13 mei 2025, 15:02:12

PBFD bij valkparkieten

Gestart door EJFlaman, 29 juli 2005, 17:16:57

« vorige - volgende »

EJFlaman

Hoi allemaal,

Ik heb sinds een jaartje een Grijze Roodstaart en ben echt helemaal gek van haar. Haar kweker woont een behoorlijk eind uit de buurt maar af en toe komen wij bij haar in de buurt en ik heb haar dan ook voorgesteld om die grijze een keer mee te nemen. Op dat moment begon ik me te realiseren dat haar kuiken wel blootgesteld is aan vier ongeteste valkparkieten. Mijn grijze is als kuiken getest en ik wist op dat moment niet dat het ook een ziekte was die onder valkparkieten voorkomt. Om die reden heb ik ze destijds niet laten testen. Maar neem ik die kip mee naar de kweker, dan vind ik dat eigenlijk behoorlijk onverantwoord in verband met een mogelijke PBFD-besmetting door de valkjes.
Dit staat los van mijn eigen bezorgdheid erover. Ik wil eigenlijk nu toch ook wel voor mijzelf weten of alle vier de valkjes wel gezond zijn.
Deze ziekte schijnt onder valkjes toch behoorlijk voor te komen hoorde ik van een vogelarts vandaag maar de reden dat het niet bekend is is omdat het een relatief dure test is in verhouding tot de aanschaf van de vogel.
Zijn er onder jullie mensen die jullie valkparkieten op PBFD hebben laten testen?
Ik ben benieuwd naar jullie reacties!

Groetjes Emmy

Roosje

daar ben ik ook wel benieuwd naar. de edelpapegaai die wij binnenkort krijgen is getest, maar onze valkjes niet.

Brede W

Ik kan het alleen aan de hand van mijn eigen situatie uitleggen. Ik heb dus een grijze en die is inmiddels drie keer getest en mijn drie valkjes nog nooit.
Vandaag ook exact deze vraag aan dr. Hedwig gesteld. In onze situatie vond zij het niet heel erg nodig, omdat de kans dat de valkjes besmet zijn niet zo groot is (omdat je dan wel meer had moeten merken), de kans dat ze Ozzie besmetten toch niet zo groot is (het schijnt dus nogal voor te komen dat uit een nest van vier papegaaien er 1 besmet is en 3 niet) en wat kansberekening betreft dat het risico niet zo groot is als je het afweegt met andere risico's (die elk levend wezen loopt).
Als ik ze dan toch wel zou willen testen zou het meer zijn om mijn gemoed gerust te stellen, dan dat er echt noodzaak is, zei dr. Hedwig. Daarom heb ik besloten om het zelf niet te doen, maar dat is dus een persoonlijke keuze. Ik kan me ook voorstellen dat er mensen zijn die het wel willen.

Roosje

ik persoonlijk heb nu al mijn gemoedsrust, nu ik dit gelezen heb. bovendien wordt het door een arts verteld, dus dan kan ik het wel serieus nemen. bedankt :)

EJFlaman

Nou, dat is dan ook toevallig, dan heeft Hedwig vandaag twee keer dezelfde vraag gesteld gekregen. Ik wilde in eerste instantie geen namen noemen maar ook ik heb haar gebeld maar had niet zo'n gerustgesteld gevoel na ons gesprek.
Zij kon me geen percentages geven van de hoeveelheid Nederlandse valkjes die besmet zouden kunnen zijn maar zij gaf toch wel aan dat dat er toch wel behoorlijk wat zouden kunnen zijn. Dit is echter onbekend omdat het voor deze vogeltjes verhoudingsgewijs zo'n dure test is en mensen de valkjes daarom niet laten testen.
Ik heb dierenarts Feld van de week ook gebeld hierover en kreeg zijn assistente aan de lijn. Die kon mij uiteraard niet garanderen dat er niks aan de hand was maar vond testen overdreven. Aan de ene kant misschien wel maar alleen een test geeft 98% zekerheid (mits naar Engeland gestuurd). Nou heb ik al een paar keer een verhaal over het PBFD-testen van Feld gelezen waardoor ik ze daar niet wil laten testen. Wageningen, waar het bloed naartoe wordt gestuurd geeft een minder betrouwbare uitslag dan het opsturen ervan naar Engeland.
Ik heb je hele verhaal gelezen en de spanning die je hebt gevoeld die drie weken lang, in een woord vreselijk. Ben ontzettend blij dat die grijze van jou negatief getest is!
Wat bedoelde zij met 'de kans dat zij Ozzie besmetten niet zo groot is'? Ik vroeg haar namelijk of de PBFD voor valkparkieten alleen per soort besmettelijk is en of er sprake van lichamelijk contact tussen de vogels geweest moet zijn maar dat is niet zo. PBFD is dezelfde ziekte, voor alle vogelsoorten. Het is een ontzettend besmettelijke ziekte die doorgegeven wordt door het stof van de veren. En zij merkte terecht op 'dat stof bevindt zich overal'.
Wat ik vooral een enge gedachte vind is dat je aan de valkjes niets hoeft te merken aangezien sommige vogellijven zich door verschillende generaties heen zo hebben aangepast dat ze drager zijn. Aan hen merk je dus niks maar ze kunnen dus wel degelijk besmet zijn en de ziekte doorgeven.

Groetjes Emmy

Brede W

Hoi Emmy,

dat is zeker toevallig dat we dezelfde vraag gesteld hebben!!! Tja, dr. Hedwig heeft letterlijk gezegd dat het besmettingsgevaar toch niet zo groot is en ze gaf dus dat voorbeeld van dat er dus nesten zijn met die 1-3 verhouding. Ze bedoelde niet dat het niet overgedragen kon worden omdat het niet dezelfde soort is. Zoals je zelf zegt, alle kromsnavels kunnen het krijgen en op elkaar overdragen via verenstof (al zijn wel sommige soorten vatbaarder dan andere).
En ik moet ook zeggen dat dit mij verbaasde, dat die kans dan toch vrij groot is om binnen 1 huishouden niet-besmette vogels te hebben naast besmette vogels te hebben.
Klopt, ergens heb ik ook nog wel een beetje twijfels, van 'zal ik ze toch niet laten testen', maar dan kun je ook wel aan het testen blijven (zeker omdat ik nog wel vaak op plaatsen kom waar vogels zijn - die kans zal dan wel helemaal nihil zijn, maar toch he). Ik heb veel vertrouwen in dr. Hedwig en als het nodig was geweest had ze het me vast wel aangeraden om mijn valkjes te testen.

Wat niet wegneemt dat ik in de toekomst wel veel strikter in de aanschaf en quarantaine ga zijn!!!

Groetjes,
Wendy

EJFlaman

Ik ben het met je eens dat bij uitstek jouw situatie er een is van grote twijfel. Heb al je berichtjes gelezen. Als Hedwig jou niet met klem aanraadt je valkjes voor de zekerheid te laten testen word ik toch ook wel iets geruster over mijn eigen situatie. Ben trouwens wel erg benieuwd naar wat er nou uiteindelijk uit het onderzoek komt waardoor die veren zo afwijkend zijn. Hou je ons op de hoogte?
Heb jij naar informatie over PBFD gezocht toen je die drie weken in spanning zat? Ik vind namelijk dat er behoorlijk weinig over te vinden is op internet.
Weet niet of ik het hier mag vragen maar zit jij toevallig op de msn?

Groetjes Emmy

Brede W

Hoi Emmy,

heel precies snap ik het ook niet helemaal met die veren, want de veren van Ozzie vertonen op nog meer plekken afwijkingen. Dit worden soort stress-lijnen genoemd en de wit-grijze stippen op zijn veren zijn dat ook. Het gaat dus regelmatig mis in de opbouw van zijn veren. Dit kan diverse oorzaken hebben, maar het kan ook zijn dat hij hier overheengroeit, omdat hij nog jong is. En ik denk dat het ook niet helpt dat die veren geen steun hebben. Dr. Hedwig zei ook dat het zelfs een aangeboren oorzaak zou kunnen hebben, maar dat dit niet te bewijzen valt omdat hier niet van begin af aan onderzoek naar gedaan is.

Ja, tijdens die periode heb ik zeker dingen opgezocht over PBFD, maar eigenlijk ook weer niet zo heel veel, omdat het vaak tegenstrijdig is. Zo las ik een artikel van een Engelstalige drs. dat heel veel papegaaien over pbfd heen groeien en dat er wel een vaccin in Amerika ontwikkeld is, maar dat dit niet op de markt gebracht gaat worden omdat pfbd de sterke van de zwakke vogels scheidt. Goed, ten eerste wordt je hier goed ziek van als je dat leest, ik bedoel, ze hebben een middel, maar geven het niet. Ten tweede druist het volledig in tegen alles wat ik verder over pbfd gehoord heb.
Ook kwam ik veel van hetzelfde tegen, bijvoorbeeld hetzelfde artikel van dr. Hooijmeier op 5 verschillende sites. Dus toen besloot ik maar eerst af te wachten op de uitslag om mijn informatie bij dr. Hedwig weg te halen zodra de uitslag positief zou blijken te zijn.

Wat jou eigen situatie betreft denk ik dat die ook wel 'relatief' veilig is, vooral zolang je je contacten beperkt tot die ene kweker. Ook omdat je die persoonlijk kent, kun je zijn vogelbestand in de gaten houden. Maar je hebt toch hopelijk zelf nog niets gemerkt van rare veren oid?

Oh, ik zal je mijn e-mail adres ff doorsturen, want ik ben wel op msn en het lijkt me wel gezellig en ook leerzaam om met een mede-grijze roodstaart eigenares te msn'en. Hoe heet jou grijze eigenlijk???

Groetjes,
Wendy.