Kleintje eet nog steeds niet volledig zelf :-(

Gestart door Paul, 17 november 2004, 09:47:16

« vorige - volgende »

Paul

Hoi allemaal,

Kleintje eet nog steeds elke dag een maaltijd pap en we zien haar wel steeds zelf in de zaadjes pikken en ook trosgierst lijkt ze wel te eten maar ze blijft nog steeds veels te licht :-(
Ze weegt leeg ongeveer 60 gram en na het voeren net boven de 70 en dat blijft redelijk constant alleen voelt haar borstbeen zo scherp aan.
Ik ben vandaag begonnen door de pap ook gemalen Nutrbird pellets te doen dat is toch een betere voeding voor een vogel die al zelf moet eten lijkt me.
Ik wil nu wel zo snel mogelijk van de pap af want vanmorgen ging het weer helemaal fout en heb ik weer moeten beademen om haar weer bij te brengen.
Gelukkig lukte de mond op snavel behandeling nu ook weer maar het is gewoon angstig als je ziet hoe zo'n schatje in je handen aan het stikken is :-(
Ik denk ook wel dat ze tussendoor zelf eet maar niet genoeg.
Elke dag krijgt ze dus nog 1 voeding van ongeveer 10 ml en daar alleen kan ze toch niet van leven lijkt me dus ze moet wel iets zelf eten ook denk ik.
Drinken zie ik haar wel doen dus dat heeft ze al wel door.
Misschien heeft iemand nog een tip ik heb het nog nooit zo erg meegemaakt meestal heb ik ze rond de 8 weken wel aan de zaadjes maar kleintje is wel van veel jonger af met de hand gevoerd de andere die ik met de hand gevoerd heb zijn veel later uit het nest gehaald.
Is het misschien ook raadzaam om met haar naar dr Feld te gaan om even te laten kijken hoe hij haar eruit vind zien?

Groetjes, Paul

Inger m

Hoi Paul,
Zit ze alleen of bij andere valken? Vaak 'leren' ze van de andere vogels (ouders) ook zelf te eten uit de voerbak en je hebt kans dat ze daardoor meer gestimuleerd wordt zelf te gaan eten.
Bij handopfok is wel bekend dat de jongen vaak wat kleiner blijven, maar mager is niet goed. Als je het niet vertrouwt zou je dr. Feld kunnen bellen of. bv te beginnen met een ontlasting onderzoek oid.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Paul

Hoi Inger,

Ze zit normaal appart in een kooi of ze is er uit en zit bij ons.
We hebben haar al een paar keer bij de andere valkjes gezet maar dan loopt ze zielig over de bodem en wil er weer uit het is toch wel eng die andere vogels in haar buurt vind ze misschien.
Ook was er een die haar aanviel maar die gaan we verhuizen morgen en het nogmaals proberen.
Vorige keer had ik een valkje met een dag aan het eten toen ik die bij de andere valkjes in de kooi zette.
Echt ziek lijkt kleintje me niet ze vliegt ook prima, verzorgd haar veren, slaapt op 1 poot met de kop in de veren.
Ze is ook best sterk maar vind het gewoon eng zo mager als ze aanvoeld.

Groetjes, Paul

Inger m

Hoi Paul,
Ik kan me voorstellen dat een vogel die geen soortgenoten gewend is, het 'eng' vind om hiermee kennis te maken. Ik denk dat het voor de socialisatie van de vogel naar soortgenoten toe juist erg belangrijk is om zo vroeg mogelijk (en normaal gebeurt dat in het nest) kennis te maken met soortgenoten om afwijkend gedrag te voorkomen. Een vogel moet ook immers leren zich als een vogel te gedragen.

Ik denk dat je daarin streng moet zijn en haar gewoon in de groep moet plaatsen of mss eerst in een kooi samen met enkele valkparkieten (die niet aanvallen). Mss dat het in het begin niet vlekkeloos verloopt, maar het zal ook een kwestie van gewenning zijn voor beide partijen.

Als ze verder ok lijkt, zou ik dit eerst proberen met de kans dat ze ook meer gestimuleerd wordt om zelf te eten.
Met handopfok kun je best een vogel in leven houden, maar gedragsmatig hebben ze toch soortgenoten nodig om van te leren. Ik denk dat dat ook een van de problemen is bij het spenen van handopfokvogels.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Paul

Hoi Inger,

Kleintje zit wel het grootste gedeelte van de dag in dezelfde ruimte waar de kamervolliere en de kooien met de andere vogels staan dus ze ziet ze wel continu.
En als ze volledig zelfstandig is zal ze ook bij de andere vogels komen.
Dus het zal zeker geen eenzaam vogeltje zijn die alleen met mensen in aanraking komt.
Maar we gaan vandaag weer een poging wagen en wat valkjes in het andere deel van de volliere plaatsen zodat ze bij een aantal koppels zit en onder andere bij haar ouders die vallen haar niet aan.

Groetjes, Paul

Inger m

Hoi,
Ik denk dat contact (en dus niet alleen het zien van andere vogels) het zelfstandig worden wel goed kan stimuleren. Juist op een jonge leeftijd vindt de socialisatie plaats (termijn is bij vogels (nestblijvers) nog niet echt bekend).

Dus veel succes met het bijelkaar plaatsen!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Tara

Hoi Paul,

jeetje is dat nu weeral gebeurd :(
Ik hoop echt dat ze snel zelfstandig eet want het kan echt niet meer hoor, misschien helpt die mond op bekbeademing plots niet meer :-(. Ik hoop echt dat ze snel zelfstandig eet.. Je moet je zelf vooral bezighouden ermee, je kan eerst even kleinere (zachtere) zaadjes geven zoals voor grasparkieten of exoten bijvoorbeeld en haar daarvan leren eten, vaak als jij er eet zal zij er ook eten ::)

Het is wel zo dat als je ze bij andere valkjes doet dat ze sneller zal leren eten maar toch ben ik het daar niet helemaal mee eens want sommige handopfokvalken willen meteen weer naar je toe zodra ze je zien en dan kan eten hun helemaal niks schelen.. Hier keek Pluk er ook niet naar om toen hij soms bij de anderen zat..

Groetjes, Tara

Inger m

CitaatHoi Paul,

.. Je moet je zelf vooral bezighouden ermee, je kan eerst even kleinere (zachtere) zaadjes geven zoals voor grasparkieten of exoten bijvoorbeeld en haar daarvan leren eten, vaak als jij er eet zal zij er ook eten ::)


Hoi,
Ik hoop niet dat Paul nu zaden moet gaan eten  :D en hij deze taak maar even overlaat aan andere valken, zoals het hoort.
Mijn jonge valken eten direct het voer van de andere valkparkieten mee en hebben ook daarin de keuze uit kleinere zaden ein eivoer.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Annouschka

Hoi,

ik denk niet dat het soort zaad een probleem kan/mag zijn, er zitten best wel veel kleine zaden in valkparkietenvoer en hier heb ik er ook nooit geen problemen mee gehad met mijn 3.  Het is idd wel zo dat ze het leren van de volwassen valken om zaad te eten.

Dat heb ik hier ook altijd gezien, Yoda zat op 2 weken al volledig op zaad terwijl hij nog op 3 voedingen zat toen ik hem afhaalde, dit allemaal dankzij Chewy, waarvan hij het geleerd heeft. ;)

Ik vind wel dat ze aan de lichte kant is hoor, 70 gram, das niet zo veel vind ik, als je het niet vertrouwt Paul, zou ik er toch eens mee naar de DA gaan.  Jij geeft dit advies ook altijd dus nu geven wij dit advies aan jou ;D
Ik vind het iig heel beangstigend dat je haar soms moet beademen, ik zou helemaal panikeren, dat weet ik van mezelf, tot nu toe is het iedere keer goed gegaan maar zoals Tara aangeeft, als het 1 keer misgaat.. ik mag er gewoon niet aan denken. :(

Dus ik zou zeggen, laat haar even onderzoeken bij de DA, dat kan volgens mij geen kwaad.

groetjes
Annouschka

Tara

Hoi Inger,

zaadjes zijn zo slecht nog niet hoor :D

En Annouschka,
vind dat je gelijk hebt hoor, wou het ook al zeggen dat ik vind dat ze niet veel weegt, maar voor zover ik op de foto's zie is Kleintje wel geen erg groot valkje..
Maar het lijkt mij ook beter eens naar Feld te gaan Paul en effe alles uitleggen.

Groetjes, Tara