7 mei 2025, 22:22:32

Kaal koppie

Gestart door thea, 25 november 2002, 15:08:19

« vorige - volgende »

thea

Ik heb 5 valken, 1 Wildkleur, 2 Bonte, 1 Lutino en 1 White face. De Lutino (man) plukt de kop van de White face (pop) helemaal kaal. Het is echt geen gezicht!
Wat is hier de oorzaak van, en wat kan ik hier aan doen? Alle vogels zitten in een "boom". Dit is een grote tak die voor in de huiskamer staat en waar allerlei speelgoed en zo in hangt. Ze vermaken zich er kostelijk. 'S nachts als wij naar bed gaan, gaan ze in hun (grote) kooi.

Tara

Hoi Thea,
ik weet niet precies wat de oorzaak is, dat kan verschillende redenen zijn, maar ik raad je aan die 2 apart te zetten (het kan bijvoorbeeld zijn dat de man jaloers is op de pop,...) Ik zou de man apart zetten want als je de white fase apart zet, kan de valk het met anderen gaan doen
groetjes, Tara

Diana

7 december 2002, 22:06:58 #2 Last Edit: 7 december 2002, 22:07:48 by Diana
Hallow!,
Ikzelf had van de zomer las dat mijn pop, Nyra, bij het mannetje, Coco, zijn veren uit z'n kop trekte en ook plukte ze de jongen  >:( ::) Maar dat ging vanzelf weer over, ik had een keer iets gelezen van dat ze zich dan vervelen ofzo, en bij jou plukt het mannetje, misschien helpt een spiegel, want daar kunnen mannetjes uren mee bezig zijn!!
Nou Hoop Dat Iemand Nog Een Oplossing Heeft
(heb ik zelf misschien ook wat aan  :))
Groetjes!!!!
»-(¯V¯)-» Diana

Peter

Hoi,

Bij ons hebben we af en toe een soort gelijk probleem. K.C. plukt bij P.D. af en toe een veertje eruit :( Waarom weten we ook niet. Hij doet het niet altijd maar af en toe.

Groetjes,
Peter

Mandy

Hallo Thea,

Dit is helaas een probleem dat je bij de valkjes nog al 's tegen kan komen en is heel vervelend. :(
Eén duidelijke oorzaak is niet aan te wijzen, ws. dat meerdere factoren een rol kunnen spelen. Zoals verveling, het tekort komen van een/meerdere voedingsstoffen, erfelijkheid.
Zelf heb ik het al twee keer meegemaakt tijdens de kweek.
De man ging z'n eigen jongen kaal plukken, daar dit niet ophield ondanks verschillende maatregelen (blok open laten ivm ventilatie; uitwerpselen in het blok zorgen voor een ammoniaklucht die, hoe licht ook, voor een soort irritatie bij de oudervalken kan zorgen, een pik(kalk)blokje tegen de verveling, tarwekiemolie door het eten, vaseline op de kale kopjes van de jongen, voor het kaal worden een soort anti-bijtspray op de kopjes doen (normaal voor honden/katten), het mocht allemaal niet baten) heb ik toen die jongen met de hand groot gebracht en toen het met het 2e nestje net zo ging heb ik de man weggedaan en heeft de pop er alleen voor gezorgd.
Bij een ander koppel gebeurde het dit jaar ook, vorig jaar was er niets aan de hand, maar dit jaar ging tie jongen van anderen na het uitvliegen plukken. Die heb ik toen naar binnen gehaald. Daarna bleef tie z'n pop plukken tot zij een kaal koppie had, een hele poos heb ik het aangekeken, maar het werd helaas niet minder. Ik had geen ruimte en mogelijkheden om deze apart te zetten en is toen ook naar een ander adres gegaan. Hopelijk hoef ik dit niet meer mee te maken en anderen natuurlijk ook niet.
Een duidelijk antwoord heb ik niet voor je, veel kenners hebben mij gezegd dat het een erfelijk probleem zou zijn en dat ze iets tekort zouden komen en als ze datgene eenmaal in die veren geproeft hebben ze er steeds weer van willen hebben. Ik ben daarom ook sinds een tijdje met vitamine druppels in het water gestart, ze eten bij mij geen fruit/groente, doe dit wel in gedroogde vorm (fruit cocktail) door het voer. Op die bijsluiter staat ook dat het zou helpen tegen verenplukken.
Als het kan zou ik die lutino man een poosje apart zetten, kan het kopje van je witmasker ook genezen en probeer ook die vitaminedruppels voor een tijdje.
Nou, het is weer een heel verhaal geworden, hopelijk heb je er wat aan. Succes! ;)
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Peter

Hoi,

Dit stukje vondt ik ook nog ergens op het internet:

Groetjes,
Peter

FEATHER PICKING
If you notice your cockatiel constantly picking away at its feathers you will need to consider
the following:
- bathing
- molting
- external parasites such as mites or lice
- internal parasites such as worms
- giardia
- feather picking
Occasionally a cockatiel will suffer from feather picking. This is where they unduly chew at their feathers or skin, pulling the feathers out and leaving bald patches or bloody areas. It is also referred to as feather plucking or feather pulling. Unfortunately feather picking easily becomes a habit and is a hard one to break. It can be compared if you like to humans constantly biting at their fingernails. Feather picking is an extremely difficult problem to solve and there is much debate among bird experts as to the actual cause of the picking. Some possible reasons are:
- behavioral problems - boredom, fear, loneliness, nervousness, stress
- sexual frustration
- lack of exercise - cockatiels must have regular time out of their cage for flying, walking, running (refer to 5D for further information on exercise)
- feather cysts or infection in the feather follicles
- insufficient diet - cockatiels must have a good quality seed or pellet mix, fresh fruit and vegetables daily, calcium and vitamin supplements (refer to section 4 for further information on diet)
- not enough sleep at night - they must have an undisturbed night's rest
- lack of bathing - spray your cockatiel at least twice a week with warm water (refer to 5C for further information on bathing)
- lack of calcium - calcium helps with feather growth so cuttlebone or supplements must be provided
- allergies, microbial infection, external or internal parasites (refer to section 7 for further information)
Determining the actual cause of your cockatiel's feather picking is challenging. You and your avian vet will need to work together and play detective, eliminating each cause until you find the culprit. Tests may have to be done to see if there is an infection or internal problem, then the right solution has to be found for your cockatiel. You can buy sprays from pet stores that contain a bitter agent in them. These are used to spray on your cockatiel in the hope that they prevent picking and chewing. Note, these sprays are only good as a temporary measure while you try to establish the causal factor of the feather picking problem.

Mandy

Goed gevonden Peter, erg interessant en leerzaam,
bedankt! ;)

Dit mailde Thea me o.a.;

Mijn valken zijn Mulder (man), Scully (vrouw), Skinner (man?), Ozzy (man) en Sharon (vrouw). Ik denk dat Ozzy en Sharon in elk geval een stel zijn, en ik hoop dat Mulder en Scully ook aan een nestje zullen beginnen.
Ach, het kan me eigenlijk ook niet zoveel schelen. Het zijn gewoon waanzinnig leuke beesten, en een nestje lijkt me gewoon erg leuk.
Heb je nog goed tips voor me wat betreft het fokken (of moet ik kweken zeggen?). Ik wil eventuele kleintjes wel met de hand voeren, want ik wil ze wel graag tam bij een volgend baasje af kunnen leveren.

We spreken inderdaad bij vogels over kweken.
Ik weet niet hoe je je valken binnen hebt zitten, maar je zou nu al broedblokken in de kooien/kamervoliére kunnen zetten. Ik moet nog ff wachten tot maart, daar ik een buitenvoliére heb. :-/
Belangrijk is ook dat de poppen ouder zijn dan 1 jaar om goede broedresultaten te hebben, anders zijn ze te jong en gaat het vaak mis. Zorg dat er voldoende kalk beschikbaar is voor de vorming van de eischalen. Zodra er valken gepaard hebben wordt er meestal een paar dagen later eieren gelegd.
Een legsel kan uit 3-6 eieren bestaan en na een dag of drie kan je de eitjes schouwen; met een lampje op het eitje schijnen waardoor je de eerste bloedvaatjes kunt zien als ze bevrucht zijn. Probeer zo min mogelijk met je handen aan de eitjes te komen, daar een eischaal uit duizenden miniscule poriën bestaat en je met je huidvet makkelijk poriën kan laten verstoppen waardoor er minder zuurstof bij het vruchtje komt met alle gevolgen van dien. Na een dag of 18 komt een ei meestal uit. :)
Wat betreft het met de hand groot brengen zou ik dit niet doen tenzij je niet anders kan. Als je een pas uitgevlogen valkje naar binnen haalt kan je deze ook heel goed en snel tam krijgen. Kijk ook hier maar eens; http://www.lutino.nl/,
bij andere vragen (handopfok), ik ben het met de argumenten van ilse eens en lees hier en daar in het forum alle ervaringen maar eens, het valt echt niet mee hoor. Ik vond het mooi om eens mee te maken, maar als het niet hoeft liever niet meer.
Hopelijk heb ik je een beetje op weg kunnen helpen. Hier in het forum vind je nog veel meer info hierover en iedereen heeft ook verschillende ervaringen. Succes en veel plezier met je valken! ;)
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Paul

12 december 2002, 04:09:57 #7 Last Edit: 12 december 2002, 04:10:55 by Paul
Hoi Allemaal,
Even over dat verenplukken,
ik vond een heel mooie stukje erover nadat Cobie me erover vertelde waar het stond.
Het is in het nederlands dus voor velen beter te lezen dan engels en het is heel uitgebreid met foto's en al erbij :)
Kijk maar eens op:
http://dierenkliniek-de-toren.nl/Ziekte_info/Vogelkliniek/Verenpikken/verenpikken.html

Groetjes,  Paul.

Peter

Hoi Paul en Mandy,

Weer een hoop info erbij :)
Nog even iedereen hier kan afstuderen op verenplukken  :D
Van allebei stukken ook weer wijzer geworden!

Bedankt Mandy! Bedankt Paul!

Groetjes,
Peter

Mandy

Hé goed gevonden Paul!

Erg duidelijke info, hier hebik/hebben we zeker wat aan.

Bedankt hé ;)
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Marieke

:-/

Wij hebben 1 valkparkiet, een gele. Hij was altijd prachtig, maar sinds een maand of wat plukt hij zich (onder zijn vleugels) helemaal kaal. Het is echt dat hij geniet van 'het plukken' en sabbelt dan op de veren. Een dierenarts gaf wat vitaminen en vroeg ons of wij 'iets veranderd' hadden ... "Nouja, een heleboel verhuisdozen in de kamer, een verhuizing op stapel, van driehoog achterkamer naar een benedenhuis, waarbij de parkiet dus duidelijk aandacht minder kreeg (drukte in huis), opknappen woning en verhuizing erna... nieuwe omgeving". De vitaminen hielpen niet echt. Hij ging maar door. Verhuizing is nu achter de rug, rust is terug, maar... plukken blijft.

Onze valkparkiet: Gek op ei, kaas, doperwtjes, vliegt graag, zit het liefst bij de 'baas' en fluit hele liedjes, praat zelfs worden, 'gaat slapen' en 'kiekeboe', en brabbelt zijn eigen parkietentaal uren achtereen. De plantenspuit is heerlijk (spreid zelfs dan zijn vleugels), ook douchen vind hij leuk. Hij is tierig en gezellig. Behalve dat plukken van die veren. Dat is niet te stoppen....

Als je dan de oplossingen leest
- eenzaam? Een 2e parkiet er bij nemen, vinden we nogal een stap, en helpt dat wel??? Hij is elke dag eenzaam omdat we allebei werken... maar dat deden we al vanaf het begin.
- speeltjes? Een spiegeltje hadden we erin gehangen, maar hij na een tijdje (een uurtje of wat) wordt hij er ontzettend boos op en kwaad en dus halen we hem weer eruit.
- eruit? Hij mag zodra we thuis zijn uit zijn kooi, doen en laten wat hij wil, en dan komt hij ook bij ons zitten. Aandacht genoeg. Vrije dagen en vakantie is hij los van 's morgens tot 's avonds.
- walnoten? Iets dat ik las over walnoten. Mag een valkparkiet walnoten eten? Maar daar helpt het plukken niet bij (denk ik dan).

WIE KAN MIJ ADVIES GEVEN   ????

Thea Plus

Nou, ik heb de 2 valken (zie bovenste verhaal) waar het om gaat nu ongeveer 2 maanden. In plaats van in hun kooi bij hun oude baas, zitten ze nu de hele dag in hun "boom" met de andere valken het heerlijk naar hun zin te hebben. De whiteface die helemaal kaal geplukt was heeft weer veren op haar koppie en zelfs iets dat op een kuif begint te lijken!
Ik vermoed dat het plukken in dit geval toch gewoon een combinatie van verveling en een te kleine behuizing is geweest. In het begin wilden de 2 nieuwelingen niets uit mijn hand eten, maar nu "vechten" ze met hun vriendjes om het hardst wie de meeste aandacht en / of snoepjes krijgt. Het is gewoon een gezellig span, en ik kan iedereen zo'n boom aanraden. Hij staat bij ons in de huiskamer voor het raam. De vogels zitten lekker naar buiten te kijken, en soms blijven er zelfs mensen voor het raam stilstaan om naar de vogels te kijken. Vooral als ik ze een bad geef met de plantenspuit. Er hangen dan 5 klapwiekende malloten ondersteboven in de boom. Da's echt om te gillen.
Ik wil iedereen bedanken voor het meedenken.

Mandy

Hallo Thea, :)

leuk om te lezen dat het nu een stuk beter gaat! ;)
Hopelijk blijft het zo goed gaan en kunnen jullie met z'n allen van elkaar genieten, en wie weet nog wel zodanig dat er ooit 2 valkjes een beetje close raken en er misschien nog 's een nestje komt....
Succes verder en veel plezier met je valken!
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Loky

 
oooooo,

Mijn vriendinnetje P.D. wordt ook een beetje geplukt door K.C. het mannetje van haar, en de vader van mijn 2 kindertjes. Jammer genoeg erg weinig aan te doen.
Je kan het wel insmeren met olie of een bitterspray, maar dat helpt toch allemaal niet.
Dat probleem moet je bij de kern aanpakken.