25 mei 2025, 21:10:58

knalgeel

Gestart door Ludo, 17 mei 2006, 08:24:31

« vorige - volgende »

Ludo

Hallo,

een tijdje geleden had ik bezoek van de gekende vogelfotografen Piet Onderdelinde en Jan De Nijs, zij namen de foto's.

Het is een pittige dame die meteen begon te dreigen.

Heeft iemand zo'n valkparkiet zitten of er al eens eentje gezien want ik zoek nog een man. (ik bedoel wel een echte knalgele)

En neen de vogel is NIET ziek ;-)

Groeten

Ludo

Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

antoine

Hej Ludo,
parachtige valkparkiet allesins..
tot nu toe is het me wel opgevallen dat alle valkparkieten die overwegend "geel zijn" er nogal verfromfaait uitzien, weet jij hoe dat dit komt?
Mvg, Antoine

Quinten

ik heb nog nooit z'on vogel gezien ik denk dat deze mutatie komt van een olijfgroene is dit geen krijsing tussen een alijfgroene en een lutino ofzo ?

alleszins   PRACHTIGE vogel

    veel succes nog!

Inger m

17 mei 2006, 14:27:57 #3 Last Edit: 17 mei 2006, 15:21:02 by Inger m
Hoi,
Aparte vogel. Het zijn ook heel mooie foto's. Komen deze in een vogeltijdschrift?

Toch vraag ik me af of deze bijzondere mutaties wel een aanwinst zijn. Wat Antoine zegt, dat klopt, veel van die vogels zitten maar matig in de veren. Een vogel kan gezond overkomen, maar het is de vraag of de vogel 'genetisch gezien' wel zo gezond is.

Het is bekend, dat hoe meer je gaat doorkweken bij dieren, hoe meer genetische afwijkingen er ontstaan. Dit is bij valkparkieten helaas ook het geval.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Roosje

Zoals ik ook al op het andere forum zei. Ziek of niet, dit soort vogels zien er vaak niet fit uit. En ik vind ze ook geenszins mooi. Het ziet er eerder uit als een 'foutje van de natuur', zeker omdat ze er nooit zo fit bijzitten.

Ik heb een vogel met verhoogde geelfactor en ook die ziet er, ondanks bezoekjes aan de da en kuurtjes er nog steeds niet zo uit als mijn andere vogels, en legt vaak windeieren.

Ook had ik nog een vogel met verhoogde geelfactor en ook die zag er niet gezond uit, ook mijn dierenarts kon geen ziektes of mankementen vinden. Maar hij zat zichtbaar niet lekker in zijn vel. Met de tijd is hij opgeknapt en kan nu door voor een prachtige forse gezonde valk. Maar het vele geel is verdwenen :)

Ik denk dus echt dat het geel verband houdt met mindere kwaliteit van de gezondheid van de vogel.

Ludo

Dit is een "langvederige" valkparkiet.
Deze mutatie is al erkend bij bepaalde soorten dwergpapagaaien. Je begint het ook steeds meer te zien bij valkparkieten, het is mij opgevallen dat het dikwijls voorkomt bij cinnamon.
De veren zijn langer dan normaal en gaan er daardoor sneller verfromfraaid uitzien, zeker als je de vogel net daarvoor in je handen gehad hebt.
Op de foto ziet ze er wel wat verfrommeld uit, maar je mag gerust eens je hand in de kooi komen stoppen ! Dan zal je wel zien dat ze niet ziek is :-)
Ik ga deze vogel tegen een goede gezonde man zetten en hopen dat er jonkies van komen, want je kan alleen maar mutaties krijgen door ermee te kweken !
Als iedereen een afwijkende vogel in de koelkast zou stoppen dan kwam er nooit niks nieuws voor de dag.
Het is natuurlijk een feit dat je altijd moet proberen om met zo goed mogelijke vogels te kweken.
Maar als er maar ééntje is, dan moet je het er natuurlijk mee doen ;-)

Groeten

Ludo
Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

nick01

je hoort toch wel vaker dat er spontane mutaties opduiken.
maar die hebben meestal de nare eigenschap vroeg dood te gaan en/of onvruchtbaar te zijn.
goed je moet zelf weten waar je mee kweekt ik zou persoonlijk die "uitdaging" niet aangaan ik kweek liever met vogels die gewoon fit tonen.
formaat vindt ik niet zo'n probleem want dat is meestal wel terug te kweken met mooie wildkleur vogels maar dat wil wel zeggen dat je 2 jaar verder bent voor je mooie vogels hebt maar goed wat is 2 jaar.

Inger m

Hoi,
Gezondheid is niet hetzelfde als niet-ziek. Echter iedereen heeft zn motivaties om valkparkieten te kweken. Ludo kiest voor de mooie en aparte mutaties, terwijl anderen liever gaan voor genetische, gezonde vogels. Een genetische eigenschap voor een kleur hangt niet aan één factor. Vaak zijn daar ook andere (ongewenste) factoren aan verbonden.

Zolang de vogels een goed leven kunnen leiden en de kwekers er gelukkig mee zijn, denk ik niet dat er een heel groot probleem van gemaakt moet worden, zolang er ook mensen zijn, die bv. weer proberen om zuiver te kweken met forse wildkleuren.

Daarnaast zien we dezelfde verschijnselen ook bij honden- katten en ook bijvoorbeeld kippenrassen. Daar zijn in de loop der jaren ook ontzettend veel rassen ontwikkeld. Uiteraard heeft dit consequenties (denk aan genetische gebreken), maar is niet per se fout. Bij valkparkieten gaat het overigens niet om rassen, maar om mutaties.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Mandy

Apart hoor, best mooi vind ik. :)
Die lutino geelwang hier krijg ik ook niet beter in de veren. Die krijgt toch al een dik half jaar goede voeding met extra vitamines maar het helpt allemaal niets. :-\
Ach ja, en uiteindelijk is alles wat van de wildkleur afstamt een foutje van de natuur, het zijn allemaal mutaties. En door mutatie op mutatie te kweken komen er wel steeds meer foutjes denk. Terug kweken op de wildkleur maakt een mutatie misschien sterker? ::)
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Ludo

Er zit natuurlijk waarheid in elke reaktie.
Maar je moet natuurlijk wel een keertje met die nieuwe mutatie gaan kweken, je kan het niet doen met een andere vogel ;-)
Daarom ben ik ook op zoek naar een GOEDE man.

Verder wil ik er ook nog op wijzen dat de vogel zit te dreigen en dat een valkparkiet dan al zijn pluimen opzet om er nog dikker en groter uit te zien, daardoor krijg je natuurlijk ook dit effect.

Groeten

Ludo
Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk