9 mei 2025, 22:49:34

Megabacterie

Gestart door engel, 23 december 2006, 16:34:24

« vorige - volgende »

engel

Wie weet er meer over de megabacterie. Ik heb een valk je gekocht , maar het valk je wilde niet eten en begon vreemde geluiden te maken. Dus naar een speciale vogeldierenarts gebracht. Moest een nachtje blijven. Uiteindelijk zijn dat 2 weken geworden. Toen ging het iets beter. Volgens de dierenarts heeft hij een megabacterie. Met antibiotica mee naar huis genomen. De eerste dag thuis ging het redelijk daarna  begon hij weer af te vallen. Ik heb op internet gevonden dat ik hem kon dwangvoederen. Bleek dat bij de dierenarts ook was gebeurd. Dus speciale voeding gehaald, Nu doe ik hem 3x keer per dag voederen. Gaat prima. Ook appelazijn in zijn water en zaadjes en eivoer enz. Nu lijkt het net of hij zelf ook eet maar dat lijkt alleen maar zo. Het valkje is nu 10 weken oud. Mijn vraag is er nog van die megabacterie af te komen of is er nog wat anders aan de hand met hem.
Wie weet raad

Inger m

Hoi,
Ik denk dat de dierenarts daar het beste antwoord op weet. Een bacterie wordt bestreden met antibiotica. Als je wilt weten of de vogel er nog last van heeft, dan kun je hem erop laten testen.

Verder moet een vogel van 10 weken zelfstandig leren eten. Hij is vrij lang gedwangvoederd, dus dat kan wat lastiger gaan. Is het je enige vogel?

Leer de vogel eerst wat pap van een lepeltje eten en daarna uit een bakje. Zet in iedergeval constant een bakje zaadjes, eivoer en pap in de kooi op goed bereikbare plaatsen.

gr inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

engel

Het was of dwangvoederen of dood laten gaan. Trouwens een megabacterie is een schimmel

Inger m

23 december 2006, 16:54:40 #3 Last Edit: 23 december 2006, 16:57:36 by Inger m
Hoi,
Dat van dwangvoederen begijp ik, maar ik wil daarmee zeggen dat het lastiger is om de vogel dan zelfstandig te laten eten.
Ik ken de term megabacterie ook niet echt. Het is een wat  verwarrende term. Qua schimmels heb je bijvoorbeeld aspergillose en candida (als ik het goed zeg). Het verhaal wordt dan ook wat anders, want schimmels zijn wat lastiger te bestrijden. Het hangt er ook vanaf waar de schimmels zitten. In de luchtwegen is bijvoorbeeld erg lastig.
Het beste kun je daarvoor de dierenarts om raad vragen.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Inger m

23 december 2006, 17:02:40 #4 Last Edit: 24 december 2006, 11:05:44 by Gerda
Hier staat meer info van de kliniek voor vogels: Klik hier

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

engel

Hoi Inger,

Bedankt voor je snelle reactie, maar na 2 weken bij de dierenarts, waar ik alleen maar te horen heb gehad, dat het een megabacterie is en dat ze hem lieven nog langer wilde houden, heb ik besloten na overleg met de diernarts om hem mee naar huis te nemen. Verder heb ik zelf alles uitmoeten vinden. Na nogmaals met de dierenarts gebeld te hebben ov er het dwangvoederen, ben ik daar van de koude kermis thuisgekomen. Ik kreeg te horen dat ik alleeen daar coeding kon krijgen en als als ik het zelf wilde doen, dat ik mijn vogel zou laten stikken. Ik heb mijn dierenarts die ik normaal voor mijn andere dieren ga gebeld en bleek dat zij het daar ook had. Ik voel mij nogal in de steek gelaten door die dierenarts.
Dit valkje is mijn 2e valkje. Ik heb hem apart zitten. Ik wilde eerst zien of hij op ging knappen. Zijn zaadjes heb ik fijn gemaakt, maar het is net of hij niet kan slikken. Trosgierts krijgt hij wel naar binnen.
Dit is zijn verhaal. De kweker wilde hem wel terug nemen, maar ja dan weet je het wel.

Grotetjes

Inger m

Hoi,
Ik kan me voorstellen dat dat geen leuke ervaring is met de dierenarts. Een beetje betere informatie en hulp bij dwangvoedering zou wel netjes zijn. Ik kan niet oordelen over de conditie van de vogel en de reden dat ze de vogel langer wilden houden.

Er zijn gelukkig meer goede vogeldierenartsen, zie Links op de site. Mogelijk kun je met hen contact opnemen voor meer info. Alleen is nu even een lastige periode met de kerst.

Zolang de vogel niet zelf eet en niet 100% in orde is, wel blijven dwangvoederen. De dierenarts heeft gelijk, in die zin, dat dwangvoederen een risico is. Als er perongeluk voer in de luchtpijp terechtkomt dan kan de vogel stikken.

Dus geef hem wat hij wel wil eten, zoals trosgierts en de voeding. Heb je Harrisons?

Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

engel

Hoi Inger,

Ik geef hem op dit moment Hedison Juvinal met een spuitje, beetje bij beetje en 10 ml per keer,dus hij moet echt zelf slikken. Dat voer waar jij het over hebt hebben ze hier niet n de buurt.

Gr.

Inger m

Hoi,
Dat is belangrijk dat de vogel zelf goed slikt. Je kunt proberen of hij het ook van een klein lepeltje af wil eten. Dat is al een stap richting het volledig zelfstandig leren eten. Je kunt het proberen te combineren, bijvoorbeeld eerst van het lepeltje (als hij heel hongerig is) en de rest met de spuit.

Succes!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

engel

Bedankt, ik ga het proberen. Ik zal laten weten hoe het gaat.

Groetjes

Peter

Hallo,

De volgende informatie heb ik gevonden.

Groeten,
Peter


Megabacterie / Coing Light Disease

Een probleempje kan er nog wel eens ontstaan als de mega bacterie de kop opsteekt. Deze bacterie begint in de kliermaag. De klierwand gaat ontsteken en zal minder verteringszuren produceren die nodig zijn voor het verteren van het zaad. In ernstige gevallen zitten er nog onverteerbare zaden in de ontlasting. Onder deskundige leiding zal de bacterie aangetoond kunnen worden onder een microscoop. De mega bacterie is echter ongevoelig voor de meeste antibiotica. Hygiëne is hier erg belangrijk. Om de maag te ontzien het liefst wat zacht voer geven. b.v. gemengd met wat biogarde yoghurt om het zure klimaat in de maag weer wat op pijl te brengen. De sterfte onder de vogels is nooit massaal. Ze gaan meestal dood aan conditie verlies komt meestal voor bij kanaries en grasparkieten. In sommige gevallen heeft een behandeling met anti schimmel middelen succes. Belangrijk blijft gemakkelijk verteerbaar voer te geven om de kwetsbare periode te overbruggen.

* Sterk vermagerde vogels, erg lusteloos. De vogels worden letterlijk lichter en soms een gele kleur.
* Alle leeftijdscategorieën.
* Chronisch verloop.
* Het voedsel wordt slecht verteerbaar. (Maagwand aangetast).
* Afweersysteem wordt zwakker.
* Diagnose via bacteriologisch onderzoek.

Bron: http://www.vodamfilm.nl/megabacterie.htm


Megabacterie
Dit is op dit ogenblik de meest verspreide ziekte bij alle vogels en haar opmars lijkt moeilijk te stuiten. Megabacteriën zijn organismen die voorkomen in de kliermaag, dit is de eerste maag waar de verteringssappen aan de voeding worden toegevoegd. Hier gaan deze megabacteriën ervoor zorgen dat de klieren geen zure spijsverteringssappen meer kunnen uitscheiden, zodat de zuurtegraad te hoog wordt en het voedsel slechts zal verteren.
Behandeling: vermits nu is vastgesteld dat de megabacterie een schimmel is (macrorhabdus ornithogaster), zal men moeten behandelen met een antischimmelpreparaat dat alleen via een gespecialiseerde dierenarts kan verkregen worden. Belangrijk is ook dat we de zuurtegraad in de krop verlagen en dat kan door het geven van appelazijn.

Hieronder een meer wetenschappelijke uitleg van Dr. Van Hemelrijck.

Wat zijn het? Megabacteriën zijn organismen die voorkomen in de kliermaag van de vogels. De kliermaag is de eerste maag van de vogels waar de verteringssappen aan de voeding worden toegevoegd voor de voeding naar de spiermaag gaat waar het wordt vermalen door middel van het maagkiezel. Megabacteriën hebben nog geen vaste plaats in de onderverdeling van ziekteverwekkende organismen aangezien ze zowel eigenschappen bezitten van bacteriën als van schimmels.

Wat veroorzaken ze? De ziekte die ze veroorzaken is gekenmerkt door het sterk vermageren van de vogels zonder dat ze eigenlijk minder eten. Dit komt doordat de megabacterie in de kliermaag in de kliertjes zelf gaat leven en vermeerderen, waardoor deze verstopt geraken en ze geen spijsverteringssappen kunnen gaan uitscheiden. De megabacterie gaat ook de zuurtegraad van de kliermaag te hoog houden waardoor de zaden niet worden voorverteerd voor ze naar de spiermaag gaan en waardoor de spijsverteringssappen niet worden geactiveerd eenmaal ze door de kliertjes zijn uitgescheiden (lage zuurtegraad is nodig voor de activatie van de spijsverteringssappen). In zeer erge gevallen gaan de vogels ook braken door de irritatie die de megabacteriën in de kliermaag veroorzaken.

Wat ook belangrijk is om te weten is dat de megabacterie ook aanwezig kan zijn bij een zieke vogel wanneer dit niet de voornaamste oorzaak is van het ziek zijn van de vogel. Een andere ziektetoestand veroorzaakt de ziekte waardoor de vogel zwak wordt en de megabacterie profiteert van de situatie door zelf te gaan vermeerderen. Daarom is het van belang dat een zieke vogel waarbij megabacteriën worden vastgesteld ook zeer goed wordt onderzocht op de aanwezigheid van andere aandoeningen zodat er geen dingen over het hoofd worden gezien waardoor de vogels ziek blijven.

Wat kunnen we eraan doen? De behandeling van de megabacterie is niet eenvoudig aangezien men nog niet eens weet of het een schimmel of een bacterie is. Wel zijn er een aantal mogelijkheden om de aandoening te voorkomen of te genezen. Naargelang het de primaire reden is van het ziek zijn van de vogel of het een bijkomende aandoening is als gevolg van een andere ziekte verschilt de therapie voor de vogels.

Ikzelf maak voor de preventie een preparaat voor de vogels klaar dat zowel de kliermaag en het darmkanaal zuurder maakt, waardoor de megabacteriën niet goed kunnen vermeerderen en dus moeilijker kunnen overleven, als goede kiemen aanvoert die in competitie gaan met de slechte kiemen. Het preparaat bevat ook stoffen die de weerstand van de vogels verhogen.

Bron: http://www.zebravinken.be/Ziekten.htm


Gerda


Hoi Engel,

Als ik alle informatie hier lees, vooral het feit of het niet duidelijk is of het om een bacterie of een schimmel gaat, vind ik het vreemd dat je van de dierenarts meteen antibiotica meegekregen hebt. Ook al zou de dierenarts alleen maar vermoeden dat het een bacterie is, is het geven van antibiotica in dit geval een slechte keus. Antibiotica (hoe breder het spectrum hoe erger) geeft juist door het doden van bacterieen aan schimmels een kans om zich te ontwikkelen. De natuurlijke afweer wordt verstoord door antibiotica.
Als hij denkt dat het een schimmel is dan had een antischimmelmiddel beter op zijn plaats geweest.

Ik denk dat je het beste telefonisch contact kan opnemen met een echte gespecialiseerde dierenarts, die veel kennis heeft van vogels.
Ik weet dat dokter Feld veelal telefonisch bereikbaar is voor noodgevallen. Telefoonnummer Feld: Tel: 033-2864772 Bel dit nummer maar eens en dan hoor je een bandje met het spoednummer. Dat wil ik hier niet open en bloot neerzetten.

Ik hoop dat je valkje snel opknapt en hier goed door heen komt. Ik weet uit ervaring hoeveel zorgen je kunt maken om zo'n vogeltje!!

Groetjes, Gerda

engel

Hallo Gerda,

Mijn valkje is bij een gespecialiseerde vogelarts geweest nl. F. van Halsteren in Driebergen., daar heeft hij 2 weken gezeten en daar is 2x de ontlasting onderzocht. De 2e x is er de megabacterie vastgesteld. Al die tijd is hij gedwangvoederd met een sonde in zijn krop, om aan te komen. Toen het wat beter met hem ging hem ik hem mee naar huis genomen. Verder heb ik boven alles al beschreven. Dus hij heeft niet zomaar wat aan mij meegegeven.
Zolang ik hem voeding geef gaat het redelijk goed met hem,
maar dat kan zo niet door gaan. Op zich is het een heel vrolijk valkje en mij andere valkje is helemaal idolaat van hem.
Dus op dit moment probeer ik van alles, maar alles wat hierover lees geeft niet echt een vroljk beeld.

Groetjes