25 mei 2025, 10:19:56

valkparkietjongen één voor één dood

Gestart door Sam1990, 27 mei 2007, 18:17:18

« vorige - volgende »

Sam1990

Hallo,

ik heb een groot probleem bij het kweken van valkparkieten. Het is nu het derde jaar dat ik valkparkieten kweek, maar elk jaar heb ik meer dode jongen dan levende. Ook dit jaar heb ik 7 dode jongen en slechts 2 voor het moment nog levende jongen. Ik geef ze nochtans elke dag vers water, eivoer en eten. De bodembedekking in de nestkastjes zijn houtkrullen.
Verleden jaar heb ik eens een nest gehad waarbij alle jongen overleefden, maar het was ook het enige. Het is altijd hetzelfde verhaal. Ze krijgen +- 4 jongen en ze groeien goed, maar plots sterft één jong en dan volgt de rest tot er nog slechts een jong overleefd soms zelfs geen. het rare is dat dat enkel gebeurd bij de valkparkieten, verleden jaar heb ik 50 grasparkietjongen gehad met geen enkel dood jong, en dit jaar 4 Engelse grasparkieten met nog geen enkel dood jong. Wat doe ik verkeerd bij mijn valkparkieten, want het geeft echt niet op om telkens al die jongen te zien sterven? Is het de bodembedekking, voeding,... Wel zie ik af en toe kleine motten uit de voliere, nestkastjes, voedings bakken vliegen, ...

Elke tip is welkom.

Riny

27 mei 2007, 18:31:14 #1 Last Edit: 27 mei 2007, 18:32:57 by Riny
Hoy Sam
Wat vervelend voor je dat het zo loopt.
Maar het is moeilijk te zeggen van hieruit waar het aan ligt.
Er kunnen veel oorzaken zijn.
Het kan aan kalkgebrek liggen of door bloedluizen sterven ook ieder jaar veel valkjes.
Mij lijkt het verstandig om van een jong sectie te laten verrichten, dan weet je zeker wat er aan de hand is.
ook krijg je dan deskundig advies hoe te voorkomen dat het weer gebeurt.
Veel succes!
Groetjes Riny

Inger m

27 mei 2007, 18:39:08 #2 Last Edit: 27 mei 2007, 18:41:23 by Inger m
Hoi,
Sectie laten verrichten lijkt mij inderdaad verstandig. Het is mogelijk dat ze getroffen worden door het polyoma virus. Dit komt met name voor bij nestjongen van de kleinere parkietensoorten (ook valkparkiet). Bij grasparkieten komt het ook voor, maar zij kunnen ook drager zijn. Bij grasparkieten zie je daardoor oa kruiperjongen (uitvallen slag- en staartpennen), maar hoeft niet.

Wat betreft bloedluis. Dit kan inderdaad voorkomen. De bloedluizen zuigen 's nachts vooral bloed en verschuilen zich overdag in kieren. De jongen verzwakken hierdoor. Bloedluizen kun je oa herkennen doordat ze als een grijze waas in de hoekjes zitten. Check hierop.

Kalkgebrek kan ook voorkomen, dus let op je voeding. Maar of dat de oorzaak is dat alle jongen ook daadwerkelijk doodgaan? Dit kan leiden tot afwijkende groei van botten.

Verder zou er ook een bacteriele oorzaak kunnen zijn, die de jongen infecteert.

Gaat het om een of meerdere koppels, waarbij dit gebeurt. Als het om een enkel koppel gaat, zou ik ze uit elkaar halen (mits andere oorzaken uitgesloten). Je zou dan namelijk ook te maken kunnen hebben met genetische factoren (bv. inteelt), waardoor jongen vroegtijdig sterven. 

Het lijkt me verstandig om hierover contact op te nemen met een vogelarts, om al dit leed in de toekomst te voorkomen.

Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Sam1990

Ik heb vier koppels valkparkieten waarbij het gebeurd en 2 Engelse koppels waarbij het niet gebeurd. Hoe herken je dat grijze waas? Moesten het bloedluizen zijn, is het dan niet raar dat een jong blijft leven? en moest het polyoma virus zijn, waarom hebben de Engelse grasparkieten dat dan niet? Ook is het raar dat ze dood gaan, terwijl ze de dag ervoor er nog kwiek en zeer goed groeiend er uit zien, soms hebben ze al pluimen. Ook weet ik geen goede vogelarts zijn in de buurt van Roeselare. Wat me wel opvalt is dat de krop van sommige dode jongen zwart is. Bedankt voor de vlugge reactie.

Ivy

Hoi.
Volgens mij kan je een dood jong ook opsturen voor een sectie, bel maar naar een van de dierenartsen in de lijst hier links en vraag hoe je dat het beste kan doen. Want zonder dat kom je er maar moeilijk achter wat de doodsoorzaak is.
Succes ermee,
Ivana




Mischka&Brokkie, Jelle&Jessie, Sammy&Joepie, Leia&Bobby, Makker&Nicky & Moppie

Sam1990

Is die zwarte krop eigenlijk normaal?

Riny

Hoy Sam
Bij mij heb ik nog nooit een zwarte krop gezien,
en ik heb ieder jaar een groot aantal jonkie's.
Groetjes Riny

Romy

Hoi Sam

Ik reageer gewoon even omdat ik van in jou buurt ben : ik ga altijd met mijn valkje naar DA Taveirne in Koekelare (je kan het adres vinden hier links, ze staat in het lijstje).
Het is vanuit Roeselare een halfuurtje rijden.
Ik heb erg goede ervaringen met haar en ze weet erg veel van vogels af (zo controleert ze ook vogels voor vogeltentoonstellingen e.d.)

Jammergenoeg kan ik niet op jou vragen antwoorden, daarvoor ken ik er te weinig van. Hopelijk kan deze DA jou helpen!

Groetjes
Romy

Sam1990

Hallo,

bedankt voor de vele reacties. Ik zou dus graag eens een dood jong opsturen, maar momenteel is dit niet mogelijk omdat er nu nog twee jongen overblijven en de andere heb ik al allemaal weggedaan. Ze zijn ondertussen al begonnen met nieuwe nestjes, maar kunnen jullie soms nog tips geven voor in de toekomst. Zodanig dat ik de kans op mislukking verklein. Zoals wanneer en wat geven jullie van eten in een dag. (voedingsschema) Wat ligt er in julie nestkastje van bodembedekking? Geven jullie voedingssupplementen? Alles is welkom. Mijn vader denkt dat het aan de bodembedekking ligt, het zijn namelijk houtkrullen en hij denkt dat hier gemakkelijk bacterien in groeien.

MVG Sam

Inger m

Hoi,
Wat betreft Polyoma hoeft dus niet alles dood te gaan, zoals ik schreef kunnen parkieten ook drager zijn (wel overbrengen, niet krijgen). Hoelang zijn de jongen dood als je een zwarte krop ziet? Het kan een teken van verrotting zijn, omdat jonge vogels relatief veel vocht bevatten, rotten ze heel erg snel. Daarnaast kan het een bloeduitstorting zijn, dit wordt soms ook gezien bij polyoma.

Bij bloedluis zul je merken dat de jongen langzaam verzwakken. Bij andere infecties kan het heel snel gaan. Er zijn overigens nog veel meer mogelijkheden.

Houtkrullen lijken mij geen directe oorzaak. Ik (en vele andere kwekers) gebruiken zonder problemen houtkrullen in de blokken en dat moet gewoon kunnen. In vogelnestkasten wordt het (naar mensenbegrippen) toch vaak een vieze bende door alle ontlasting. In principe kunnen de jongen daar goed tegen en bouwen ze er juist extra weerstand door op.

Bepaalde infecties waar ze normaal dus niet mee in aanraking komen, zoals boven genoemd, kunnen wel problemen opleveren.

War betreft voedingsschema kun je hier op het forum veel lezen. Met een relatief simpel dieet van eivoer, grof parkietenzaad en wat groenvoer kunnen de oudervogels goed jongen grootbrengen. Het is echter aan te raden om je goed in voeding te verdiepen. Tegenwoordig worden vaak pellets gegeven, dit is samen met zaden en groen, een goede basis. Vitaminesupplementen zijn niet altijd aan te raden, omdat te veel vitamines net zoveel schade kunnen geven als te weinig.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Riny

Hoy Sam
Zijn jou blokken goed ontsmet voor je ze aan de valken geeft?
Met name bloedluis zie je niet zitten, die verstoppen zich in de naden en komen in de nacht tevoorschijn.
Vooral jonge valkjes zijn daar niet tegen bestand.
Ik controleer mijn jonkie's altijd op eventuele bloedluizen, onder de vleugeltjes zie je ze vaak het eerste.
Ook zou je extra kalk onder het eten kunne doen, dat kan nooit kwaad.
En als ze met jongen liggen, de ouders vaak vers eivoer aanbieden.
Verder verander ik aan de voeding niet veel, alleen krijgen ze in het broedseizoen een zaadmengeling zonder zonnepitten.
Ook bruin brood eten ze, en voeren ze de jongen dan graag .
Houtkrullen gebruik ik al jaren, wel goed aandrukken zodat de eitjes en de jongen er niet onder verdwijnen.
Groetjes Riny