3 mei 2025, 17:00:35

Lichturen tijdens broeden

Gestart door Mandy, 23 januari 2003, 13:14:31

« vorige - volgende »

Mandy

Hallo allemaal :)

Een vraag; als ik in maart weer begin met het kweken van mijn valk- en grasparkieten, moet ik dan voor een aantal uren licht per dag in de voliére zorgen? :-/

Ik heb hier nl. 2 nieuwe boekjes liggen over kweken en in het boekje van grasparkieten staat dit wel en bij valkparkieten staat dit niet genoemd.
Er staat dat je ervoor moet zorgen dat de daglengte overeenkomt met de natuurlijke daglengte aan het begin van het broedseizoen (ongeveer 13-15 uur). Voor aanvulling van natuurlijk daglicht kan je kunstmatige verlichting in de vorm van een tl-lamp aan brengen. Automatische tijdschakelaars met dimmer worden aanbevolen. Lichtschommelingen zouden de vogels uit balans doen raken en hun hun nesten doen verlaten of onverwachts in de rui raken.

Wie heeft hier ervaring mee of tips?
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Cobie

Hoi Mandy.

Bij ons gaat s`avonds een tl verlichting aan in de voliere.
Dit gaat automatisch aan en ook weer uit, door middel van een tijdschakelaar. Wij hebben altijd goede broedsels van parkieten en valkparkieten. Ik durf niet te zeggen of dit door de verlichting komt. Zelfs in de winter hebben onze lutino`s gebroed. Ik hoop dat je hier iets mee kunt. Verlichting in de voliere is natuurlijk ook mooi als je s`avonds naar buiten kijkt.

Groetjes van Cobie. :)
Groetjes van Cobie en de valkjes

[/glow]
Cobie's valkjes klik hier

cor


hoi mandy ik heb zelf de verlichting aan van s'morge's 10.00uur tot sávond's 10.00uur boek hier goede resltaten mee maar dit ligt niet alleen aan de verlichting natuurlijk spelen warmte en luchtvochtigheid een rol erbij laat ff horen hoe het gaat groetjes cor

Mandy

19 februari 2003, 00:41:08 #3 Last Edit: 19 februari 2003, 01:46:28 by Mandy
Hallo allemaal, :)

Inmiddels heb ik extra verlichting aangebracht.
Een TL-lamp 60 W die van ongeveer 15.00-20.00 aan gaat en een nachtlampje 7 W die van 19.45-20.30 aan gaat, die overlappen elkaar dus, ooit moet op dat nachtlampje dan ook nog een dimmer gemaakt worden.
Ook ben ik de temperatuur wat aan het opvoeren tot zo'n 15 graden in de voliére. Daarvoor gaf de hygrometer zo'n 70% aan en nu is die al gedaald naar zo'n 40%. Dat is dus een te lage luchtvochtigheid en geen ideale situatie voor te broeden en de eieren. Ik moet nog beginnen hoor, ws dat ik deze of volgende week de blokken ga plaatsen. :)
Maar hoe kan ik nu het beste die luchtvochtigheid tot een gunstige 60-70% terug krijgen? Ik heb al info gezocht over luchtbevochtigers, maar die zijn best duur, heb ik er best voor over, maar misschien zijn er nog anderen die tips hebben?  :-/
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Mandy

Nou ik heb inmiddels een 2e-hands exemplaar via marktplaats gevonden van 1 jaar oud die ik van de week op ga halen voor 50 euro. :)
De normale gemiddelde prijs varieert van 103,95 tot 132,50 euro incl. (BTW/verzendkosten) voor de Bionaire BWM 5700, met digitale hygrometer, hij slaat af op de ingestelde vochtigheid.
Ik heb het eerst met bakken water geprobeerd maar kreeg het slechts 10% omhoog (45-50%) terwijl 60-70% ideaal is, anders drogen de eieren in. Heb ik dus inderdaad de afgelopen 2 jaar een aantal keer gehad terwijl ze dus wel bevrucht waren en dat is erg vervelend... :-/

Afgelopen woensdag heb ik de blokken geplaatst en is er ook een extra raampje bijgekomen voor wat meer natuurlijk licht.
Ze zijn allemaal druk aan het inspecteren en aan het paren dus nu afwachten maar...
Ik heb mijn best gedaan nu mogen m'n "kinders" hun best gaan doen! ;D
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Peter

Hoi Mandy,

Da's wel een mooi koopje! En beter voor je valkjes :) Wij kunnen zelf weinig doen met licht omdat ze in de huiskamer staan, anders zitten wij zelf in het donker  :-[ Wel hebben we nog een "maanlampje" van 2 watt. Voor als ze midden in nacht schrikken dan zien toch nog iets om hun heen. Vooral luntino's zijn nog wel eens nacht blind.

Groetjes,
Peter

Mandy

26 november 2003, 21:49:15 #6 Last Edit: 26 november 2003, 22:43:07 by Mandy
Ik ga weer even verder met dit oude topic, want ik wil weten of anderen ook 's nachts een lampje aan hebben in hun volière?

Nu gaat het zo;

Helaas heb ik geen echte dimmer, maar er gaat bij mij om 06.00 eerst een klein lampje aan (7W) en om 06.30 het grote licht (TL-lamp). Het kleine lampje gaat dan om 06.45 uit en om 17.15 weer aan waarna het grote licht om 17.30 uit gaat en het kleine lampje om 18.00 uit gaat. Daarna is het dus donker tot 06.00.
In totaal hebben ze nu dus 12 uur licht. Straks als het broedseizoen begint breid ik de lichturen een beetje uit, tot maximaal 15 uur zoals ik in het eerste bericht beschreven heb.

Het gaat bij mij trouwens zo vroeg aan omdat ik wel eens vroege diensten heb en dan verzorg ik de vogels voor mijn werk rond 06.15. In de winter pas om 16.00 verzorgen na mijn vroege dienst vind ik te laat, want om 17.00 is het tegenwoordig al hartstikke donker.

Wel hebben de valkjes een beetje licht van de tuinverlichting die van 16.00 tot 08.00 aan is. Dat schijnt dan ook via de raampjes naar binnen in het nacht hok.
Vooral ook voor de roodogigen is dat wel prettig, want die zijn vaak nachtblind. 8)

Maar zou het misschien beter zijn als het kleine lampje aan blijft 's nachts?  ::)
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Inger m

27 november 2003, 17:09:37 #7 Last Edit: 27 november 2003, 17:11:25 by Cinnamon_valk
Hoi Mandy,
Ik heb zelf nog nooit gebruik gemaakt van kunstlicht in mijn voliere (ook geen nachtlampje..). In het voorjaar lengen de dagen vanzelf en ik begin pas met de blokken op te hangen als de dagen weer langer zijn en de temperatuur omhoog gaat, dat is ongeveer april. In september (na de tweede rondes) gaan alle blokken er weer uit. Ik vind dit het meest natuurlijk omdat mijn vogels buiten zitten en ik ga niet in de winter daarmee kweken. (Echter als ik binnen de ruimte zal hebben, dan vind ik dat wel een mogelijkheid).

Maar bij kwekerij De Valk (zul je vast wel kennen ;) las ik dat ze binnen met valkparkieten het hele jaar kweken met behulp van verlichting ed http://www.valkparkiet.net/N_frame.html

Heb jij de valken waarmee je gaat kweken binnen of buiten zitten?


Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Mandy

Bij mij broeden ze binnen, in het nachthok, daar zet ik de blokken neer. Dus daar moet ik alles regelen, zoals licht, vochtigheid en warmte bij kou.  8)
Er zitten wel 2 raampjes in het tuinhuisje, eigenlijk 1 maar afgelopen winter hebben we er 1 bijgemaakt, maar dat was toch niet genoeg, zeker niet met regenachtig weer, vandaar de extra verlichting.
In die 2 nieuwe buitenkooien is geen nachthok dus daar regel ik ook niets.
In maart ga ik de valken koppelen en zet ik de blokken neer. Dus de valken die in de buitenkooien komen zullen ws wel wat later gaan broeden, zeker als het in maart nog koud is. Daar gaan dan ook de jongste valkjes in, want dan geeft het toch niet als die wat later beginnen.
In september gaan de blokken weer weg als er maximaal 3 rondes geweest zijn. Daarna volgt er dus een half jaartje rust.
Als je een grote kweker bent en alle koppels apart hebt zitten zou je inderdaad het hele jaar door kunnen kweken, maar ik vind het wel goed zo. ;)
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Inger m

Hoi Mandy,
Mijn vogels broeden in het buitenverblijf, vandaar dat ik niets hoef (kan) regelen aan verlichting ed. In mijn nachthok broeden de diamantduifjes (tja, dat is de enige plaats waar hun nest niet wordt gesloopt...). Mijn nachthok is niet zo groot, dus ik moet vrijwel alle kasten wel buitenhangen.

Maar het is wel een voordeel om in het nachthok de nestkasten op te hangen, omdat je dan toch iets meer kan regelen. Bv bij toch koud weer de temp omhoog enzo.

Ik hang ze meestal begin april op, maar dat is een beetje weersafhankelijk. Ik broed nooit meer dan twee rondes, tenzij er een nest mislukt is. Ze beginnen soms wel een derde ronde met de jongen in het blok, maar dan laat ik de eieren liggen tot de jongen eruit zijn (meestal al vrij snel) en gooi ik ze daarna gelijk weg.

Hoe lang zet jij de valkparkieten bijelkaar om ze te koppelen?

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Mandy

28 november 2003, 20:09:09 #10 Last Edit: 28 november 2003, 20:09:50 by Mandy
Volgende week komt er een verbinding van de nieuwe buitenkooien naar de rest van de volière dus dan kunnen Ot&Sien en Rembo&Rembo eindelijk kennis maken met de rest.  :P
Dan laat ik ze een weekje of 6 bij elkaar en wil ze dan half januari koppelen en dan gaan de verbindingsdeurtjes dus dicht, 6 weken daarna, begin maart dus, dan gaan de blokken erin.  :)
Dat moet wel, want ik ga de valken koppelen zoals ik dat wil en het is natuurlijk niet zo dat als ik ze begin maart koppel en de blokken erin zet er de week daarop al eieren in liggen. Ze moeten ff de tijd krijgen om aan elkaar te wennen natuurlijk. ;)
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl