12 mei 2025, 11:31:35

Kakariki's pleegouders??

Gestart door Sander, 23 oktober 2003, 01:40:19

« vorige - volgende »

Sander

Hello

Omdat mijn valkparkieten geen al te beste broeders zijn en m'n kakariki's goede broeders zijn maar momenteel nog geen bevruchte eitjes hebben gelegd vroeg ik me af of kakariki's geschikt zijn als pleegouders.

groetjes
sander

Kolkkie

Hoi Sander,

Ik vraag mij af of het zal lukken.
Valkjes maken een ander geluid als ze eten willen als kakariki's, dus het lijkt mij dat ze dan geen voer krijgen.
Ik weet niet wat de anderen er van vinden, maar dat denk ik.

Groetjes,

Mariska
Trots baasje van Pukkie en Harley (koppeltje), Lisa (dochter), Einstein (oma van 22 jaar), Bart en Homer.

Coco R.I.P. ??-??-1995 - 14-08-2006

Tara

Ik zou het afraden, want nu ze nog onbevrucht zijn, gaat ook alles beter, want als ze nou bevrucht raken en je krijgt jongen, en de kakarikies 'horen' ze niet krijsen en krijgen geen eten, gaan ze dood, terwijl je dat alles had kunnen voorkomen, want onbevrucht is geen leven, en het is niet leuk, om te sterven van de honger lijkt me. Ik heb eens gelezen, ofzoiets, dat bepaalde vogels die jongen van andere vogels grootbrengen, hun taal niet begrijpen en dus ook niet weten of ze honger hebben. Dus ik raad het in ieder geval af :-/, sorry. :-/

Stijn dc

hello

ik raad het juist aan, je kan het altijd eens proberen.
en tara, dat kan niet kloppen, want roodruggen zijn perfecte pelegouders en brengen zelfs rosella's groot.
en wie niet  waagt niet wint!

SDC:D

Tara

Ik zeg ook niet alle hoor. Maar ik heb het ergens gehoord, weet gewoon niet meer waar. Maar ik zou het niet durven, want ben bang, dat als het mis zou gaan, dan zijn er toch weer leventjes verloren als het niet zou lukken :'(

Paul

Hoi,

Ik weet wel dat valkjes gewoon de eieren van Rosellas uitbroeden en ze daarna niet voeren omdat ze geen goede tekenen krijgen dat de jongen honger hebben :-(
Dus het is niet zo dat ze de jongen niet willen voeren maar zoals Tara zegt praten ze een andere taal en de pleegouders horen dan niet dat ze honger hebben.
Maar ik dacht inderdaad dat Roodruggen alles opvoeden wat je bij ze legt maar van Kakariki's weet ik dat niet.

Groetjes, Paul

mastolk

Hi,
Ik lees hier weer, ze zijn nog onbevrucht. Maar ik dacht dat alle eitjes (als je een koppeltje hebt) bevrucht waren. MAar dat is blijkbaar niet zo? Valkjes moeten eerst een poosje broeden voor ze bevrucht worden!?
Wie weet het antwoord, vast wel iemand!!

Groetjes MArgrietha

Tara

Hoi Magrietha,

als er een ei wordt gelegd, is het altijd onbevrucht, na een dag of 3 broeden komt er bevruchting, al zie je het vaak na soms 5 dagen of meer. Het hangt er ook van af hoe oud de ouders zijn, te jonge ouders mogen zo goed broeden dat ze willen, ze zijn nog niet vruchtbaar dus kan dat eitje dat ook niet worden. Maar ouders van meer dan een jaar oud, kunnen een nestje hebben, dan legt de pop het eitje en wordt het bebroed, en is er meer kans op bevruchting.

Groetjes, Tara

Inger m

Hoi,
Zoals Tara al zegt zou ik er rekening mee houden dat je te maken hebt met twee verschillende soorten. Doordat de jonge valken dan worden opgevoed kunnen ze ingeprent raken op de verkeerde soort, zoals bij eenden en zebravinken al is gezien. Ik zou het niet aanraden, tenzij je echt geen andere keuze hebt.
Bovendien zou je de eieren van de kakariki's moeten wegdoen (en dat is zonde), want anders krijgen ze te veel jongen. Ik weet niet of je de jongen samen kunt opvoeden, maar dan zal er wel concurrentie kunnen ontstaan.

Hoi Tara,
Eieren worden al in de pop bevrucht. De bevruchte eicel gaat in rust en direct verder delen zodra het ei wordt bebroed. Na 3 tot 5 dagen is dit pas zichtbaar in het ei. Het is dus niet zo dat eieren onbevrucht zijn na het leggen, aangezien de bevruchting al heeft plaatsgevonden.(tenzij er iets is misgegaan of er geen man bij aanwezig is)

gr Inger

Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Tara

Ow, zo wist ik het niet, m'n moeder zei altijd dat er nog geen leven is dan :-/, nou, weet ik in ieder geval weer wat bij :)

Paul

Hoi Tara,

Er is al wel iets van leven in de vorm van cellen.
De Celdeling begint echter pas nadat ze echt beginnen te broeden en je spreekt dan eigenlijk van leven als er een embrio in het ei zit.
Dus tussen leggen en broeden is er geen groei in het ei.
Maar na een dag broeden is er al een klein embrio in het eitje dus dan is er echt leven alleen nog niet duidelijk waar te nemen.

Groetjes, Paul

Sander

Hello

Als ik het zou doen zouden er alvast niet teveel jongen zijn tenzij de bevruchting bij m'n kakariki's goed verloopt. Ik  zal misschien beginnen met 1 eitje erbij te leggen en dan te zien hoe het verloopt. Hopelijk lukt het want zelfs grasjes kunnen valkjes grootbrengen.

groetjes
sander

mastolk

Hoi,

Bedankt dat ik nu weet hoe het met de bevruchting zit. Ook al was dit niet de oorspronkelijke vraag  ::).
TOch bedankt voor jullie antwoorden!

Groetjes Margrietha

Seine Meier

Hallo,
Volgens mij wordt het begrip bevruchting hier verkeerd gebruikt
Bevruchting betekent dat de kern van een zaadcel samensmelt met de kern van een eicel en samen dus een bevruchte eicel vormen.  Dit moet dus gebeuren voordat de rest van het ei gevormd wordt. De vorming van een ei duurt ongeveer 24 uur. In die tijd gaat het bevruchte eicelletje zich al delen (het is zo'n 40 graden C in de buikholte) Nadat het ei gelegd is stopt die ontwikkeling om na het begin van het broeden weer op gang te komen. Je moet dus van ontwikkeling spreken en niet van bevruchting.

Inger m

Hoi Seine,
Zo bedoel ik dus ook de bevruchting: samensmelting van eicel en spermacel, dat in de pop gebeurt. Volgens mij leg ik hetzelfde uit alleen in andere bewoordingen.
Tara die zei dat eieren onbevrucht gelegd worden, maar dat is niet zo. Direct bij het broeden gaat de cel zich weer verder delen en ontstaat het embryo.

Bevruchting vindt dus plaats in de pop en ontwikkeling in het ei tijdens het broeden.

Hoi Sander,
Ik heb dit jaar zowel jonge kakariki's gehad en jonge valken. Alleen gedragen beide jongen zich wel anders. Jonge valken die schreeuwen (of hoe je het geluid ook noemt) om voedsel, terwijl jonge kakariki's bescheiden piepgeluidjes laten horen.
Probeer eens info te vinden op anders sites of vogelverenigingen hierover, voordat je het gaat uitproberen, want het is zonde om een jonge valk/ kakariki te laten sterven.
(ik weet wel dat het mogelijk is andere vogelsoorten als pleegouder te gebruiken, maar ben er geen voorstander van, omdat elke vogel zijn eigen gedrag heeft en hierover ook heel veel leert van de ouders, ze worden hierdoor mogelijk anders gesocialiseert. bovendien is een kakariki in gedrag toch wel heel anders als de valkparkiet).

Is het niet mogelijk een ander broedkoppel valken aan te schaffen en die een extra eitje onder te schuiven van je 'slechte' stel (wel voorkomen dat het er te veel worden).

Gr Inger

Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.