6 mei 2025, 13:40:59

Het eerste nestje

Gestart door SanneMuis, 20 februari 2011, 12:53:24

« vorige - volgende »

SanneMuis

Hallo allemaal,

Wij zijn nieuw hier op het forum, wij zijn broer en zus en samen hebben wij 2 valkjes poppie en binkie, en ze hebben een nestje! Allemaal ontzettend leuk en spannend.

Het broedhok wat wij hadden neergezet, hadden wij neergezet om rust te creëren, poppie was erg broeds en binkie probeerde haar voordurend te imponeren. Maar ja het broedhok paste niet in de kooi dus hebben we die erboven op gezet omdat ze toch veel los vliegen. Achteraf dus niet  zo slim want erg handig is dit niet.... wat als de vogels uitvliegen... dan belanden ze in de woonkamer...

We waren ook niet in de verwachting dat er dan echt iets mee gedaan zou worden. Niets was minder waar.... het was al snel raak. 9 februari is het eerste eitje gelegd en er volgde nog 4. Nu hebben we de eitjes geschouwd en lijkt er 1 bevrucht te zijn. De overige weten we niet zeker en moeten we afwachten, al lijken ze niet allemaal bevrucht. Het valt mij wel op dat voornamelijk het vrouwtje op het nest zit, dag en nacht. Het mannetje houdt voornamelijk de wacht. Zo af en toe zitten ze er samen in, en als het vrouwtje te lang van het nest af is neemt het mannetje het even over en roept hij haar.

Het heeft ons in de stemming gebracht, in de kleine rommelkamer zijn we nu de kamer aan het opknappen om hier een volière te maken. Als het nestje groot genoeg is zullen we de vogels over plaatsen. Dit lijkt mij niet verstandig dit eerder te doen want de ouders moeten dan weer aan de omgeving wennen.

Ik vroeg me af, als er inderdaad maar 1 van de 5 bevrucht is, wat doen we met de overige eitjes, laten ze die vanzelf in de steek? Weet de parkiet zelf of ze wel of niet bevrucht zijn? 

Nou ik ben erg nieuwsgierig voor wat er komen gaat. Nou ben zo enthousiast dat ik nog wel veel meer zou kunnen vertellen maar dan wordt het verhaal te lang...

Groetjes Sanne en Gerben

Sanna

Hallo Sanne en Gerben,

Wat leuk dat jullie een nestje hebben. Als maar 1 van de eitjes uitkomt kun je de andere eitjes het beste laten liggen. Dan heeft het jonkie een beetje steun. De ouders begrijpen dat, wanneer er na een bepaalde tijd niks uitkomt, het ook niet meer gaat gebeuren. Dan zullen ze er niet meer op blijven broeden.

Na 21 dagen broeden zal het eitje uitkomen. Een dag voordat het uitkomt hoor je dan al zacht gepiep in het ei. Wij noemen dat altijd een piep-ei ;D. Denken jullie eraan dat de ouders nu ook speciale behoeftes aan voedsel hebben? Er moeten voldoende sepia en mineralen zijn en voldoende eikrachtvoer. Dit geven de ouders in het begin namelijk aan de jongen. In je zaadmengsel kunnen beter geen zonnebloempitten zitten. Sommige ouders geven dit aan de jongen, maar die kunnen dit nog helemaal niet verteren. Ook groente zullen ze nu wel lekker vinden.

Succes met het nestje.

Groetjes, Sanna

SanneMuis

Hoi Sanna

Bedankt voor je snelle reactie. Wij geven onze vogels inderdaad extra voeding. We hebben in de kooi 2 sepia stenen hangen waar veel aan wordt geknaagd. Daanaast geven wij ze premium zadenvoer gemengd met ei-voer en grit. Omdat onze vogels erg selectief zijn hebben wij er sinds gisteren  ook een klein schepje palletvoeding door gedaan. hiervan maar een beetje omdat ze het nog niet gewend zijn. Daarnaast hebben we sinds 4 ook een  vitamine kuur (multi vit) gekocht waarvan 1 pipet elke week over het voer gedaan moet worden.en van dat extra jodium voor het drinkwater. Weet niet of dit wat toevoegt of kant en klare onzin is, maar we namen het zekere voor het onzekere.

Het vrouwtje is semi tam... dat wil zeggen als we eten hebben komt ze er graag bij. Geen eten... dan komt ze niet. Maar als wij s'avonds groente eten, komt ze erbij om mee te eten.  ;D Als we groente of fruit op of in de kooi doen kijken ze er niet naar om.  Trosgierst daarentegen... Dat is echt een verslaving en moeten we moeite doen om hiervan niet te veel te geven. Dit is namelijk de enige manier om het vrouwtje op onze vinger te krijgen. Dan vliegt ze om ons heen en naar de keuken alsof ze wil zeggen: pak alstublieft zo'n stokje trosgierst??!! :P

Met voeding zit het goed denk ik las ook dat je de luchtvochtigheid in de gaten moet houden. Daar hebben we nou net niet aan gedacht...  :-\  Hier zullen we even naar kijken... we spuiten zo nu en dan de deksel van het broedhok aan de binnenkant nat... misschien dat dat wat helpt??

Ik heb overigens nog wel een andere vraag... we willen in onze binnen volière in aanbouw graag natuurlijke zitstokken plaatsen, we kunnen echter niet echt iets geschiktst vinden. Ik heb gehoord dat je niet zomaar een tak uit het bos moet halen. Enig idee waar we "betaalbaar" natuurlijke zitstokken/takken vandaan kunnen halen?

Groeten Gerben en Sanne

Sanna

Hallo Gerben en Sanne,

Inderdaad, de luchtvochtigheid was ik nog vergeten te zeggen, die moet zo'n 60% zijn. Maar voordat je begint blokken nat te spuiten, zorg eerst dat je een hygrometer krijgt. Té vochtig is namelijk ook niet goed, dan kunnen de kuikens verdrinken in het ei.

Hygrometers kosten niet zo veel hoor. Misschien dat je hem in de dierenwinkel kunt krijgen, anders moet je even via Google zoeken. Ik heb de mijn toen voor een paar euro op internet besteld. Mocht de luchtvochtigheid bij jullie nou te laag blijken te zijn, dan kun je beginnen met een schaal water onder de kooi te zetten zodat dat kan verdampen. Sommigen zetten ook wel een schaaltje water in de kooi zodat de ouders daar naar behoefte in kunnen badderen. De ouders gaan dan met een vochtig buikje weer het blok in waardoor de luchtvochtigheid ook op pijl blijft.

Voor wat betreft de zitstokken, ik haal de mijne gewoon uit het bos hoor. Je mag geen takken die op de grond liggen gebruiken, daar kunnen schimmels en bacteriën in zitten. Maar zaag ze gewoon vers af, maak ze thuis goed schoon met heet water en dettol ofzo en laat ze goed drogen voordat je ze gebruikt. Neem takken van vruchten- of notenbomen, berken, beuken, eiken of lijsterbes. Dan heb je wel aardig wat om uit te kiezen ;). Tippie mijnerzijds: wacht even tot de blaadjes aan de bomen komen, dan kun ze makkelijker herkennen ;D.

Groetjes, Sanna

Cherro

Spannend joh :D

Over het overplaatsen naar een andere kamer, ik zou dit pas doen als alle jonkies straks uitgevlogen zijn.
Tegen de tijd dat ze op uitvliegen staan kun je snel genoeg kijken en eventueel t stel overplaatsen nog ;)

Het zou ook zonde zijn als ze door stress het jong laten liggen en er niet meer naar omkijken omdat ze van slag zijn door het veranderen van ruimte.

Ik heb vrijwel altijd takken van een wilgenboom gebruikt.

Deze hadden wij achter het huis staan destijds, en voor mijn nieuwe voliere is de wilg van mn schoonmoeder de pineut ;)

Ben erg benieuwd hoeveel dr uit gaan komen :D


Ik ben rond, rond is toch ook een vorm? ;)


Nog te reserveren, jonge cinnamon bonte opaline geelwangjongen en bonte wildkleurtjes!

SanneMuis

Hallo allemaal,

Nou mijn broer en ik zijn helemaal happy, vanochtend hoorde we het enige bevruchte eitje inderdaad zachtjes piepen!  :D Een hele opluchting, we hebben een tijd gedacht dat het kleintje al dood was in t ei. Poppie had namelijk echt periodes dat ze langer dan een half uur van het ei af bleef. Binkie nam het dan niet over. Als ze dan van het nest af was, voelde we zo af en toe de eitjes en deze voelde dan koud aan.

De laatste dagen was poppie niet van het nest af te krijgen. Dag en nacht, overdag zat bink erbij in. Alleen om even te eten kwam poppie er uit. Wel typisch om te zien hoe die vogels naar ons toe trekken ondanks dat ze een nestje heeft. Poppie kwam wel vaker op onze vinger met een gierststok, nu komt ze er echt om vragen. Ze komt dan op de bankleuning zitten en vliegt ze tussen de bank en de keuken heen en weer. Als we dan een gierststok hebben weet ze niet hoe snel ze op mn vinger moet zitten, om vervolgens een partij te zitten bunkeren. Ondertussen kijkt ze ons met tevreden ogen aan. Zelfs met bink maken we progressie, die bangerik die durft nog niet op de vinger te zitten. Maar als poppie dan eet, probeert bink er bij te komen. Net zat ie dan ineens op mijn hoofd! Iets wat we niet verwacht hadden.

Het lijkt er wel op of ze onze vreugde en blijdschap mee krijgen, en beseffen dat het goed zit. Ook horen ze nu de vogels die wij hebben aangeschaft voor onze nieuwe volière, dus bink voelt zich niet zo alleen als hij van het nest af is.

Nou we zijn benieuwd. We hebben geen pap voor de kleine in huis maar als alles goed gaat, doen de ouders dat toch gewoon? Of is het handig dit wel aan te schaffen? en zo ja, wat moet ik dan aanschaffen? We hebben nog geen ervaring in het groot brengen van kleintjes, dus we waren van plan om de kleine wel zo af en toe eens te pakken om hem/haar handtam te krijgen maar de rest aan de ouders over te laten. Totdat het kleintje uit het nestblok klimt. Dan zullen we het wel over moeten nemen omdat het broedhok op de kooi staat, das niet ideaal voor een kleintje die nog moet leren vliegen. Dan staat ie ineens in een grote woonkamer. Als ze het nest verlaten hebben gaan ze dan nog af en toe terug naar het nest?? of blijven ze er dan uit?

Nou we zijn erg benieuwd, kunnen niet wachten tot het uitkomt. Wat moeten we nou doen als de kleine er om een of andere reden niet zelf goed uit kan komen? helpt mamma dan mee of moeten wij mee helpen? Wil het liefst de natuur zijn gang laten gaan, maar wil ook graag dat alles goed verloopt.

Groetjes Gerben en Sanne

Larissa

hoi hoi

Je moet de ouders vertrouwen, mocht het toch pappen worden dan niet onder de 14 dagen omdat het jong anders zo klein is en je grote risico's gaat lopen
Is dit het eerste nest van dit koppel verheug je dan niet te veel want er is altijd een kans dat het eerste nest verprutst wordt
Mocht je toch op voorhand pap willen halen dan moet je Nutribird A21 hebben en kleine spuitjes, de pap is alleen niet lang houdbaar geloof ik
Een jong uit het ei helpen brengt risico's met zich mee als het jong de dooier nog niet opgenomen heeft dan gaat hij het niet redden en was hij er nog nie klaar voor om geboren te worden

Dit is stukje tekst wat ik gekopieerd heb van Caroline

Het is belangrijk dat je nu gaat zorgen voor extra voeding voor je kweekkoppel. Denk aan donker (meergranen) brood, eivoer, extra zaad, groente maar ook gekiemd kiemzaad, gekookt rijst, spaghetti en macaroni weten ze wel te waarderen. En vergeet niet voldoende vers water want ook dit gebruiken ze nu meer dan normaal.

groetjes Larissa

SanneMuis

Hoi,

Nou het jong is eruit. Moeders is heel beschermend. Bedankt voor de info.

Rijst en spaghetti komt ze vaak zelf halen als we dat eten.. zal nu wat voor ze klaar zetten. een stukje appel, peer zal ook wel lekker zijn.. Heb een paar verse kruiden op de vensterbank zal die ook geven.

Met het kiemen van zaden heb ik geen ervaring, aan welke zaden moet ik denken? kan toch niet zomaar het voer daarvoor gebruiken?

Groetjes Sanne

Larissa

Hoi Sanne

Je kunt daar speciaal kiemzaad voor halen, en je kunt het op twee manieren doen
Ik doe het met een kiemautomaat, deze heb ik besteld via

http://www.valkcity.nl/

Dit zijn stapelbakjes waar je de zaadjes in doet en elke dag water door laat lopen, dan kiemen de zaadjes daar in

Je kunt het ook via een zeef doen maar dat vergt iets meer werk.

Wederom heb ik deze info van Caroline

Ik maak meestal voor een paar dagen en schep een flinke eetlepel of 8 in een grote zeef, net als een theezeefje maar dan die grotere maat.   Dit kiemzaad in grote zeef spoel ik af en laat ik in een bak met heet water hangen, bijv. een oude pan, met alle zaadjes goed drijvend in het water. Hierover leg een een droge theedoek in vieren gevouwen. Dit laat ik zo'n 24 uur staan.

De volgende dag goed afspoelen en gewoon in de zeef laten zitten maar een beetje verspreiden over de oppervlakte .... ik hang dit op een kleinere pannetje, zodat het kan uitlekken maar niet in het water hangt hangt. Hierover ook een in vieren gevouwen theedoek maar dit keer wel goed nat. Dit geheel spoel ik een paar keer per dag goed af met koud water en de theedoek maak ik dan weer vochtig, meestal na een 36 uur heb je prachtige kiemen, zo niet nog even langer laten staan .... met warm weer in de zomer is het vaak eerder klaar.

Is het klaar spoel ik het nog 1 x goed af en laat het goed uitdruipen, daarna zet ik het in de koelkast in een tupperware bakje. 

Heb ik entijde van de kweek  veel nesten gebruik ik 2 zeven, ik heb dan elke dag 1 bak ik de koelkast, in zeef in het water, en 1 zeef kiemtrekkend.


groetjes Larissa

Larissa

je kunt trouwens het lege eitje er rustig uit halen hoor

Nog gefeliciteerd met het eerste jong

SanneMuis

Hey Larissa

Bedankt voor de info, dan gaan we de eitjes weg halen, we dachten we laten de eitjes tot woensdag liggen, dan is ie een week oud en is ie dusdanig gegroeid dat die eitjes in de weg gaan liggen. Maar als het eerder kan doen we dat maar. Overigens groeit de kleine als echt als kool! Het wordt dan ook zeer goed gevoed door paps en mams. Een dikke goed gevulde krop en het buikje neemt goed in omvang toe. Waar paps met de eitjes niet echt op het nest wilde zitten, neemt hij nu zijn taken serieus. Als vrouwlief even van het nest af is blijft hij rustig zitten  :) We denken dan ook dat dit kleintje het zeker gaat halen. Loopt de kleine nu nog veel risico om het niet te redden of is die na een week redelijk save?

Wanneer zullen de ouders zelf niet meer zo veel in het nest zitten? op den duur wordt t kleintje toch te groot om er bovenop te zitten en het warm te houden? We willen met het vrouwtje namelijk al een tijd even langs de dierenarts. Dat hebben we uitgesteld vanwege het nestje. Maar mevrouw heeft toch wat irritatie onder haar vleugels. Ze heeft zich daar enigszins kaal geplukt. We hebben haar al eens eerder ingesprayd voor insecticide, maar wil er zeker van zijn dat het toch niets anders is. Besmettelijk lijkt het niet want het mannetje heeft nergens last van. Op het nest hebben we haar niet meer horen pijn doen bij het plukken, maar laatst toen ze even gebadderd had was wel duidelijk dat ze onder de vleugels aardig kaal is. Voorlopig wachten we nog maar zodra haar mee kunnen nemen voor de dierenarts zullen we dat snel doen.

Dat kiemen van zaden in een zeef is wel veel werk. Ga ook maar zo'n kiem automaat aanschaffen. Handige link trouwens. Zijn veel benodigdheden die bruikbaar zijn. Wel jammer dat nergens van dat educatief speelgoed kan vinden (tenminste niet betaalbaar) als de kleine het overleeft zullen we die tam maken en willen we in de toekomst wat van die trucks als basketbal leren  ;D maar goed dat is latere zorg... We hebben immers nog een lange weg te gaan

Groetjes Gerben en Sanne

Rianne

Ik liet de eitjes zelf even wat langer liggen, helemaal als je maar 1 donsje hebt. Ze houden de eieren ook warm en als ze er dan af gaan, heeft het jong daar weer profijt van :). Je zult zien dat ze er op een gegeven moment steeds iets langer af gaan. Als het jong in de veerpennen zit, kun je met je pop naar de dierenarts maar pas op met medicatie, met het voeren geeft ze dit ook (deels) aan het jong. Vooral Antibiotica kan een negatief effect hebben op de groei.
Er zijn trouwens meer vogels wat kaal onder de vleugels, mijn albino bijv heeft het, maar mijn Rose Kaketoe ook ;)

Larissa

hoi hio

Ik bedoelde trouwens op de lege eischaal waar het jong uit gekropen was deze kun je rustig uit het blok halen
De lege eitjes laat ik normaal tenzij ze verkleur ook liggen tot 14 dagen, net zo als Rianne zegt daar heeft het jong steun aan.

Ik heb trouwens ook 1 pop die kaal is onder de vleugel zij plukt zich zelf daar niet, dus het hoeft niet altijd wat te zijn
Ik zou wachten met na de VA te gaan.

groetjes Larissa

SanneMuis

Hoi allemaal,

Weer even een update, de kleine van ons is inmiddels 2 weken oud. Het gaat echt hardstikke goed! Paps en mams voeren de kleine goed.  Ze zijn dol op een mengsel van rijst, kiemzaad en ei voer. daar komt ze meerdere keren per dag om vragen :)
Langzaam zie je dat ze meer van het nest af gaan. Dan pakken we de kleine eventjes bij ons om hem/haar aan handen te wennen. Leuk om te zien dat de kleine het nu al fijn vindt om te knuffelen. als we hem aaien geniet ie er zichtbaar van. We durven hem niet te lang uit z'n broedhok te houden, dus zetten we m naar 5 min echt wel weer terug. Soms vraag ik me af of de kleine wel voldoende gevoed wordt, het lijkt wel dat de kleine nog honger heeft en dat die vraagt om voedsel als wij hem uit het hok hebben. Ik denk dat ik toch maar dat we die kleine moeten bijvoeren. Maar goed ben hier niet zo bekend mee dus wil hier zo lang mogelijk mee wachten.

Ik had een vraag mag je het nest schoonmaken ondertussen. Er liggen nu overal uitwerpselen, en ik wil de boel eigenlijk even schoonmaken, maar weet niet of dat verstandig is.

Groetjes Gerben en Sanne

Rianne

Een klein valkje zal vaak bedelen. Je kunt aan het kropje zien of hij gevoerd is. Deze hoeft niet constant als een grote bal eruit te zien, als er steeds maar wat in zit. En als je twijfelt, kun je m ook elke dag even wegen op de keukenweegschaal. :)
Het nest mag je gerust schoonmaken, dat geeft geen problemen.