17 mei 2025, 07:50:46

Helaas...

Gestart door unicorne, 27 november 2004, 23:14:40

« vorige - volgende »

unicorne

Hoi allen,

Moest het even kwijt. De eitjes van mijn valkjes Jip en Janneke zijn helaas allemaal onbevrucht. Ik moet wel zeggen dat ze druk zijn geweest maar toch letterlijk 4x niks.
Ben nu bezig ze 1 voor 1 weg te halen. Moet wel zeggen dat ze samen trouw aan het broeden zijn geweest dus daar zal het in de toekomst niet aan liggen.
Wat ik me wel afvraag is dat ik in het nest 2 eitjes had die stuk waren. Er zat in allebei een heel klein gaatje. Komt dat door de valken zelf misschien of gebeurt dat meer (vast weer een beginnelingenvraag maar ja.. ben erg nieuwsgierig van aard)? En kan ik zoiets in de toekomst voorkomen?

Groetjes Esther

Paul

Hoi Esther,

Jammer dat ze niet bevrucht waren maar het is een goeie oefening voor ze geweest voor een toekomstig nestje.
Er kan altijd iets beschadigen aan een eitje het kan aan de bodembedekking liggen bijvoorbeeld.
Ik gebruik zelf hennepvezel dat is redelijk zacht en dan zullen de eieren minder snel beschadigen.
Had je wel een broedhokje want op de bodem van de kooi beschadigen de eieren ook veel vaker.

Groetjes, Paul

Karin

Onbevruchte eitjes drogen op een gegeven moment uit en deuken dan makkelijk in.

Groetjes, karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

unicorne

Toen Jip haar eerste ei op de bodem legde ben ik als een razende een broedhok gaan aanschaffen wat daarna ook meteen goedgekeurd en in gebruik werd genomen. Nu hoor ik dus wisselende verhalen over bodembedekking in het broedhok. De ene zegt ja en de ander nee. Ik moet dus zeggen dat ik een broedhok met kuiltje heb en dus geen bodembedekking hoefde te gebruiken. Volgende keer beter wel doen dan?

Morgen gaat het laatste eitje weg en dan het broedhok weer schoonmaken. Hopelijk gaat het een volgende keer beter. Was ook totaal verrast dat ze gezellig aan t eieren leggen begonnen. Het wipwappen hadden ze in ieder geval al wel door hihi.

Groetjes Esther

Paul

Hoi Esther,

Als je er bodembedekking in legt schuiven ze dat vaak gewoon aan de kant maar ik gebruik het wel.
Als je een kuiltje in de bodem hebt en ze leggen de eitjes daarin dan is het ook goed maar hier leggen ze de eitjes meestal niet in die uitholling maar juist ergens anders.
Zeker als er jongen zijn is dat fijner omdat het anders helemaal een smeerboel word op de kale bodem want die kunnen me een zooi maken :-)
Maar voor het broeden is bodembedekking niet echt noodzakelijk.

Groetjes, Paul

unicorne

By the way.. Dank Karin, voor je info.. Was ik ff vergeten.. snorry  :o.

Ok, volgende keer dus maar wel wat bodembedekking in het broedhok.

Wat ik me nu meteen (wat voorbarig) afvraag is: als je jongen hebt neem ik aan dat je het broedhok schoonmaakt. Kun je dat ongestraft doen? Ik bedoel.. je zult je jongen er toch even uit moeten halen.. laat je ze dan in de kooi bij de ouders of zo?

Groetjes Esther.

P.s.: Ben erg blij met deze site en dit forum. Leer een boel  :).

Inger m

Hoi,
Ik maak het broedblok gedurende de broedperiode nauwelijks schoon. Soms kan het handig zijn er wat zaagsel bij te strooien. De ontlasting van de jongen is vrij droog en ze doen dit tegen de zijwanden aan. Ik ben van mening dat je niet te schoon moet gaan werken en dat het ook van belang is dat de jongen een goede weerstand opbouwen. Bovendien worden in de natuur de nestplaatsen ook niet schoongemaakt.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

bobbie

Hallo,

Jammer dat de eitjes niet bevrucht waren. Volgende keer beter.

Wat betreft je vraag over de beschadigde eitjes:
Ik heb weleens gehoord dat de vogels dat zelf wel eens per ongeluk doen door een scherpe/lange nagel.

Ik heb het advies gelezen de nagels na te kijken voordat ze aan een nestje gaan beginnen.

Misschien is dat ook zo, ik weet het niet . In ieder geval wilde ik je het wel meegeven.

Succes de volgende keer. :)

Nel

Paul

Inger schreef:
CitaatIk maak het broedblok gedurende de broedperiode nauwelijks schoon. Soms kan het handig zijn er wat zaagsel bij te strooien. De ontlasting van de jongen is vrij droog en ze doen dit tegen de zijwanden aan. Ik ben van mening dat je niet te schoon moet gaan werken en dat het ook van belang is dat de jongen een goede weerstand opbouwen. Bovendien worden in de natuur de nestplaatsen ook niet schoongemaakt.

Ik ben het hier niet helemaal mee eens.
Zeker in het begin is de ontlasting heel vloeibaar en het word echt een bende in het broedhok.
Later als ze ouder zijn worden het een soort korrels als ze droog zijn maar de eerste weken nog zeker niet dan komt er alleen gele drap uit de jongen.
Zeker omdat ik alles binnen heb zitten gaat het verschrikkelijk stinken.
Ik maak het ook niet elke dag schoon maar wel 2 a 3 keer per week ongeveer en dan is het nog steeds een troep in het broedhok met grote plakaten tegen de zijkant geplakt dus ze bouwen nog steeds voldoende weerstand op zo.
Een nestje binnen is ook niet te vergelijken met de natuur vind ik de omdatndigheden zijn ook totaal anders en ook de bodembedekking in de natuur bestaan uit rotte bladeren en takjes en daar word de ontlasting toch op een andere manier door opgenomen.
Ik heb een klein mandje met keukenpapier wat ik erin leg en daar gaan de jongen dan even in dus ik laat ze dan niet bij de ouders.
Na het verschonen wat vaak in 5 minuten gebeurd is gaan de jongen meteen terug.
Als het erg koud is kan je als de jongen nog heel klein zijn het mandje onder een lampje zetten zodat ze wat warmte hebben.

Groetjes, Paul