18 mei 2025, 22:33:28

palet voeding of gemengde zaden?

Gestart door fitnessfirst, 16 oktober 2006, 00:30:05

« vorige - volgende »

fitnessfirst

Een vraagje,wat voor voeding is het beste voor onze valkparkieten,palet voeding dus all in kant en klare korrels/brokjes of het bekende gemengde zaden dieet?
Volgens Amerikaanse sites zouden zaden voor onze vogels te vet zijn en minder noodzakelijke vitamines en mineralen bevatten, bovendien zouden volgens Am. onderzoek valkjes veel langer kunnen leven op een voor hen speciaal gemaakte korrels.
hoe denken Nederlandse valk baasjes hierover?
Grtz Hans.

Inger m

Hoi,
Hierover is al veel gesproken. Het is iig wel duidelijk dat zaden alleen geen juiste voeding zijn voor vogels, door gebrek aan bepaalde voedingsstoffen. Voedingsgebreken lijden tot gezondheidsproblemen. Zaden zijn eigenlijk van begin af aan aan vogels gegeven. Nu er (eindelijk) meer onderzoek komt naar vogelvoeding, wordt duidelijk wat vogels echt nodig hebben en dat zaden dus onvoldoende zijn. Veel voedingsfabrikanten komen daardoor met pellets op de markt. Er zijn verschillen in kwaliteit en opname door de vogels tussen de verschillende merken.

Omdat pellets alleen vrij saai zijn, denk ik dat het goed is om naast pellets (van een goed merk) ook wat zaden, groente en fruit te geven. Zo geef je de vogel een goede, gezonde, maar afwisselende voeding.

Dus ikzelf ga voor een tussenweg en ik denk zeker dat het voor vogelliefhebbers geen kwaad kan om met de tijd mee te gaan en deels ook pellets te geven. Voor de meeste diersooprten waren er al complete voeders op de markt en de vogels lijken dat nu eindelijk ook te krijgen.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Ineke

Omdat pellets n compleet voeding is, vraag ik mij af of je daarnaast ook elke dag groente, fruit, af n toe gekookt ei en kiemzaad mag geven. Of overdoseer je de vogel dan?

Riny

Hoy Ineke
Bij mij krijgen ze  pellets en zaadmengsel.
Groenten en kiemzaden krijgen ze er ook bij.
Ze doen het er goed op.
Groetjes Riny :D

Paauwtje

Ik geef niet veel groenten appart ik vermeng het vaak met eivoer.
Is dit een manier
Balou, K.C., Coco, Sky, Star, Spot, Sisi, Luna, Xante en Summer

disney

Ik geef ook pellets, zaden, eivoer, groente en fruit.
Pellets is een compleetvoer, maar zaden samen met eivoer, groente en fruit ook. In groente en fruit zit meer dan alleen maar vitamine en mineralen. Denk maar aan dingen als antioxidanten, vezels en dat soort dingen. Allemaal belangrijke dingen die mensen en dier toch het beste uit "levend" voer kan halen naar mijn mening.
Maar omdat ik wel wil dat een deel van het voer een goede basis legt qua voedingsstoffen geef ik wel pellets.
Varieer voldoende, dan geef je niet snel te veel of te weinig. En lekker met het seizoen mee extra's als aardbeien, rozebottel, hazelnoten en verzin het maar! Jammie!

Groetjes Karin

Rianne

Hoi Karin,

geef jij je hond en/of kat dan ook nog extra groente en fruit? ;)
Een pellet is compleet, dus dat houdt in dat het zaadvoer, groente en fruit vervangt. Er zitten vast ook vezels in, op de verpakking te lezen als ruwe as.
Groenten en fruit bevatten zeker dingen die een pellet niet bevat, denk eraan dat veel groente en fruit en zelfs zaadvoer (toen het nog een plantje was) bespoten is.
Het is voor een mens moeilijk om een compleet diervoeder samen te stellen waar alles in zit. Dat geldt ook voor vogels.
Echt, er is onderzoek genoeg gedaan naar pellets. Vogels gingen mooier in de veren zitten, hun gedrag verbeterde, er waren veel minder gezondheidsproblemen...
Ik wilde voorheen ook niks weten van pellets, maar als je eenmaal goed gaat lezen, en dierenartsen erover spreekt, krijg je toch een duidelijker beeld. :)

Ik denk niet dat jij het verkeerd doet hoor Karin, zo moet je mijn berichtje niet opvatten. :)

Paauwtje

Als ik over zou gaan op pellet zou ik toch ook nog wel fruit en eivoer geven denk ik
Balou, K.C., Coco, Sky, Star, Spot, Sisi, Luna, Xante en Summer

disney

Als ik meer zou weten van de voedingsbehoeften van mijn hond en kat zou het zeker versvoer krijgen. Nou weet ik aardig wat van voedingsleer af en een vleeseter is toch moeilijk te vergelijken met een planteneter hoor. Vlees is ook makkelijker als product in een brokje te stoppen. En honden en katten eten toch voornamelijk vlees, een papegaai eet héél veel verschillende dingen, seizoens en omgevingsgebonden.
Bovendien zijn honden en katten veel meer portieeters al papegaaien. Een wolf/wilde kat vangt een prooi en vreet hem op en eet dan niet meer tot hij honger krijgt. Terwijl een papegaai twee of meerdere keren per dag langere tijd naar eten scharreld (algemeen gezegd soorten onderling verschillen natuurlijk). Een papegaai eet met het seizoen mee, met heel erg veel variatie, in het voorjaar veel van het een, in het najaar veel van het ander. Een wolf/wilde kat eet veel constantere prooidieren, vaak reizen ze ze achterna.

Zo noem ik alweer heel veel verschillende dingen op die voor mij de keuze duidelijk maken waarom ik mijn papegaai wel maar gedeeltelijk een compleetbrok aanbied en mijn hond en kat volledig.

Daarnaast blijf ik hoe dan ook mijn twijfels houden over een volledig voer. Astronauten hebben ook een volledig voer bij zich. Maar we schakelen niet de hele mensheid hierop over omdat vers voer toch echt wel te prefereren is. Ook qua kosten ed, dat weet ik wel. Maar zeker ook voor de gezondheid. Hoeveel chemische spullen zitten er niet in veel diervoeder. Conserveringsmiddelen, smaakstoffen, geur en kleurstoffen. Ook in mensenvoeding zorgt dat voor problemen zoals intollerantie, allergieën ed. En voor mensen die er niets van merken lijkt het mij ook niet gezond...

Das wel weer genoeg voor 1 post :-)

Groetjes Karin

Rianne

Ik doe momenteel een cursus dierenarts assistente en daar komt ook voedingsleer in voor. Het is voor een normale huisdier eigenaar erg moeilijk (onmogelijk) om zijn/haar dier een complete versvoeding te kunnen geven. Vleeseters hebben niet genoeg aan alleen vlees, integendeel, ze kunnen daar vergroeiingen van krijgen. Ze hebben bepaalde vitamines en vetten nodig. Het is te uitgebreid om 'zomaar' even te doen. En dat is eigenlijk voor de vogel ook zo. Alleen zaadvoer is lang niet genoeg, en de vers producten moeten zo afwisselend zijn, dat is vaak ook niet haalbaar. :)

Inger m

18 oktober 2006, 16:45:12 #10 Last Edit: 18 oktober 2006, 16:48:54 by Inger m
Hoi Rianne,
Voor honden en katten (en fretten) kun je complete voeders krijgen. Vooropstellend dat honden en kattenvoeding al veel langer wordt ontwikkeld. Er zijn ook duidelijke kwaliteitsverschillen binnen de merken. Sommige merken gebruiken goedkope grondstoffen als vulling in plaats van hoogwaardige voedingsstoffen te gebruiken.

Er zijn echter naast brokjes inmiddels verschillende alternatieven, zoals rauwe voeding.

Via de website van m'n zusje kun je er meer over lezen. Zij heeft fretten en fokt zelfs een deel van haar eigen voeding. In de FAQ motiveert ze waarom ze dit doet.

http://www.boyit.nl/mustela/voeding_faq.htm

en een artikel: http://www.boyit.nl/mustela/voeding_artikel.htm

Voor honden en katten zal dit verhaal iets anders zijn. Honden zijn ook geen strikte carnivoren. Maar het verhaal geeft aan waarom 'complete voeding' eigenlijk niet compleet is.

Ik geef er zelf ook de voorkeur aan om mijn dieren verse voeding te verstrekken. In mijn geval beperkt dit zich tot verse groente, fruit en hooi.

Het verschil echter tussen pellets voor vogels en brokjes voor de fret, is dat prooidieren de natuurlijke voeding zijn voor de fret, dus ook het meest geschikt. De natuurlijke voeding van vogels bestaat uit (onrijpe) zaden, knoppen, blad en allerlei andere soorten groenvoer. Daarom zijn gedroogde, rijpe zaden minder geschikt. In pellets zie ik naast versvoer en zaden een goede opvulling om de te korten aan te vullen.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.