18 mei 2025, 15:55:50

Veren eten???

Gestart door Valerie, 19 oktober 2004, 00:36:21

« vorige - volgende »

Valerie

Klein vraagje. Mijn vriend zijn moeder vertelde mij dat Ricky, mijn rosella die bij hun woont, zijn veertjes opeet. Hij zou in de rui zijn en zijn donsveertjes helemaal oppeuzelen. Is dit normaal, kan het kwaad?
Heb ik hem vroeger nooit zien doen.
Groetjes,

Val



Inger m

19 oktober 2004, 01:15:13 #1 Last Edit: 19 oktober 2004, 01:16:01 by Cinnamon_valk
Hoi,
Nee, dat lijkt me zeker niet normaal. Eet hij het van de grond af of trekt hij zet uit?
Verenplukken kan wijzen op medische problemen, voedingsgebreken of bv aandacht te kort (verveling) of stress. Het is belangrijk de reden uit te zoeken indien het zijn eigen veren van zn lijf opeet.

Zit de vogel alleen? Feitelijk hoort een sociale vogel niet alleen gehouden te worden, maar met soortgenoten...

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Tara

Hoi,

ik heb dat (helaas) ook meegemaakt met mijn eerste valkje, hij deed dit eerst niet maar na een aantal jaren deed hij het erg, dit was toen er een nieuwe valk bijkwam, toen plukte hij zichzelf vreselijk, ik heb dan meer aandacht gegeven aan hem dan aan Takootje zodat hij niet zo jaloers hoefde te zijn en zijn verenpak kwal dan wel terug, begrijp het niet zo heel goed, maar er zal een punt geweest zijn van jaloezie.

Voor de rest heb ik met geen enkel ander valkje last gehad met verenplukken/-eten

Groetjes, Tara

Inger m

Hoi Tara,
Jaloezie is weer zo'n menselijke term en het is de vraag of dit te maken heeft met jaloezie. Danwel door stress door een verandering in de sociale omgeving van de vogel. Ook kan het een medische oorzaak hebben en was de 2e vogel mogelijk een drager ergens van.

gr Inger

Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Paul

Hoi Valerie,

Is het echt zelf uittrekken van de veren en er dan op kauwen of is het de uitgevallen veren oppakken en er dan mee bezig zijn.
Ik zie hier namelijk ook vaak genoeg valkjes met veren in de bek lopen die niet eens van zichzelf zijn en ze spelen er dan gewoon mee en bijten er inderdaad ook op.
Zolang hij de veren niet zelf uittrekt is er niks aan de hand.

Groetjes, Paul

Valerie

Het zijn veertjes (donsveertjes) die op de bodem liggen. Als hij zich poetst vallen die uit. Wss weer in de rui (hoeveel maal per jaar kan dit? Rosella van 1.6 jaar). Hij durft wel eens 3 veertjes per dag eten.



Roosje

Eet ie ze echt bewust? Ik zie punky ook wel eens met veertjes spelen en af en toe zit er een donsveertje aan zn snavel geplakt, soms haal ik die dan even weg, maar het gebeurt ook heel af en toe dat ie in zn snavel verdwijnt, dan denk ik ook, waar gaat dat heen hahaha. Ik denk dat als ie ze niet zelf plukt het niet zo'n probleem is, het zijn tenslotte zn eigen veertjes, misschien vind ie het gewoon leuk om mee te spelen.

Valerie

Nou, volgens mijn schoonmoeder, zou hij in de rui zitten. Hij plukt ze nu ook echt en kauwt erop. Mss dat die veertjes loszitten en het jeukt, dacht ze.
Ik zag Ricky daarstraks even en zijn veren zien er slordig uit. Net of ie bij wijze van net uit bed komt. Helemaal wild. Verder doet ie gewoon normaal en aktief.
We zijn ook voor een verlengt weekend weg, als het niet betert, ik geef haar gewoon wel het nummer van Feld. ;)



Paul

21 oktober 2004, 05:28:05 #8 Last Edit: 21 oktober 2004, 05:28:26 by Paul
Hoi Valerie,

Misschien even nog een tip over rosella's.
De verzorging is toch wat anders dan van valkjes namelijk een rosella heeft echt elke dag zeker een bad nodig anders gaat het ook niet goed met de veren.
Die van ons duikt zelf elke dag in de waterbak dus die regelt het zelf.
Valkjes hebben wat dat betreft iets minder een bad nodig.
In de rui zag die van mij er ook een stuk slordiger uit maar zeker in de rui elke ochtend even de veren natspuiten maar dat moet dus zonder meer elke dag gebeuren bij een rosella eigenlijk.

Groetjes, Paul

Valerie

Hoi Paul,

Bedankt voor de tip! Wist ik dus niet dat het zo belangrijk was. Heb even gebeld en het haar verteld. Ze gaat hem nu elke dag een bad geven/plantenspuit i.p.v. 1 keer in de week.
Hoeveel keer moet een valkje eigenlijk een bad of douche hebben? Ik ga ook proberen dat ene badje te vinden dat jij ook hebt. Lijkt me wel leuk.

val



Nico

hoi,
toen ik mijn eerste rode pennant rosella kochte deed hij ook aan  veren eten ik kon hem daarom zeer goedkoop kopen
ik heb hem gewoon apart gezet in een grote kooi goede voeding ,vitaminen en wat medicatie en voldoende aandacht gegeven
nu is het al enorm verbeterd je ziet het nog een klein beetje en dankzij dat allemaal is hij niet bang van mij en is hij lichtjes tam. ;D
hier een foto van hem:

gr, nico

Valerie

Heb jij nog leuke tips(buiten het gebruik van lekkers) om een rosella ietsje tam te krijgen zodat hij toch de kooi uit kan zonder problemen achteraf?

Leuke foto trouwens.;)

Valerie



Nico

hmm ja rosella's zijn moeilijker tam te krijgen dan valkjes daar kan Paul over mee spreken het beste zou het lukken als de rosella nog heel jong is.
Bij mij is het gelukt door hem zeeeer rustig te benaderen en veel tegen hem te praten ook fluit ik regelmatig en dat vindt hij erg leuk en begint dan trug te fluiten.
ik weet niet of je er wat aan hebt want het verschilt erg veel van vogel tot vogel ik zou zeggen blijf proberen ;)
gr, nico