14 mei 2025, 15:44:15

Kweken in voliere gaat steeds fout

Gestart door klasie, 22 mei 2009, 09:30:00

« vorige - volgende »

klasie

Hoi,
Voor het tweede achtereenvolgende jaar probeer ik met een koppeltje valkparkieten te kweken. Vorig jaar mislukte een broedsel van een grijskleurig koppel. Ze deden heel lang over het uitbroeden (5-6 weken), maar toen de jongen een voor een uitkwamen lieten de ouders ze gewoon doodhongeren. Ze wisten niet hoe te voeren blijkbaar. Popje was wel fel verdedigend, maar voeren deed ze niet.
Dit jaar verliet hetzelfde popje haar eieren al een paar weken.
Een ander jong koppel dat nog niet eerder had gebroed (witte pop van 2,5 jaar en grijze man van 4 jaar) deed het goed. Ze broedden 5 grote witte eieren uit. Helaas gingen 4 van de 5 jongen al binnen een paar dagen dood. De kroppen zaten wel vol, maar ze leken wel vertrapt. Eén jonkie overleefde en werd trouw gevoerd. Om de paar dagen checkte ik even. Afgelopen maandag was ie 18 dagen en vond ik 'm op z'n rug liggend. Verwond aan poot en vlerk. Ik vermoed dat ie een tijd zo heeft gelegen in onmacht en zichzelf heeft verwond met de nagels. Ik zette 'm rechtop en vond hem 's avonds goed doorvoed in de hoek van de nestbak. Gisteravond (jong was 22 dagen) waren de ouders in paniek. Ik dacht eerst dat het door een overvliegende luchtballon kwam, hoorde het jong piepen. Maar toen ik later toch maar eens in de bak ging kijken bleek het jong weer op de rug te liggen, met zwaar bebloede poot en vlerk en lege krop, koud en ogen dicht maar nog wel piepend. De ouders negeerden 'm volkomen. Ik heb het jong binnen gehaald en gevoerd met broodpap en eivoer voor zover dat lukte (hij deed de bek nauwelijks open). Vanmorgen leefde hij echter nogsteeds. Ik besloot 'm weer bij de ouders te zetten omdat ik zelf niet wist wat te doen. En inderdaad, man en pop waren meteen weer geinteresserd, wipten weer naar binnen, brabbelden tegen 'm. Helaas bleek ie een uurtje later toch dood, ouders in paniek.

Ik begin nu een beetje aan mezelf te twijfelen. Wat is dit allemaal voor pech? Zit het aan de vogels of aan de huisvesting? Weten oudervogels niet meer hoe ze jongen moeten grootbrengen? En dat jonkie dat steeds op z'n rug kukelde en dan totaal in onmacht lag, is dat een ziekte of een afwijking, gebrek? Komt het vaker voor?

Hoop dat iemand me een beetje kan adviseren.

Rianne

Hoi,

het zit echt niet mee zo te lezen, maar een verklaring zoeken is niet zo eenvoudig.
5-6 weken broeden betekend dat ze een eerste legsel hadden wat niet bevrucht was, of wat is afgestorven. Het beste is om deze eieren dan te verwijderen. Het niet voeren van de jongen kan denk ik komen doordat ze gewoon geen zin meer hadden om in dat blok te zitten na al die tijd. Dat ze niet eerder de interesse zijn verloren, meestal vinden ze het na 3 a 4 weken broeden wel best en gaan ze er af. Een ei komt na 18 dagen uit, dat is 18 dagen vanaf het moment dat er echt goed gebroed wordt. Duurt het veel langer, is het nest onbevrucht of afgestorven.
Het andere nest, van de 5 eieren, was zo te lezen het eerste nest. Vaak zien we dat door onervarenheid zo'n eerste broedsel mislukt. Hopelijk gaat dat de tweede ronde beter.
Dat er 4 jongen zomaar zijn gestorven, lijkt mij niet normaal. Een volgende keer zou je een jong voor sectie op kunnen sturen naar een vogelarts om ziekte uit te sluiten of juist te bevestigen.

Wat voor voeding geef je tijdens de kweek? Een vitamine of kalk gebrek kan ook funest zijn voor een jong.

klasie

OK, bedankt voor je reactie. Die lang bebroedde eieren kwamen dus wel uit! Qua eten hebben de valken niks tekort volgens mij. Ik geef echt alles wat maar nodig is, valkparkietvoer, voer voor grote parkieten (in de voliere zitten ook 5 catharina's), eivoer, elke dag groen, verse takken, schelpjes, kiezel, brood (in de voliere zitten ook 2 kippen), fruit (appel, peer), trosgierst, zonebloempitten .....

Was vooral ook benieuwd dat steeds op z'n rug viel. Zijn er meer mensen die dit hebben gehad? Waar kan het door komen? Is het normaal dat ze dan niet meer op eigen kracht overeind kunnen komen?

klasie

Zijn er meer mensen die dit hebben gehad? Een paar valkparkieten hield 1 jong over uit 5 eieren. Het groeide goed, maar na 18 dagen trof ik 'm 's ochtends op z'n rug liggens aan, vlerkjes gespreid en bebloed omdat hij hier steeds met z'nageltjes tegenaan trapte. Een paar dagen later gebeurde dit weer. De ouders lieten het jong in de steek als het op de rug lag, konden 'm zo waarschijnlijk niet voeren. Ondanks dat ik 'm nog weer rechtop heb gezet is ie toch dood gegaa, te zeer verzwakt en afgekoeld. Wie kent dit fenomeen, waar komt het door?

klasie

Oh jee, nu lijkt de man wel ziek. Kan psychisch zijn natuurlijk, is niet niks om een jong van 22 dagen te verliezen. Maar hij eet hel;emaal niet meer! Het popje daarentegen is wel actief en eet goed. Wat kan ik doen?

monica

Hallo Klasie,

Ik vermoed eerder dat dit afkomstig kan zijn van de kippen, ik had begrepen dat deze ook in jouw volliere zitten.
Kippen kunnen ziekten en/of parasieten (bv. gaapworm) bij zich dragen welke besmettelijk zijn voor jouw valkjes.
Ook omdat ik lees dat bevruchte eitjes niet uitkomen, en nu ook jouw mannetjes valkje ziek is :-\

Ik zou nu eerst het mannetje eens uitvangen en apartzetten, zowieso er mee naar de dierenarts (beter nog vogelarts).

Hoe groot is jouw volliere, en wat licht er op de bodem?

Ik kan er naast zitten, maar dit is wel het eerste waar je aan denkt als je alle problemen die jij hebt op een rijtje zet.

Kippen samen met tropen zijn geen goede combi.

Groetjes Monica.

carco

Toen ik in eerste instantie je verhaal las dacht ik :hé dit heb ik ook mee gemaakt. Maar toen ik zag dat je man ook ziek was en de rest van de eitjes niet uitkwam leek het toch een ander verhaal.
Mijn jong is bij 4 weken overleden en het leek erop dat hij epileptische aanvallen had.Was dit bij jou ook het geval?
En hoe liep de kleine? Bij mij stonden de pootjes in lichte spreidstand zodat daardoor de vleugels steeds bloedden omdat deze erachter bleven hangen.

Heb je geen sectie laten verrichten?

Groetjes: Caroline.

Klik op het plaatje voor onze site!




klasie

Hoi, bedankt voor jullie reacties. Ik heb geen sectie laten verrichten nee, zal dat misschien een volgende keer wel doen. Dat jong leek inderdaad wel een soort epileptische aanvallen te hebben. Hij kukelde gewoon voorover om, op z'n rug en kon dan niks meer. Lopen deed ie erg weinig dus blijkbaar waren de pootjes niet goed ontwikkeld.

De man ziet er nog steeds moe uit, zit veel met de ogen dicht, maar niet met de veren opgezet. Hij heeft een paar keer kleine hapjes gegeten. Ik zit ook te denken aan een soort verstopping of zo, hij zit steeds aan z'n achterste te plukken.

Die combinatie met kippen heb ik vaker gehoord, maar op zich heb ik dit zo al 4 jaar zonder problemen. Ook vroeger hadden we kippen bij parkieten en nooit problemen daarmee. De buitenvoliere is 2x5 met een binnenhok van 1,5X2 meter. Ik schep de kippenmest ook regelmatig weg.



Rianne

Eieren die pas na 5 weken uitkomen, kunnen ook geen gezonde jongen meer bevatten, dat heeft echt te lang geduurd. Ik vermoed eerder dat het een tweede legsel is geweest maar ik begrijp aan jou dat dat er niet was?
Een vogel treurt niet om een verloren jong, er is dus meer aan de hand met het mannetje.