10 mei 2025, 23:54:34

Zere pootjes. Infectie? Jicht?

Gestart door Bloemetje, 26 januari 2014, 21:20:56

« vorige - volgende »

Bloemetje

26 januari 2014, 21:20:56 Last Edit: 26 januari 2014, 21:23:10 by Bloemetje
Hallo allemaal,

Zojuist heb ik onderstaande naar een dierenarts gemaild die volgens deze site gespecialiseerd is in vogels.
http://www.parkieten-online.nl/dierenartsen.html

Mail:
Geachte heer/mevrouw,

Graag wil ik u middels dit contactformulier vragen of u ons kunt helpen.
We hebben 2 valkparkieten van ongeveer  1,5 jaar oud, we wonen in -midden Limburg- en bezoeken normaliter daar dan ook een dierenarts. Daar wij regelmatig met 1 van de 2 valkparkieten naar de dierenarts moeten vanwege ontstoken oogjes en pijn aan zijn pootjes en er nog geen diagnose gesteld is en onze valkparkiet wellicht onnodig pijn lijdt willen wij kijken of er een praktijk is die meer kundig is op het gebied van vogels. Daarom zet ik hieronder kort uiteen wat de problemen zijn.
Hopelijk kunt u ons verder helpen, maar we zouden het ook zeer op prijs stellen als u ons aanraadt naar een andere praktijk uit te wijken.

Algemeen: valkparkietenvoer van Kenner (we halen de zonnebloempitten eruit), twee keer per week vitaminen- en sporenelementenpreparaat van de Witte Molen, sepiaschelp, roze mineralensteen, grit en maagkiezel (zonder roodsteen en koolsteen) en soms eivoer en trosgierst.

Valkparkiet heeft regelmatig last gehad van zijn oog/ogen. Oogwit was rood, oog vaak dicht etc. er kwam geen vuil uit. Na meerdere middeltjes te hebben geprobeerd, waarvan hij voor 1 middel allergisch was, gaf de dierenarts aan dat dit rode oogwit waarschijnlijk bij de vogel hoort en we dit zo kunnen laten. Zelf spoel ik soms indien nodig met afgekookt water. Hij lijkt er verder geen last van te hebben.

Begin september kreeg hij last van 1 pootje. Dit was wat dikker, voelde warm en hij kon er niet meer goed op steunen. Van de dierenarts Metacam gekregen, wellicht was het een trauma. Na een aantal dagen trad er geen verbetering op. Antibioticakuur, Enrofloxoral, gekregen. Dit hebben we ongeveer 10 dagen gebruikt. Hij kreeg in deze periode ook last van zijn andere pootje. Uiteindelijk knapte hij weer op.
Op 27 december weer naar de dierenarts. Hij deed al 2 dagen anders, o.a. vaak met een ingetrokken pootje op zijn stok zitten. Dierenarts heeft hem bekeken, heeft ons aangeraden weer te starten met de medicijnen, Enrofloxoral en Metacam, en zij zou contact opnemen met een vogelspecialist en deze informatie doorbellen.
Zij geeft overigens bij ieder bezoek/contact aan over te stappen op pellets.
Mogelijke oorzaken volgens de vogelspecialist:
Trauma, gezwel in buik waardoor hij aan beide poten pijn heeft, een infectie of jicht. Advies: 1 keer per dag metacam geven en aanvullend een supplement bv. Vitadrops (door deze vogelspecialist op de markt gebracht). Mocht dit niet baten dan is een bezoek aan de dierenarts nodig waarbij er een foto wordt gemaakt, hopelijk lukt dit in een doosje anders wordt hij in slaap gemaakt. Wellicht kan ze hem dan ook nader onderzoeken indien nodig.
We hebben hem weer dagelijks Metacam gegeven. Het leek langzaamaan iets beter te gaan tot gisteren. Nadat hij vrijdag even met een nageltje aan een trui is blijven haken.

Tussendoor heb ik vorige week telefonisch contact opgenomen met een andere dierenarts die gespecialiseerd zou zijn in vogels. Deze gaf aan dat er pas 1 soort antibiotica is toegediend waar deze bacterie  wellicht niet gevoelig voor is. Zijn advies was vitamine D3 geven en indien nodig  Doxicline.
Sinds gisteren geven we hem extra vitamine D3.
Nu lees ik op internet dat dit bij jicht juist niet goed is.

Gedurende deze weken fluit hij nauwelijks, terwijl hij dit normaal gesproken veel vaker doet. Hij eet wel goed, maar is verder futloos. Zit voornamelijk te slapen/ zich te wassen.

Mijn vraag is nu: heeft u ervaring met bovenstaande klachten en valkparkieten en denkt u ons verder te kunnen helpen? We willen namelijk dat onze vogel snel weer de oude is, we hebben al veel bezoeken gebracht aan de dierenarts en het brengt stress met zich mee voor de vogel om zo'n 'eind' (naar Zuid-Limburg) te rijden, vandaar.

Ik hoor graag van u.


Ik plaats deze mail hier, omdat er misschien mensen zijn met een soortgelijke ervaring.
Op een parkietensite heb ik een verhaal over een grasparkiet gelezen met jicht. Dit liep slecht af. Gelukkig heeft onze valkparkiet geen gelige bultjes met vuil etc. op zijn poten. Dus ik hoop dat het geen jicht is.

Groetjes,
Bloemetje

ps: alvast bedankt als iemand zich de moeite neemt om deze lap tekst te lezen......  ;)

Rianne

Jicht is (bij mensen) het gevolg van teveel afvalstoffen die niet afgevoerd kunnen worden. Mijn vader heeft dit namelijk ook gehad en met medicatie en meer drinken is het toen over gegaan. Hoe dit bij vogels werkt weet ik niet, maar je kunt een vogel moeilijk dwingen om meer te drinken.
Zijn de pootjes ook anders van kleur, voelen ze ook warmer als normaal?

Bloemetje

Zijn pootjes zijn niet anders van kleur. Voelen wel regelmatig warm aan.
De dierenarts die ik benaderd heb kan ons niet verder helpen. Ze hebben ons geadviseerd naar een dierenarts in Belgiƫ te gaan.
Het lijkt nu beter te gaan met ons vogeltje...
Even kijken hoe het dit weekend gaat. Als de klachten dadelijk (tijdelijk) weg zijn is het natuurlijk nutteloos om hem naar de dierenarts te brengen en hem daarvoor zo lang in de auto te laten zitten.
Wat een gedoe en wat slecht dat er zo weinig dierenartsen met zulke klachten kunnen helpen.
Betekent dit dan dat veel 'vogelhuisdieren' niet naar de dierenarts worden gebracht als ze iets mankeren....
Zielig hoor.


carco

Volgens mij is er aan jicht bij vogels niets te doen behalve pijnbestrijding.
Klik op het plaatje voor onze site!