29 april 2024, 13:42:32

mening over tam maak methode

Gestart door Inger m, 16 juni 2004, 22:14:45

« vorige - volgende »

Cwazi

18 juni 2004, 22:12:24 #15 Last Edit: 18 juni 2004, 22:17:44 by Cwazi
Wat een ACHTERLIJK stukje op die website zeg!  >:(
Ik ben het helemaal met Suus eens en heb er dan ook verder niet veel aan toe te voegen.

In sommige gevallen kan ik mij wel voorstellen dat kortwieken een uitkomst voor vogel en eigenaar is, maar niet om tam te maken of te houden  :-/

Ik vertelde al eerder over het valkje dat hier tegen de schuifpui is gevlogen en daarbij het leven liet nadat ik hem had grootgebracht omdat de ouders het niet meer deden (eerste nestje). Dat was helemaal niet de bedoeling geweest en de geplande vakantie kon niet meer verschoven, de oppas nam het dus over en tegen alle instructie in liet zij het inmiddels vliegvlugge jong in de huiskamer los. Wij hebben hier geen gordijnen en vitrage, de voorkant van het huis bestaat gewoon uit glas... In een dergelijk situatie zou ik volgende x kiezen voor kortwieken, voor de veiligheid van de vogel zelf.
Ook ben ik een drietal maanden in het gelukkige bezit geweest van een witkuif kaketoe. Dat is een heel verhaal apart en nu even niet relevant, maar deze vogel kon niet vliegen wegens vergroeide vleugels (te klein behuisd geweest) Triest, maar het had een groot voordeel voor de vogel die overal wou zijn waar ik was. Dat kon gewoon, ze ging mee in de tuin werken waarbij ze op mijn nek zat, kon los al stond de pui wagenwijd open die mooie maanden, ze is zelfs eens mee naar het bos geweest. Nu vertoonde zij absoluut geen angst voor wat dan ook dus nooit deed ze vruchteloze vluchtpogingen. Niet mijn keuze, maar omdat het zo was zijn we wel heel veel samen geweest in die korte tijd die we gehad hebben. Ze had een nier en lever defect toen ik haar kocht en stierf,  onder gebeleiding van Feld (vanaf de aankoop dag tot het einde) een kleine vier maanden later  :'(

Ben nog boos over al het onrecht dat dit prachtige dier was aangedaan, ik hoop dat ze die laatste maanden gelukkig is geweest, alleen was ze in elk geval nooit.

p.s. Dat kortwieken om verwondingen te voorkomen zou ik net de snelheid eruit halen door aan beide zijden enkele pennen in te korten. Dus niet 1 of beide vleugels halveren door domweg de schaar erin te zetten zoals je vaak ziet.

the_lost_valley

wat een verhalen zeg... en vooral wat een stukje!.. Ikzelf vind het toch wel heel erg, als er echt mensen zijn die op deze manier hun vogel behandelen.. als je een vogel tam maakt, dan gaat het er niet om dat de vogel zo goed naar je luistert, of dat hij zo stil bij je komt zitten.. het gaat er vooral om, waarom hij dat doet! Als je vogel alleen maar bij je MOET zitten, omdat hij gekortwiekt is, of dat een vogel nooit eens zijn natuurlijke gedrag mag, en druft te vertonen, omdat dat meteen weer de grond in geboord wordt.. Een vogel tam maken, gaat om een levenslange band, die je hebt met je vogel op grond van liefde.. een vogel mag zijn natuurlijke gedrag blijven vertonen. als je een vogel tam maakt, komt de vogel geheel uit zichzelf, en zonder drang naar je toe. Als je een vogel altijd maar bang maakt, dan is hij alleen maar bang als hij bij je is.. ikzelf had een agapornis, die vroeger ook op zo'n dergelijke manier is behandeld door mijn vader (waar ikzelf heel kwaad om ben geweest), en hij deed dat alleen maar omdat hij bang was dat hij anders weer 'straf' zou krijgen.. ik heb door heel veel tijd aan die vogel te besteden, de vogel toch tam gekregen, en hij kwam uit zichzelf naar me toe.. omdat hij dat zelf wilde.. hij was niet gekortwiekt, dus hij had alle keuze..
en als je niet wilt dat een vogel dominant gedrag gaat vertonen, als geluid maken e.d. moet je geen vogel kopen vind ik.. als je eraan begint, weet je dat die dieren veel geluid kunnen produceren, dus hou je daar rekening mee..

Paul

Hoi Suus,

Eem heel verhaal inderdaad  :D
Maar je hoeft het niet voorzichtig te zeggen  hoor we hoeven het toch niet eens te zijn met die methode.
Ik ken ook nog wel rare verhalen hoor van die agapornis in de lucht gooien geloof ik meteen.
Hij gooeide ook een valkje met een gamputeerde vleugel in de lucht en vond het dan vreemd dat die niet kon vliegen met 1 vleugel.
Sorry hoor maar dat is dierenmishandeling als je zoiets doet.
En die Pellets kunnen best gezond zijn maar je moet ze niet uithongeren.
Als je naar hooimeyer toe gaat met een valkje ziet hij er altijd ondervoed en slecht uit en moet hij op pellets over.
Hij spleet gewoon in op je gemoed en wil zijn pellets verkopen want hij verdient daar goed aan volgens mij.
En mijn kooien staan ook hoger dan dat we zitten dat kan normaal niet eens anders.
Mijn valkjes zien er hier toch gelukkig uit als ik zo kijk.
Een ongelukkig valkje broed geen eitjes uit en voed de jongen niet op volgens mij.
Ik denk toch dat dr Feld wat nuchterder tegen de vogels aan kijkt en niet van die gekke iedeen heeft maar sommige zweren bij dr Hooimeyer en dat is hun goed recht natuurlijk.
Maar no way dat hier de veren van mijn valkjes worden geknipt hoor.

Groetjes, Paul

suus

Hallo,
De reden dat ik best voorzichtig ben geweest, is dat ik niet twijfel aan de kennis van Hooimeijer, niet de betweter wil zijn maar mijn mening over het geheel wil vertellen.  
Maar ik denk dat ondankst mijn voorzichtigheid mijn boodschap ook goed is aangekomen ;D!!
groet suus
Groet
Suus

Mijn liefste Chico

Inger m

Hoi Suus en iedereen die hierop gereageerd heeft!

Bedankt voor jullie uitgebreide reacties!
Ik heb inmiddels alles doorgelezen en ben van mening dat tam maken vooral moet gebeuren doormiddel van geduld en vertrouwen. Over dominante vogels ben ik niet helemaal uit, maar je moet een vogel niet zien als een hond met veren, want een vogel heeft een heel andere benadering nodig. De poten van de kooi afzagen gaat me echt veel te ver!

Verder vind ik ook dat je geen stress mag veroorzaken om een vogel tam te maken en vraag ik me  sterk af of de begrippen dominantie-agressie en angst-agressie (onzekerheid) niet door elkaar gehaald worden, dit lijkt me een verschillende aanpak nodig te hebben.

Over pellets weet ik het niet. Ik denk dat het wel een prima voedermiddel is voor vogels, maar ik heb altijd gedacht dat voerveranderingen heel langzaam dienden te gebeuren, door middel van voer mengen en in steeds grotere verhoudingen aanbieden totdat ze aan het nieuwe voer gewend zijn. De kop in het voer duwen, das toch geen manier om met vogels om te gaan, volgens mij streeft hij hier zijn doel voorbij!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Suzanne

Hoi,

Ik vind het een afschuwelijke methode. Erg gemeen om een vogel zo onder stress te plaatsen. Ik ben het dus helemaal met jullie eens.

Groetjes

Suzanne

3 wildkleur mannen, 1 bonte witmasker man, 2 geparelde cinnamon poppen, 1 ervaren kweek koppel bonte witmasker x cinnamon gepareld bont te koop. Voor info, stuur even een im.