29 april 2024, 15:18:11

mening over tam maak methode

Gestart door Inger m, 16 juni 2004, 22:14:45

« vorige - volgende »

Inger m

16 juni 2004, 22:14:45 Last Edit: 16 juni 2004, 22:23:58 by Cinnamon_valk
Hoi allemaal,
Ik heb hier een zeer discutabel onderwerp over een 'nieuwe methode van tammaken'. Ik las erover op een ander forum en stelde er een vraag over (slik...was gelijk ruzie, was ook niet mijn bedoeling). Maar goed ik wil de methode geenszins promoten, dus als jullie denken dat het iemand op verkeerde ideeen kan brengen moet het er maar weer af... :o

www.jefta.tk  (bij tammaken)

-Het komt er op neer dat de vogel eerst gestresst wordt voor het tam maken, dus het wordt in een onbekende situatie gebracht

-De vogel mag niet naar je toekomen uitzichzelf, dit is dominant gedrag

Het lijkt een vrije interpretatie van de Hooijmeijermethode, echter Hooijmeijer is m.i. (hopelijk) niet op zo'n manier bezig. Ik wil het onderwerp daarom even niet met Hooijmeijer vergelijken.

Ik ben benieuwd naar jullie meningen hierover...

gr Inger

Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Stijn dc

hoi

normaal kijk ik nooit bij tam maken hier, maar nu wel eens voor de uitzondering.

Ik vind het maar een rare manier om een vogel tam te maken; ook het verplichten van het kortwieken lijkt me ook al heel raar. Tam maken is dacht ik een lang proces van  heel veel geduld. Ik meen te weten dat jij ook tamme agapornissen hebt? Als het zo al is, ka nik me niet indenken dat je ze zo tam hebt gemaakt?

SDc:D

Inger m

Hoi Stijn,
Nee, ik neem mijn vogels niet mee naar de WC om ze tam te maken... ;)

Ik ben benieuwd naar nog meer reacties op dit topic?
Op welke manier denken jullie dat een vogel die zo behandeld is zich voelt tov de eigenaar (mensen)?

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Stijn dc

hoi

volgens mij (als ik nog is mag reageren :)) Volgens mij maak je daardoor je vogeltje net banger. Hij wet totaal niet wat er gaat gebeuren en gaat dit volgens mij met mensen associeren.

SDC:D

Paul

Hoi Inger,

Ik vind het een vreemde manier van tammaken en ga hem ook niet uitproberen hier.
Als je een vogel in een donkere ruimte zet en dan lawaai maken dan kan de vogel zelfs van de schrik een hartaanval krijgen.
Heb je wel eens een valkje gevoeld bij zijn hartje als ie ergens van geschrokken is dat gaat echt tekeer en in het donker schrikken ze nog veel meer lijkt me.
Ik denk dat je met geduld veel meer kan bereiken en ja dan kortwieken dan kan de vogel toch nergens heen dus dan lijkt ie meteen tam.

Groetjes, Paul

suus

Hoi Inger,
Helaas moet ik je vertellen dat dit dus wel DE manier van Hooimeijer is om vogels tam te maken. Ik heb wat gesnuffeld op het internet, en kwam een of ander forum tegen waarin die Jefta zegt dat hij alle kennis van zijn site heeft van Hooimeijer. Die Jefta is er zo happy the peppy mee dat hij zichzelf ziet als doorgeefluik.
Dus dat je het niet wilt vergelijken met Hooimeijer: helaas MOET je het wel en is er niet eens sprake van vergelijking.
Ik las ook ergens anders dat iemand met 2 papegaaien naar hem toe ging en hij 1 voor 1 een kwartier met ze wegging. Toen hij terugkwam zaten de papegaaien op zijn arm rara hoe kan dat. Er staat in dat artikel niet hoe hij het voor elkaar kreeg dat een tamme papegaai bij hem op de arm zat, wat de eigenaar al vreemd vond. Hooimeijer zelf heeft er nog een toevoeging onderaan geschreven maar daar staat ook niets vna deze methode in.
Hooimeijer is overigens voorzitter van de SPPW. De site is helaas nog niet helemaal klaar, maar er staan al wel wat artikelen op van mister himself.
Nou goed, mijn mening over de methodes van Hooimeijer schemert al wel door in mijn bericht denk ik. Als mensen nog twijfels hebben hierover mogen ze gerust vragen, maar let wel het zal een lang betoog worden en  niet in 1 of 2 zinnen beargumenteerd zijn  :D :D :D
groet
suus
Groet
Suus

Mijn liefste Chico

Inger m

Hoi Suus,
Ik heb ook het eea gelezen van Hooijmeijer en ik denk dat ze beide wel overeenkomsten hebben, maar vgl Jefka is het erop gebaseerd. Het is overigens een heel aanvallend figuur en hij vindt dat ik er allemaal geen verstand van heb....ach


Ik ben even zo brutaal geweest om een stukje van de discussie ter kopieren:
Nog even voor de duidelijk heid:
Je neemt met deze methode Onzekerheid weg.. en daarmee de dominatie die gevoed wordt door onzekerheid..dus ook ongewenst gedrag
Ik weet dat mijn methode niet overeen komt met die van hooimeijer maar het lijkt er wel op..
hooimeijer gaat een ruimte in het rood licht ,en dan wiekt hij ze ook kort.. enz, enz.

GEEN STRESS!!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Inger m

Hoi Suus,
Ik ken de SPPW, ik heb daar weleens info opgevraagd, maar totnogtoe niks ontvangen...

Ik begin nu overigens zeer te twijfelen wat Hooijmeijer in dat kwartier met de vogels heeft gedaan...

Wat mij betreft zet je (als je tijd hebt) je betoog over Hooijmeijer hier neer...ik ben wel benieuwd naar jouw mening hierover...

Vast bedankt!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

suus

Hoi Inger,
Ik zit momenteel in de nachtdienst, ik ga nu zo mijn bed in. Vannacht heb ik weer zeeen van tijd en zal ik het een en ander verwoorden, en ook het stukje nogmaals uitzoeken waarin jefta "bekent" dat hij alles van hooimeijer heeft en het alleen verkondigd!
prettige dag,
groet
suus
Groet
Suus

Mijn liefste Chico

Theetje

Hoi Inger,

Wat een vaag stukje zeg. Ik geloof er allemaal niet zo in hoor. Met je valkje op het toilet gaan zitten en hem een hoop stress meegeven. Vreemd, maar ik dacht dat tam maken op basis van wederzijds vertrouwen en respect moest gebeuren. Ik kan me niet indenken als ik mijn valkjes zo zou behandelen dat ze me nog erg zouden vertrouwen. Je maakt ze hooguit wat "vertrouwder"met plotselinge harde geluiden naar mijn idee. Het idee van kortwieken zodat ie op je vinger stapt vind ik nou ook niet echt revolutionair (dat gebeurt bij veel dierenzaken en kwekers) en ik denjk overigens dat dat de enige reden is dat ie tam op je vinger blijft zitten. Het beest kan niet eens meer wegvliegen.
Is die vogelkenner nou eigenlijk ook dezelfde die toen die papegaaiendag had in Ouwehands waarbij je de vogel niet op de schouder mag nemen, maar op je hand?

Vreemde ideeen hebben ze erover hoor. Ik houd het wel bij de ouderwetse manier van tam maken. Veel mee bezig zijn en veel aandacht geven. Lijkt mij voor valk en baas een stuk leuker. Ik ben erg benieuwd naar het stukje dat Suus nog gaat schrijven over de beroemde vogelkenner.

groetjes

Theetje


Inger m

Hoi Theetje,
Jefka heeft zn ideeen gebaseerd op Hooijmeijer (dus ik wacht Suus haar verhaal ook nog even af).

Wat betreft 'ouderwetse' methode, ik denk dat juist rustig met de vogel bezig zijn en op basis van vertrouwen tam maken een heel moderne methode is...

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

suus

Hallo,
Ik heb ongeveer een jaar geleden problemen met de gezondheid van mijn 2 valkjes gehad. Via een dierenarts ben ik bij Hooimeijer terecht gekomen om dat Harrison voer te proberen. Daar kreeg ik een infofolder bij (waar ik voor moest betalen, erg vreemd vond ik het toen al maar ja, je hebt wat over voor je zieke valk) en ik heb in die tijd en afgelopen nacht weer informatie over en van Hooimeijer op het ineternet opgezocht. Tevens heb ik een paar telefoongesprekken gehad met een van de secretaresse van Hooimeijer.
Ik heb mijn mening over Hooimeijer n.a.v. het bovenstaande gevormd, heb zelf niet met de man gepraat.

Wel wil ik ook voorop stellen, dat hij waarschijnlijk een kundig man is, die in 1982 afgestudeerd is aan de faculteit voor diergeneeskunde, en zich gespecaliseerd heeft in vogels, verder is hij voorzitter van de SPPW stichting papegaaien en parkieten welzijn, was hij bestuurslid van de inmiddels ontbonden NVDV (nederlandse vereniging van vogeldierenartsen)  en voorzitter van de ook inmiddels ontbonden WBV, (werkgroep besmettelijke vogelziektes)
Ik daarentegen ben een hobbyist die zich verdiept heeft in valkparkieten. Maar ondanks dat het waarschijnlijk dus een kundig man zal zijn, lopen onze meningen over vogels niet synchroom. En dan meer de behandeling en opvoeding ervan.

Laat ik beginnen met mijn eerste ervaring met Hooimeijer. Mijn vogels zouden overgezet moeten worden op Harrison voer. Hier werd een folder bijgeleverd (welke ik helaas kwijt ben, heb nog gezocht vanavond) waar het een en ander in beschreven stond. Wanneer een vogel niet wilde eten van het harrison voer zou ik niets anders mogen aanbieden en desnoods met het koppie in het voerbakkie moeten drukken. Ik mocht dus ook geen trosgierst, en fruit aanbieden. Voor het overzetten van een eigenwijze vogel op ander voer kon ik me nog wel vinden in het feit dat je niets anders moest aanbieden, maar dat koppie erin drukken?? het zijn toch interligente beesten Hooimeijer? Dacht je nu echt dat zij niet zouden weten dat wanneer er ineens ander spul, in hun bakkie ligt dat het de bedoeling is dat ze dat gaan eten? Nadat mijn vogels al verzwakt waren heb ik nogmaals kontakt opgenomen met de kliniek dat dit toch niet de bedoeling kon zijn. Oke ik kan ook eigenwijs zijn, net als mijn valken maar dit kon ik toch niet toelaten. Nou werd er geantwoord, er waren verschillende opties: Of doorzetten en dus dat koppie nogmaals in het voerdrukken, of afwachten (hoewel het wel een vervelend gezicht voor mij zou zijn, maar uw vogels spelen een machtspelletje met u) of de nog betere methode was de vogels daarbrengen dan zouden zij de valken wel even overzetten naar dit voer NOU NO WAY DUS! Heb haar een beetje verdwaasd door de verkregen info duidelijk gemaakt dat ik dat toch niet liet gebeuren en Hooimeijers ideeen van het hele Harrison gebeuren voor geen meter deugde!(de rest wist ik toen nog niet)  Nou ik moest het zelf maar weten, maar gezonde vogels zou ik niet krijgen.... wat een ka was dat overigens. Hoezo manipulatief??
Verder stond in de folder summier nog wat andere tips beschreven over de omgang met de tamme vogel. Buiten het Harrisonvoer natuurlijk, moesten ALLE vogels CONTINU EN TEN ALLE TIJDEN gekortwiekt worden. Op deze manier zouden ze meer betrokken worden in het leven van hun baasjes. Ze konden dan mee naar buiten, aktiviteiten als samen naar het bos gaan (en dan niet weg kunnen vliegen) zouden een band opleveren tussen vogel en baas. Zou dit niet gebeuren, zou de vogel nergens mee naar toe kunnen, en zich buitengesloten voelen, en daarbij dus niet geintergreert worden in het leven van de baasjes, en daarmee een minder waardig leven hebben Nou het spreekt voor zich dat ik daar dus absoluut niet mee eens ben. Ik denk dat de waardigheid van een vogel te maken heeft met het kunnen vrij kunnen vliegen en het vertrouwen van de baas. Hoe kan een vogel zich nu waardig voelen als ie niet kan vliegen, Maar jippie het mag wel mee naar het bos, waar ie allerlei interessante geluiden hoort. Sommige geluiden kunnen nog wel als bedreigend overkomen maar het kan niet reageren of wegvliegen. Dat is toch onlogisch en juist niet vogelwaardig?? Mijn vogels hebben een waardig leven vind ik, ze zijn altijd uit hun kooi als ik thuis ben, hebben ongeveer 20 meter om te vliegen, kunnen kiezen waar ze verblijven in de woonkamer en keuken maar komen dan toch vaak bij mij zitten. En natuurlijk is het het meest waardig als ze in de natuur verblijven, maar dat is een hele andere discussie.
Wat ik nog verder over de kortwiekideeen van Hooimeijer kwijt wil is dat kortwieken om tam te blijven, hetzelfde is als kleine kinderen hun beentjes eraf te halen, zodat ze niet weg kunnen lopen.

Ik heb helaas niet de feitelijke woorden van Hooimeijer zelf gelezen hoe hij vogels tammaakt, maar wel zeer sterke aanwijzingen dat het van hem is. Die Jefta zei in een artikel, dat hij (ik citeer:)
"ik moet natuurlijk wel vertellen dat alles wat daar staat ik geleerd heb van Vogelarts: dr J hooimeijer, en het is dus niet zo dat ik de expert ben. ik ben ook maar een hobbyist en geef zijn kennis op deze manier door omdat ik dat belangrijk vind voor de vogeltjes;;"
Nou dit zegt wel genoeg. Deze tekst was te vinden op een forum van de avro.
De omsteden methode waar het om gaat, heeft Inger al beschreven en staat te lezen op de site van Jefta. De tamheid die verkregen wordt met de methode is gebaseerd op veiligheid bieden in een stessvolle situatie en het niet kunnen wegvliegen (daarna). De methode die ik liever hanteer is dus veiligheid bieden en vertrouwen hebben en geven ten allertijden, want als er dan een stessvolle situatie is kiest de vogel vanzelf voor de veiligheid bij mij. Dit is een heel ander verschil van stress in relatie tot veiligheid. Verder geef je de vogel geen keuze. Hij moet wel anders volgt er weer z'on slopende sessie op de wc in het donker... Ook de dagen/weken/maanden erna, is er veel gebasseerd op dominantie. De baas wil/moet volgens zijn methode de dominatie ten aller tijden tonen, door bv eerst de aandacht te vragen van de vogel alvorens aandacht te geven (is dat het niet hetzelfde? als ik mijn vogel roep en zo zijn aandacht wil hebben, is dat roepen op zich en het kijken erna toch ook al een vorm van aandacht?) Hiermee haal je de vogel in mijn ogen erg naar beneden. De plek van de kooi van de vogel moet op de grond zijn, want de kooi mag niet hoger zijn dan borsthoogte. Nou de  banken en stoelen zijn dusdanig laag dat de kooi dus op de grond moet staan. Dit ondermijnt het natuurlijke gedrag van een vogel om hoog te kunnen zitten en dus alles te kunnen overzien!!  
Die Hooimeijer wil een hond maken van de vogel. Een vogel hoort te vliegen en hoog te zitten (eenden etc nagelaten) en een mens en bv een hond hoort nu eenmaal te lopen en laag te zijn. Mensen kunnen niet vliegen, vogels kunnen niet enkel lopen.
Stel nou dat ik een vogel absoluut niet tam krijg om welke reden dan ook, dan toch maar niet? Ik kan er dan voor kiezen om hem een leven in een voliere te gunnen, ipv een kleine kooi in de woonkamer waar hij nooit uitkomt omdat hij niet tam (wil) worden.
De vogel vertoont territorium gedrag wbt zijn kooi, maar dat is toch logisch? Het is zijn gebiedje toch? Iedereen heeft een territorium, waarom zou de vogel dat niet mogen hebben? Want dat zegt Hooimeijer in feite. Je moet een vogel alles afpakken wat hij heeft en kijk voila hij is tam (hoe zou dat nu komen) daarbij komt dat dominantie in mijn ogen gelinkt is aan negatief gedrag. Als ik een dominante valk voorstel is dat in het geval naar mensen toe: dat ie uit het niets pikt (en dan echt doorbijten). Let wel pikken na correctie hoeft dus geen dominantie te zijn. En naar andere valken toe: verstorend en vechtend gedrag. En dominant gedrag bestaat in mijn ogen niet in het op mijn schouder zitten. Hij noemt het voorbeeld van op de schouder zitten met stofzuigen. Nou ik noem het juist intergreren in mijn leven! Mijn valkjes doen niets anders dan lekker meefluiten en meebewegen met mijn bewegingen en zich vermaken. Wel schreren die schurkjes soms rakelings over mijn hoofd. Dit zou je kunnen betitelen als dominant gedrag. Maar zolang mijn valkjes happy met mij zijn en ik met hen wat zou het dan dat het dominant gedrag zou zijn om zo over mijn hoofd te schreren. Ik heb er geen moeite mee dus laat mij lekker met mijn vogels!
De methode is verder denk ik geschikt (want hij zal zeker werken) voor mensen die niet veel tijd in willen stoppen in hun vogel. Nou waarom neem je dan een vogel op de eerste plaats??
Dat er duidelijkheid is voor een vogel (maar evengoed voor de mens in het algemeen) en dat dat meer veiligheid geeft geloof ik meteen. Duidelijkheid geeft in iedere situatie voor elk wezen een veiliger gevoel maar nogmaals die duidelijkheid is er ook bij mijn vogels die op "onze" manier tam worden gemaakt.

IK VIND DE METHODE DUS WEL ERG DICHT BIJ HET GEESTELIJK MISHANDELEN VAN DIEREN LIGGEN!!!!!!!!!!

Ik kwam verder op het internet nog andere wel erg rare dingen over Hooimeijer tegen:
Hij zou een agapornis hebben behandeld met een ontstoken vleugel. Deze heeft hij 5 rondjes laten vliegen in zijn praktijk. Het beestje is 5 keer neergevallen, toen werd er een zalfje opgesmeerd. Thuis gekomen is de agapornis overleden aan interne bloedingen! Helaas zegt het stuk niet hoe en door wie dit laatste is vastgesteld. Maar een vogel laten vliegen en neerknallen met een onstoken vleugel.. en niet 1 keer nee, tot 5 maal toe! Tjonge jonge dat noemt zich vogelarts? (veronderstellend dat het stuk wat ik gelezen hebt klopt)

de site van Hooimeijer, waar hij openlijk zijn mening/kunde toont, www.sppw.nl is jammergenoeg nog niet geheel klaar. Ik wacht af en houd het in de gaten!

Ook jefta, heeft op zijn site uitspraken waar ik aan twijfel: Hij zegt bijvoorbeeld dat de illusie dat parkieten makkelijker praten dan agaporniden niet klopt!! Ook daar verschillen we van mening over. Wat overigens jammer is dat Jefta niet in discussie wil door middel van rustig praten en argumenten van de ander overwegen en daarop reageren. Hij schiet gelijk de verdediging in en legt veel buiten zichzelf.

Nou het is een hele lap tekst geworden!!! Zoals jullie wel gelezen hebben ben ik uiterst voorzichtig met mijn beweringen geweest, daar ik geen moeilijkheden wil met wie dan ook. Bovenstaand relaas is dan ook MIJN MENING! en meningen kunnen nu eenmaal verschillen.
groet suus
Groet
Suus

Mijn liefste Chico

suus

o ja, op de site van de sppw zijn ook leuke groepsuitjes, dus als iemand nog zin heeft....
Ga fijn samen met je valk naar de dierentuin en zet hem recht voor een aap of roofvogel, zonder dat ie wegkan vliegen!!!!
maar goed, ik heb mijn zegje gedaan, en zal dan ook niet nog eens overnieuw beginnen  :D :D :D :D
groet suus
Groet
Suus

Mijn liefste Chico

Theetje

Hoi Suus,

Tjonge meid wat een verhaal is het geworden zeg!
Maar wat een idioot gebeuren. Mijn vogels zijn ook niet tam, maar dat wil niet zeggen dat ze niet uit de kooi mogen. Ze moeten gewoon een vogelwaardig bestaan hebben. Meestal als je het schemerig maakt keren de valkjes vanzelf terug naar de kooi en ach een heel enkel keertje zullen we ze eens moeten helpen, maar ook daar hebben we de oplossing voor.
We hebben een zitstok die boven in het open dak van de kooi kan worden geplaatst. Daar stappen ze wel op. Handen vinden ze gewoon wat minder. Maar met een hoop geduld en liefde kun je hun vertrouwen best wel winnen. Ik weet echter wel zeker dat dat niet gelukt was door ze ergens in het donker op te sluiten en ze dan flink angst aan te jagen. En mijn kooien staan ook op een voet zodat de vogels een lekker overzicht hebben over de kamer. Vinden ze geweldig en je kunt er ook goed mee communiceren op deze manier. Op de grond zouden ze zich denk ik alleen maar eenzaam en zielig voelen omdat ze dan weinig tot geen interactie hebben met de omgeving.

Ik deel je mening dus volledig. Over het kortwieken wil ik nog wel een kleine toevoeging doen. Indien het voor het dier beter is om te wieken zodat hij zich niet te barsten vliegt vind ik het wel toelaatbaar, maar knip dan enkele veren en niet de hele handel. Dan heeft ie toch nog een beetje een vogelbestaan. Tazz van mijn ouders kan door omstandigheden gewoon niet goed vliegen. Misschien is er iets misgegaan bij de geboorte of in het nest wie zal het zeggen. Ze wil het wel proberen, maar natuurlijk zijn wij ook bang dat ze zich bezeert. Ze is nu niet gewiekt, maar op het moment dat ze zich echt pijn gaat doen met die gekke toeren zit er niet veel anders op, maar ook dan wordt er gekozen om net zo te wieken dat ze nog wel wat kan fladderen, alleen niet zo ver dat ze zich te pletter valt en inwendige verwondingen oploopt. Maar zoals ik al zei vind ik het voor dit soort gevallen wel terecht. Om een vogel tam te maken moet je niet wieken. Je belemmert de vogel naar mijn idee in zijn leven. Hij is gemaakt om te vliegen zoals jij ook al zei. En om een vogel zijn hele leven gewiekt te houden vind ik zeker niet kunnen. Als je een dier wilt dat over de grond loopt koop  dan een ander dier en geen vogel.

Tja en nu wachten we maar af wat de reacties zullen zijn. Ook ik benadruk nog even dat dit mijn eigen mening is.

Groetjes

Theetje


suus

Hoi Theetje,
Bij verwondingen tijdens het vliegen, vind ik het geheel terecht dat een vogel gekortwiekt wordt. Want andere opties zijn of in de kooi blijven of verwondingen en dus pijn. Nee, dat is denk ik een situatie waarin kortwieken gerechtvaardig is.
groet
suus
Groet
Suus

Mijn liefste Chico