even een moment, want daarvoor en nu erna zit Kimmy er weer bovenop (beetje onwennig dat wel). Leuk! Maar... het punt is dat Kimmy erg jong is.

Ze is van April en dus net 9 maanden en ik lees dat je moet wachten tot ze ongeveer 2 jaar zijn. Mika is 10 maanden ouder dus anderhalf jaar. Maar om eerlijk te zijn komen de initiatieven tot het paren toch vooral van Kimmy, die biedt zich dagelijks aan en hij lijkt er wel bereid toe te zijn maar moet wel over gehaald worden door Kimmy.

Ik heb een boekje waarin staat dat je na een paar dagen kunt zien of het bevrucht is. Ik heb ook gelezen dat je het ei niet te snel weg moet halen bij een jonge pop. Dan gaan ze weer opnieuw leggen en de pop moet ook uitrusten. Ze zijn echter al weken lang behoorlijk actief samen dus ik denk niet dat er snel een eind aan gaat komen. Hoewel ik er niet perse tegen ben, was ik ook niet van plan om binnen twee jaar een broedkast te plaatsen.

Wat is het beste voor de vogels?
Ei weghalen als ze er niet meer op zitten?
Broedkast plaatsen als ze wel blijven zorgen voor het ei?
Of echt pas na twee jaar een kast plaatsen?
Hoelang kan een ei zonder warmte van het broeden?
Andere tips?

Karin

Ik zou het eitje nu gewoon laten liggen, komt het uit  en verzorgen ze het goed, dan is het een geluk, zo niet, andere keer beter. Wil je absoluut geen jong dan kun je het eitje gewoon vervangen door een kunstei of als het net gelegt is aan beide kanten een gaatje in het ei prikken. Blijven ze aan de gang met eitjes en vind je jongen toch wel leuk, dan zou ik als het popje 1 - 1 1/2 jaar is een broedblok ophangen. Ik heb ook een pop van 9 maanden die wat af wipwapt  ;D Maar als zij een ei legt ( ik had hem eigelijk wel verwacht, omdat ze zo met haar kont zat, maar nee, nog geen ei ) ga ik het door een onbevrucht oud ei vervangen ( heb ik toevallig nog liggen, maar een kunstei werkt ook goed ) en ze krijgt pas een blok als ze een maand of 14 is.

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Theetje

Hoi Marcel,

Ik heb vorig jaar hetzelfde meegemaakt. Onze lLizzy was een krap jaartje oud en dus ook te jong. Ik heb het eitje wel uit laten komen, maar helaas wist ze niet wat ze er mee moest. Gelukkig had ik pleegouders paraat en het is nu uitgegroeid tot het mooiste jong van vorig jaar.

Je kunt de gok natuurlijk wel wagen, maar houd er rekening mee dat ze eigenlijk niet weten wat ze ermee moeten.
Gaat het goed is het mooi meegenomen, gaat het fout dan is het jammer. Je hebt het in iedergeval niet bewust gestimuleerd door een blok aan te bieden, dus je kunt hier toch weinig tegen doen. Afwachten maar.

Groetjes

Theetje


Paul

Hoi Marcel,

Mijn jongste koppeltje legde de eitjes toen de pop net een jaar was en de man ongeveer 10 maanden.
Tot nu toe zijn dat mijn beste ouders geweest van alle koppels.
Dus het kan ook wel goed gaan en dat ze de jongen gewoon grootbrengen.
Als je met 4 dagen met een lampje op het ei schijnt kan je vaak aders zien als het bevrucht is en hoe langer zo broeden hoe meer aders tot het bijna helemaal rose/rood van binnen is en veel donkerder.

Groetjes, Paul

Marcel

Vandaag hebben ze een tweede ei gelegd. Het eerste heb ik er nog in laten liggen. Ze zijn er wel mee bezig, maar 's nachts zitten ze op de stok en overdag zitten ze er niet de gehele dag op. Maar het vrouwtje zit er het merendeel van de dag op.

Ik heb het eerste ei gisteravond even bekeken en er zit wel een tekening in, maar ik weet dat je het nu nog niet kunt zien. Ik blijf me wel afvragen of ik het niet weg moet halen. Ik kan me niet voorstellen dat er iets uit gaat komen als ze er 's nachts niet op zitten, of kan 16 uur per etmaal broeden ook genoeg zijn?

Kern voor mij is wat goed is voor hen, mentaal gezien...

Theetje

Hoi Marcel,

Zeker de eerste dagen kan het zijn dat ze nog niet de hele dag op het ei zitten. Dat schijnt niet altijd wat uit te maken.

Als ze er dalijk niet meer naar omkijken kun je ze weghalen. Als je dat nu doet heb je een kans dat de pop blijft leggen omdat haar nestje maar niet vol raakt. Dat heeft ook weer zijn nadelen.

Succes met de eitjes

Theetje


Paul

Hoi Marcel,

Als een ei nog onbebroed is kan het ongeveer 14 dagen koud liggen en dan nog steeds uitkomen als ze gaan broeden.
Zeker de eerste dagen maakt het niet zo veel uit dat ze er niet de hele dag op zitten.
Vaak na het tweede of derde ei beginnen ze echt fanatiek te broeden.
Als het broedproces eenmaal begonnen is mag het niet te lang meer afkoelen maar het is voor een ei wel goed als het elke dag een kwartiertje wat afkoeld.
Na 4 dagen echt broeden kan je vaak duidelijk aders in een ei zien zoals op deze foto:


Groetjes, Paul

Marcel

Bedankt Paul, nu weet ik dat het dus nog steeds wat kan worden. Dan is de vervolgvraag of ik er miscshien toch een broedhok in moet plaatsen of er iets anders bij moet doen. Dus nestmateriaal, eivoer, etc.

Ze hebben het ei gewoon op de grond gelegd en de houtsnippers zelfs opzij geschoven. Dus ze gebruiken nu totaal geen nestmateriaal. Hij broedt niet, zij overdag de hele dag tenzij ze wat eet. 's nachts zitten ze beiden op de stok.

Moet ik er wat nestmateriaal bij doen? Helaas moet ik vrijdag t/m zondag weg dus kan ik ze niet goed observeren. De kans bestaat dus dat ze nog meer gaan leggen (ze krikken trouwens tussendoor nog vrolijk verder) Jammer dat ik er dit weekend dus niet bij ben. Maar fysiek lijkt ze er geen enkel probleem mee te hebben dus dat scheelt.

Lin

Wat een mooie foto trouwens Paul,

Veel succes met de eitjes Marcel!


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Paul

27 januari 2005, 18:28:14 #9 Last Edit: 27 januari 2005, 18:28:49 by Paul
Hoi Marcel,

Valkparkieten gebruiken geen nestmateriaal dus je hoeft er niks bij te leggen.
Een broedhok zou inderdaad wel het beste zijn ook als je een nestje wilt hebben want dan hebben ze toch wat meer rust.
Meestal leggen ze tussen de vier en 6 eitjes en dan met een dag er tussen.
Je kan een broedhok neerhangen en de eitjes daar dan in leggen en hopen dat ze daar dan verder gaan met broeden.
Maar je kan ook afwachten of dit wat gaat worden en dan de volgende ronde een broedhok neerhangen want je verstoord toch hun nest als je nu de eitjes gaat verleggen.
En op de bodem kunnen ze ook wel een nestje grootbrengen zeker omdat ze bij jou ook wel tam zijn.
Jouw bodem is ook van hout dus dat is ook niet te koud voor de eitjes.
Ik zou gewoon even aankijken wat ze doen en pas na dit nest een broedhok neer hangen.

Hoi Lin,

Die foto is inderdaad mooi en duidelijk :-)
Lique heeft hem gemaakt en je kan hem vinden links in de kolom bij kweken. http://www.valkparkiet.com/nl/files/kweekei.htm
Daar staat ook nog wat meer informatie die erg nuttig is.

Groetjes, Paul

Paul

Hoi Marcel,

Hier nog een foto die ik vanavond van mijn eigen eitje maakte je ziet hier heel duidelijk de aders lopen en die ei moet over een kleine week uit gaan komen ongeveer.


Links zie je een donkere vlek dat is het jong in het ei die moet nog wel wat gaan groeien voor het uitkomt.

Groetjes, Paul

ziralioness

Ik wilde dat ik dat nu ook eens in mijn eieren zag...!  ;D

Diane en haar valkjes; Nina, Kiko, Ricky, Breezer, Chiko, Bontje, Parel, Dina & Minki!
Rust zacht, lieve Sparky, Cinna & Wuppie...

Marcel

Na een weekend weg heb ik er nu 4. Ik heb ze vanavond bekeken en alle 4 tonen ze de cirkel aan het ronde eind en lichte horizontale strepen naar het puntige eind. Geen spoor van aders ofzo. De oudste is dus al ruim over de 4 dagen, dus ik neem aan dat ze allemaal niet bevrucht zijn.

Ik neem aan dat het verhaal nu opgaat dat ik ze beter kan laten liggen, opdat ze er niet meer gaat leggen? Of moet ik ze dan op een gegeven moment toch nog weghalen? Ik ben niet teleurgesteld (ze leren hjet vast wel in de toekomst) maar ben eigenlijk de hele week alleen aan het denken aan hun welzijn...

weedee

Ik heb twee valkjes van jun 04.Ik hoor nu dat een pop zeker 9 maand moet zijn om geslachtsrijp te zijn.Wel ons Fientje heeft op 18 dec haar eerste eitje gelegd,daarna om de twee dagen één wat maakt dat ze op 21 jan aan haar 14de ei toe was.Ik vraag me af hoe ik dat kan laten stoppen.Dit kan toch nooit gezond zijn ? Ofwel?

Nu de laatste tien dagen is het gelukkig gestopt.Maar Flup (het mannetje )is weer druk bezig met haar te versieren.
Wie geeft mij raad ?????

Paul

Hoi Weedee,

Heb je de eitjes weg gehaald of laten liggen?
Als je ze weghaald blijven ze namelijk eitjes leggen dus je moet ze gewoon 3 weken laten liggen dan blijft het bij 4 tot 6 eitjes meestal.
Als een popje een ei legt is ze in princype wel al geslachtsrijp alleen gaat een nestje vaak fout omdat ze nog te speels zijn en onervaren.

Groetjes, Paul