WAAROM MAG IK VAN KANONI DE ANDERE VALKJES NIET AAIEN?

Gestart door bobbie, 5 mei 2005, 19:53:34

« vorige - volgende »

bobbie

Hoi allemaal,

Een vraagje:

Als ik de vogelkamer binnen kom en naar de kooi loop komen sowieso Beppie en Cobus direct naar de tralies om geaaid te worden.

Nu is het zo sinds gisteren dat Kanoni niet toelaat dat ik een valkje aai door de tralies heen. Als hij het ziet komt ie er gelijk aan en pikt op de kop van de valk die ik op dat moment aai en jaagt hem weg. Dat doet ie sinds 2 dagen.
Net was ik Cobus aan het aaien, hij komt er aan, pikt op de kop van Cobus, jaagt hem weg en pikt in mijn vinger. Ik trok hem niet weg en liet mijn vinger in de kooi en verder gebeurde er niets.

Maar waarom doet Kanoni dat?

Kanoni is er het laatst bij gekomen, totaal niet tam te krijgen volgens de vorige eigenaren. Hij was heeeeeel erg gestresst toen ie bij mij kwam een paar weken geleden. Hij zat bij een hond (boxer) en een aantal katten en zodra hij in zijn kooi bewoog (die laag op een bijzettafeltje stond) rende er een kat of een hond naar hem toe.

Bij mij eet ie nu uit mijn hand en twijfelt er op te springen.
Alles over Kanoni oftewel Noni is te lezen bij VERHALEN -->  COBUS, PIPO, BEPPIE, DIPSY, YUKI EN KANONI

Waarom doet ie dit?

Ik hoop dat iemand het weet.

Groetjes, Nel :)

Gerda

Jeetje Nel,

moeilijke vraag. Je moet dan bijna in het hoofd van Kanoni gaan kijken.
Mijn eerste gedachte lijkt een soort jaloers gedrag
tweede gedachte dominant gedrag
derde gedachte: een waarschuwing van 'pas op dat is eng!!'.
Misschien gaat het over als hij ook gekroeld kan worden ;)

Misschien hebben anderen hier een goed idee over.

Groetjes Gerda

Inger m

Hoi,
Ik denk dat het eeigenlijk om geen van de drie genoemde opties is. Dit omdat 'jaloezie' eigenlijk antropomorf is, ofwel een eigenschap die voorkomt bij mensen en niet bij dieren (in de vorm zoals wij die bedoelen).
Dominantie is tevens een eigenschap die niet als zodanig bij parkieten voorkomt als bv. bij honden of zoals de pikorde bij kippen. Een groep vogels kan nog het beste vergeleken worden met vissen. Uiteraard zijn er altijd wel brutalere of minder brutale vogels bij, maar dit verschilt per situatie.

Het waarschuwen voor gevaar (pas op, dit is eng), doen vogels niet door er op die manier naar toe te gaan, ze zullen niet zichzelf opofferen, maar een vogel dat iets 'engs' ziet waarschuwt de anderen door een alarmroep te laten horen, wegvliegen of zichzelf groot te maken en te blazen (afhankelijk van de situatie).

Hierop kan ik verder nog ingaan. Zelf denk ik dat het mogelijk om aandacht gaat, echter de vogel schijnt niet echt tam, maar mss wel nieuwsgierig. Anderszijds zie je gedragsveranderingen bij vogels oiv hormonen, ofwel 'broeds'/ paringsbereid worden.
Verder zijn dit eveneens opties...

gr Inger



Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

bobbie

Hoi,

Als aanvullende informatie kan ik het volgende nog toevoegen:

Toen Kanoni net bij me was zag je bijna de verbazing dat er vogels op mijn handen gingen zitten. Als het zou kunnen zou z'n snavel openvallen.
Dit heeft wel tot gevolg gehad dat ie door de groep steeds dichter bij me kwam. Ook test ie ahw of ik gevaarlijk ben als er iemand op mijn hand zit. Hij tikt op mijn vinger of handpalm om te kijken of dat gevaar oplevert (zo ervaar ik het). In het begin ging ie gelijk na zo'n tikje weg en kwam later weer terug, nu blijft ie na zo'n tikje zitten waar die zit.
Vandaag tikte ie voor het eerst een valkje aan die op mijn hand zat om plaats te laten maken, ik zag hem twijfelen met aanzetten om op mijn hand te springen. Het kwam er niet van.

Kanoni is inderdaad zeer nieuwsgierig. Zelf durft hij de kooi niet uit. Zodra de rest van de groep er uit is volgt hij met argusogen wat ze allemaal doen.

Misschien hebben jullie iets aan deze aanvullende informatie. Ik ben benieuwd.

Groetjes, Nel

bobbie

Hoi,

Om te beginnen: Gerda en Inger bedankt  voor het meedenken.

De laatste ontwikkeling: vanochtend joeg Kanoni weer Beppie en Cobus weg bij mijn hand en kwam zelf terug en boog zijn koppie. Ik kon hem even aanraken en toen ging ie weer weg. Zou dit het zijn? Wil hij het zelf durven en ervaren?

Groetjes, Nel :)