9 mei 2025, 14:56:39

Luchtzakruptuur

Gestart door Inger m, 31 december 2003, 17:28:06

« vorige - volgende »

Inger m

31 december 2003, 17:28:06 Last Edit: 31 december 2003, 17:37:08 by Cinnamon_valk
Hoi,
Ik heb onlangs een koppel lutino's gekocht, omdat ik de vogels eerst apart had geplaatst, kon ik ze goed in de gaten houden. Ze waren beide wat aan de magere kant, dus ze krijgen wat extra zonnepitten en trosgierts (wat ze erg waarderen) en vitaminen.

Het viel me ineens op dat de man er wat vreemd uitzag en toen ik hem oppakte en beter bekeek, zag ik dat er ter hoogte van zijn schouder allemaal lucht onder de huid zat, een soort ballon, zeg maar. Ik had dit al eens eerder bij een kwartel gezien.

Omdat een vogel een ademhalingsstelsel heeft bestaande uit longen en een aantal luchtzakken, leek het mij waarschijnlijk dat er een luchtzak was beschadigd. Het komt er op neer dat er een klein gaatje in de luchtzak zit, waardoor steeds een klein beetje lucht naar buiten komt bij inademing (soort ventiel). Ze kunnen wel wat kortademiger worden. Deze beschadiging was niet zo heel groot, en de vogel was ook nog niet echt benauwd
Als het heel ernstig is, kan er ook een soort drain operatief geplaats worden.

Omdat ik niet goed wist wat de beste behandeling hiervoor was, heb ik dr. Feld gebeld om dat te vragen. Hij vertelde mij dat ik het beste met een steriele (injectie) naald een klein sneetje in de huid te maken, zodat de lucht wegkan (anders wordt de bult steeds groter).
Ik heb een paar dagen achterelkaar een klein sneetje in de huid gemaakt, nadat deze ontsmet was met Sterilon. Ik gebruikte een dunne, korte injectienaald. Omdat de vogelhuid erg dun is, kun je goed zien waar bloedvaatjes zitten, dus deze probeerde ik te ontwijken. De bult liep snel leeg, nadat deze was opengeprikt.
Gelukkig is het gaatje in de luchtzak daarna hersteld en is de behandeling niet meer nodig.

De beschadiging kan de valk hebben opgelopen door 'geweld van buitenaf', dus zegmaar ergens erg hard tegenaan gevlogen. Wat er precies met hem gebeurd is, waardoor hij dit kreeg is mij niet bekend. Zijn er mss anderen die iets soortgelijks hebben gehad bij een valk of andere vogel?

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Speedy

Hoi Inger,

Wow, knap hoor dat je dit allemaal hebt aangedurft, petje af voor je.
Hopelijk zal het nu dus goed moeten gaan?
Jeetje, wat een geluk dat je het op tijd gezien hebt.

Groetjes,
   Trudie

Paul

Hoi Inger,

Je bent al zelf een echte chirurg aan het worden hoor ik al :-)
Wat goed dat dr Feld je die tip heeft kunnen geven je red daar wel je valkje mee lijkt me.
Die man is echt goed he een andere dierenarts had waarschijnlijk niet eens geweten wat er aan de hand was met je valkje.
Gelukkig is alles nu goed en geneest het verder vanzelf.
In elk geval weer wat geleerd als we zelf zoiets meemaken.
Ik had er nog nooit eerder van gehoord namelijk.

Groetjes, Paul

Inger m

Hoi Paul,
Ik had inderdaad ook bewust dr. feld gebeld omdat ik er dan zeker van kan zijn dat hij er verstand van heeft... Ik heb zelf de cursus dierenartsassistente gedaan, dus heb daar wel vanalles geleerd wat dat betreft. Ik werkte daar wel meer met paarden, honden en katten, slechts af en toe kwam je een vogel tegen...
Het gaat nu overigens goed met de valk...

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Tara

Hoi Ingmar,

was wel 'spannend' lezen hoor, wat goed dat je je valkje hebt gered ;). Verstandig dat je naar dr. Feld hebt gebeld, er zou idd waarschijnlijk bijna niemand anders er wat op geweten hebben ...

Blij dat het nu goed gaat, verdikken ze een beetje? ::)

tommy

hoi ingmar,
Ik ken het wel een luchtzakblaas.
Ik kom het wel eens tegen in het vogelasiel. Het is niet altijd zo dat je ze moet leeg prikken. Het kan ook vanzelf weg gaan als je de vogel voldoende rust geeft. Alleen moet dan wel de klacht in een dag of twee vermindering laten zien. Als dat niet gebeurt moet je hem inderdaad leeg prikken.
Ik zou in elk geval ALTIJD een da bellen b.v.k. Dr. Feld.
Heel goed dat je ze apart hebt gehouden hoor. Zo zie je maar weer wat het je opleverd een beetje geduld.
Heel veel goeds in 2004 en Groetjes van Annemieke

Inger m

Hoi Annemieke,
Bedankt voor je reactie!
Met de luchtzakblaas bedoel jij volgens mij hetzelfde als een luchtzakruptuur. Hierbij is een scheurtje ontstaan in de luchtzak, waardoor er lucht vrijkomt dat bv onder de huid gaat zitten als een soort ballon. Doordat de vogel bij elke inademing een beetje lucht door het gat pompt wordt de hoeveelheid lucht onder de huid steeds groter (was bij de valk ook het geval) en daardoor kan de vogel er last van krijgen. Om dit te voorkomen wordt de ballon of blaas leeggeprikt. Inderdaad trad bij de valk na een dag of drie verbetering op en bleef er geen lucht meer onder de huid achter, het scheurtje was dichtgegroeid.

In het boek van dr. Kaal (vogeldierenarts) wordt ook vermeld dat afwachten op den duur niet goed gaat (afhankelijk vd grootte van de scheur), bovendien is er kans op luchtzakontsteking en daardoor longontsteking.

Ik kan me goed voorstellen dat in een vogelasiel vogels met deze verschijnselen worden binnengebracht, aangezien deze bv ergens tegenaangevlogen zijn of aangereden waardoor deze verschijnselen kunnen ontstaan.
Op welke plaatsen zie je dit soort 'blazen' ontstaan?

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

tommy

Hoi Inger,

Je ziet de blazen op de schouder aan de boven kant als je dan blaast zie je een hele dunne huid met lucht.
Je MOET er NOOIT op duwen anders heb je kans dat je de "luchtzak" naar binnen duwt. Dan komt het in het ademhalings orgaan en gaat de boel ontzettend opzetten met kans op meer scheuren.
Je ziet ze ook wel in de nek. Het is moeilijk te omschrijven waar je ze precies ziet. Als je de veertjes weg blaast zal je het snel genoeg zien. De huid is donkerder door de lucht die er achter zit.
Als je meer info wilt kan je Dr. Feld misschien bellen die kan je het waarschijnlijk beter uitleggen.
Groetjes Annemieke

Karin

Welk boek is dat Inger ? Ik zoek nog een goed medisch boek over vogels.

Groetjes, karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Mandy

Goeiedag, dat klinkt allemaal heftig Inger, maar je hebt goed gehandeld hoor! ;)
Hopelijk komt het niet meer terug en kan je lekker van je nieuwe valkje genieten. :P
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Inger m

Hoi Karin,
Het boek dat ik heb heet:
Gezondheidszorg bij papegaaien, parkieten, kaketoes, agaporniden, lori's
G. Th. F. Kaal (dierenarts voor vogels)
Uitgeverij Gwendo Arnhem, 1982
ISBN: 90-70725-01-0
Het is een al wat ouder, maar vrij duidelijk boek. Het gaat er met name om wat een liefhebber moet doen als een vogel ziek is en gaat wat minder in op allerlei uitgebreide ziektebeschrijvingen (inleiding). Het beschrijft ziekten/ aandoeningen per lichaamsdeel. Verder nog uitgebreidere beschrijvingen over 'enkele bijzondere onderwerpen'.
Het boek heeft 147 pagina's.

Ik weet niet of het nog verkrijgbaar is, ik heb het destijds besteld bij J&J vogelboekhandel (www.nbvv.nl/jenj). Een andere site met vogelboeken is www.birdbooks.nl.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.