24 mei 2024, 00:53:39

Waarschijnlijk dominante valkparkiet

Gestart door Leinus, 20 juni 2015, 11:59:35

« vorige - volgende »

Leinus

Hallo allemaal,

Sinds een paar maanden hebben mijn vriend en ik een valkje overgenomen van iemand die liever katten wilde hebben. Het gaat om een mannetje van ongeveer 2 jaar oud. Zijn vorige baasje heeft hem bij iemand vandaan die hem voor haar verjaardag gekregen had, maar ze keek er niet meer naar om. Zodoende kwam hij bij zijn tweede huis terecht. Helaas had zijn nieuwe baasje helemaal geen gevoel voor dieren, dus heeft ze het valkje, Coco, behoorlijk verpest. Ze pakte 'm gewoon beet om te knuffelen (terwijl hij dit niet wilde) en haalde 'm te pas en te onpas overal vandaan. Als die ergens lekker zat te slapen moest die hoppa, weer op haar hand om bij haar te zitten. Als die aangaf dat niet te willen, dramde ze gewoon door zodat die dus ook heeft geleerd te bijten. Toen ze dus een kat wilde hebben moest die plotseling weg. M'n vriend en ik hadden het al lang zien aankomen dus we hadden voor die tijd eigenlijk al besloten dat die bij ons mocht komen. We hadden al een valkje (vrouwtje) en een grasparkietje dus nog een erbij kon ook nog wel. Ik vond het vooral erg voor hem dat die alweer naar zijn derde huis zou gaan.
Toen hij hier was, kregen we uiteindelijk toch wel een beetje spijt. We doen hem nooit en te nimmer weg hoor, eens voor een beestje gekozen blijft voor het beestje gekozen, maar we zitten de laatste tijd nog wel eens met de handen in het haar. Het valkje die we al hadden (Muppet) is een lieve rustige vogel. Die heb ik overigens ook van iemand die haar niet meer wilde hebben. Het valkje die een poos samen met Muppet geleefd heeft (ook zo'n opvangvogel) was ook altijd heel rustig en lief. Dat was overigens ook een vrouwtje. Coco is ons eerste mannetje en wauw, wat een verschil. We hadden hem eigenlijk vrijwel meteen uit de kooi gelaten (hier mogen ze bijna de hele dag rondvliegen in huis) maar daar ging het dus al enorm fout. Hij ging steeds overal zitten waar die niet mocht zitten en het werd een dagtaak om hem steeds overal vandaan te halen. Als die eruit was, kon je niets anders doen dan achter hem aanlopen. Van iemand die ook veel kaas gegeten heft van het wel en wee van parkieten hoorde ik dat het dominant gedrag was en dat we 'm beter eerst een weekje in de kooi hadden kunnen laten toen we 'm kregen. Dat hebben we later alsnog gedaan. Hij mocht bij mij in de buurt staan met de kooi, maar hij mocht er niet uit. Dat ging echt fantastisch. Hij vermaakte zich prima in zijn kooi. Het enige was dat ik niet uit de buurt mocht zijn, want dan begon die te schreeuwen. Na een paar weken mocht die weer uit de kooi en het was een andere vogel geworden. Hartstikke lief en hij kon zich opeens heel goed zelf vermaken. Soms sluipt er stiekem weer van dat nare gedrag in, maar dan gaat die de kooi weer in en is het de dag erna weer over. Nu komt echter het grote probleem.
1. hij heeft schijnbaar een verschrikkelijk geluid geleerd bij een van zijn vorige baasjes wat lijkt op het geluid van een scheidsrechtersfluitje. Als ik bijvoorbeeld even boven ben, begint die eerst leuk te fluiten wat uiteindelijk weer uitdraait in dat verschrikkelijke geluid. In het begin toen we 'm net kregen deed die dat ook heel erg, maar door het te negeren hebben we het behoorlijk kunnen laten afnemen. De laatste tijd echter doet die het weer steeds vaker en negeren lijkt dus geen effect meer te hebben. Het begint rustig en wordt erger en erger en erger en erger, tot ik weer tevoorschijn kom.
2. Als we visite hebben, MOET hij perse bij ze zitten. Hij fluit naar ze en vertoont macho gedrag. hij wordt daarna drukker en drukker in zijn koppie tot die niet meer te houden is. Als er nu visite komt moet die in zijn kooi, maar dan gaat die natuurlijk verschrikkelijk om aandacht vragen van die nieuwe persoon en vervolgens is die een paar dagen weer enorm druk. Het is soms net alsof zijn koppie te vol zit en hij er niet mee om kan gaan. Ik weet ook niet hoe ik hem zijn rust kan geven, anders dan hem in zijn kooi zetten. Zoals nu is die rustig in zijn kooi aan het scharrelen en is alles prima, maar o wee als ik weg ben of als er nu iemand binnen komt.
Oh ja, a;s Muppet bijvoorbeeld iets doet wat ze niet mag, kan ik even mijn stem verheffen of ik haal haar daar weg. Dan is het prima en weet ze dat het niet mag. Coco gaat rustig door met wat hij doet en wordt boos als ik hem dan weghaal. De oorzaak daarvan ligt volgens mij o.a. bij zijn vorige baas, die hem altijd overal weghaalde, of hij nou iets deed wat die leuk vond of als die iets deed wat niet mocht. Weghalen vindt hij nu volgens mij heel vervelend en hij kan er zelfs agressief van worden.
Oke, een heeeele lange tekst, maar ik hoop dat er iemand is met een goede tip. Het kan vast een hartstikke lief en leuk valkje zijn, maar op dit moment trekken we ons de haren uit het hoofd. Dat vind ik jammer want hij verdient het om een leuk leven te hebben en om geliefd te zijn.

Alvast bedankt voor het lezen van dit epistel :P

Groeten,
Leinus (Coco, Muppet en Edje)

Bob The Builder

Beste Leinus,

Inderdaad een hele boterham om te lezen.  Ik vind het bijzonder jammer dat er nog geen antwoord is gekomen op uw verhaal tot op heden.
Daarom zal ik een poging wagen, maar ik kan alleen maar meegeven dat dit mijn mening is en hoe ik het zou aanpakken.

Om te beginnen zou ik hem al niet meer uit de kooi laten tot hij komt op commando.  Een regel die misschien drastisch lijkt voor u die uw dieren graag de vrijheid biedt.  Maar ik kan maar zeggen dat discipline en grenzen zullen nodig zijn voor deze jongen.

U weet waarschijnlijk al welke lekkernijen hij verkiest? (indien niet wordt het zaak dit uit te vogelen)

De lekkernij moet door de vogel vanaf nu met gehoorzamen aan uw commando's gelinkt worden.

Omdat ik niet weet hoever uw vogel staat zou ik voorstellen om te beginnen van het punt waar de vogel uit de hand eet. (indien dit niet het geval is graag vul ik graag dit antwoord aan)

De eerste stap.
Nadat je vogel goed op je hand komt zitten met de lekkernij laat je hem op de hand zonder lekkernij wippen om aan de lekkernij te kunnen.  Hierbij geef je een gekozen commando.  Dit oefen je best een paar keer per dag. Je vergroot telkens de afstand tussen de hand waar hij moet op wippen en de lekkernij, maar je brengt hem wel met die hand tot bij de lekkernij.  Zorg er voor dat hij niet aan de lekkernij kan als hij niet op je hand zit.
Als alles goed gaat moet hij al na een week doorhebben hoe dit kunstje werkt, lukt dit niet, geen nood, door zijn verleden en zijn karakter kan het zijn dat hij zich niet zomaar overgeeft aan opgedragen kunstjes.  Blijf gewoon kalm en blijf oefenen. tot dit lukt

De overgangsproef naar de tweede stap:  Geef het commando om op je hand te komen zitten zonder dat de lekkernij te zien is voor je vogel.  Gehoorzaamt hij dan bied je hem als beloning toch het lekkers!  Als dit goed werkt kan je naar stap 2. (oefen ook stap 2a indien je dit wenst (bij randbemerkingen)

De tweede stap.
Je vogel mag weer uit de kooi, maar enkel om er weer te leren invliegen.
Je brengt nu met de vrije hand zonder lekkernij de vogel op je vinger (of hand) uit de kooi naar de lekkernij (ook uit de kooi)
De eerste paar keer mag de lekkernij zichtbaar zijn, dit om hem daar op te focussen en niet zozeer op de 'vrijheid' die hij zou kunnen opeisen.
Breng hem na het geven van de lekkernij onmiddellijk terug in de kooi en geef hem daar nog een keer van het lekkers.
Na een aantal dagen breng je het lekkers in de kooi (al dan niet met je hand zelf) en breng je je vogel tot bij de opening waar hij in moet. (het kan helpen om hier aan de buitenkant van de kooi een klein zitstokje of touwtje in U vorm onder aan te brengen.)
Je vogel moet nu zelf tot in de kooi wippen om het lekkers te pakken.  Je zet hem er niet in.  Belangrijk hierbij is dat je het nieuwe commando geeft dat de vogel moet linken aan terug naar de kooi gaan. (dit commando kan je gerust al geven de eerste keren als je de vogel zelf in de kooi zet, maar op dit ogenblik is het crucialer gezien hij zelf in de kooi moet gaan om beloond te worden).
Als dit goed werkt vergroot je telkens de afstand tussen de kooi en hem bij het geven van het commando, maar wel zo dat je nog zonder te stappen in de kooi kan om het lekkers aan te bieden.
Als de afstand echt over gespreide armen gaat kan je de afstand weer wat inkorten zonder dat er lekkers te zien is in de kooi en hem dit dan aanbieden van zodra hij er in zit.

Overgangsproef naar derde stap: als alles goed lukt wat hierboven beschreven is wacht je enkele tellen alvorens het lekkers aan te bieden. Als je een paar dagen na elkaar (en opeenvolgend!) 5 tellen kan wachten voor je het lekkers aanbiedt zonder dat je vogel weer uit de kooi wil komen (geef hem het lekkers bijvoorbeeld alleen maar op een plekje verder weg van de opening om dit makkelijker te oefenen)

- tussenopmerking -
ten eerste: als iets niet onmiddellijk lukt, of je vogel ontsnapt veel of werkt niet mee, ga meerdere stappen in de training terug!  Aanhouder wint en beter met iets herbeginnen wat hij goed deed dan bij het moeilijke hekel punt te blijven haperen.  Stapsgewijs opbouwen!
ten tweede: geef nooit of te nimmer de lekkernij op andere tijdstippen!
- einde tussenopmerking -

Derde stap:
Hou de afstand aan om je vogel op commando in de kooi te doen gaan maar maak een stap weg van de kooi en onmiddellijk terug tijdens je 5 tellen wachten.  Kijk voor jezelf hoeveel stappen je er kan bij doen binnen de 5 tellen.
Als je aan het maximaal aantal stappen bent is je vogel klaar om de afstand te vergroten en is hij al gewoon dat je naar hem toe moet komen om het lekkers aan te bieden.  Neem je vogel één stap verder dan de afstand dat hij gewoon was en vergroot zo stapsgewijs de afstand.
Ik hoop dat je vogel ondertussen door heeft dat de kooi en je commando's een aangename combinatie vormen als hij getrakteerd wil worden!
Je blijft dit oefenen tot hij bij wijze van spreken tot het andere eind van de kamer kan gedragen worden en terugvliegt naar de kooi.


Randbemerkingen:
Stap 2a: om je vogel te leren komen op je hand zitten kan je ook steeds de afstand vergroten tussen je hand waar hij op moet en het commando.  Maar voor hij goed terugvliegt naar de kooi zoals hierboven beschreven zou ik niet aanraden om dit buiten de kooi te oefenen.  Sommige mensen geven een ander commando aan op de vinger komen zitten die je voor zijn neus houdt en het echt komen van verder om op je schouder of vinger te komen zitten.  Ikzelf vind dit niet nodig.

Probeer je vogel als hij toch wegvliegt niet te vangen - het is duidelijk dat hij daar een enorme hekel aan heeft.  Zijn eten en drinken staat in de kooi, hij komt er wel weer naartoe.  Probeer hem misschien te lokken met het lekkers en het commando om in de kooi te vliegen (of als de training nog niet zo ver is gevorderd het commando om op je vinger te komen zitten).  Als hij echt niet naar de kooi komt ga je telkens een stap dichter met zichtbaar lekkers en geef je het commando om op je vinger te komen zitten.


Sommige trainers zeggen dat je vogel meer gemotiveerd is als je voedsel wegneemt en traint als hij hongerig is.  Ikzelf noem mezelf geen trainer, ik geef alleen advies, en mijn advies is om niet naar deze mensen te luisteren omdat je vogel dan volgens mij met de verkeerde motivatie traint.

- - - -  -

Waarom deze oefeningen?  Vooral om zijn dominantie er af te krijgen en hem op een andere manier met zijn kooi te laten omgaan, van alle plaatsjes in huis moet het de plaats worden met toegang tot lekkers.  Jij bent de bron van dit lekkers, niet bezoekers!! Sta bezoekers niet toe je dier te voeren, dit spoort hem er alleen maar toe aan zich op te dringen bij anderen om lekkers te verkrijgen.

Om het fluiten naar bezoekers en het krijsen zelf aan te pakken zou ik een doek over de kooi heen leggen die zwaar genoeg is om licht uit de kooi te weren en eventueel zelfs wat van het geluid te dempen.  Doe dit telkens hij het geluid maakt en negeer het verder.  Zet liever de kooi met doek en al op een ander plekje waar je er minder last van hebt.  Ik zou anders niet weten hoe je het gekrijs kan afleren.  Hij leert vast wel dat jullie of bezoek op deze manier toe te roepen/fluiten tot gevolg heeft dat hij in het donker komt te zitten.
(Ik weet niet of jullie vogels samen zitten in één kooi - het staat jullie vrij natuurlijk om hem alleen te zetten of samen te laten)
Verder denk ik dat het intensere krijsen dat jullie meemaakten een kantelmoment is.  Vaak wordt een gedrag héél veel erger dan oorspronkelijk alvorens ze er mee ophouden.  Het is dan net op dat moment dat volhouden belangrijk is.

Ik hoop echt dat je wat minder met de handen in het haar moet zitten nu en dat mijn uitleg helpt.

Leinus

Hartelijk dank Bob voor je reactie.
Dat met op commando op de hand komen zitten vind ik een goed idee. Normaal is die altijd erg makkelijk met opstappen, maar als die zo druk in zijn kopje wordt dus niet meer. Ik denk dat het voor hem dan inderdaad uitkomst kan bieden als die op dat moment iets herkent wat leuk is, dus iets lekkers krijgen bij zijn kooi. Hij houdt erg van zonnebloempitten en brood met pitjes, dus ik zal vast wel iets vinden wat werkt. Ik zal je stuk nog een aantal keer overlezen, want dat was ook een behoorlijk eind :P
Als er visite komt willen we gaan proberen dat ze hem gaan negeren. Enkel van ons krijgt die aandacht en niet meer van de visite. Nou is dat natuurlijk altijd erg lastig, omdat visite het dan zielig vindt of omdat ze 'm zo leuk vinden en hij behoooorlijk nadrukkelijk om aandacht vraagt, maar we gaan het toch proberen.

Nogmaals hartelijk dank voor je bericht!

Bob The Builder

Graag gedaan.

Ik hoop dat het goed werkt.  En dat je visite wel goed mee wil werken!  Geef ze misschien een biertje extra (dat zou bij mij wel werken ;-) )

Laat vooral weten hoe het gaat!  En blijf vooral kalm en rustig tijdens het oefenen!  Beter een uurtje iets anders gaan doen om zelf kalm aan het oefenen te beginnen dan gefrustreerd worden.  Je valk is niet ongevoelig voor je stemming!

Het is vooral zaak je valkje te doen inzien dat zijn kooi de beste plek ter wereld is!

Bob The Builder

Citaat van: Leinus op 26 juni 2015, 12:29:38
Hartelijk dank Bob voor je reactie.
Dat met op commando op de hand komen zitten vind ik een goed idee. Normaal is die altijd erg makkelijk met opstappen, maar als die zo druk in zijn kopje wordt dus niet meer. Ik denk dat het voor hem dan inderdaad uitkomst kan bieden als die op dat moment iets herkent wat leuk is, dus iets lekkers krijgen bij zijn kooi. Hij houdt erg van zonnebloempitten en brood met pitjes, dus ik zal vast wel iets vinden wat werkt. Ik zal je stuk nog een aantal keer overlezen, want dat was ook een behoorlijk eind :P
Als er visite komt willen we gaan proberen dat ze hem gaan negeren. Enkel van ons krijgt die aandacht en niet meer van de visite. Nou is dat natuurlijk altijd erg lastig, omdat visite het dan zielig vindt of omdat ze 'm zo leuk vinden en hij behoooorlijk nadrukkelijk om aandacht vraagt, maar we gaan het toch proberen.

Nogmaals hartelijk dank voor je bericht!


Hallo, ik ben wel benieuwd hoe het gaat nu!
Al wat vorderingen?  Of nog steeds met de handen in het haar?  En zo ja...  Waar scheelt het hem?