Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Informatie: Aandachtspunten aanschaf valkparkiet  (gelezen 5349 keer)

Rianne

  • Admin
  • Valkparkiet
  • *
  • Offline Offline
  • Berichten: 20018
    • Hobbykwekerij Sephora
Informatie: Aandachtspunten aanschaf valkparkiet
« Gepost op: 19 april 2006, 15:39:21 »

In dit onderwerp staan de belangrijkste punten vermeld waar je op moet letten als je een valkparkiet gaat aanschaffen.


* De houding van de valkparkiet. Hij mag niet bol zitten en een zieke indruk maken.

* De ontlasting. Dit moet vast zijn, donkergroen en met een beetje wit.

* Kijk naar de veertjes rond de cloaca of die mooi schoon zijn.

*  De slaaphouding. Praktisch alle valkparkieten slapen op één pootje, met de kop tussen de veren. Ook in ontspannen toestand zit de valkparkiet op één poot.

* Het verenkleed. Een gezonde valkparkiet verzorgt zijn veren goed. Vieze of beschadigde veren is geen goed teken.

* De neusgaten. Deze moeten klein en rond zijn, vervormingen kunnen duiden op een (chronische) luchtwegaandoening.

* De ogen moeten helder en schoon zijn. Een oogontsteking kan duiden op allerlei vervelende onderliggende infecties, zoals papegaaienziekte.

*  De alertheid van de valkparkiet. Hij moet op zijn omgeving, de andere valkparkieten en op jou reageren. Een zieke valkparkiet gaat stil en alleen in een hoek zitten. Neem de tijd om de valkparkiet te observeren.

* Kan hij zelfstandig eten of zit hij nog in het blok? Let op met handopfok valkjes, lees daar dit topic over aanschaf handopfok valkje voor.

* Heeft hij een vaste voetring? Dit is niet verplicht, maar door middel van ringen kun je zien van welk jaar de valkparkiet is. Dit is handig als je een jong valkje wil kopen.

* Voel aan het borstbeen, deze mag niet scherp aanvoelen, maar juist vlezig.

De zwarte lijnen geven de plaats van de borstkam aan. Het borstbeen zit bovenaan.

* Kijk of alle nagels en tenen aanwezig zijn. Als een valkparkiet een nagel of teen mist heeft hij minder grip op de zitstokken, en kan het problemen geven met de paring.

* Kijk naar de leefomgeving, dit moet er netjes uitzien.

*Als je een valkje koopt wat "tam" is, laat de verkoper dat dan ook showen! Dan weet je zeker dat je een tamme valkparkiet koopt, en sta je niet voor verrassingen als je thuis komt!

* Zet het valkje bij thuiskomst niet meteen bij de andere valkparkieten, maar houd hem eerst zes weken in quarantaine. Lees daar dit topic over Quarantaine voor. Mocht de valkparkiet ziek zijn, uit dit zich vaak na het vervoer en de verhuizing, omdat dit stress met zich meebrengt. Stress verlaagt namelijk de weerstand. Ook kun je de valkparkiet ontwormen tijdens deze quarantaine.

 * HEEL BELANGRIJK
Mocht je twijfels hebben, koop het valkje dan niet omdat je anders voor niks bent gekomen. Koop ook niet uit medelijden, omdat het bijv onder slechte omstandigheden wordt gehouden. Op deze manier kan de kweker gewoon doorgaan met zijn praktijken. Kijk eerst rond naar een valkje. De eerste de beste kopen kan verkeerd uitpakken.

Een nieuwe vogel? Dan in quarantaine
-Voorkomen is beter dan genezen-

Een moeilijk woord, maar het houdt in dat je een pas aangeschafte vogel een bepaalde periode apart houdt van de vogels die je al hebt. Het doel van quarantaine is het voorkomen van ziekte overdracht, tussen de vogel die je hebt gekocht en de vogels die je al hebt.

Van de buitenkant kan een vogel er perfect gezond uitzien, maar toch een ziekte bij zich dragen. In deze periode kan de vogel nauwkeurig geobserveerd worden. Door een verhuizing ontstaat stress bij de vogel. Stress kan de weerstand tijdelijk verlagen, waardoor juist vaak in de quarantaineperiode ziektes eerder zichtbaar kunnen worden.

De quarantaineperiode is ook prima geschikt om mestonderzoek te laten doen op aanwezigheid van parasieten en bacteriën. Daarnaast kan ook bloedonderzoek worden gedaan op de aanwezigheid van virussen. Verder kan de vogel in deze periode ontwormd worden.

Heel belangrijk is dat de nieuwe vogel in een aparte ruimte wordt neergezet. Via mest, maar ook via veerstof en via de lucht kunnen ziektes worden overgebracht. De meningen verschillen over de periode waarin een vogel in quarantaine gehouden wordt. In het algemeen kan gesteld worden dat een quarantaineperiode minimaal 8 weken duurt, maar langer is nog beter. Tijdens de dagelijkse verzorging dient de quarantaine vogel altijd als laatste gevoerd en schoongemaakt te worden. Het is zelfs beter om hierbij andere kleding aan te trekken.

Natuurlijk is het een eigen keuze om de vogel wel of niet in quarantaine te houden, maar voorkomen is beter dan genezen en is is al veel ellende ontstaan, doordat een nieuwe vogel een ziekte overbracht in een gezonde populatie.
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog