15 september 2019, 20:07:55

Hobbykwekerij De Koningsvalkjes - Het Dagboek

Gestart door Matthias, 12 maart 2017, 21:34:54

« vorige - volgende »

Matthias

12 maart 2017, 21:34:54 Last Edit: 14 maart 2017, 21:18:49 by Matthias
Hallo, ook ik ga maar eens aan een dagboekje beginnen hier, net zoals mijn moeder hier vroeger deed.

De lente van 2017 staat voor de deur, binnen een grote week is het zo ver en dus tijd voor beter weer. Vorig jaar hebben we opnieuw gekweekt met onze valkjes en het was een goed jaar. Over twee rondes verdeeld hebben we ruim 30 jonge vogels gehad, wat dus betekent dat we weer een sabbatjaar gaan nemen in 2017. In 2018 gaan we weer kijken voor nestjes, ookal hebben ze er nu toch alweer zin in.

Onze belangrijkste koppels:

Chelsea x Beau
Pale fallow bleekmasker opaline (verhoogde geelfactor?/split lutino?) man x Pale fallow opaline split bleekmasker witmasker pop

Simba x Rosy
Pale fallow witmasker man x Lutino split bleekmasker witmasker pop

Lars x Pauline
Wildkleur split bont bleekmasker witmasker x Pale fallow bleekmasker

Fidel x Macy
Pale fallow witmasker (split cinnamon?) x Wildkleur split pale fallow witmasker bleekmasker

Sonic x Percy
Bleekmasker split bont man x Pale fallow witmasker pop

Ook met mijn princess of Wales koppel wil ik nog iets meer doen.

Jacko x Luna
Blauw split lutino man x Blauw lutino (albino) pop

Nog een aantal mooie vogels die ik nog heb en zeker wil houden, die ik daarom vb. niet per sé inzet voor de kweek of waarvoor ik nog een partner zoek.

Wonder x Angel --> Twee mooie mutaties, maar vanwege het bont bij Angel niet geschikt voor de kweek. Dat verpest het gezoomd.
Gezoomd DF split bleekmasker witmasker split lutino man x Cinnamon bont split bleekmasker witmasker pop

Yellow --> Een van mijn eerste vogels, dus is er al bij vanaf het eerste jaar dat de volière staat. Vormde vroeger een koppel met Djonnah, een gezoomd EF split witmasker.
Lutino split bleekmasker pop

Hope --> Deze heb ik nu ongeveer vijf jaar. Heeft nog geen vaste partner, maar heeft dit jaar mee geholpen bij Fidel en Macy als zij een nestje hebben gehad.
Pale fallow witmasker split bronze fallow pop

Kyra --> Een jong van dit jaar.
Bleekmasker opaline split pale fallow pop

Diamond --> Een jong van dit jaar.
Pale fallow witmasker man

Murphy --> Een jong van dit jaar.
Witmasker split pale fallow man

One-Toe --> Bij deze wel een woordje uitleg. Nog thans een zeer mooie vogel, maar jammer genoeg niks om in te zetten voor de kweek. Wegens een ongeluk heeft dit beestje nog maar één pootje overgehouden, de reden weten we nog niet. Aan de draad blijven haperen? Ergens tussen gezeten? Gevochten? We weten het niet. We hebben het bijna laten inslapen, maar volgens onze dierenarts ging het met één pootje ook wel lukken om verder te leven, en hij trekt inderdaad zijn plan.
Pale fallow opaline bleekmasker man

Binnen heb ik nog twee tamme vogels zitten.

Woody --> Achtergelaten in het blok door de ouders, het enige jong dat uitgekomen is. De ouders hadden vier eitjes gelegd zonder dat we er van wisten in een uitgeholde berkenstam die we soms gebruikten als 'eet-en-zoek'-toestel. Nu vijf jaar oud en supertam. Wel niet erg voor kroelen, maar vliegt alle dagen los en zit soms meer dan een uur op mijn schouder als ik in de zetel zit of op de computer werk voor school. Hij heeft jaren samengeleefd met een zorgbehoevend valkje genaamd Juicy. Wegens problemen met haar onderbek die bleef doorgroeien moest deze iedere week bijgeknipt worden met de nagelknipper en zou zij dus nooit overleven in de volière, maar begin deze zomer is zij komen te sterven, waardoor hij dus momenteel alleen zit, maar regelmatig in contact komt met Louis/Louise, het andere valkje dat in huis zit.
Bleekmasker man

Louis/Louise --> Eentje dat ik moeten redden heb aan het eind van dit jaar toen het al was uitgevlogen. Teruggevonden onder het bloed en serieus verzwakt, dus binnengenomen om te laten aansterken, zeker nog niet zelfstandig dus moeten pappen. Nu 7 maanden oud, wel een zorgenkindje, dus zeker niet voor in de volière te steken. Heb ook de indruk dat het geen picobello zicht heeft, heeft al een paar keren tegen iets gevlogen, altijd een beetje opletten dus.
Pale fallow opaline bleekmasker (verhoogde geelfactor?/lutino?) --> geslacht onbekend

Op de bodem lopen ook nog vier Japanse kwartels, twee haantjes en twee hennen. Binnenkort wordt de groep uitgebreid naar zeven stuks.

Gisteren en vrijdag heb ik samen met vader eens grote schoonmaak gehouden in de volière, het was eens nodig. Het was een tijdje geleden en het is een drukke periode geweest, maar het is er toch weer eens van gekomen, vandaag gevuld met verse beukensnippers. De foto's wil ik jullie dan natuurlijk niet onthouden.En hier nog eens Woody en Louise/Louis.

As you can see, er is nog wat werk aan de winkel. Nieuwe zitstokken (en takken) hangen, nieuwe speeltjes halen, ...
Veel kijkplezier!  :D

pita82

Wauw  :o wat veel vogels! Leuk de hele familie helpt mee.
Wat voor vogels zijn die zonder kuif!? ::)  Lijkt wel een kruising tussen een valk en duif. Ik ga je volgen. Leuk met foto's.

Matthias

@pita82 Ik weet het, het is een grote bende he. :)
Ja moeder doet ook nog altijd mee en mijn pa helpt ons ook nog af en toe. Ik woon nog thuis he.
En dat zijn dus princess of Wales parkieten. Ondertussen heb ik deze bijna twee jaar, zeer leuke vogels om bezig te zien. En de kop lijkt inderdaad een beetje op die van een duif.  :P

LinVolg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

pita82

Leuk de Princess of Wales parkieten.
Ze hebben mooie kleuren, maar niet zo,n leuke kuif als de valkjes. Lijken ze qua gedrag op valkjes?

Matthias

21 maart 2017, 00:53:45 #5 Last Edit: 21 maart 2017, 01:11:48 by Matthias
@pita82: Ze zijn iets bitsiger en dominanter dan de valkjes, maar zeker niet agressief. Wanneer er eten wordt aangeboden zijn zij altijd de eersten om te gaan smullen. Vandaag hebben ze naast hun normale voer nog een bordje met eivoer, rijst en rode paprika gekregen, opnieuw gingen de valkjes er later op af. Nog nooit problemen gehad met deze twee soorten. Enkel tijdens de kweek zet ik de princessen apart, wanneer ze hun met hun L-vormige nestblok naar hartelust kunnen uitleven.

Als ik ze met de valkjes moet vergelijken vind ik het gedrag van de princess of Wales man nog net een tikkeltje leuker, al is het natuurlijk ook een genot om mijn valkjes bezig te zien. Vooral de knikbewegingen die hij maakt terwijl hij zingt of zit te kwetteren is geniaal. Ik heb Wonder, een van mijn gezoomde split bleekmasker witmasker mannen, er al op betrapt hem soms na te apen. :D

Wel iets minder nieuws van gisteren. Toen ik controle ging doen in de volière heb ik een van mijn kwartelhennen dood teruggevonden met een wonde op de buikzijde. Helaas is het niet de eerste keer dat ik een verwond hennetje dood heb teruggevonden in de volière. Hierdoor blijven er dus drie over, al zijn het dan wel twee hanen en één hen. Daarom ga ik kijken om één of beide haantjes weg te doen en de overblijvende hen even apart te zetten, zodat ook deze niet de dood ingejaagd wordt.

Los van dat: eventjes naar binnen voor ons tamste valkje dat we hebben zitten: Woody. Hij mag dus ook alle dagen uit de kooi en heeft de beschikking over de woonkamer, de keuken en badkamer, met de spiegel in de badkamer als zijn favoriete plekje. Hieronder wat foto's terwijl hij los is geweest gisteren. Louise is in de kooi gebleven.Zo, de spiegelfoto's zijn voor morgen. Nu ga ik slapen. =)

Lin

Leuk al die fotos! Zonde van de kwartel. Maar je wilt dan niet meer hennetjes?


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Matthias

21 maart 2017, 20:53:05 #7 Last Edit: 21 maart 2017, 21:17:55 by Matthias
@Lin: Bedankt voor je reactie.
En sowieso gaan er meer hennetjes bijkomen. Misschien dat ik in de toekomst nog enkel hennetjes ga nemen of een paar hennetjes met één haantje er bij en dan telkens de eieren wegnemen dat er geen kuikens van komen.

Ik heb ook nog gekeken voor de mogelijkheid voor een koppel goudfazanten, maar dat zal toekomstmuziek zijn denk ik, want daar zit ik waarschijnlijk niet ruim genoeg voor wil ik ze echt de plaats bieden die ze nodig hebben, plus ik wil de valkjes en princessen ook hun rust geven.

Straks nog meer foto's van Woody. Morgen ga ik nog eens de volière in voor wat foto's en is Louise ook eens aan de beurt.

Matthias


valkparkiet80

Wat is woody knap zeg. :D

Een mooie voliere heb je  Wanneer ga je beginnen met kweken?

LinVolg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Matthias

26 maart 2017, 20:37:24 #11 Last Edit: 26 maart 2017, 22:33:32 by Matthias
Hallo, eventjes updaten. Vandaag achter een paar nieuwe, grote takken geweest voor de volière. Momenteel hangen er nog maar twee op en het is eens tijd om een beetje te vernieuwen he. Morgen komen ze er in. Normaal ging ik vandaag eens foto's maken, maar dat heb ik gisteren al gedaan op Dutch Comic Con, dus die heb ik vanmiddag allemaal bewerkt. Morgen heb ik geen les, dus dan heb ik eens tijd voor de valkjes op de foto te zetten en hun takken een plaatsje te geven. :) Straks spaghettifoto's van Woody en Louise. :)

Matthias


LinVolg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Matthias

11 mei 2017, 16:12:06 #14 Last Edit: 11 mei 2017, 16:19:17 by Matthias
Vandaag maar weer eens de beestjes verwend, zowel in volière als mijn twee rakkers die hier binnen zitten. Eivoer met appel en sla staat er vandaag op het menu. En of ze gesmuld hebben, daar mag je zeker van zijn. Eerder deze week hebben ze nog spaghetti (enkel de pasta) met rode paprika gehad, waar ze ook erg verlekkerd op zijn. Ze hebben dus geen klagen wat het eten betreft.

Dit weekend ook eens zien voor wat wilgentakken, dat ze zich ook nog eens kunnen amuseren met slopen, waar de meeste van onze valkjes ook specialisten in zijn. De princessen slopen niet echt, maar spelen ook graag met de wilgentakken die ze aangeboden krijgen.