die bonte klimop en de blauwe regen

Gestart door Robbe, 22 november 2006, 16:37:57

« vorige - volgende »

Robbe

Ik heb bij de volière bonte klimop geel-groen staan en blauwe regen alletwee giftig iemand wat moet ik doen??  dus die blauwe regen palen hangen met latten aan elkaar vast en die groeit tot in de volière daar wordt ze kortgehouden niet door mij door de vogels ,hetzelfde van die klimop die hangt aan betonen muur tot aan de volière die word ook kortgehouden door de vogels
groetjes Robbe

Inger m

Hoi Robbe,
Uiteraard zou het beter zijn om te zorgen dat de vogels er niet meer bij kunnen. Maar ook ik heb een klimop tegen de voliere aanstaan en andere planten (waarvan ik niet weet of ze giftig zijn) tegen de voliere, die de vogels keurig snoeien. Overigens is de klimop niet erg favoriet, want die laten ze soms ver de voliere ingroeien.

Nu liggen vogels niet altijd gelijk plat na het eten van een giftige plant. In de natuur eten papegaaien bv. onrijpe vruchten (die giftig zijn voor andere dieren). De theorie gaat dat de papegaaien ter neutralisatie van het gif klei eten (de beroemde kleiwanden waar honderden vogels samenkomen).

Iedere plant en de bijbehorende giftige stoffen zijn verschillend. Sommige planten zorgen bv. voor een misselijk gevoel of braken. Terwijl andere planten een cumulerend giftig effect hebben. Dat wil zeggen dat de plant niet gelijk giftig is, maar wel schade toebrengt. Heeft het dier een bepaalde hoeveelheid gegeten dan kan er onomkeerbare schade ontstaan op langere termijn (bv. leverschade). Ook zijn er verschillen per diersoort.

Vogels schijnen zich niet makkelijk te laten vergiftigen, omdat ze een snelle spijsvertering hebben en de giftige stoffen het lichaam al uitzijn, voordat ze schade kunnen toebrengen. Dit is onderzocht bij grasparkieten. Daarnaast zijn vogels ook echte slopers en knagers. Dat wil zeggen dat ze wel de plant korthouden, maar lang niet alles binnenkrijgen.

Maar als je risico's wilt vermijden, omdat je de giftigheid en evt. schade ervan niet kent, kun je beter de vogels voor zijn en de planten korthouden en de vogels veilige alternatieven aanbieden, zoals wilg.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.