19 juli 2025, 00:52:25

Schimmel maag/krop

Gestart door DvE, 6 december 2011, 10:01:38

« vorige - volgende »

DvE

Beste mensen,

Ik ben nieuw op dit forum maar hopelijk wil iemand me toch adviseren.

Mijn 7-jarige valkparkiet Jennifer is gisteren aan het eind van de middag met mij bij Dr Bastiaansen in Prinsenbeek geweest. Ze is al een paar dagen sloom en zit enigszins bol.
Nu blijkt ze een ernstige schimmelinfectie te hebben in haar maag en krop. Waarschijnlijk heeft ze dit al langer (o, hemeltjelief, waarom is me dat niet (eerder) opgevallen?! :-() want ze is sterk vermagerd en verzwakt, zo concludeerde Bastiaansen.

Ze heeft een injectie gekregen en er is medicijn in haar krop gespoten. Dit roodkleurige medicijn moet ik zelf gedurende drie weken via haar drinkwater aanbieden.
Belangrijk is vooral ook dat ze nu eerst aankomt. Ze krijgt al sinds jaar en dag Harrison Bird food. De laatste maanden zo eens per week à tien dagen wat zaad. Af en toe een nootje, daar is ze gek op.

Maar nu wil ze vandaag niet eten! Ze bekijkt haar pinda nauwelijks (daar is ze normaal helemaal dol op) en haar zaad (waar ze normaal ook altijd direct op 'aanvalt') laat ze liggen. Zojuist wilde ze wel iets van een amandel waar ik zelf van zat te eten. Maar dit schiet natuurlijk niet op.

Iemand advies? Of zal ik direct bellen met Bastiaansen?

Bij voorbaat hartelijk dank voor je reactie!

Hartelijke groeten,
Daphne & Jennifer
Hartelijke groeten,
Daphne

DvE

Beste mensen,

Omdat ik toch erg bezorgd ben, heb ik toch snel de dierenarts gebeld.

Mijn meisje wordt nu opgenomen zodat ze haar met de hand kunnen voeden. Ik ga haar zo brengen.
Ben zo bang dat dit haar te veel stress geeft. En ze is altijd zo graag bij mij. Is het niet beter als ik zelf leer haar te dwangvoeren zodat ze in elk geval in een veilige omgeving is? Kan ik dat zelf leren? Ik ben niet helemaal onhandig. Heb bijvoorbeeld vorig jaar een cavia tot verbazing van de dierenarts 6,5 week op gewicht kunnen houden door intensief dwangvoeren. Maar ja, zo'n naald in zo'n krop doen, zoals ik gisteren zag, da's misschien wel ff andere koek.

Hè verdorie, mijn lieve Jennifer! Duimen jullie voor mijn lieve schatje? Dank je!

Hartelijke groeten,
Daphne
Hartelijke groeten,
Daphne

Patrick

Hallo,

Dit zijn natuurlijk nooit leuke dingen maar kunnen helaas gebeuren.
Laat je goed adviseren door de behandelde dierenarts en volg zijn raad op ipv hulp te zoeken op een forum.
We willen je in alles graag advies geven maar een vogel die al onder behandeling is daar kunnen we je geen advies of raad bij geven. Zou alleen maar slechter kunnen gaan als we de expertise van de dierenarts gaan verbeteren zonder dat wij de vogel gezien hebben.

Neem voor de zekerheid iemand mee die mee kan luisteren wat de dierenarts allemaal zegt en uitlegt want in zulke situatie's kan je zelf als eigenaar wel eens bepaalde dingen niet goed aanhoren of later relativeren.

Natuurlijk duimen we met je mee en hopen dat de medicijnen snel aanslaan. Voeding via een kropnaald toedienen lijkt simpel maar als je er geen ervaring mee hebt raad ik het zelf af in deze situatie om dit zelf te gaan leren bij een al erge zieke valkparkiet.
Leren met een kropnaald werken kan je het beste doen met een gezonde en rustige vogel.

Succes en sterkte ,

Patrick
Lid van Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.nl

Rianne

Hey,

het levert haar (en jou) ook extra stress op als jij bij haar moet proberen om de kropnaald naar binnen te krijgen. Bij de dierenarts werken mensen die dat allemaal kunnen, en met hun ervaring zorgen ze ervoor dat dat zo weinig mogelijk stress oplevert. Hoe moeilijk het ook voor je is, je zult haar uit handen moeten geven. Misschien kun je regelen dat je haar regelmatig mag opzoeken?

DvE

Dag Patrick,

Dank je wel voor je uitgebreide reactie.

Natuurlijk zal ik ook naar het oordeel en de adviezen van mijn dierenarts luisteren. Helaas heb ik vorig jaar echter bij de cavia wel moeten ervaren dat niet alle dierenartsen even goed adviseren over bepaalde dieren. Maar goed, in het geval van dokter Bastiaansen heb ik geen twijfel over zijn kundigheid over vogels. Het scheelt natuurlijk dat ik door de schade en schande van een papegaai van een vriendin al weet bij welke dierenarts ik beter wel en bij welke ik beter niet met mijn vogeltje terecht kan. Ik rijd niet zonder reden helemaal 40 km enkele reis om naar Prinsenbeek te gaan voor dokter Bastiaansen...

Maar toch, zo'n forum kan ook heel handig zijn voor tips, zo is mijn ervaring. Bij onze zieke cavia van vorig jaar heb ik bijvoorbeeld ook heel veel gehad aan de tips die ik kreeg van de opvang waar we de cavia hadden gekocht. Soms zijn het de simpelste dingen, bijvoorbeeld de cavia in een handdoek rollen als je hem dwangvoert dan wordt hij automatisch rustig. Dat zijn niet altijd de tips waarmee een dierenarts zonder meer komt aanzetten terwijl je er wel heel veel aan kunt hebben.

Ik vind het dus ook fijn, Patrick, dat jij mij al hebt verteld dat leren dwangvoeren van een valkparkiet best lastig is. Dat is dan toch iets wat ik meeneem als ik zo direct bij de dierenarts overleg wat te doen met Jennifer (daar laten voor verpleging of het toch zelf leren). Helaas is Jennifer op dit moment een heel rustig vogeltje, omdat ze zo ziek is.

Bedankt, Patrick, nogmaals voor je advies en de succeswensen. Ik laat later wel weten hoe het met Jennifer gaat.

Hartelijke groet,
Daphne
Hartelijke groeten,
Daphne

DvE

Citaat van: Rianne op  6 december 2011, 10:51:30
Hey,

het levert haar (en jou) ook extra stress op als jij bij haar moet proberen om de kropnaald naar binnen te krijgen. Bij de dierenarts werken mensen die dat allemaal kunnen, en met hun ervaring zorgen ze ervoor dat dat zo weinig mogelijk stress oplevert. Hoe moeilijk het ook voor je is, je zult haar uit handen moeten geven. Misschien kun je regelen dat je haar regelmatig mag opzoeken?


Dank je wel, ook Rianne, voor je reactie. Ik ga nu naar Prinsenbeek. Ik neem ook jouw advies (wat feitelijk het advies van Patrick onderstreept) mee. Ik denk dat het inderdaad zo gaat zijn, dat ik mijn meisje moet achterlaten. Heftig! Maar hopelijk kan ik haar snel weer ophalen.

Overigens begon ze zojuist wel wat van haar zaad te eten maar helaas hield ze na een paar hapjes al weer op. En de pinda, die bekijkt ze niet. En dat past absoluut niet bij haar gezonde gedrag. Normaal maakt ze altijd een vreselijk spectakel als er iemand pinda's eet en zij zit in haar kooi. Ze durft dan ineens zelfs wel bij vreemden te gaan zitten, terwijl ze dat normaal nooit durft. En nu bekijkt ze haar lievelingsnoepje eigenlijk niet. Nou ja, ik ga haar snel wegbrengen. Hoe eerder ze weer goed te eten krijgt, mét medicijnen, want het water met het medicijn wil ze dus ook niet, hoe beter, lijkt me.

Hartelijke groeten,
Daphne
Hartelijke groeten,
Daphne

Bello

Wat voor pinda's geef je je valkje?Doppinda's nooit geven ivm schimmels.


Veel sterkte en hou ons op de hoogte!!!

helaas laten valkjes pas wat zien als ze erg ziek zijn.

Catka we zullen je nooit vergeten....missen doen we je allemaal, dag liefste knuffel

DvE

Citaat van: Bello op  6 december 2011, 12:30:31
Wat voor pinda's geef je je valkje?Doppinda's nooit geven ivm schimmels.


Veel sterkte en hou ons op de hoogte!!!

helaas laten valkjes pas wat zien als ze erg ziek zijn.




Dag Bello,

Ik geef mijn valkparkietjes de nootjes die ik zelf ook eet. Uh, dat is soms ook wel een doppinda, ja. Zijn die ook besmet met een schimmel? Dat zal toch zeker niet?! Die zijn voor menselijke consumptie. Dan mag je er toch wel vanuit gaan dat die schimmelvrij zijn?! O help!

------------------------------

Zojuist terug van het wegbrengen van Jennifer. De assistente raadde het me ook af om zelf te gaan proberen of ik Jennifer dwangvoeding kan geven. Ze zei dat het best lastig is, erg nauw komt en dat de dierenarts het zelf doet. De dierenarts was op het moment dat ik er was trouwens visites rijden, dus Jennifer zou pas eten krijgen als hij terug was. Ik denk dat het beter is dat ik Jennifer nu maar even uit handen geef. Ik mag haar trouwens altijd bezoeken als ik wil, zo troostte de assistente me.

Voordeel van de dierenarts is ook dat ze daar een warmtelamp op Jennifer zouden zetten. Ik merkte namelijk thuis dat ze de zon in haar kooi opzocht, iets wat ze normaal juist meestal niet doet. Waarschijnlijk heeft ze het dus ook koud. Mijn arme meisje. Hopelijk haalt ze het.

Overigens voor alle zekerheid ook de ontlasting van haar kooigenoot valkparkiet Tommy (3 jaar) voor onderzoek bij de dierenarts afgegeven. Tommy vertoont absoluut geen ziekteverschijnselen maar de dierenarts zei gisteren dat het besmettelijk is, alleen wil dat niet zeggen dat alle vogels ook echt ziek worden: de een heeft een betere weerstand dan de ander. Dus hopelijk heeft Tommy niks dankzij een betere weerstand. Maar ik wil natuurlijk niet dat ook hij eigenlijk al is besmet en ziek is en dat ik het ook bij hem pas echt merk als hij zo verzwakt is als Jennifer nu.

Verdorie zeg, wat een stress. En ik ben altijd zo met mijn beestjes bezig en dan nog wordt Jennifer blijkbaar onder mijn ogen ziek zonder dat ik het in eerste instantie in de gaten heb. Want nu ik terugkijk: eigenlijk wilde ze de laatste anderhalve week soms 's avonds niet haar kooi uit, iets wat ze normaal bijna altijd wel wilde als ik haar kwam halen. Maar ja, verder was er echt niks aan haar te merken: ze was levendig, at goed, poetste zich netjes (dat laatste doet ze nu overigens ook nog hoor).
Ik heb haar al vanaf dat ze bij haar ouders weg mocht, dat is dus inmiddels zeven jaar, en ik trek vrijwel dagelijks veel met haar op. En dan nog gebeurt het me dat ze onder mijn ogen iets gaat mankeren wat me pas opvalt als het al behoorlijk ernstig is geworden.
Nou ja, de dierenartsassistente zei ook al dat je het bij vogels nooit kunt weten maar dat de kans toch wel aanzienlijk is dat Jennifer de infectie te boven komt en dat ik haar binnenkort weer kan ophalen. Aan het eind van de middag kan ik in elk geval bellen om te informeren hoe het met haar gaat.
Ik hou jullie op de hoogte. Bedankt voor het meedenken en adviseren!

Groetjes,
Daphne

Hartelijke groeten,
Daphne

carco

Moelijk hè je kleintje daar achter te laten.
Maar ik ben het met de anderen eens dat het in dit geval echt beter is.
Met een kropnaald voeren is niet leuk.
Helaas heb ik het uit noodzaak ook moeten leren, maar ik sta nog steeds met zweet in mijn handen.
Doe het liever niet dan wel.
Ze is daar echt in goede handen hoor  ;)
En fijn dat je altijd mag bellen of even langsgaan.

Groetjes: Caroline.
Klik op het plaatje voor onze site!




Saar

Hoi Daphne,
Ik ben zelf ook een paar keer bij Peter geweest, en ben heel erg tevreden over hem. Ze zullen hun uiterste best doen om te zorgen dat je valkje beter wordt.

Hij heeft mij ook geleerd hoe ik met een kropnaald moest voeren.
En geloof me, wees blij dat je het niet zelf hoeft te doen :-X Het is zó'n gepriegel... en ook ik krijg het er nog steeds een raar gevoel in m'n maag van!

Komt vast goed met Jennifer!
Groetjes Saar

DvE

Beste mensen,

Zojuist heb ik contact gehad met dokter Bastiaansen. Het gaat redelijk met Jennifer. Hij heeft haar vandaag dwangvoeding gegeven en zojuist was ze zelf zaadjes aan het eten! Dat laatste is natuurlijk goed nieuws! Dokter Bastiaansen wil haar graag nog morgen ter observatie houden en nogmaals medicijnen toedienen (ik neem aan via de krop). Als het goed blijft gaan, mag Jennifer donderdag weer naar huis.
Ik heb er wel vertrouwen in dat Jennifer bij dokter Bastiaansen in heel goede handen is. ik ben de afgelopen jaren al een paar keer met Jennifer bij hem geweest en het is altijd zo prettig dat hij uitgebreid en rustig de tijd voor je diertjes neemt. Daarnaast heb ik ook het idee dat hij heel zorgvuldig werkt en echt deskundig is. Kortom: het beste voor je vogeltje. Maar toch, haar daar dan achterlaten blijft natuurlijk toch moeilijk voor mijn 'moederhart'.

Hartelijke groeten,
Daphne
Hartelijke groeten,
Daphne

Patrick

Als je 1 of 2 tamme vogels hebt is het ook niet echt nodig om met een kropnaald leren om te gaan. Altijd is de eerste paar keer erg moeilijk en hoever kan/mag je gaan met de naald. Ook het vasthouden is erg belangrijk en dan ook de richting waar je de naald inbrengt.
Ik heb er wel mee leren werken omdat ik zo de medicijnen beter gedoseerd toe kan dienen en ook snel. Toch blijft het iedere keer lastig en de 1 laat het beter en sneller toe als de ander dus als je 2 vogels hebt........... niet aan beginnen. Of je moet het gevoel snel onder de knie hebben maar daar kan ik niet over oordelen. Veel kwekers gebruiken het geneens.

Warmte lamp zou ik ieder aanraden om aan te schaffen want dit is vaak het eerste medicijn wat en vogel snel op de been kan helpen of door een ziekte heen kan helpen. Daarom zijn ook alle ziekenkooien uitgerust met 1 of 2 warmte lampen (ligt aan de grote van de kooi natuurlijk of er 1 of 2 nodig zijn). Is je vogel ziek of zwak kan je hem het beste direct op 30 graden zetten en langzaam weer afbouwen als die is opgeknapt. Per vogel verschilt het welke temperatuur je nodig hebt dus zou dat advies altijd even goed navragen bij een erkende vogeldierenarts.

Noten en pinda's hebben valkparkieten beslist niet nodig en kan zelfs schadelijk zijn voor de gezondheid (ingewanden die het niet goed kunnen verwerken). Niet alle voeding die voor menselijke consumptie geschikt is kan je ook zo even aan je dieren geven. Integendeel zelfs.......... Veel dingen mogen ze juist geneens hebben. Ik raad altijd aan om enkel het voer te geven wat daadwerkelijk geschikt is voor je vogel. Bepaalde stukken fruit kunnen natuurlijk altijd met mate gegeven worden.
Sommige dingen zoals af en toe een stukje brood (let erop dat daar altijd veel zout in zit wat ze niet nodig hebben) of gekookte macaroni of rijst (zonder zout gekookt) of een simpel meelkoekje kan je altijd wel eens een keer geven als snoepje.

Schimmels zijn over het algemeen goed te behandelen al zal de ene schimmel natuurlijk niet hetzelfde werken als de ander. Ook niet iedere vogel is er even gevoelig voor maar kan wel drager zijn zonder zelf ziek te worden. Dragers kunnen het dus wel doorgeven aan andere vogels!!!!

Hou ons op de hoogte want ook wij leren van deze topics  ;)

Gr,

Patrick
Lid van Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.nl

DvE

O, en wat ik nog vergat te melden: in de ontlasting van Jennifers kooigenoot Tommy heeft dokter Bastiaansen geen afwijkingen kunnen vinden. Het ziet er dus naar uit dat hij een betere weerstand heeft dan Jennifer. Gelukkig maar, één patiënt moeten achterlaten in de ziekenboeg vind ik erg genoeg!

Saar en Carco, ook jullie bedankt voor je advies en hart onder de riem!

En Patrick, ook jij hartelijk dank voor je uitvoerige uiteenzetting van vanavond. Ik ben blij dat ik niet aan dat zelf leren omgaan met de kropnaald ben begonnen. Ik ben meestal redelijk handig in het verplegen van dieren maar ik zag gisteren inderdaad ook al het gepriegel van dokter Bastiaansen. Toen zei ik nog verschrikt: "Moet ik dat ook gaan doen?" Hij zei toen dat dat niet nodig was. Maar ja, toen wist ik natuurlijk nog niet dat Jennifer zijn advies om snel aan te sterken vertaalde in helemaal niet meer willen eten.

Ik heb Jennifer nu zeven jaar en ik heb (gelukkig) nog nooit een echt zieke vogel gehad. Wel is Jennifer nu drie keer behandeld voor diarree door bacteriën. Waar dat dan toch vandaan komt...
Maar misschien is het inderdaad verstandig om een warmtelamp aan te schaffen. Zo heb ik ook geen vervoerskooitje meer (de bak is onlangs kapot gevallen). Nu vervoer ik Jennifer in een caviabakje. Dat is eigenlijk niet zo handig. En ineens heb je zoiets nodig. Zo heb je het in geen jaren nodig en ineens zit je toch met een ziek diertje.

De noten en pinda's die Jennifer en Tommy eten zijn eigenlijk stukjes van noten en pinda's die ik zelf eet. Het is niet zo dat ze structureel deel uitmaken van hun dieet. Alleen eet ik zelf vegetarisch en daarom nogal eens noten en zodoende belandt er ook wel eens een stuk van de een of andere noot als snoep in de vogelsnaveltjes (ze vinden het zo lekker!). Hun basisvoeding bestaat uit Harrison Bird Food (voor Jennifer al ruim 6,5 jaar). Sinds kort gemengd met wat Hot & Healthy van Scenic Bird Food maar dat vinden ze niet lekker: ze pikken de HBF eruit en laten de andere korrels liggen. Omdat niet iedereen vindt dat het goed zou zijn uitsluitend pellets te voeren, geef ik sinds een paar maanden zo eens in de een tot anderhalve week een schepje gemengd parkietenzaad. Verder eten ze zo nu en dan een hapje fruit mee met mij, evenals wat avondeten zoals aardappel en soms rijst of pasta, plus een boontje, alles gekookt. Dat is toch niet zo gek, of wel? Ook krijgen ze wel eens takjes van wilg of fruitboom: dat vinden ze geweldig om helemaal te slopen.

Dank nogmaals aan allen die meedenken en adviseren. Dat waardeer ik enorm. En hoewel het lijkt alsof ik al jaren vogelervaring heb, ben ik natuurlijk maar een verse beginneling, zo blijkt nu wel weer. Advies is dus niet alleen meer dan welkom maar zelfs noodzakelijk. En een goede dierenarts natuurlijk maar die had ik dankzij een vriendin al eerder gevonden.

Hartelijke groeten,
Daphne
Hartelijke groeten,
Daphne

DvE

Beste mensen,

Zojuist heb ik Jennifer weer kunnen ophalen bij dokter Bastiaansen. Ze is duidelijk een stuk opgeknapt in vergelijking met haar toestand toen ik haar dinsdag bracht.
Dokter Bastiaansen heeft haar elke dag medicatie via de kropnaald ingebracht. Die medicatie lijkt aan te slaan. Ik moet haar nu thuis nog ruim twee weken medicatie via het drinkwater toedienen.

Hopelijk komt ze er dan weer helemaal bovenop. Maar zo'n zielig hoopje vogel als ik dinsdag had is ze nu in elk geval niet meer. Toen ze zojuist thuis kwam, dook ze direct op haar bak met Harrison's. Heerlijk om haar weer zo enthousiast te zien eten! :-)

Overigens heb ik dokter Bastiaansen er nog expliciet naar gevraagd maar hij gelooft niet dat Jennifer deze schimmelinfectie kan hebben gekregen van (dop)pinda's voor menselijke consumptie. Hoe ze er dan wel aan is gekomen, dat zal een raadsel blijven. "Het is toch iets dat ze bij zich heeft en dat kan af en toe de kop ontsteken door bepaalde omstandigheden", legde Bastiaansen uit. Lastig! Mijn meisje maar goed in de gaten blijven houden dus.

Hartelijke groeten,
Daphne
Hartelijke groeten,
Daphne

DvE

22 december 2011, 16:15:26 #14 Last Edit: 22 december 2011, 16:17:00 by DvE
Goededag!

Hier weer even een update over de gezondheid van Jennifer.
Vandaag ben ik voor een controle bij dokter Bastiaansen geweest. Deze controle was op mijn verzoek. Jennifer lijkt zich zeker beter te voelen maar ik wist niet zeker of ze ook daadwerkelijk er weer bovenop was.

Dokter Bastiaansen heeft met een kropnaald langs de binnenkant van haar krop gewreven en het zodoende opgehaalde weefsel onderzocht. Ook heeft hij haar ontlasting nogmaals bekeken.

Gelukkig bleek hieruit dat het goed gaat met Jennifer: de schimmel is overmeesterd!

Voor de zekerheid maak ik op advies van dokter Bastiaansen de kuur Fungizone af tot maandag. Daarna ga ik haar drinkwater aanzuren. Dit zou kunnen helpen om te voorkomen dat Jennifer weer zo wordt getroffen door een schimmelinfectie.

Het aanzuren van het drinkwater kan met zoutzuur (10 cc op 1,5 liter water) of met appelazijn (10cc op 1 liter water). Ik heb gekozen voor het eerste. Dit omdat de dosering met zoutzuur duidelijk is. Met appelazijn is het volgens Bastiaansen toch een beetje uitproberen welke verhouding het beste is. De bedoeling is in elk geval om het water naar een pH-waarde van 5,5 te krijgen (normaal kraanwater heeft een pH-waarde tussen de 7 en 8 ).

Ik ben benieuwd of het gaat helpen. In elk geval lijkt het erop dat dokter Bastiaansen Jennifers leven (weer) heeft gered.

Hartelijke groeten,
Daphne