help, we worden een beetje gek van de herrie...

Gestart door Barbara, 6 mei 2004, 04:09:41

« vorige - volgende »

Barbara

Hoi allemaal,

met mijn Xena (van 4 maart) gaat het goed, ze eet zelfstandig en is vooral gek op zonnepitten. Er is alleen 1 maar..... heel vaak gaat ze toch schreeuwen om eten (zo klinkt het) en de enige manier om haar stil te krijgen is haar in het donker zetten door bv gordijntjes om de kooi te hangen, een grote plastic kom ff over haar heen te zetten in de kooi, haar onder je vest te stoppen of in een kooitje apart in de slaapkamer te zetten in het donker, dat laatste heb ik 1x gedaan toen we echt ff een avondje rust wilden een weekje geleden. Probleem is dat ze vaak zodra ze weer licht ziet weer begint te krijsen. Aandacht geven helpt niet, dus dat is het niet. Soms schud ik het voer maar ff op zodat er weer wat zonnepitten boven komen en ze weer ff bezig is en vaak blijft ze dan daarna ook een tijdje stil. Helaas krijg ik het niet voor elkaar haar maar altijd gewoon te negeren, voor die tijd zijn ik en mijn vriend soms echt wanhopig van de herrie.

Wie kent dit probleem en liefst ook de oplossing? Weet iemand wat het kan zijn wat ze doet of wat ze wil? En of het misschien snel over zal gaan?

Toevallig is ze nu al wel een paar uur stil, maar elk kwartier dat ze achter elkaar oorverdovend schor krijst is er echt eentje teveel.... t lijkt er op dat Croky haar soms wel eens terecht probeert te wijzen met een paar pikken, ook die kan er soms niet meer tegen... Helaas boeit dat Xena niet echt, net zoals nee tegen haar roepen of tegen haar blazen, ze gaat gewoon door zonder een veertje te vertrekken...

Groetjes,

Barbara

Inger m

6 mei 2004, 04:27:12 #1 Last Edit: 6 mei 2004, 04:32:20 by Cinnamon_valk
Hoi Barbara,
Bedelen doen ze om eten te krijgen...en aandacht. ze leren maar al te snel dat wanneer ze krijsen dat ze aandacht kunnen krijgen (het zijn net kleine kinderen...). De ouders lossen dat op door ze te negeren of te verjagen. Dus ws is aandacht geven wel de oorzaak hiervan (en niet de oplossing).

Ik heb gezien bij mijn jonge valk dat ze tot circa een half jaar nog (af en toe) werd gevoerd door haar vader door te krijsen als een baby valk, dit was dus geen strenge 'paps'.

Haar op een donkere plek zetten zorgt ervoor dat ze gaat slapen en rustig wordt, maar het probleem begint dan ws weer van voor af aan als het licht wordt dus een echte oplossing is het niet.

Ik denk dat je vooral heel consequent moet gaan optreden en zeker niet in moet gaan op haar gekrijs, dan blijft ze het nl doen... Geef haar bv op vaste tijden aandacht en voer, bij voorkeur op momenten dat ze niet krijst. Afstraffen (bv schreeuwen) heeft bij vogels geen zin, negatieve aandacht is immers ook aandacht.

Als je er echt gek van wordt kun je haar mss in een ander vertrek zetten, zodat je haar niet (goed) hoort. maar ze moet zich hier dan wel kunnen vermaken (evt de andere valkparkieten erbij), anders is het onprettig voor haar en dat lost het ook niet echt op.

Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Barbara

Hoi Inger,

bedankt voor je uitgebreide antwoord, consequent zijn lijkt me wel de oplossing ja, maar dat is toch vrij moelijk als je stapelgek wordt van het gekrijs 's ochtends als je net op bent. Maar alsof ze weet dat ik bezig ben een oplossing te vinden, ze was vanmorgen na een paar bescheiden krijsjes stil!!!! Zeker bang voor maatregelen  ;)

Probleem met eten geven als ze stil is is, dat ze dan gaat krijsen zodra ik aan het voerbakje kom... ik hoop dat ze dan niet denkt dat ze dat krijgt omdat ze krijst. Ik probeer het ook vaak te doen als ze uit de kooi is, maar ze gaat meestal vrij
snel weer terug als ze er uit mag dus dan komt ze aangetrippeld zodra ik maar naar het eten kijk... het is gewoon een grote hongerlap  ::) Ze werkt dan meteen alle zonnepitten naar binnen die ze kan vinden, ik moet gaan uitkijken dat ze niet te dik wordt binnenkort  ::)

Overigens stapt ze nog steeds een beetje onzeker op mijn vinger, is dat gewoon voor een valkje van 2 maanden? Haar evenwicht lijkt nog niet optimaal.

Groetjes,

Barbara

Inger m

Hoi Barbara,
Lastig he? zulke bedelaars. Je kunt dan idd eten geven zodra ze uit de kooi is en ze er nog even uitblijft, dan associeert ze het krijsen niet met het eten...

Of haar evenwicht niet in orde is weet ik niet, maar ze is ws een week of 2-3 geleden uitgevlogen, dus dat is ws wel normaal. De eerste periode na het uitvliegen zie je dat ze nog vrij klugelig zijn, dat moet zich allemaal nog goed ontwikkelen.

Kan ook zijn dat ze sowieso wat onzeker is en daardoor eigenlijk erg voorzichtig. Bovendien beweegt je hand ws ook iets als ze erop stapt.
Is ze vaak uit het nest gehaald toen ze jong was?

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Barbara

Hoi Inger,

ik weet niet of Diana uit Koewacht(waar ze vandaan komt) haar pas tam heeft gemaakt toen ze naar binnen werd gehaald ivm plukken (een week voordat ik haar ophaalde) of haar ook al daarvoor in de hand nam, ik dacht van niet. Maar mss leest ze dit en krijg ik daar antwoord op. Dus als je dit leest Diana, hoe zat het ook alweer?

Vanavond was Xena voorbeeldig, ze heeft een hele tijd muisstil op mijn knie gezeten toen ik de Viva las en daarna bleef ze ook stil in de kooi, zelfs toen Croky lawaai zat te maken. Blijkbaar heeft ze besloten te stoppen met krijsen omdat het toch geen nut heeft, slim vogeltje toch!

Ik ga slapen, dus groetsels,

Barbara