13 mei 2025, 07:59:46

Fallow X Fallow

Gestart door Quendi, 14 december 2005, 18:42:08

« vorige - volgende »

Quendi

Hoi Iedereen,

Ik weet dat er over het algemeen wordt afgeraden om roodoog X roodoog te kruizen. Maar als de ouder dieren vrij vors zijn en er goed uit zien, is het dan de gok waard? Of is het echt te gevaarlijk zeg maar? Ik zou graag van iedereen zijn mening willen weten, en vooral ervaringen.

Groetjes Sietske

Tjerk

14 december 2005, 19:23:32 #1 Last Edit: 14 december 2005, 19:27:16 by Harris Hawk
Hey Sietske,

het is te proberen de kans op dat het goed gaat is wel groter met forse gezonde vogels, maar ook de kans blijft op zwakkere jongen door de roodoog factor. De kans dat je goede jongen uit te roodogen is gewoon kleiner als uit 2 gewone valken, maar ook daaruit kun je wel zwakkere jongen krijgen. Ik hoop dat je hier wat aan hebt.

Tjerk Voortman

Karin

Als je kweekt met vogels ( of wat voor dier dan ook ) moet je altijd in je achterhoofd houden dat je jongen wilt die minstens net zo gezond en mooi worden als de ouders. Heb je bijvoorbeeld een klein valkje, dan geef je die als partner een mooi forse valk enz. Het is algemeen bekend dat als je 2 roodogen kruist de jongen altijd minder zullen zijn dan de ouders, en zo niet in deze generatie, dan in de volgende generatie. Je krijgt dan een slecht verenpak, zwakkere dieren, kale plekken achter de kuif ( zie de lutino ) enz. Een echte tentoolstellingkwekers ( die dus op gezondheid, schoonheid, uiterlijk enz. let ) zal altijd met splitten werken ( dus een fallow x een split fallow ). Kwekers die zoveel mogelijk vogels van een bepaalde mutatie willen en dus bijv. lutino x lutino kruist let alleen maar op de mutatie, niet op de gezondheid en sterkte van de vogel ( dit is dus met de lutino gebeurt toen die pas gekweekt werden, ze nog ontzettend veel kosten en de kwekers er zoveel mogelijk aan wilde verdienen. Helaas heeft dit grotendeels de mutatie verpest ). Ik heb zelf dus geen ervaring met het kweken van roodoog x roodoog omdat ik dat zelf nooit zou doen  ;)

Groetjes, Karin.
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Kirsten

Hoi Karin,

Ik sluit me helemaal bij je aan,. Ik heb zelf twee fallowkoppels, maar die zijn inderdaad fallow x split fallow. Aangezien zowel man als pop spilt voor fallow kunnen zijn, is het over het algemeen niet moeilijk om een vogel naar je keus te vinden. Ik denk dat we allemaal in ons acherhoofd moeten houden, dat we een zo sterk en gezond mogelijke vogel willen kweken en daarbij loop je met roodogen koppelen teveel risico, vind ik.

Groetjes
Kirsten


Onze hobbykwekerij en webshop vind je hier!

--------------------------------

Riny

Hallo Allemaal
Ik heb 2 lutino's in de gemeenschappelijke voliere die knettergek met elkaar zijn.
Vorig jaar hebben ze samen een nestje gehad ,ik heb ze laten doen.
Wel met in mijn achterhoofd dat ik komend broedseizoen geelwangen erbij heb .
Mijn bedoeling is nu om de lutino's, als het allemaal lukt zoals ik het graag wil ,als backup te gebruiken.
Ze hadden vorig jaar 4 eitjes maar die heb ik vervangen door nerppers.
Groetjes Riny :D

marga

hoi riny
dat is een hele slimme oplossing
zo heb je altijd een stel waar je de eitjes onder kan plaatsen
groetjes marga

Kirsten

Ik vind dat ook een hele slimme en goeie oplossing!,

Zo kunnen ze toch bij elkaar blijven en van elkaar genieten met kids,.  :D

Ik onthoud hem :D

Groetjes
Kirsten


Onze hobbykwekerij en webshop vind je hier!

--------------------------------

Quendi

Hoi Iedereen,

Bedankt voor jullie reactie. Ik zie veel kwekers met roodogen koppels. bijvoorbeeld lutinoXlutino, of albinoxalbino. En dan zeggen ze er ook bij dat de jongen heel gezond zijn. Ik denk dat ik toch ga voor een split fallow x fallow. Het nadeel is alleen dat je de kweker echt moet vertrouwens, want wie zegt nou dat de vogel wel echt fallow is?

Groetjes Sietske

Kirsten

Hoe bedoel je Sietske?

Ik heb twee koppels waarvan er één split fallow en de andere fallow is,. Als er iets niet zou kloppen dat komen er geen fallows maar wildkleurtjes uit, omdat fallow niet geslachtsgebonden vererft namelijk. Je moet de mutatie dus echt tweemaal hebben wil die uiterlijk zichtbaar worden.
Ik kan je wel aan een split helpen, maar helaas pas volgend kweekseizoen.

Groetjes
Kirsten


Onze hobbykwekerij en webshop vind je hier!

--------------------------------

Karin

Ik ken een kweker in België die veel met fallow kweekt en dus ook veel splits heeft ( want hij kweekt ook alleen maar met splitten x fallow ). Ik weet niet of dat te ver voor je is ? Ergens in de buurt bij Antwerpen. Ik ben er zelf ooit geweest, was een behoorlijke rit, maar het was het waard  ;D

Groetjes, Karin
Groetjes, Karin





mijn website

mijn dagboek

De Bonte Parel hyves

Quendi

Nou, de kweker kan je niet echt bewijzen dat een split fallow wel echt split fallow is. Misschien is ie wel wildkleur. dat weet je dus niet. En dat weet je pas wanneer je koppel jongen heeft gehad, die je met je eigen ogen gezien hebt. Vandaar. Ik kan waarschijnlijk wel aan split fallows komen over een tijdje. die komen uit belgie. Ik ben van plan dan een koppel samen te stellen en hopen dat ze ook echt gaan koppelen. Het zijn namelijk nog jonge vogels en ik ga ze apart houden voor een tijdje.

Groetjes Sietske

Ludo

Hallo iedereen,

roodoog x roodoog hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn.
Het is waarschijnlijk zo dat bij bepaalde roodogen er ook nog andere afwijkingen verbonden zijn.
Als je toevallig twee van die vogels bij elkaar zet, dan kan je jongen krijgen die "niet goed zijn" (zwak, blind etc)
Het is dan gewoon een kwestie om het bewuste koppel uit elkaar te halen en tegen andere vogels te zetten.
Ik ken kwekers die al generaties roodoog x roodoog kweken en daar ook hele mooie prijzen mee halen op tentoonstellingen.
Het is trouwens slechts door roodoog x roodoog te kweken dat je theoretisch de "slechte" eruit zou kunnen halen en op die manier stammen kweken die die afwijkingen niet meer hebben. Als je met splitten gaat kweken dan ben je er wel zeker van dat je goede jongen krijgt maar los je het probleem eigenlijk niet op.
Maar ik begrijp beide standpunten, niet iedereen heeft de ambitie (en tijd)  om het ras te willen verbeteren.

Groeten

Ludo
Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

Inger m

Citaat van: Ludo op 19 december 2005, 00:06:57
Het is trouwens slechts door roodoog x roodoog te kweken dat je theoretisch de "slechte" eruit zou kunnen halen en op die manier stammen kweken die die afwijkingen niet meer hebben. Groeten

Ludo



Hoi,
Dit is ook de methode die wordt toegepast bij proefdieren met als doel zoveel mogelijk genetisch gelijke dieren te behalen voor onderzoek. Na een aantal generaties komen afwijkingen naar buiten en deze dieren worden uitgeselecteerd voor de verdere fok. De rest van de dieren bezit niet de genetisch slechte eigenschappen en hiermee wordt doorgefokt. Na 20 generaties broer x zus kruisingen wordt er van 'inteelt stammen' gesproken. Ik heb dergelijke dieren gezien en het zijn op het oog prima gezonde dieren geschikt voor het betreffende doel. Er wordt bij proefdieren zowel met inbred (inteelt) als outbred stammen gewerkt.

Dit betekent dat je dus veel 'mislukte' dieren rigoureus zult moeten uitselecteren. Persoonlijk vind ik dat je dit alleen kunt overlaten aan heel deskundige fokkers en zelf het beste kunt werken met gezonde en forse ouderdieren en dus bij voorkeur met splitvogels. Beter een goede splitvogel (en goede kweker) dan veel fallows/ dieren van mindere kwaliteit.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Quendi

Hoi iedereen,

Bedankt voor jullie advies.

Ik hou het dan toch bij een split vogel waarschijnlijk, met een zuivere fallow.

Groetjes Sietske