15 mei 2025, 16:37:58

Let op: Reo virus actief

Gestart door Inger m, 30 oktober 2006, 07:27:55

« vorige - volgende »

Inger m

Hoi allemaal,
Dit bericht kreeg ik zojuist door via een nieuwsbrief, dus plaats ik het ook op het forum.

gr Inger


Het Reo virus is actief:


Pakara kreeg bericht over het virus  en heeft voor u even de vraag bij de dieren arts voorgelegd  . Lees hier de eerste reactie :

Reactie:

Wij hebben hier in deze regio ( Breda) inderdaad een zeer agressieve stam van een REO virus wat al bij meerdere kwekers veel schade aangericht heeft. Je moet dan denken dat er zomaar 1/3 tot de helft van je kweekkoppels weg kan vallen. Echt een ramp. Het vervelende is dat het erg agressief is en dat je er niets tegen kunt doen alleen HYGIËNE! De boel zoveel mogelijk gescheiden houden en eventueel een paraplu antibiotica om secundaire infecties te bestrijden. Tegen het virus zelf is geen medicijn. We zouden alleen kunnen vaccineren maar er is geen vaccin tegen dus valt ook die optie af. 

We zien het vooral bij parkieten en veel minder bij grote papegaaien is mijn indruk. In het begin zie je niet zoveel aan de vogels. De ene dag zijn ze klinisch nog gezond en de andere dag stoppen ze met eten krijgen een groen ontlasting waar al gauw bloed bij komt te zitten, vallen snel en sterk af en sterven binnen enkele dagen .

Op sectie beeld zie je vooral een afwijkende milt, lever en long met name necrose.

De grote show van de parkieten sociëteit hier in West Brabant hebben we om deze reden dan ook afgelast. Ik weet niet hoe het in andere regio's is maar het leek mij zeker hier voor west Brabant niet verstandig om de show door te laten gaan. Wel wil men volgende week de beurs door laten gaan, in dat geval denk ik dat ik eerst daar alle vogels maar ga keuren. Maar ik zal nog overleg hebben met het bestuur mijn voorstel is om ook de beurs een maand op te schuiven. Nogmaals over andere streken in het land heb ik geen informatie. 2 jaar terug hebben we hier ook eens zo'n uitbraak gehad maar dat is beperkt gebleven bij 1of 2 kwekers

Dierenkliniek De Baronie  P.N.C.M. Bastiaansen  Beeksestraat Prinsenbeek

Reactie  

Het is flink besmettelijk en kan behoorlijke uitval geven. De infecties verlopen meestal snel en heftig. Denk daarbij aan alle kromsnavels hoewel meer bij de parkietachtige, rosella´s etc.
De omvang van deze locale uitbraak kan ik niet inschatten  maar van tijd tot tijd duiken er inderdaad regionale uitbraken op.  Die kunnen vrij heftig zijn.


Geen transport, geen aan- en verkoop van vogels, niet ruilen of terugnemen en geen vreemden met vogels in je hokken zijn meestal voldoende om besmetting te voorkomen

met vriendelijke groeten,

Anton Beijer, dierenarts
Dierenkliniek de Toren, Drachten.
http://www.dierenkliniekdetoren.nl

Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Inger m

Meer info:

REO besmetting bij parkieten.

In Noord-Brabant is recent een besmetting van parkieten met het reo-virus geconstateerd.
Omdat daar ook vogelsterfte is geweest is een show van parkieten in Rucphen naar verluid afgelast.

De bond heeft contact gezocht met prof.dr.dr.hc.G.M.Dorrestein, bekend deskundige op het gebied van vogels en Directeur Nederlands Onderzoek Instituut voor Vogels en Bijzondere Dieren te Veldhoven.

Naar aanleiding van het gesprek met de heer Dorrestein informeren wij u als volgt.

Het reo-virus tast het immuunsysteem (milt en lever) van de vogels aan en kan in korte tijd leiden tot een sterfte van tussen de 10 en 100% van de vogels bij een kweker. De vogels vertonen de symptomen van de papegaaienziekte, maar de medicatie daarvoor slaat niet aan. Of besmetting met het reo-virus heeft plaatsgevonden kan alleen na onderzoek van de dode vogels worden vastgesteld.

Het virus komt eigenlijk vooral voor bij de grote Australische parkieten. Uit een onderzoek van drs. Judith M.A.van den Brand en anderen (2006) bleek dat alleeen al in 2002 tot en met 2004 meer dan 80 gevallen (uitbraken) werden vastgesteld in Nederland (zie bijgevoegde kaart van Nederland).

Het betrof o.a. de grasparkiet (M.undulates), roodbuikparkiet (psephotus haematonotus), koningsparkiet (Alisterius amboinendis), pennant rosella (platycerus elegans), halsbandparkiet (psittacula krameri), Bourks parkiet (Neophema bourkii) en andere neophemas, maar ook vele andere parkietensoorten. Tot nu toe zijn geen dwergpapegaaitjes getroffen, maar bij een kweker was het virus van zijn parkieten ook overgeslagen op een edelpapegaai (ecletus roratus), geelvoorhoofd amazone (Amazona xanthops), geelkop amazone (A.ochrocephala) en een Cuba amazone
( A.jeucocephala). In een aantal uitbraken was er sprake van de aankoop van vogels via vogelmarkten in Nederland.

Er is geen besmettingsgevaar voor kanaries, tropen, duiven enz.

Het virus wordt vooral overgebracht via de ontlasting. Vandaar de kans dat het virus via een besmet hok op een tentoonstelling en daarna bij een vogel komt niet zo groot is, als tijdens de tentoonstelling de regels voor hygiëne goed in acht worden genomen.
Toch wordt het advies gegeven om, daar waar de besmetting is geconstateerd, niet met grote parkieten naar een tentoonstelling te gaan.

Volgens de heer Dorrestein is er geen reden tot paniek, maar hij maant de liefhebbers wel tot voorzichtigheid. Hij geeft de kwekers van (Australische) parkieten het dringende advies om wanneer er sterfte van vogels in eigen hok of in de omgeving is, niet in te zenden naar een tentoonstelling.

Organisatoren van tentoonstellingen in gebieden waar geen sterfte van parkieten is geconstateerd behoeven zich geen zorgen te maken. Het verdient natuurlijk altijd aanbeveling om goede hygiëne maatregelen in acht te nemen.

Wilt u meer informatie of wilt u uw vogels bij verdenking laten onderzoeken neem dan contact op met Dr.Dorrestein, Pathologie Laboratorium NOIVBD, Wintelresedijk 51, 5507 PP Veldhoven  (www.noivbd.nl)
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Peter

Hallo Inger,

Ik kreeg ook vanavond een nieuws over het Reo virus, maar jij had al info geplaatst zag ik. Ik had tot vandaag nog nooit van het Reo virus gehoord. Ook kan ik vrijwel geen info vinden over het virus.

Groeten,
Peter

Inger m

Hoi Peter,
Ik had de naam weleens gehoord (met name bij andere diersoorten), maar was er verder ook niet van op de hoogte. Gezien het feit dat markten en shows een risico vormen voor vogels, heb ik het hier geplaatst.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Peter

Hoi Inger,

Net even zitten googlen, en vond veel info op "Reovirus.

Iets gevonden over pluimvee:
De milt en bursa zijn belangrijk bij het opbouwen en onderhouden van een goede weerstand van pluimvee. Het is nu de vraag of de beschadiging van deze organen ook gevolgen heeft voor de weerstand tegen ziektekiemen op latere leeftijd. Dit gaat GD in een vervolgonderzoek vaststellen.
In 2004 en 2005 traden er opvallend veel darmproblemen op bij leghennen en vleeskuikens. GD probeert nu te achterhalen of reovirussen de hoofdveroorzakers zijn van de problemen. GD besmette 11 groepen van 30 kuikens kunstmatig met één van de Reovirussen. Gedurende de hele proef was er geen sterfte onder de dieren en waren er geen ziekteverschijnselen waarneembaar, met uitzondering van geringe darmstoornissen in vier groepen.

De infectie met Reovirussen blijkt ook niet van invloed op het lichaamsgewicht. Ook waren bij de sectie van de dieren geen zichtbare darmbeschadigingen aanwezig. Microscopisch onderzoek leverde geen afwijkingen van de thymus, pancreas en dunne darm op.

maandag 24 april 2006, Door: Agrarisch Dagblad
Bron: Zibb.bl

Op een engelstalige site nog veel nutiige info gevonden:
http://www.cvm.ncsu.edu/dphp/phm/Research/astrovirus/introduction.html

En een foto van REOvirus:


Groeten,
Peter

nick01

in hoeverre is het besmettelijk of schadelijk voor mensen dan?
of heb ik daar over heen gelezen?

en dan nog 1 klein vraagje die hier wel tussendoor mag vragen hoop ik?
is de papegaaienziekte nou echt gevaarlijk voor zwangere vrouwen?
dit is mij ooit verteld door hooymeier (volgens mij schrijf ik de naam verkeerd , sorry)
en hoe zit dat met dit virus , is dat ook gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
deze vraag omdat er meerdere zwangere vrouwen in onze kring zijn.

Mariska

Hoi,

Weet iemand toevallig de incubatietijd van dit  virus?

Groetjes
Maris!!


Twila en Dakota (1 bonte man, 1 cinnamon bonte pop beide split witmasker, nog te reserveren. nu 1 jaar oud)

Salsa & Sueño (2 geelwang poppen en 2 split geelwang mannen te reserveren, nu 1 jaar oud)

Inger m

31 oktober 2006, 18:01:15 #7 Last Edit: 31 oktober 2006, 18:03:27 by Inger m
Hoi Mariska en Nick,
Ik ben eens gaan napluizen in pluimveeboeken. Daar wordt beschreven dat Reo virussen normaal voorkomen in ademhalingsorganen, maar dat het virus zich zeer verschillend kan gedragen. Er kan sprake zijn van erg kwaadaardige stammen. Er wordt geen incubatietijd genoemd (=tijd van besmet raken tot daadwerkelijk ziek worden). Wel wordt er beschreven dat het virus buiten het lichaam lang in leven kan blijven (dus in en buiten het hok).

Volgens mij is het type Reo virus dat bij vogels voorkomt niet gevaarlijk voor mensen. Binnen veel virussen zijn vaak allerlei stammen te onderscheiden, die vaak diersoortspecifiek zijn.
Ik ben nog nergens tegengekomen dat het gevaarlijk is voor mensen.

Let wel: Het Reo virus bij kippen hoeft dus niet hetzelfde te zijn als bij papegaaien. Bij kippen worden ook andere verschijnselen genoemd.

Wat betreft zwangere vrouwen behoren zij tot de groep met een lagere weerstand (zoals ook kinderen, ouderen en mensen met een immuun-onderdrukkende ziekte). Zwangere vrouwen moeten dus voorzichtiger zijn en zijn vatbaarder voor ziekten. Het is niet onverstandig om als zwangere vrouw zoveel mogelijk direct contact met dieren (met ontlasting, schoonmaken verblijven, hanteren) te vermijden.

Papegaaienziekte is besmettelijk voor mensen, dus juist ook zwangere vrouwen moeten daarvoor goed oppassen. Overigens is de Chlamydia bij vogels (die wel mensen ziek kan maken) een andere dan de geslachtsziekte Chlamydia bij mensen. Het is een bacterie, geen virus.

Een vogelmarkt of verzamelplaats voor vogels is dus een niet zo verstandige plaats voor zwangere vrouwen. Ik mag mss wat overdreven klinken, maar beter een risico gemeden, dan dat het fout gaat.

Link met info over papegaaienziekte: http://www.valkparkiet.com/nl/files/papegaaienziekteinger.htm

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Mariska

Hoi Inger,

Dank je wel voor je uitgebreide reactie ;)

Ik neem aan dat als het lang in leven kan blijven buiten het lichaam dat het dan ook besmettelijk blijft.
Dus goed schoonmaken is dan het enige dat je kunt doen.

Groetjes
Maris!!


Twila en Dakota (1 bonte man, 1 cinnamon bonte pop beide split witmasker, nog te reserveren. nu 1 jaar oud)

Salsa & Sueño (2 geelwang poppen en 2 split geelwang mannen te reserveren, nu 1 jaar oud)

Inger m

Hoi,
De belangrijkste maatregelen om dit te voorkomen is goede hygiene (2% Chloramine) en insleep voorkomen. Dus nieuwe vogels beter niet aanschaffen bij verzamelplaatsen, zoals beurzen, shows en grote handelaren. Verder is quarantaine altijd belangrijk. Dit geldt eigenlijk voor alle ziektes. Je kunt niet alles voorkomen, maar wel het risico sterk inperken.

Ik vermoed wel dat de vogels erg snel ziek worden na besmetting, omdat er gesproken wordt van een 'erg agressief virus'.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Mariska



Twila en Dakota (1 bonte man, 1 cinnamon bonte pop beide split witmasker, nog te reserveren. nu 1 jaar oud)

Salsa & Sueño (2 geelwang poppen en 2 split geelwang mannen te reserveren, nu 1 jaar oud)