6 mei 2025, 11:20:22

bijter

Gestart door grimm, 26 oktober 2005, 14:11:45

« vorige - volgende »

grimm

Hallo,

Ik zit met ene redelijk serieus probleem...(voor mij toch)
sinds 1.5 maand hebben wij Fret, die zelf 3.5 maanden is en in het beging ging alles echt supergoed met zijn gedraag, al snel was hij erg aanhankelijk aan mij geworden, als ik thuiskom van school begint hij zo hard als hij kan te fluiten en staat hij klaar om gepakt te worden ( zijn kooi staat altijd open ).Ik zet hem dan op mijn schouder MAAR sinds kort vind hij het HEEEEELLL leuk om mijn ( het lot van een 15 jarige  :( ) puistjes uit te TREKKEN!, of kleine moedervlekjes , ook al zo erg.Elke keer als hij dit doet duw ik zijn snavel weg maar hij schijnt niet te snapen dat ik dit niet leuk vind.Is er een manier dat ik hem dit kan afleren??????? ???Eigenlijk is hij heel dominant, want vanaf ik hem wegduw of hem op zijn kooi wil zetten begint hij te blazen en te bijten ( niet dat het superzeer doet maar je voelt het zeker), zelfs de hond, die evengroot is als een Ierse wolfshond, of onze kat hebben schrik van hem, hij bijt erin of hij gebruikt ze als transport  :-\ .
Mijn 2e vraag is ( nu ik toch bezig ben ;D) als hij op mijn schouder zit , is hij vaak bezig met zijn pluimen te onderhouden, maar dan ligt mij trui vol met iets dat lijkt op roos.Is dit gevaarlijk??
En mijn laaste vraag is , ik heb Fretje enkele dingen leren fluiten, die hij zeer goed kan combineren, ( als de radio aanstaat zingt hij echt mee met de liedjes  :D )
maar woordjes schijnt niet te lukken, wat is hier de beste methode voor?

groetjes Grimm en Freddie

Riny

Hallo Grimm
Je moet Fret heel goed laten merken dat je beslist niet bang voor hem bent.
Als hij je wil bijten houd jij gewoon zijn snavel vast dan kan hij niets meer.
Maar zorg dat jij de baas blijft.
Dat wat jij roos noemt zijn schilfertjes die van de veertjes af komen dat is niet gevaarlijk hoor dat is normaal.
En de beste methode om hem woordjes te leren is gewoon de woordjes tot in de treure herhalen in de hoop dat hij het gaat nadoen.
Succes Riny :D :D :D

grimm

Hij laat zich niet doen!Hij is zo snel dat ik hem amper kan pakke en na dat de ruzie bekoeld is ,wilt hij gewoon verderdoen!Nu probeerd hij in een open mugenbeet te bijten, wat vrij veel pijn doet  >:( :'(

Help mij , ik zit met een vleeseetende vogel in huis!!! ; ;)

trienke

je kan hem ook straf geven, als mijn tame vogel mij bijt of erg vervelend is gaat hij regelrecht de kooi in en geef hem een uurtje geen aandacht. meestal weet hij dan dat hij fout is geweest.

groetjes Trienke

Brede W

Hmm, een uur lijkt me wel erg lang hoor. Omdat ze een heel ander tijdsbesef hebben dan mensen is een kwartier echt ruim voldoende (nog aan de lange kant). Maar het negeren zelf is wel een goede tip!!!

Groetjes,
Wendy

Inger m

28 oktober 2005, 19:14:43 #5 Last Edit: 28 oktober 2005, 19:28:11 by Inger m
Hoi,
Ik denk dat het bij dit probleem vooral belangrijk is om de vogel als vogel te behandelen. Ik lees hier methodes zoals straffen (snavel vasthouden en geen aandacht geven). Dit zijn methodes die vaak niet het gewenste effect op langere termijn opleveren.

De vogel zal aan de plekjes zitten, omdat hij dat interessant/ leuk vind. Het peuteren levert de vogel plezier op. In ethologische termen (gedragsleer) is dit zgn zelfbelonend gedrag, omdat het gedrag zichzelf beloond, kun je er niet voor straffen.

Daarnaast hebben we vaak geen idee welke andere negtieve effecten we opwekken bij een vogel door onze zelfbedachte strafmethodes, welke vaak gebaseerd zijn op lichamelijke macht. dit zijn methodes die vogels niet gebruiken. Het wegzetten van een vogel en geen aandacht meer geven is ook vrij onbegrijpelijk voor een vogel. Het gedrag opzichzelf heeft al een beloning opgeleverd en de vogel zal niet meer begrijpen waarom het nu apart is gezet.

Zelf ben ik het eens met Wendy, negeren en Riny, niet laten merken dat je bang bent of het gedrag vervelend vindt. Als de vogel begint te knabbelen, bied de vogel dan alternatieven, zoals knaagtakken op dat moment en haal de vogel weg van de plek waar hij zit. Op de schouder is een lastige plaats, omdat je dan lastig kunt zien wat de vogel doet. Daarnaast kun je vaak minder makkelijk bij de vogel en dat heeft de vogel ook door.

Hoe oud is de vogel? Soms is agressie veroorzaakt door hormonen, wanneer de vogels broeds zijn.
Dominantie komt niet bij vogels voor, zoals bv bij honden.

Vogels leren praten gaat niet het beste door herhalen. De beste methode wordt gebruikt door Irene Pepperberg, daar leert de papegaai door kijken en nadoen in een sociale omgeving, de zgn model-rivaal-methode. Ik denk niet dat de valkparkiet een goede prater is (enkele uitzonderingen daargelaten).

Ik heb mijn stukje even beknopt gehouden, maar vogelgedrag zit heel veel achter.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

grimm

 :D
Fredje is bijna 3 maanden.Als ik hem straf door hem wegtezetten of zijn snavel vast hou,wordt hij zeeeer ambetant, hij begint dan te blazen en te bijten  :( .Het niet laten merken dat ik het gedrag vervelend vind , is nogal lastig aangezien dat het echt pijn doet :D . Wat ik nu probeer is hem telkens af te leiden door met een bic te gaan spelen  of een rits te openen en te sluiten ( Zijn favoriet speelgoed : een lege bic en een lastige rits, zodat hij goed kan peuteren  ;D ) Dit schijnt te werken tot ik ermee stop, hij blijft nog even verder doen en hij is er weer  :'(.

Greetzz Grimm

P.S.  hoe kan ik hier fotos bijvoegen?

Brede W

Hmm, is het dan geen oplossing om je valkje minder op je schouder te laten zitten??? Bij mij zitten de vogels weinig op mijn schouder en al helemaal niet op mijn hoofd (ik verf mijn haar liever zelf :P, vandaar). En door verder te gaan met de afleiding (dat doe je goed hoor, en de concentratie van een vogel is niet eindeloos, dus geef dat niet op) en een andere plek (op je knie/been of je hand) leuker te maken dan je schouder. Door te kroelen en trosgierst te geven oid.

Groetjes,
Wendy

Paul

Hoi Grimm,

Voor een beschrijving hoe je foto's bij kan voegen kan je even in de help file bij upload lezen:
http://www.valkparkiet.com/nl/files/helpupload.htm

Daar moet het zeker mee lukken lijkt me en anders nog even een gil geven.

Groetjes, Paul

grimm

Bedankt voor de hulp met het uploaden  ;D

dit zou moeten werken :

                   
                            / \
Groetjes Grimm en | Fredje

Inger m

Citaat van: grimm op 28 oktober 2005, 21:18:46
:D
Fredje is bijna 3 maanden.Als ik hem straf door hem wegtezetten of zijn snavel vast hou,wordt hij zeeeer ambetant, hij begint dan te blazen en te bijten  :( .Het niet laten merken dat ik het gedrag vervelend vind , is nogal lastig aangezien dat het echt pijn doet :D . Wat ik nu probeer is hem telkens af te leiden door met een bic te gaan spelen  of een rits te openen en te sluiten ( Zijn favoriet speelgoed : een lege bic en een lastige rits, zodat hij goed kan peuteren  ;D ) Dit schijnt te werken tot ik ermee stop, hij blijft nog even verder doen en hij is er weer  :'(.


Hoi,
Jouw strafmaatregelen worden logischerwijs niet begrepen door de vogel. De reactie door blazen en bijten maakt het alleen maar erger. DE vogel voelt zich bedreigd en daardoor kan dat gedrag verergeren.

Zo te lezen is je vogel nog heel jong. Je kunt dit vergelijken met een mensenkleuter die nog vanalles aan het ontdekken is. Probeer je te verdiepen in vogelgedrag en geef de vogel veel afleiding, zoals Wendy schrijft. Begint de vogel voor jou lastig te worden (voor de vogel normaal gedrag) dan geef je de vogel wat afleiding. Voor vogels is knaagmateriaal heel belangrijk, daar besteden ze veel tijd aan. Verder heb je ook speelgoed waar je voedsel in kunt doen. De vogel moet veel tijd besteden aan het opeten ervan.

Verder vind ik dat je een vogel beter samen kunt houden. Dat is de beste afleiding en de vogel is het meest gelukkig samen met een soortgenoot (hoeveel aandacht je de vogel ook geeft).

Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Paul

CitaatVerder vind ik dat je een vogel beter samen kunt houden. Dat is de beste afleiding en de vogel is het meest gelukkig samen met een soortgenoot (hoeveel aandacht je de vogel ook geeft).


Hoi Inger,

In de meeste gevallen is dat inderdaad zo dat ze dan gelukkiger zijn maar ik heb er hier een paar die worden echt niet gelukkig als er andere vogels in de buurt zijn dus ik denk dat hier ook wel uitzonderingen in zijn.
Taco heeft heel lang alleen gezeten en dat kan natuurlijk wel zijn gedrag verklaren dat hij elke andere vogel wegjaagd maar Kleintje heeft altijd andere vogels om zich heen gehad maar vind dat toch ook maar niks.
Maar als je de koppeltjes met elkaar ziet kroelen is dat door een mens zeker niet te verbeteren en een prachtig gezicht.

Groetjes, Paul

Inger m

Hoi,
Ik denk dat je dan in beide gevallen over uitzonderingssituaties praat. Taco heeft jarenlang alleen gezeten en heeft daardoor niet geleerd (of is het ontwent) wat soortgenoten zijn. Vogels kunnen daar na jarenlang eenzaam te hebben gezeten best moeite mee hebben. Eigenlijk is dat best sneu als je niet meer met je eigen soortgenoten kunt omgaan.

Kleintje is toch met de hand grootgebracht? Het is daardoor mogelijk dat de vogel zich daardoor te veel op mensen is gaan richten ipv soortgenoten. Juist de opfokperiode sp[eelt een belangrijke rol hierin.

Ik denk dat beide gevallen een voorbeeld zijn van 'uitzonderingen bevestigen de regel'.

Valkparkieren leven van nature in groepen, omdat dit bescherming en veiligheid biedt. Dit hangt ermee samen dat de vogels constant sociaal contact hebben en daarop is hun leven ingesteld. Vogels leven al eeuwenlang op deze manier en daar kunnen mensen niets aan veranderen. Helaas worden nog veel te veel sociale dieren alleen gehouden voor en door mensen. Zelf vind ik dit jammer, maar vaak is het uit onwetenheid en niet bewust.

gr Inger 
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.