12 mei 2025, 19:27:36

Niet terug in de kooi

Gestart door suusieke, 29 juli 2007, 13:56:49

« vorige - volgende »

suusieke

Hallo,

Ik heb een valkparkiet mannetje van een jaar ongeveer en in het begin werd hij heel snel tam en kon je hem goed kroelen. Hij wilde zelfs steeds gekroeld worden over zijn kopje.

Nu is hij rond z'n pubertijd (dus 7/8 maanden) schuwer geworden voor de hand. En kreeg ik hem steeds slechter in de kooi. Hij had altijd snel door als hij de kooi weer in moest. We lieten hem ongeveer 2 keer per dag een uurtje tot 2 uur rond vliegen, maar nu de laatste tijd minder omdat we hem er dus moeilijk in krijgen.
Hij is niet meer handtam zo te zien, en valt de hand ook vaker aan als je hem op wil laten stappen.

Ik ben nu maar weer een beetje van voren af aan begonnen om hem een paar keer per dag in de kooi vast te pakken en aan de hand te laten wennen, daar ben ik nu een week mee bezig maar ik zie nog niet zoveel vooruitgang hij pikt naar de vinger en schreeuwt. Hij lijkt nu of hij dan steeds banger wordt omdat 'die hand' hem steeds vastpakt. Ik praat dan ook tegen hem en probeer hem gerust te stellen.

Nu wil ik vragen of het eigenlijk nog zin heeft om een valkparkiet van een jaar nog een keer opnieuw zo handtam te krijgen. Aangezien ze dan natuurlijk veel langzamer alles leren dan dat ze jong zijn. Neem ik nu geen risico dat hij helemaal niks meer van mij en mijn hand moet hebben?

Groetjes Susan

Anke

Hallo,
Voor een valkje is het vastpakken met de hand iets heel bedreigends. Ik denk dat je hem beter naar je toe kan lokken met trosgierst en dan proberen of hij zelf op je hand wil stappen.
Succes!!
Groetjes Anke




Klik op de foto om mijn dagboekje te lezen...Kijk ook eens op de website van de Santpoortsevalkjes

p.roberti

hoi toen ik mijn valkparkiet kocht was hij al een half jaar en helemaal niet tam maar nu wel en daarvoor heb ik een valkparkiet van 7 jaar gekregen die nog nooit uit zijn kooitje was gehaald en die heb ik toen ook tam gekregen aleen het koste natuurlijk meer tijd dan bij een jong valkje helaas is die met 9 al overleden maar het kan dus wel

gr.paul

Theo_Hoorn

ik denk dat de rede ligt dat je valkje nu bang ( boos doet )
omdat je t vastpakke / opstappe accosieert met t naar de kooi gaan
en natuurlijk wil je valkje niet in de kooi


TiP , haal uhm dr alleen uit as je dr tijd vor heb na van loop van tijd gaat ie wel terug

wat ook echt helpt is t laten kortwieken!
en uhm dan zoveel mogelijk bij jou zette op je schouder!

laat dit wel doen door iemand die er verstand van heeft

carco

Theo, ik kan toch niet nalaten wat jij hebt met kortwieken!!
In bijna ieder berichtje dat ik van jou tegen kom bij gedrag is dat je gewoon je valkje maar moet laten kortwieken en dat helpt echt.
Dit werkt zo niet hoor: niet alle valkjes blijven/worden tam omdat je ze maar even de vrijheid om te vliegen ontneemt.
Als de vleugels weer aangegroeid zijn ben je vaak net zo ver als je in het begin was. Het is een mooi hulpmiddel met tam krijgen, maar dit zegt echt niet alles.
Het zit ook in het karakter van de vogel, niet alle valken worden zo tam als je zou willen hoe vaak je ze ook knipt.

En Susan, ik vind dit heel erg moeilijk: ik heb een albino die zo is.
Ik heb al weet niet hoe veel wc-sessies met haar gedaan, gewiekt en wat al niet meer en zij is ook gewoon niet echt tam te krijgen.
Ik heb haar nu 3 jaar, maar soms word ik er ook moedeloos van.
Ze eet uit mijn hand , komt op mijn hoofd zitten en stapt soms op om de kooi in te gaan, maar doet het merendeels zelf.Kom ik met mijn hand in haar buurt dan is ze vreselijk gestresst. Ik moet ook maar niet meer van haar verlangen, en op het moment gaat het zoals het gaat  en ze doet het verder goed in de groep.
Dus ik moet het wel accepteren dat ze zo is en ik laat het maar zo. Op het moment kan ik er vrede mee hebben, maar dat is dus niet altijd zo hoor.

Succes: ik hoop dat het jou wel lukt met weer van vooraf aan beginnen met tam maken.

Groetjes: Caroline.
Klik op het plaatje voor onze site!




Theo_Hoorn

ik denk dat wel dat wieken helpt!

waarom:

omdat de vogel dan op jou vertrouwt.. ( omdat hij ook wel moet ja )

maar tuurlijk heeft t ook met t karakter te maken! van de vogel
maar ik ben van mening dat elke vogel , welke leeftijd ook tam te krijgen is.. misschien niet even snel dan as met een jonge vogel.

je moet gewoon geduld hebben met vogels.


en over dat wieken.. je kan t slecht vinden en zeggen ja na t aangroeien ben je weer terug bij af.. dat is helemaal nie zo want je vogel weet dan dat je uhm lekker bij je zet en niet as een malle achter uhm aan rent omdat ie vliegt.

wat ook wil helpen is met een volle hand over de rug heen en de vogel met zn pootje tegne je aan drukken de 1ste paar x is die wat onrustig maar na een paar te hebben gedaan is je vogel helemaal rustig en kan je uhm vollop kroelen.
tot je na een tig x je hand weghaald en hij blijft zitten om gekroelt te worden


ManjaV

Nou, ik denk dat een ieder wel zo zijn eigen methodes heeft. Al ben ik het met Carco eens dat kortwieken niet altijd de beste oplossing is. Soms helpt het, maar je hebt een grote kans dat het valkje, doordat het gekortwiekt is, overal tegenop gaat vliegen. Ik heb dit meegemaakt bij mijn eerste valkje. Hij was door de kweker gekortwiekt (ik kocht hem in de dierenzaak) en doordat hij veel pennen miste, brak hij regelmatig zijn (staart)veren. Niet echt leuk en ik ben blij dat hij al zijn veertjes weer heeft.

Theo, dat met de hand over de rug heengaan van de vogel, kan zeer bedreigend voor het valkje zijn. Ze denken dan dat ze gepakt worden en blijven stil zitten omdat ze doodsbenauwd zijn. Dat zou ik dan ook niet doen bij een minder tam of wild valkje.

Ik heb zelf ook twee valkjes die wat minder tam zijn, ik vind het niet erg omdat ze de weg naar de kooi zelf weten terug te vinden.

Voor Susan heb ik dan ook maar een paar tips. Allereerst Ankes tip van de trosgierst, dat werkt echt (maar kan soms wel een paar weken tot maanden duren) en ten tweede: veel geduld hebben!
Ik had vroeger een agapornis van twee jaar gekocht, hij was wild, en het duurde maanden, maar uiteindelijk heb ik hem supertam weten te krijgen, zonder dan ook maar iets te forceren. Hij kwam uiteindelijk uit zichzelf bij mij zitten en liet zich kroelen. Daarna heb ik dertien jaar van het meest tamme vogeltje dat je je maar kunt bedenken, mogen genieten.

Succes.

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

Theo_Hoorn

wat ik nog even wou zeggen is.. t volgende

t pakken met de hand om de rug heen is natuurlijk niet leuk in t begin!

maar zollang je tegen je valkje blijft praten en hem blijft kroelen dan begint ie t vanzelf te merken
na een paar x merk je gewoon nadat je hem heb oplaten stappen , en hem vervolgens met je hand tegen je aandrukt dat ie vollop gekroelt word.

nu hoef ik hem / haar alleen maar op te laten stappen en t koppie gaat al naar benenden

en ja trosgierst helpt ook echt, begin met een lange stengel en maak die steeds korter tot ie uit je hand eet vervolgens leg je t op je hand en dan pakt ie t ook eraf

ManjaV

Hoi Theo,

Sommige valkjes vinden het inderdaad heerlijk :D ik heb er hier ook een paar die ik zo in de hand kan nemen en zo willen kroelen.

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

carco

Ik ga geen discussie aan over wel of niet kortwieken want die is al zo vaak geweest.
Ik heb ook gekortwiekte valken (en gehad),maar dat wilt ècht niet zeggen dat het blijvend helpt of je moet blijvend wieken.
En ook niet alle valken vinden het fijn zo vastgepakt te worden.
Ik heb er hier ook 2 waar ik dat echt niet bij hoef te proberen anders pikken ze me toch wel heel flink in mijn handen.
En ook niet alle valken willen gekroeld worden.
Ik geloof er ook niet in dat iedere valk tam te krijgen is, al beweer jij dat dat met heel veel geduld wel mogelijk is.
Je wilt niet weten hoe veel geduld ik heb en tòch lukt het dan niet.

Suzan hoe gaat het inmiddels?
Ik lees dat hij jullie hand aanvalt als je wilt dat hij opstapt.Ik denk dus dat hij jullie ook aan het uitproberen is, want een valkje die niet tam is zou niet naar je hand pikken, maar er voor zorgen dat hij niet in de buurt van die hand komt, en dus wegvliegen.
Hoe tam ze ook zijn, dat in de kooi terug zetten geeft toch vaker problemen. Ik denk dat ze het tè gezellig vinden om bij je te zitten of  zo?
Komt hij nog wel op je schouder?


Groetjes: Caroline.
Klik op het plaatje voor onze site!