jong van ruim 1 week bij ouders weg, wat nu?

Gestart door blackblom, 31 oktober 2004, 17:23:05

« vorige - volgende »

blackblom

Wij hebben 2 koppels valkparkieten in een buitenvoliere. Een stel had weer eitjes, en er kwamen 3 jonkies. Echter op een gegeven moment waren er nog maar 2 (??) en een van die 2 lag gisteren dood in het kastje, de andere was op leven na dood. Hij was heel erg koud, de ouders gingen regelmatig uit het kastje, maar hij werd wel gevoerd, gezien zijn volle krop. We hebben hem mee naar binnen genomen en opgewarmd en wat brinta met water gegeven, en wat voer geplet en gegeven, omdat ik geen opfokvoer heb, en het weekend is nu. We hebben hem nu in een elektrische voetenzak zitten met doeken, dat is lekker warm, dat doet hem goed. Wat kan ik nog meer doen, want het voeren is wel erg lastig, hij doet niet zelf zijn snaveltje open. Als het in zjin bekje zit, eet hij het meestal wel op, al gaat het wel moeizaam. In zijn krop zaten wel hele zaadjes, door de ouders gegeven, betekent dit dat wij dat ook kunnen voeren, en hoe vol moet de krop zitten.
Wat kan ik het beste doen, en doe ik er wel goed aan hem bij de ouders weg te halen. Had ik het niet gedaan dan was hij in ieder geval dood geweest door kou. Graag een advies van julie. Alvast bedankt!!

birdy2

Het enigste wat ik op dit moment kan bedenken is om de ouders ook naar binnen te halen en het jong bij ze terugzetten. Is het makkelijkste voor jou en het kleintje heeft de beste kans om groot te worden.

Paul

Hoi blackblom,

Als je het kleintje met de hand groot wil brengen gaat daar wel 6 weken lang erg veel werk in zitten houd dat goed in de gaten.
Je kan het beste zo snel mogelijk nutribird A21 halen en hem dat via een spuitje geven.
Zolang je dat niet hebt kan je wat brinta en eivoer malen tot poeder en hem dat een dag geven.
Nooit hele zaden geven daar gaan de jongen aan dood omdat ze niet voorverteerd zijn wat de ouders geven heeft in de krop al een tijdje zitten verteren bij de ouders en dan geven ze het pas.
Op een leeftijd van 8 tot 14 dagen moeten ze 5 keer per dag 4-6 ml pap hebben en je mag het pas geven als de krop leeg is.
De richttijden om te voeren zijn dan 7:00   11:00   15:00   19:00  en  23:00 uur.
Maar de beste manier is de manier die Birdy2 vertelde dus de ouders naar binnen halen dat geeft de grootste kans op succes.

Groetjes, Paul

Karin

Heb je nu nog broedblokken hangen dan ? Daar is het veel te laat voor. Het is normaal dat de ouders op een gegeven moment regelmatig uit het blok gaan en terugkomen om te voeren. Daar is het nu veel te koud voor. De jongen zullen snel afkoelen en sterven. Ook is het verstandig als je gaat kweken altijd voor noodgevallen handvoeding in huis te hebben. Je zult altijd zien dat het net in het weekend is  ::) Ik hoop dat het jong het nog haalt, want als een jong erg afkoelt zal zijn krop ook niet meer goed werken. Je mag pas voeden als de krop leeg is, maar dat kan nog even duren, omdat de krop nu dus langzaam zal werken. Er zijn wel kunst en vliegwerkoplossingen voor, maar daar heb ik niet genoeg ervaring voor om je hier over advies te kunnen geven. Misschien iemand anders hier op de lijst ? Of anders advfies vragen aan een vogeldierenarts ? Misschien is het inderdaad het verstandigst om de ouders plus jong naar binnen te halen, maar denk er wel aan dat de ouders pas in het voorjaar weer naar buiten kunnen als ze binnen hebben gezeten. Hebben ze eigelijk al vaker nesten gehad ? Hoeveel dit jaar en ging het toen wel goed ? Succes ermee !

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Paul

Karin schreef:
CitaatMisschien is het inderdaad het verstandigst om de ouders plus jong naar binnen te halen, maar denk er wel aan dat de ouders pas in het voorjaar weer naar buiten kunnen als ze binnen hebben gezeten.

Hoi Karin,

Wat ik vanmiddag van een dierenarts begrepen heb kan je een gezonde vogel gewoon van de warmte in de kou zetten in de natuur heb je tussen dag en nacht ook temperatuursverschillen van 30 graden tussen dag en nacht.
Ik keek er ook van op maar dat schijnt dus met een gezonde sterke vogel dus niet uit te maken.

Groetjes, Paul

Karin

Nou, ik zou dat niet durven hoor  ;D Liever het zekere voor het onzekere.

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

blackblommarion

bedankt voor de reakties. Met het jong gaat het nu wel goed, ik heb hem regelmatig gevoerd met wat brinta en fijngemalen zonnepitten met water, echter niet toen de krop helemaal leeg was. Zal dat nu wel gaan doen. Hij poept echter als de beste en heeft het weer lekker warm nu. Om de ouders binnen te halen moet ik ff kijken of dat te realiseren is.
Het is denk ik inderdaad wel dom om de nestkasten te laten hangen, zoals nu blijkt, maar we hebben er helemaal niet bij nagedacht dat ze nog eieren zouden leggen. Vorig jaar was dat ook niet gebeurd, dus vandaar. We hebben afgelopen zomer ook nestjes gehad en dat ging goed.
Ik hou jullie op de hoogte.
groetjes,
Blackblom :)

Paul

1 november 2004, 05:31:22 #7 Last Edit: 1 november 2004, 05:31:51 by Paul
Hoi blackblom,
 
Laat in elk geval die zonnepitten weg ik heb daar pas 4 jongen aan dood zien gaan hier dat is veels te vet voor ze :-(
Binta en eivoer voor nood is veel beter en je moet dan snel nutribird of kaytee halen want daar zit ook calcium in en andere stoffen die ze nodig hebben wat je nu geeft is veels te eenzijdig voedsel.
Waarschijnlijk haalt ie het toch niet maar je kan het altijd proberen.
In elk geval nooit voeren als er nog iets in de krop zit anders is ie binnen een week dood aan kropverzuring :-(

Groetjes, Paul

blackblom

Het gaat heel goed met Doki, zoals we hem genoemd hebben. Ik heb vandaag opfokvoer gehaald en hij eet er goed van. Het is hardstikke leuk om te zien hoe hij opknapt, en steeds weer warmte en aandacht opzoekt als hij uit de voetenzak is, om gevoerd te worden. Verder slaapt hij veel. Ik heb er goede hoop op dat hij het gaat redden.
Op de doos van het opfokvoer staat dat hij met ongeveer 2 weken ook een beetje gemalen zonnepitten mag hebben alsook gemalen voer.
Als ik zoiets lees, sta ik toch in dubio, na wat ik hierboven heb gelezen. Ik zal voorlopig alleen even dat opfokvoer gebruiken. Ik zal trouwens proberen een foto van hem te plaatsen.

groetjes, :)
Blackblom

Paul

Hoi  Blackblom,

Ik denk dan dat je Cede opfokvoer hebt he.
Dat is prima in elk geval alleen dat is geen gewoon voer wat je erdoor moet mengen maar een soort van eivoer dus geen gewone zaadjes erdoor doen.
Ook de pap niet te dik maken het moet van de lepel af lopen en zeker als ze nog niet zo oud zijn moet het nog iets dunner zijn.
Zonnepitten heb ik er nooit doorgedaan als je dat doet moet je ze wel heel goed malen grote stukjes worden door een jong zeker niet verteert en hier zijn er 4 aan doodgegaan dus ik geen zeker jonge valkjes geen zonnepitten dat is echt niet nodig.

Groetjes, Paul

blackblom

Het gaat erg goed met hem, hij wordt al lekker brutaal en laat al flink van zich horen. Alleen die hoeveelheid van 4 -6 ml per keer, 5 keer per dag, dat haal ik niet hoor. Hij krijgt steeds ong. 3 - 4 ml., en dan nog is niet altijd zijn krop leeg de volgende keer. Alleen 's ochtends lukt dat wel, na de lange nacht. Afijn, volgens mij is het zo ook voldoende, dus ga ik er zo maar mee door. Ik heb er erg veel plezier in dat het goed gaat met onze kleine Doki.
Bedankt voor alle advies. ;D

Paul

Hoi  Blackblom,

Het is helemaal niet erg als ze wat minder eten hoor dat verschilt gewoon per jong de een eet gewoon meer dan de ander.
Als je er elke keer 3 ml in krijgt is dat ook goed.
Het kan ook met de warmte te maken hebben die moet ook lager als de jongen ouder worden.
Hier even twee tabellen over voeren en temperatuur.
Als ze ouder worden gaan ze op minder voedingen per dag vaak merk je al dat ze minder willen per voeding en dan maak je de tijden er tussen wat groter.
Als je inderdaad maar elke nacht de krop helemaal leeg laat gaan dat is erg belangrijk.

Hier de hoeveelheid voeding en de richttijden:
1-4  dagen  elke twee uur   1-2 cc
      
5-7   dagen  elke drie uur   2-3 cc
      
8-14 dagen 7:00   11:00   15:00   19:00   23:00 4-6 cc
      
15-24 dagen 7:00   12:00   17:00   23:00  7-10 cc
      
25-34 dagen 7:00   17:00   23:00   11-15 cc
      
35-44 dagen 7:00   19:00   11-15 cc
      
45 dagen tot  19:00    11-15 cc
zelfstandig eten.      

En hier de temperatuur ongeveer:
1-5 dagen  34,5 -35,5 graden
    
6-9 dagen  34-35 graden
    
10-14 dagen 33-34 graden
    
15-21 dagen 30-32 graden
    
22-28 dagen 27-29,5 graden
    
29-35 dagen 24,5-26,5 graden
    
vanaf 36 dagen  
tot ze volwassen zijn 21-24 graden

Wat de temperatuur betreft als je meteen rond de 30 graden gaat zitten en dat aanhoud tot ze veren hebben en dan pas gaat zakken gaat het ook vaak prima hoor dus je kan er altijd vanaf wijken.
Te warm is zeker niet goed dus houd dat ook in de gaten het jong word er erg sloom van en dat kan een reden zijn dat ze minder eten bijvoorbeeld omdat ze weinig bewegen en vaak languit plat op de bodem liggen.

Groetjes, Paul

blackblom

Nou, volgens mij zit hij in die voetenzak ideaal, daar is het ong. 30 C heb ik gemeten.
Gisterenavond verslikte hij zich in de pap, want hij is behoorlijk gulzig, hij kon niet meer ademen ;) en ik probeerde zijn nekje te masseren, maar dat hielp niet, en toen heb ik de pap weer via zijn snaveltje eruit "gezogen". Ik schrok me rot, dacht o jee, zal ik hem zo nog verliezen, maar gelukkig lukte het!!
Ik kan hem al niet meer missen...........

groetjes,
Blackblom

Paul

Hoi  Blackblom,  

Ik heb het met mijn Kleintje ook 2 keer gehad dat ze stikte in de pap.
Zorg dat je de pap zo vloeibaar aanmaakt dat het van de lepel af loopt en geef kleine hapjes tegelijk en laat het jong dan even slikken.
Als het weer gilt de volgende hap aanbieden zo werkt het bij mij prima.
Nu heb je het gelukkig nog kunnen redden ik schrok hier ook heel erg ik heb ook lucht in de snavel geblazen en een beetje gezogen en daarna water in de snavel gedruppeld toen kwam ze weer helemaal bij.
Nadat je de pap gegeven hebt is het beste ook even een paar druppels water te geven.
Die van mij drinkt zelf omder de kraan een paar druppels als je haar ervoor houd na het voeren.
30 graden is een mooie temperatuur in elk geval daar kan je heel lang op blijven en als de veertjes zijn gekomen gaat ie vanzelf bij de warmte vandaan denk ik.
Ik elk geval moet het jong het kunnen halen als je zo doorgaat.

Groetjes, Paul

blackblommarion

Hallo, hier nog ff een berichtje over Doki. Het gaat heeeeeeeel goed met hem (of haar), hij zit nu al half in  de veren en hij eet als de beste. Hij zit nu op 4 voedingen per dag, ong. 8 a 9 cc per keer, maar hij kan wel blijven eten, het is nooit genoeg.
Ik vraag me af of hij nu toch al iets anders bij de voeding moet hebben, en of de manier moet veranderen. Hij krijgt nu nog steeds voeding per spuitje, maar als ik bijv. een korreltje brood in zijn snaveltje stop, dan duwt hij het er weer uit.
Ik weet niet zo goed hoe ik hem straks aan moet leren zelf te eten.
Ook is hij als hij uit zijn nestje is, constant bezig met voer te vragen door het krijsende geluid wat hij maakt. Het zal wel normaal zijn, maar het maakt het wel irritant om andere bezigheden met hem te doen.

In ieder geval zijn we zeer blij dat hij nog bij ons is, en alle moeite niet voor niets is geweest!! Je ziet het, ook een jong van een week oud kan het overleven!

groetjes,

Blackblom