19 mei 2025, 15:15:54

Beschuit met muisjes

Gestart door Manielle, 4 juni 2004, 12:55:27

« vorige - volgende »

Manielle

Hallo allemaal,

ik wil jullie graag even laten weten dat gister mijn eerste baby-valkje is geboren. Een lief klein geel donsje. Ik ben er helemaal trots op.
Nu alleen de ouders nog. Gisteravond wisten ze echt niet hoe ze dat nou aan moesten pakken en de eieren warm houden en ook nog iets met die kleine piepert doen. Vanmorgen toen ik kee zaten de ouders samen in het broedblok, op de eieren, maar niet op de kleine. Die lag zo'n beetje onder de staart van moeders. Hij leeft in ieder geval nog wel, ik hoorde hem even piepen en zag hem bewegen.
Denken jullie dat de ouders vanzelf beter voor hun babytje gaan zorgen en hem dus warm houden en vanaf morgen ook gaan voeden? Ik hoop het maar. Zo niet, wat doe ik dan? Ik lees bij jullie wel eens over handopfok, maar dat doe ik natuurlijk liever niet als het nodig is. Wanneer weet ik of dit wel nodig is?

De geboorte van zo'n kleintje brengt toch nog weer een hoop vragen met zich mee. Ik hoop dat jullie weer raad weten.

Groetjes Manielle

Inger m

4 juni 2004, 14:21:25 #1 Last Edit: 4 juni 2004, 14:23:09 by Cinnamon_valk
Hoi Manielle,
Leuk dat het eerste jong geboren is!

Als dit het eerste nest is van de ouders kan het zijn dat ze eerst wat ervaring moeten opdoen, soms gaat het niet gelijk goed de eerste keer, helaas.

Hoe ligt het jong erbij? Ligt het op de buik of op zn zij? Een zij ligging gepaard met een duidelijk zichtbare ademhaling wijst op onderkoeling (jong voelt ook kouder aan). Een huid die wat donkerrood gekleurd is op uitdroging. Bij mij voerde een jong onervaren koppel het eerste jong niet en lieten het links liggen, de daaropvolgende jongen worden wel prima gevoerd.

Als het jong levendig onder de ouders zit en er zit voer in de krop dan gaat het goed. Eerst maar even afwachten.

Met handopfok kun je beginnen als het jong niet door de ouders wordt gevoerd of warmgehouden. Als je daar helemaal geen ervaring mee hebt heeft het weinig zin eraan te beginnen, omdat het vaak misloopt en het vraagt best wat specialisme. daarnaast kost het veel tijd, zeker in het begin moet het jong ieder uur gevoerd worden.

Ik zelf begin niet aan handopfok bij jonge valkparkieten, daar heb ik ook geen tijd voor en als het fout gaat, dan helaas...

Ik hoop dat jouw valkparkieten het jong goed gaan verzorgen!

Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Suzanne

Hoi Manielle,

Gefeliciteerd met je eerste jong! En hopelijk gaan de ouders er goed mee om.

Groetjes

Suzanne

3 wildkleur mannen, 1 bonte witmasker man, 2 geparelde cinnamon poppen, 1 ervaren kweek koppel bonte witmasker x cinnamon gepareld bont te koop. Voor info, stuur even een im.

Manielle

Inger,

bedankt voor je antwoord. Het jong lang vanmorgen inderdaad op z'n zij. Ik zag hem niet echt duidelijk ademhalen, maar af en toe wel bewegen. Ik wilde nog voelen of ie koud was, maar werd aangevallen door de ouders en kon er dus niet bijkomen. Ik hoop maar dat ze het jong toch nog warm gaan houden en gaan voeren, zou het echt heel zielig vinden als ie het niet overleeft.
Handopfok leek me inderdaad al niet de beste optie, ik hoop maar dat ze het zelf gaan doen. Als ze dit niet doen, twijfel ik nog of ik het niet toch moet proberen, je wilt zo'n kleintje ook niet zomaar dood alten gaan. Wanneer weet ik zeker of ze niet voor dit jong zorgen? Hij is gisteravond natuurlijk pas geboren en hoeft dan toch pas vanaf morgen gevoed te worden?

marianca.

Hallo manielle,

gefeliciteerd met je eerste jonkie :).Is spannend he.Dat jij je zorgen maakt is heel normaal,had ik ook.Ik zag dan ook dat moeders op de eitjes lag en,2 kleine hupjes,maar net eronder.Maar als ik dan laters weer keen lag alles netjes onder moeders :).Nu moet ik ook zeggen dat vaders de eerste dagne ook wel heel veel samen met moeders in het blok zat :D.Nu is dat wat minder...ik denk dat ie nu een pauze ingelast heeft :D.Er zijn hier echt goede experts op het forum dus gooi al je vragen en onzekerheden maar op ze los :D :D.Ze helpen je graag.Bekijk het eerst maar,ik maakte me ook zorgen maar uiteindelijk ging/gaat het prima ;)

groetjes
marianca

Manielle

Bedankt voor je geruststellende mailtje Marianca. Ik hoop maar dat 't bij mij ook zo gaat.
Met de experts op het forum ben ik altijd erg blij. Ik heb inmiddels al veel geleerd en hoop nog veel meer van ze te kunnen leren. Ben echt blij dat ik deze site en het forum heb gevonden.

Manielle

Joyce28

Ik ben geen expert,maar wil je wel feliciteren met je jonkie,en hoop dat pa en ma er goed voor gaan zorgen  :)

marianca.

Hallo,

Wat je ook kunt doen het jonkie ff goed leggen ;).Dat heb ik ook al gedaan.Mama Sita werd dan wel boos als ik met de hand in het blok kwam maar beet uiteindelijk toch niet.Ik denk dat de oudervalken weten dat je niks kwaads voor heb met hun kroost en daarom best wel veel toelaten :).

Ik weet hoe jij je voelt meis ;).

groetjes
marianca

Manielle

Ik ga vanavond maar weer kijken hoe het gaat met de kleine en hoe de ouders nu met hem omgaan. Ik weet wel dat het de natuur is, ook als het niet goedgaat, maar je hebt toch te doen met zo'n kleintje. Misschien is het vanavond allemaal al beter en anders probeer ik het kleintje inderdaad wel goed te leggen.

Fijn dat je zo met me meeleeft!

Inger m

4 juni 2004, 16:12:12 #9 Last Edit: 4 juni 2004, 16:12:45 by Cinnamon_valk
Hoi Manielle,
Er wordt idd gezegd dat de jongen de eerste 24 uur op de dooierrest kunnen leven, ws hebben ze ook wel wat aan deze reserve, maar mijn ervaring is dat ze al vanaf dag 1 gevoerd worden. Het is idd verstandig het jong terug te leggen onder de ouders.

Wat je kunt doen bij een jong dat wat onderkoelt/ uitgedroogd is, is het even warm leggen, daar knappen ze snel van op (max. 37 graden, maar 33 graden zou ook voldoende zijn)(of onder de oudervogel). Ik heb een uitgedroogd valkje weleens wat warm water met opgelost druivesuiker gegeven, dat geeft ook direct energie. Verder kun je evt wat eivoer door een zeefje halen en aanmengen met warm water (circa 37 graden). Op die manier geef je het jong wat extra reserve mee (ter compensatie) en kun je het weer onder de ouders leggen, en hopen dat die het jong wel gaan voeren, tenzij je aan handopfok wilt beginnen.

Een jong water/ voeding geven moet je erg voorzichtig doen, ivm verslikken (dan kan het in de longen komen). Het is belangrijk dat het jong zich goed voelt (voldoende warm) en dan zal het ws zelf bedelgeluidjes gaan produceren en de kop snel op en neer bewegen, op dat moment kun je voeren met een 1 cc spuitje in de bek.

Ik vind het lastig aan te geven wanneer je hieraan moet beginnen, omdat je een situatie eigenlijk zelf moet zien om het in te schatten. Ik zet het daarom gewoon ff neer, dan kun je zien wat je ermee doet. Zolang het jong nog duidelijk levendig bij de ouders ligt, zou ik het ff zo laten.

Veel succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Manielle

Ik ga vanavond de situatie nog even bekijken. Hopenlijk hebben de ouders tegen die tijd zelf door wat ze moeten doen. Anders ga ik het jong inderdaad maar opwarmen en eventueel wat proberen te geven zoals jij aangeeft Inger.

Bedankt alvast voor nu.

Manielle

marianca.

Hallo inger,

Als ik alles van jou lees(heel deskundig)benijd ik je :D :D.
Zou willen dat ik dat allemaal durfde :).Maar wie weet,misschien wordt ik weleens voor het blok gezet en heb ik geen keus en moet ik ook eens ingrijpen.Dan leer je het wel he ;).En natuurlijk met hulp van jullie,betere leermeesters bestaan er niet ;)

groetjes
marianca

Stijn dc

hoi

gefeliciteerd met je eerste jong! Hoe is het er nu ondertussen mee? Wordt ie al gevoerd en/ of warm gehouden.

veel succes.

SDC:D

claudjuh

ons koppel is ook niet zo heel opvoedkundig; de beebies lagen best ver achter, pas met 3 weken deed Stevie zijn oogjes open. En de stoppels van de veren kwamen ook veel later dan normaal.Nu, hij(of zij) is op 16 april geboren, 2 weken later lag ie verkommerd op zijn zij,um snachts na het uitgaan( :-/) eruit gepakt, in een doos in een kommetje met keukenpapier op een ingepakte warme kruik gelegd en gevoerd( hij zag er nog geel en donzig uit, niet zoals andere op die leeftijd!!). Nu pas begint hij zelf in eivoer te pikken en op te eten.Maarja, zijn broertjes en zusjes waren allemaal doodgegaan, dus ik dacht;ik kan het niet erger maken. En hij is heel lief, woont ook gedeeltelijk binnen, als het lekker weer is, zet ik hem buiten in de voliëre, maar hijkan niet eens op een stok zitten.Wel een beetje vliegen, maar coördinatie van niks. Het zal wel allemaal komen, alleen niet vandaag!
Succes met je beebietje.

groetjes claudia (ja hé, ik vind dit ook een heel leerzaam en leuk forum!)

Paul

Hoi  Manielle,

Gefeliciteerd met je eerste kleintje :-)
Vaak zie je de eerste dag amper een kropje bij de kleintjes heb ik hier gemerkt.
De tweede dag zie je vaak al een klein balletje als de ouders ze voeren.
Je kan ook horen als een jong gevoerd word aan de piepjes.
Als een jong zeurt om voer hoor je af en toe een piepje maar als de ouders het voeren hoor je snel opeenvolgende piepjes.
Als je dat hoort zit het zeker wel goed.
De jongen liggen niet altijd onder de ouders.
Soms schoffelen ze een beetje heen en weer en gaan later weer onder de ouders liggen of een van de ouders schuift het jong met hun snavel onder zich.
Succes met het kleintje.

Groetjes, Paul