waarschuwing PBFD door dr Hoomeijer

Gestart door sophieenlasse, 10 januari 2007, 19:20:13

« vorige - volgende »

sophieenlasse

10 januari 2007, 19:20:13 Last Edit: 13 januari 2007, 23:37:48 by Gerda
Ik had vandaag een mailtje in mijn inbox ( van dr Hooijmeijer) betreffende een waarschuwing voor PBFD bij recent aangeschafte grijze roodstaartbaby's.
De site is jullie wellicht reeds bekend: www.kliniekvoordieren.nl of
klik hier
Ik heb zelf geen grijze roodstaart, maar het is wellicht een nuttige waarschuwing voor mensen die de aanschaf van zo'n diertje in de planning hebben.
Griezelig dat handelaren zoveel geld verdienen met het verdriet van mensen en dieren.
Snif en co.

Lin

Misschien is het handig om in je eerste bericht even je titel te veranderen in "waarschuwing over PBFD". Dan is dat meteen duidelijk.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

disney

Net zo triest als het verkopen van jonge vogels die nog niet zelfstandig zijn. Minder werk voor de kweker/verkoper, meer verdriet voor de eigenaren als het misgaat.

Zolang papegaaien zo duur zijn om aan te schaffen en zolang er mensen zijn die zich niet willen verdiepen in hoe het op een goede manier gebeurd, blijft dit gebeuren. Want mensen willen tegenwoordig gisteren de papegaai al hebben als ze vandaag besluiten er een te nemen.
Het is héél rot om te zeggen, maar mensen roepen dit over zichzelf af. Als je je van te voren goed verdiept in het wezen papegaai, de manier waarop een papegaai op hoort te groeien en welke ziektes het dier op kan lopen en hoe, dan weet je ook dat in een dierenwinkel kopen nooit goed kan zijn. Dan weet je dat zelf met pap aan de gang gaan niet goed is. Dan weet je dat een papegaai een goede start nodig heeft uit een gezond kweekbestand, met goede verzorgers en ook belangrijke zaken als socialisering ed.

Mensen, koop alsjeblieft je vogel bij een verantwoorde kweker, die zijn bestand naar waarde schat (en dan niet financieel gezien) en ook de juiste quarantaine regels erop na houdt. Een kweker die vogels pas zelfstandig naar huis stuurt, op de juiste manier getest, met de juiste nazorg aan die testen. Die hun vogels socialiseren met mensen, dieren en de omgeving. Die een papegaai zien zoals ie is, een papegaai.

Ik wil overigens met KLEM zeggen dat ik in dit stukje niet doel op het verlies van Pino de grijze roodstaart in een ander topic op dit forum. Hoewel mijn stukje algemeen gezegd wel op het feit dat hij niet als zelfstandige vogel gekocht is slaat, heb ik zeer veel begrip voor het persoonlijke verlies. Nog los daarvan is (mij) nog helemaal niet bekend of Pino niet een ziekte of lichamelijke aandoening had en het dus grote pech zou zijn.

Overigens, ook valkjes kunnen pbfd hebben, net als alle parkieten en kromsnavels. Persoonlijk test ik AL mijn vogels, duur of goedkoop, klein of groot. Wat de aankoopprijs ook is, geen enkele is het me waard te sterven aan deze ziekten of ze te geven aan de vogels die ik al heb. Laten wij zuinige hollanders niet besparen op de dingen die echt van belang zijn.

Groetjes Karin


sophieenlasse

Hoi,

Volgens mij zullen de regelmatige bezoekers van dit forum de door jou genoemde fout niet zo snel meer maken. Ik heb erg veel geleerd van de mensen, die op dit forum schrijven.
Helaas zullen willekeurige bezoekers van dierenwinkels wel aangetrokken worden door zo'n nest baby-papegaaien.
Een paar maanden terug hadden ze hier in Assen in een winkel drie baby-grijze roodstaarten zitten. Volgens de eigenaar kregen ze nog 3x per dag pap. Twee weken later waren ze alledrie weg. Ik heb niet gevraagd wat ze kostten, maar weinig zal het niet geweest zijn.
Zelf heb ik niet zo heel veel met grote papegaaien (ik prefereer klein en groen  ;D), maar zo'n baby-papegaai is vreselijk aandoenlijk om te zien. Ik kan me dus best voorstellen, dat mensen er met open ogen intrappen.
En Lin, bedankt voor de correctie!

groetjes,

Annette
Snif en co.

Rianne

Het is ook een heel aandoenlijk gezicht, zo'n klein hulpeloos grijsje... heb er zelf ook 1 gezien in de dierenwinkel. Paar weken later kwam ik daar weer en zat 1 van de volwassen grijze roodstaarten er allerbelabbertst bij. Van de week was ik er weer en toen was die weg. ::) Hopelijk is ie niet dood. :-\
Maar juist dat soort dingen versterken mijn punt om geen vogels uit de dierenwinkel te halen.

disney

Sophieenlasse schreef: Volgens mij zullen lezers van dit forum die fout niet snel meer maken

Hoi hoi

Zonder persoonlijk te willen worden (dat doe ik wel, sorry), in deze hoek van het forum staan 2 draden waar mensen een vogel gekocht hebben die ze zelf nog met pap moeten voeren. Een ervan is uitgebreid op de risoco's ervan gewezen, maar toch gedaan. Is hun keuze, meer dan informeren kun je niet doen. Maar blijkbaar is informatie alleen niet genoeg om de keuze te beinvloeden.

Ik zeg dit niet om met een beschuldigend vingertje te wijzen. Maar ik heb hier vanacht wakker van gelegen. Van het verdriet wat er om Pino is. Of dat nodig was geweest. Niet in de zin dat iemand nu schuld zou hebben, maar in de zin dat het verdriet vele malen minder was geweest als Pino bij zijn kweker zelfstandig was gemaakt. Dan was er nog geen band. Nu heeft het diertje een tijdje bij ze thuis gewoond en is het gemis enorm. Dit spookte de hele tijd door mijn hoofd vanacht.

Jonge dieren zijn ook zó leuk. Dat is het probleem. Wij hadden jonge katjes en op onze advertentie reageerden tientallen mensen die ze al met 6 a 7 weken op wilden halen omdat ze dan nog zo schattig zijn. De jongste is met ruim 8 weken naar huis gegaan en de oudste pas met 12 weken. En mijn hart sloeg ook op hol hoor, ze zijn zó leuk. En babypapgeaaien ook, en puppies en alles wat klein is. Maar een goede start is zo belangrijk, dat legt de basis voor een verder leven. Een kweker zou de expertise en liefde in huis moeten hebben om het opgroeiproces goed te begeleiden én die heeft een ander verdriet als het dier niet bedoelt is om in leven te blijven. Ander, niet minder!
En dierenwinkels zijn vaak helemaal een verhaal apart. Laat het dier er zielig of über-schattig uitzien en er trapt wel weer iemand in.

Groetjes Karin



sophieenlasse

Hoi Karin,

Ik ben het met je eens, dat alleen zakelijke informatieverstrekking niet persé tot gedragsverandering zal leiden. Het is ook belangrijk om je in te leven in de motieven van een ander ( en hierop te anticiperen) om tot gedragsverandering te komen.
Overigens vind ik dat gewetenloze dierenhandelaren snoeihard aangepakt moeten worden. De koper laat zich misschien door allerlei andere (onjuiste)motieven leiden, maar dierenhandelaren weten heel precies waar ze mee bezig zijn. Zij hebben maar 1 belang en dat is hun portemonee.
Wat dat betreft vind ik het positief, dat laatst de hondenhandel aan de kaak gesteld is bij het programma kassa.
Snif en co.

Mara

Hoi Karin

Ik denk serieus na om in de toekomst toch een grijze roodstaart te nemen en ik zag vorige week een grijze roodstaart met kooi te koop staan. Ik moet zeggen dat ik in de verleiding kwam maar ik heb het niet gedaan. Waarom niet? Ten eerste de plek, ik heb er nu geen plek voor. En ten tweede weet ik niet het hoe en wat van deze vogel. Dan ben ik heel eerlijk en geef ik liever meer geld uit en ga naar erkende kwekers. Dus ik wacht gewoon nog even af en laat me goed informeren.

Mara

•=Bonnie=•

Wat zijn eigenlijk "erkende" kwekers". Ik was me er niet van bewust dat er een soort van keurmerk is? Een overkoepelend orgaan dat kwekers afgaat en "erkenningen" afgeeft als zij aan bepaalde eisen voldoen?

Mara

Hoi Bonnie

Wat ik eigenlijk bedoelde ermee was dat ik niet naar een dierenspeciaalzaak wilde gaan. Omdat ze daar niet altijd informatie geven over de vogel. Ik zoek liever verder en vraag roodstaart bezitters om advies desnoods. Een keurmerk zal er wel niet zijn?

mara

Inger m

Hoi,
Jawel en er wordt gewerkt aan een erkenning voor kwekers door Pakara. Lees meer: http://www.pakara.nl/KKP.aspx

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Mara

Hoi Inger

Dank je wel voor de link, ik zal het zeker lezen want als ik kies voor een roodstaart of andere papegaai wil ik wel weten waar ik aan begin.

Mara

disney

Het is heel goed dat dat keurmerk er komt, maar als kritische klant kom je ook al heel ver.
Bij een kweker zit je goed als je op al je vragen serieus antwoord krijgt, het welzijn van de vogel voorop staat, de kweker behulpzaam is problemen op te lossen en duidelijk weten wil wie jij bent. De kweker moet op de eerste plaats bezig zijn met het perfecte adres en een goede toekomst voor zijn kuiken te zoeken. Ook vragen over de kweekkoppels, testen, voeding, verzorging en alles moet bespreekbaar zijn vind ik. Een kweker moet niet de klant zijn zin willen geven door het kuiken nog met papvoedingen mee te geven onder het mom van tamworden. Maar juist het welzijn beschermen door die zorg op zichzelf te nemen.

Kort gezegd, het moet om het kuiken en zijn toekomst gaan, niet om de klant of om de centen. Als je daar zelf op let, dan word de kans dat je bij de verkeerde uitkomt al vele malen kleiner.

Groetjes Karin

*Patricia*

hoi Karin,

zou Amigo deze ziekte gehad kunnen hebben?
de kweker waar ik hem vandaan had had ook allerlei papagaaiachtigen zitten?

groetjes Patricia