Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Informatie: Aanschaf (nog een valkje erbij!?)  (gelezen 19490 keer)

Lin

  • Admin
  • Valkparkiet
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 14869
  • valkparkiet.com
    • www.hobbykwekerijsephora.nl
Informatie: Aanschaf (nog een valkje erbij!?)
« Gepost op: 13 april 2007, 13:38:09 »

Aanschaf valkparkiet

Valkparkieten komen oorspronkelijk uit Australië en leven daar in grote kolonies. Ook in gevangenschap hebben zij een partner nodig. De meest ideale situate is dat een valkje nooit alleen wordt gehouden. Hoe goed een baasje ook voor het valkje is en hoeveel tijd hij er ook insteekt, hij kan nooit een partner vervangen. In dit stuk worden de voor- en nadelen van één of meerdere valkparkieten besproken, maar ook waar je op moet letten voor, bij en na de aanschaf. Hiermee hopen wij dat je een juiste en weloverwogen keuze kan maken.

Valkparkiet alleen houden
Zoals in de inleiding al aangegeven is, zijn valkparkieten sociale dieren en leven gelukkiger met een soortgenoot.
Alleen houden wordt niet aangeraden.

Voordelen alleen houden:
- je valkparkiet ziet jou als partner en zal dan ook vrij tam zijn als er genoeg aandacht aan wordt besteed
- geen jaloerse* partners
- minder aandacht te verdelen
- minder verzorging
- geen rekening te houden met eventuele bevruchte eieren

Nadelen:
- tijdbesteding/aandacht: een valkparkiet kan wel 15 jaar worden denk er dus over na of je over een paar jaar nog steeds genoeg tijd aan je valkparkiet kan besteden.
- schreeuwen: het kan voorkomen dat ze de mens als partner zien kunnen ze niet zonder de mens. Zodra de mens uit beeld is dan gaan ze roepen/schreeuwen totdat je terugkomt. Dit kan zeer hinderlijk zijn en vaak maar nauwelijks af te leren. Een pop (vrouw) vertoont dit gedrag minder.
- plukgedrag: bij tekort aan aandacht bijvoorbeeld, lees meer over
plukken
- partnergedrag: sommige valkparkieten kunnen zo broeds raken dat ze gaan rijden/wipwappen tegen de eigenaar.
- broedgedrag: poppen kunnen herhaaldelijk kippetje zitten (ineengedoken, staart omhoog en zachte geluidjes maken) en willen dus paren, meerdere gedragsantwoorden vind je bij:Gedragsantwoorden. Ook kunnen zij telkens opnieuw eieren leggen. De pop laat je altijd broeden totdat ze stopt voordat je de eitjes weggehaald. Anders blijft ze doorleggen. Omdat er geen partner is moet ze ook alles alleen doen. Een valkparkietenkoppel wisselt elkaar af tijdens het broeden.


Twee valkparkieten

Voordelen:
Alle boven genoemde nadelen kunnen bij een alleen gehouden valkparkiet worden voorkomen aks zij zich richten op de valkparkietpartner wat natuurlijker is voor de valkparkiet. Daarnaast zal het schreeuwgedrag minder worden omdat de aandacht dan meer naar de andere valkparkiet gaat.

Nadelen: 
- je hebt kans op jaloerse partner
- je hebt meer aandacht te verdelen
- je hebt meer verzorging
- je moet rekening houden met broedsgedrag en eventuele bevruchte eieren

Kunnen meerdere valkparkieten ook tam blijven?
Als je een valkparkiet hebt die tam is dan wil je graag een tamme partner erbij. Dit is zeker geen probleem als je de tijd ervoor hebt. Als de tweede erbij komt zorg er dan voor dat die gewend is aan mensen en besteed hier veel aandacht aan. Het beste kan je het tam maken/kroelen apart doen van de andere valkparkiet zodat deze niet wordt afgeleid. Ben je klaar breng ze dan weer bij elkaar. Heb je genoeg aandacht besteed en is je valkje tam blijf dan allebei aandacht geven. Zo houd je beide valkparkieten tam. Tips over tam maken vind je bij het Stappenplan.

Meerdere valkparkieten
Voor meerdere valkparkieten heb je uiteraard meer tijd nodig om ze tam te maken en alles schoon te houden. Des te meer tijd je hebt des te meer tamme valkjes kan je houden.
Als er koppels zijn gevormd kan jaloezie* (elkaar lastig vallen/ aandacht trekken) de kop opsteken. Zorg dan ook dat als het mogelijk is dat elke valkparkiet een partner heeft.
Je kan vervolgens beter koppels apart zetten in een kooi of ze allemaal in een hele grote volière onderbrengen. In het kweekseizoen kan je koppels apart zetten zodat zij niet gestoord worden en je later zeker weet wie de vader of moeder van de jongen zijn.
Maar velen kweken ook in een volière met alle koppels bij elkaar. Dit is mogelijk als de ruimte dat toelaat en er genoeg broedblokken hangen.

Welk geslacht en/of mutatie erbij:
Als je één valkparkiet hebt en je wilt er een bij dan maakt het geslacht niet uit als ze jong zijn. Twee mannen of twee poppen zien elkaar dan als partner. Twee mannen moeten wel vanaf jongs af aan bij elkaar worden gezet. Het is ook natuurlijker om een koppel te hebben dat uit een man en pop bestaat en dat wordt ook het meeste aangeraden.  Let erop dat roodoog (albino, fallow of lutino) tegen roodoog kan leiden tot zwakkere jonge of jongen met een kale plek achter op hun kop. Wil je dit wel doen, zorg dan voor gezonde en forse vogels zonder kale plek achter de kop. Lees hier meer over mutaties.

Ik wil geen eieren/jongen!
Veel mensen willen geen koppel of geen pop in verband met het leggen van (bevruchte) eieren. Als de pop rond de 8 maanden is, is zij in staat om bevruchte eieren te leggen. Beter is om een koppel pas te laten broeden als ze ouder dan 1 jaar zijn in verband met legnood en onervarenheid.
Als de pop of koppel eieren heeft kan het gedrag veranderen zie daarvoor Gedragsantwoorden betreft kweken.
Niet eerder de eitjes weghalen dan dat ze stopt met broeden, anders blijft ze doorleggen.
Als je geen jonge valkjes wil of het koppel is te jong dan kan je de eitje vervangen door nep eitjes of lekprikken. Als je dit meteen doet dan is er nog geen groeiontwikkeling in het ei.

Wanneer kan er één bij?
Uiteraard moet je eigen valkparkiet gezond zijn en je nieuwe aanwinst ook. Aan te raden is om de nieuwe aanwinst in quarantaine te plaatsen en lees het stuk informatie: aandachtpunten aanschaf voordat je een valkparkiet koopt.

Het makkelijkste om tam te maken is om jonge valkparkieten te hebben, maar ook om makkelijk te kunnen koppelen. Als je ze al jong apart van de rest houdt dan gaan ze sterker naar elkaar toe groeien dan in een groep.

Valkparkieten ouder dan een half jaar kunnen ook tam worden maar dat gaat extra veel tijd in zitten. Wil je een ouder valkje bij of heb je een ouder valkje (ouder dan een half jaar) dan kan het zijn dat het niet klikt. Je zou kunnen overwegen om dan te koppelen met een andere valkparkiet of twee kooien naast elkaar, twee vogels bijelkaar dat niet echt klikt kan veel stress opleveren. Je kan beter er één bij hebben dan geen soortgenoot erbij hebben. Als een valkparkiet vrij lang alleen gehouden is, is het moeilijker om van partner als mens naar valkparkiet te gaan. Als je eerste valkparkiet nog helemaal niet tam is kan je beter even wachten met een tweede totdat de eerste tam is.

Wanneer kan er niet een bij
- uiteraard als er een ziekte bij jou of de vorige eigenaar is.
- je de tijd, geld (!) en de ruimte er niet voor hebt.
- als je gezinsgenoten/huisgenoten er niet mee eens zijn. Mocht jij er niet voor kunnen zorgen dan zijn zij degene die het overnemen

Kan er een andere vogelsoort bij?
 Een andere vogelsoort heeft naast een ander uiterlijk ook ander gedrag:

- andere voeding
- ander gedrag een grasparkiet is veel drukker bijvoorbeeld
- andere broedgewoontes, ander blok, ander broedmateriaal

Uit natuurlijk oogpunt is een valkparkiet een betere keus dan het erbij plaatsen van een andere vogelsoort. Ook in gemengde volières kunnen er problemen ontstaan doordat andere vogelsoorten, zoals wederom een grasparkiet, nesten gaan leegroven of jongen aanvallen.

 Waar kan ik een valkparkiet kopen?

- Hobbykweker
- Dierenwinkel
- Verkoop/handel pagina’s op internet

Hobbywekers
Voordelen (betrouwbare) hobbykweker:
- Verdiepen zich meer in verzorging door hun liefde voor de valkparkiet ipv het geld
- Via fora kan je hobbykwekers leren kennen en ook hoe ze kweken en de “recensies” lezen
- verkopen pas als de valkparkiet oud genoeg is om zelf te eten of geven en de koper kan altijd terugkomen
- Bieden vaak ook hulp na een aankoop
- Hanteren standaard prijzen
- vogels zijn (vaak) geringd en geregistreerd
- verschaffen informatie om te zorgen dat de valkparkiet goed terecht komt
- ev mag je voortijdig een bezoek brengen

Hoe herken je een betrouwbare kweker
- Weet veel over vogels te vertellen
- Neemt de tijd voor je zodat je weloverwogen een besluit kan nemen
- Kooien/volieres schoon bij bezoek
- Vogels worden goed verzorgd betreft voeding/drinken
- Voor de aanschaf mag je ook op bezoek
- De kweker wil geen impulspaankoop, maar een weloverwogen besluit om de valkparkiet te kopen
- Zal al je vragen beantwoorden en uitleg geven

Kwekers op dit forum
Zoek je een kweker op woonplaats kijk dan bij kwekers op woonplaats.. Er zijn ook wel eens kwekers die dagboeken bijhouden van de kweek. Zeker eens leuk om een kijkje te nemen!

Dierenwinkel
Bij valkparkieten uit de dierenwinkel weet je de voorgeschiedenis niet en dus ook niet mogelijke erfelijke ziektes. Vaak zijn ze niet geringd en is de de leeftijd en vorige eigenaar onbekend. Daarnaast zitten ze vaak in een kleine kooi met meerdere vogels wat kan leiden tot stress. Als er stress is breken ook eerder ziektes of ruzie's uit. Daarnaast zijn de valkjes vaak al wat ouder en minder tam (te krijgen) doordat ze geen aandacht krijgen.
Een valkje kan je dus beter niet bij een dierenwinkel kopen. Wil je wel een ouder valkje kijk dan eens voor een herplaatsingsvalkje. Op dit forum is een speciaal onderdeel daarover: Herplaatsing

Verkoop/handel pagina’s op internet
Veel kwekers verkopen via internet.
Maar let op!: ook onbetrouwbare kwekers en handelaars proberen hun 'waar' via internet te slijten.

Voordelen:
- Je direct bij je in de buurt kan zoeken,
- Veel aanbod en je vaak direct een valkparkiet kan kopen.

Nadelen: 
- je kent de voorgeschiedenis (ziektes) van je valkparkiet niet en moet op alles vertrouwen op de kweker/handelaar.
- De valkparkiet kan te jong verkocht worden zonder dat je dat weet. Een valkparkiet jonger dan minimaal 6 weken heeft nog voeding nodig van de ouders en mag volgens de wet nog niet verkocht worden.
- je kan de valkparkiet vaak niet eerst in levende lijve zien als je ver moet reizen
- Te hoge aanschafsprijzen

Onbetrouwbare kwekers
Er zijn ook kwekers die puur kweken om het geld en dus de vogels te jong en/of te duur verkopen. Hier volgt een opsomming van punten waaraan je een onbetrouwbare kweker herkent.

- De kweker kan niet wachten met verkopen totdat een valkje zelfstandig is of totdat jij het zeker weet
- Verkopen zieke valkjes
- Bieden geen nazorg
- Slechte verzorging van de vogels

Aanschafprijs:
Een aantal factoren maken de prijs:

- Leeftijd valkparkiet' jonge valkjes zijn vaak duurder
- Geringde zijn wel eens duurder dan ongeringde
- Mutatie: mutaties die minder vaak voorkomen zijn duurder
- De valkparkiet is tam of wild
- Woongebied

Twijfel je nog over een aanschafsprijs kijk dan eerst bij andere kwekers wat zij ervoor vragen.

Impulsaankoop
Let er goed op dat je geen impulsaankoop doet zonder overleg met je gezinsgenoten/ huisgenoten. De gezinsgenoten/ huisgenoten zullen voor je valkje(s) moeten zorgen wanneer jij er niet toe in staat bent.  Maar denk ook aan wijzigen in gezinssituatie, leefsituatie, geld en tijdkwestie en eventuele allergieën in de familie. Denk dus vooraf eraan of je wel een valkparkiet 15 jaar kan verzorgen ga anders eerst langs bij anderen langs en/of stel vragen. Bedenk ook wie er in de vakantie voor de valkparkiet moet zorgen. In het onderdeel Vakantieoppas kan je andere valkparkietenliefhebbers vinden die misschien uitkomst kunnen bieden. Begin tijdig met het regelen van een vakantie oppas.

Heb je nog verder nog vragen? Kijk dan even de diverse onderdelen en vragen door. De meeste vragen zijn dikwijls al eerder gesteld.

*Eigenlijk bestaat jaloezie bij dieren niet:
Klik hier

Gelogd

Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)
Pagina's: [1]   Omhoog