Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1] 2   Omlaag

Auteur Topic: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie  (gelezen 4598 keer)

Kipje

 • Gast
Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Gepost op: 17 maart 2003, 19:39:34 »

Hoi allemaal,

Afgelopen voorjaar begon het allemaal, een of andere onnozelaar had het voederluikje van de volière niet op slot gedaan en daardoor kwam de kat naar binnen en vrat onze Pico op. Die had sinds een halfjaar een maatje met wie het niet echt klikte, een geparelde pop (wist ik toen nog niet).

Hoewel Pico en Pareltje niet echt goed konden opschieten bleef parel de hele dag door roepen, dus ik naar de dierenwinkel en een mooie stevige wildkleur uitgezocht die de cucaracha floot. Beestje kreeg dus meteen de naam Roach ;)

Het klikte meteen, de volgende dag al zat het koppel te paren. Terug naar de dierenwinkel en een broedblok gehaald.
Enkele weken erna lagen er vier eitjes in het blok en werd er druk gebroed. Na een week echter zag ik buiten schaaltjes liggen. Blijkbaar hadden ze de eitjes opgegeten. Toch was er vogelgrid, eivoer, kelp en trosgierst in overvloed naast de dagelijkse kost.

Enkele weken later lagen er weer drie eitjes in het blok. Vol verwachting hield ik het van een afstand in de gaten. En ja hoor, op een dag hoorde ik gepiep en bleek er eentje uit te zijn gekomen. Nog een dag later waren ook de andere twee uit. Helaas, die twee sukkels ging het alleen om het broeden, zodra de eieren weg waren lieten ze het blok in de steek en begonnen ze weer te paren. De jongen waren aan het eind van de tweede dag na de geboorte van de eerste al dood. :(

Het derde nest, driemaal in scheepsrecht? Nee dus, twee eitjes ditmaal. De eerste kwam uit maar het jong was al dood toen ik het vond. Gefrustreerd heb ik het over gebleven ei en blok maar weggehaald. Er kwamen vier chatarina's bij. Voor hun hing ik een kastje op maar daar konden de valken niet in. Het vierde nest bleef dus gelukkig uit, ik vond de pop er ook niet zo fris bijzitten de laatste weken dus ik was allang blij. Het werd herfst.

Enkele weken geleden ontdekte ik dat ik steeds maar een van de valken tegelijk buiten zat. Wat bleek, ze hadden het gaatje van een catharina blok net groot genoeg gekregen en daarin lagen vier eieren. Tijdens de vorst hadden meneer en mevrouw de schouders er maar weer onder gezet. ± 13 dagen geleden werd er een jong geboren. Toen ik hem vond zat tot mijn vreugde zijn kropje vol en ik schatte dat hij al een dag oud was. :)

Het voeren ging goed, na zes dagen was 'kippie' al behoorlijk gegroeid. De andere eitjes heb ik tegen een lamp gehouden en bleken dood, die heb ik er maar uitgehaald. Op dag zeven zaten Parel en Roach 's ochtends samen buiten elkaar te poetsen. Met kloppend hart nam ik een kijkje bij Kippie, hij leefde nog, was warm en had een volle krop. Voor de zekerheid maar de warmte lamp die in de winter brandt aangezet en het blok er iets dichterbij geschoven zodat hij niet zou kleumen. Bij thuiskomst was hij nog steeds alleen maar had duidelijk net eten gekregen en zag er goed uit.

De daaropvolgende dagen ben ik elke drie uur gaan kijken of hij gevoerd was hetgeen het geval bleek. Inmiddels is Kippie 13 dagen oud, zijn oogjes zijn open en maakt het erg goed, hij heeft ook gezelschap sinds gisteren... Mams heeft er namelijk een ei bij gelegd :?

Ik hoop maar dat dit goed gaat, ze hebben het te kleine chatarina blok en ik vraag me af of ze het jong straks niet als indringer gaat zien. Tenslotte heeft hij nog minstens een volle twee weken in het blok te gaan, en mams zit vrolijk te broeden :/

Wordt vervolgd ;)Op de foto is Kippie zo'n elf dagen oud, gerekend vanaf de dag dat ik hem vond plus een geschatte één.
Gelogd

Kipje

 • Gast
Dag 15
« Reactie #1 Gepost op: 18 maart 2003, 22:14:57 »

Vandaag stond ik met de telefoon in de hand buiten. Aan de lijn had ik een kweekster die me van vreselijk veel informatie en tips heeft voorzien. :)

De vragen gingen natuurlijk over het eitje dat ik ineens naast Kippie vond. Zouden ze Kippie wel blijven voeren, wat moest ik nu met het feit dat ze gewoon een veel te klein blok hebben ingepikt enz. enz.

Terwijl we stonden te praten kamen ma en pa uit het blok en kon ik even ongestoord (lees zonder storen) kijken. Kippie was alweer gegroeid en vond mijn bezoek maar zo zo. Ernaast lagen nu twee eitjes. :/

Ik heb nu verschillende opties.

1: Kippie nu samen met de eieren uit het blok nemen, de eieren weg doen, Kippie verder met de hand grootbrengen het blok eruit en ze maar even rust gunnen.

Nu is de verleiding best groot moet ik zeggen, ik heb behoorlijk veel ervaring met het grootbrengen van jonge vogels, van kraaien en musjes tot duifjes van een week en ook papegaaien en kaketoes (die laatste in een dierenwinkel waar ik dan mocht helpen voeren als ik langs kwam en dat was dus zo vaak ik maar kon) Maar... ik had zo vreselijk graag gezien dat zun eerste jong helemaal zelf grootbrengen :(

2: Eigenlijk hetzelfde, maar kijken of ze Kippie en eitjes in hun eigen blok zouden willen accepteren en zo niet verder als bij 1.
De kans is natuurlijk heel erg klein en geeft een heleboel onrust.

3: Zo lang mogelijk rekken, de eitjes vervangen voor nepeitjes. (waar haal je die eigenlijk??) Als ze over vier dagen klaar is met leggen is Kippie drie weken, tegen de tijd dat ze beseft dat de eieren niet uitkomen is hij minimaal vijf weken. Met wat mazzel gaat hij dan het blok uit. Ik zou kunnen helpen door de voorkant er af te halen. Gaat hij eruit dan nepeitjes en blok weg en hopen dat ze doorgaan met voeren. Ik zou vanaf week vier dan beginnen met een maal daags Kippie bijvoeren zodat hij daaraan gewend is als ze dat niet doen. En dan pas tegen eind mei ofzo weer nestkast aanbieden.

Ondertussen kunnen wij dan mooi de vlucht helemaal verbouwen want dat zit al een poosje in de planning. Het nachthok is nu een noodoplossing met een warmtelamp, het geheel hangt in de vlucht. Ik wil een serieus binnenverblijf aan de vlucht dat makkelijk schoon te houden is en daglicht heeft.

Persoonlijk voel ik het meest voor optie drie, dat lijkt me het minst stressvol voor Parel en Roach en zo krijgt Kippie alle kans op gevoed te worden door zijn ouders zoals het in mijn ogen hoort.

Nu al het tweede nest en dat in deze opstelling is eigenlijk geen optie, Kippie heeft wat dat betreft mazzel dat hij als enige jong uit het eitje kroop.

Aangezien we er nog een koppel valken bij verwachten binnenkort is dan meteen alles wat gelijker, nieuw binnenverblijf en nieuw broedblokken.

Hopelijk krijg ik morgen de kans een leuke foto van Kippie te schieten, hij groeit als kool! :)
Gelogd

Kipje

 • Gast
Dag 16 (foto's)
« Reactie #2 Gepost op: 19 maart 2003, 21:56:16 »

Vandaag is Kippie 16 geworden, dagen dus ;)

Ik heb nepeitjes gehaald en de twee al gelegde heb ik hiermee vervangen. Om mezelf niet te pesten heb ik maar niet gekeken of die bevrucht waren, het zal haast wel want eh... 't is een echt boven 18 stelletje ;)

Beide ouders zaten even in de zon en zo had ik mooi de kans even uitgebreid naar Kippie te kijken en een knuffel te geven... Wat is het toch een verschrikkelijk schattig iets. Mooi zou ik niet willen zeggen maar ach, zolang zijn ouders dat maar vinden ;)Wat een verschil alweer he in die paar dagen. :)De trotse ouders. ;)
Gelogd

Mandy

 • Specialist
 • Valkparkiet
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 5453
  • Mandy´s Beestenboel
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #3 Gepost op: 20 maart 2003, 19:59:39 »

Hallo,

Kippie ziet er goed uit hoor!
En de ouders zijn ook heel mooi, vooral die geparelde pop, heel mooi!
Ik had denk ik voor optie 2 had gekozen, afgewacht of de eitjes bevrucht zouden zijn, zo ja als die jongen dan geboren zijn goed in de gaten houden of Kippie goed gevoerd wordt en zo niet die laatste weken bij voeren. Maar dit kan natuurlijk ook en je hebt meer zekerheid dat ze Kippie goed groot brengen. ;)
Als je nou nog een broedend valkenkoppel had gehad dan had je daar ook die eventuele bevruchte eitjes bij kunnen leggen. Maar je ging al verbouwen en uitbreiden geloof ik?
Nou, veel succes verder met Kippie.
Gelogd
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Kipje

 • Gast
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #4 Gepost op: 20 maart 2003, 20:07:43 »

Het probleem bij optie twee was dat de nieuwe jongen dan in die te kleine nestkast geboren zouden worden.
Eentje gaat nog wel, maar als dat er meer worden dan past het echt niet. Nog afgezien van de ruimte voor de jongen loop je dan ook het risico dat de ouders de jongen doodtrappen :(

En ik vond het ook wel een beetje erg snel achter elkaar allemaal. Het zijn wel geen huiskamervogels en niet tam, maar ik ben wel erg blij met dit koppeltje en wil de pop niet overstressen.

Als ze Kippie nu 'tot een goed einde' brengen verloopt het volgende nestje vast nog soepeler, dan maar even wachten. (hoef ik ook geen jongen weg te doen ;) ) Ondertussen kan het popje dan even bijtanken.
Gelogd

Mandy

 • Specialist
 • Valkparkiet
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 5453
  • Mandy´s Beestenboel
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #5 Gepost op: 21 maart 2003, 01:46:05 »

O ja, dat is waar ja, dat had je elders in het forum al genoemd, van dat kleine blokje.
Maar je hebt gelijk hoor dat je het zo doet. Nu kunnen ze rustig hun eerste jonkie groot brengen en kan je in de gaten houden hoe dat gaat. En als dat goed gaat kan je ze ook rustiger een volgend nestje laten beginnen.
Heb je al een ander koppel valken op het oog, zo ja wat voor valken zijn het?
Gelogd
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Kipje

 • Gast
Dag 18, plus foto's
« Reactie #6 Gepost op: 22 maart 2003, 00:12:34 »

 Zijn achttiende verjaardag vandaag, met de nadruk op dag dus ;)

Vreemd stel valken zijn het die ouders van hem, terwijl ik vanmiddag na mijn werk een paar stengels trosgierst in de kooi hing kwamen pa en ma beiden buiten. Uiteraard meteen gebruik gemaakt van hun afwezigheid om Kippie te bewonderen.

Terwijl wij daar zo een paar foto's staan te nemen duikt het echtpaar hun eigen broedblok in, dat wat ze in eerste instantie hadden moeten gebruiken dus, ipv het huidige catharina blok. >:(

Daar hebben ze zo bij elkaar dus bijna twee uur omheen lopen draaien, in gezeten met zijn tweeën, en Roach ging oor de ingang zitten fluiten en met zijn snavel in het gat zitten tikken. :-/

Kippie's kropje zag er goed uit hoewel die wel eens voller heeft gezeten, maar ik begon me al voor te bereiden op de adoptie. Gelukkig zat na twee uur paps weer bij hem en wisselden ze dit weer een uurtje later af.

Sja... Ik hou het maar weer extra in de gaten dit weekend.Gelogd

Kipje

 • Gast
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #7 Gepost op: 22 maart 2003, 00:29:30 »

Citaat
O ja, dat is waar ja, dat had je elders in het forum al genoemd, van dat kleine blokje.
Maar je hebt gelijk hoor dat je het zo doet. Nu kunnen ze rustig hun eerste jonkie groot brengen en kan je in de gaten houden hoe dat gaat. En als dat goed gaat kan je ze ook rustiger een volgend nestje laten beginnen.
Heb je al een ander koppel valken op het oog, zo ja wat voor valken zijn het?


Ook in de inleiding van het 'dagboek' noem ik het hoor ;)
Maar goed, het is nog even afwachten want ze vertonen ineens wel verdacht veel interesse voor hun eigen blok, waar dat nu ineens vandaan komt?

Via een kweker krijg ik binnenkort een nieuw koppel, ik weet alleen niet wat voor koppel het gaat worden. De vogels zitten nu samen en als er koppels vormen hoor ik het. Kan van alles zijn, lutino, gepareld of... bont.

Dat laatste lijkt me wel heel erg mooi, volgens de kweker waren ze prachtig. Dat is al een koppel maar de pop schijnt nogal bang te zijn, in een vlucht met veel koppels komt ze steeds van het blok, alleen gaat het wel goed.
De eigenaar weet nog niet zeker of ie die wel wil missen.

Ik hoor het wel :)
Gelogd

Kipje

 • Gast
Dag 19, de adoptie :(
« Reactie #8 Gepost op: 22 maart 2003, 21:38:56 »

Het is zover. :(

Vanmorgen toen ik bij Kippie ging kijken zat hij alleen en zijn kropje was leeg. Paps en mams waren zich buiten aan het vermaken, gingen in en uit het andere broedblok, hetgeen ze van meet af aan hadden moeten nemen.

Ik denk dat het ze te krap werd in het catharina blok. Toen ik twee uur later (twaalf uur) weer ging kijken zat mams wel bij hem maar op de eieren en Kippie was nog steeds niet gevoerd. >:(

Om half een heb ik de knoop maar doorgehakt. Heb een tweede nestkastje voor de catharina's uit de schuur gehaald, er een bodem molm in gedaan een aquarium schoongemaakt en er een houten deksel met gaas voor gemaakt.

Opfokvoer had ik al in huis evenals spuiten, dus een voeding klaargemaakt op yoghurt dikte en Kippie geadopteerd.

Tot mijn verbazing ging het makkelijk, toen ie naar me blies deed ik wat pap in zijn bekkie en dat werd resoluut naar binnen geslikt. Daarna mocht ik het spuitje in zijn snavel houden en werkte hij braaf 3cc naar binnen. Niet erg veel maar wel zonder dwang. :)

Omdat ik hem niet teveel wou stressen heb ik hem een tijd met rust gelaten, hij zit dus in een aan de voorkant open nestblokje gelijk aan die welke hij uit kwam in het aquarium zodat hij veilig is voor de katten.

De tweede voeding om half vijf ging heel erg goed :) al halverwege de voeding maakte hij het bedelgeluid en begon zelf aan de spuit te trekken. Na 8 cc vond hij het voldoende.Hij heeft daarna een poosje in mijn hand liggen slapen en toen ik hem wegzette begon hij zijn veertjes te poetsen. Hij maakt een levendige indruk gelukkig. :)

Alle tips aangaande de frequentie van de voeding, de dikte en de hoeveelheid zijn heel erg welkom!!

Beetje dubbel is het wel hoor, het is natuurlijk erg leuk dat kleine ding, maar een enorme verantwoording. Ik had veel liever gehad dat zijn ouders het afgemaakt hadden. :( Maar goed, vergeleken bij de miskleunen van vorig jaar zijn ze al een heel eind gekomen, hopelijk gaat het in de toekomst beter, ik bemoei me er liever niet teveel mee hoe schattig dat kleine grut ook is, het hoort wel bij de ouders natuurlijk.

Wordt vervolgt...
Gelogd

Kipje

 • Gast
Dag 20...
« Reactie #9 Gepost op: 24 maart 2003, 01:15:24 »

Dankzij het artikel dat ik vond op http://www.birdsnways.com/wisdom/ww62e.htm en http://www.birdsnways.com/wisdom/ww63e.htm vond ik in de loop van gisteren een boel extra tips en info.

Ondermeer het bijhouden van een voederdagboek.
Gisteren kreeg Kippie om een uur of 02:00 nog een laatste voeding voor die dag. Vanmorgen gaf ik hem om 08:00 uur zijn eerste voeding van vandaag. Zes uur ertussen dus.

Zijn kropje was uiteraard helemaal leeg, ik begon  met hem op de weegschaal te zetten. 78 gram schoon aan de haak.

Vervolgens heb ik een eetlepel Nutri Bird poeder aangemaakt met twee en een halve eetlepel gekookt water.

Omdat ik de spuit had uitgekookt liep deze niet helemaal soepel meer, bovendien vond ik dat de voeding te snel afkoelde met name in het dunne deel dat in de snavel gaat.
De voeding gaat in een klein borrelglaasje die ik vervolgens in een groter bakje zet waar de rest van het gekookte water in gaat, die houdt het kleine beetje voer mooi op temperatuur tijdens het voeren.
Omdat ik de voeding toch met een theelepeltje roerde en deze niet zo dun is dat het er meteen afloopt bood ik Kippie de lepel aan. Hij begon meteen te eten en knoeide vrijwel niets. Er bleef een theelepel voer over tegen dat hij aangaf geen trek meer te hebben. Na het voeren is het water in het grotere bakje louw genoeg om er een stukje keukenrol in te dopen voor het schoonmaken van zijn snavel en 'baard'.

Na hem op de schaal gezet te hebben woog hij 88 gram. Hij had dus zo'n 10 ml. naar binnen gewerkt :)

Hierna heb ik hem maar mee naar bed genomen, die moest toch in de was dus what the heck :) Daar heeft ie een klein uurtje lopen rekken, strekken, gapen vliegoefeningen lopen doen en zich uitgebreid zitten poetsen en getracht zich op zijn kop te krabben wat nog lukt ook tot ie om viel ;)

Om 12:00 was het tijd oor de tweede voeding. Eerst op de schaal, gewoon voor de gein en om te zien hoeveel er na de voeding in gegaan zou zijn. Hij bleek bij de start 82 gram te wegen!
Recept aangehouden als eerder, ik denk dat de dikte goed is, de krop leegt zich niet te snel en de ontlasting is niet te droog en niet te nat. Na de voeding woog hij 90 gram. Dus zo'n 8 ml. naar binnen.

15:45 de derde, aanvangsgewicht 78 gram, na de voeding 94! Zo'n beetje 12 ml. dus!

19:45 voeding vier. Aanvangsgewicht 84 gram, na de voeding 92. Andermaal ± 8 ml. dus.

Na elke voeding, soms al even ervoor is het 'speeltijd'. Hij zit dan bij me en bij voeding drie kwam ie al duidelijk op me af als ik iets afstand nam. Ik kan wel de hele dag naar hem kijken. :) Ik had nog wat foto's genomen maar omdat ie zo veel bewoog zijn ze niet mooi geworden helaas. :(

Zo tussen 23:00 en 23:30 krijgt hij de laatste voeding vandaag. Als het goed is gegaan zou hij morgen zo'n twee gram meer moeten wegen dan vanmorgen voor de voeding. Als dat niet zo is en hij eet morgen niet per keer ietsje meer probeer ik een keer extra te voeren als zijn kropje leeg genoeg is tenminste. :-/

Hij lijkt het erg goed te maken, begint al te laten merken dat hij het fijn vind als je er bent en is erg levendig tussen het slapen door. Morgen neemt mijn man hem mee naar zijn werk. Ik werk in de ochtend en heb maar heel even pauze, er zijn geen faciliteiten om de voeding klaar te maken en omdat deze steeds vers moet zijn is dat erg lastig. Mijn man werkt tien minuten in de auto verderop en heeft de mogelijkheden wel. Na mijn werk pik ik hem weer op, net op tijd voor voeding drie, dus dat zou moeten lukken zo :)

Wordt vervolgt...
Gelogd

Mandy

 • Specialist
 • Valkparkiet
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 5453
  • Mandy´s Beestenboel
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #10 Gepost op: 24 maart 2003, 03:14:17 »

Tjonge, jonge nu heb je het er maar druk mee. ::)
Jammer dat de ouders hem niet meer voerde, maar je hebt het goed aangepakt zie ik wel. Het is een hele inspannende maar mooie gebeurtenis om zo'n jong valkje verder met de hand groot te brengen. Zo tam als je deze nu gaat krijgen zal je niet gauw meer meemaken, althans ik hoop niet voor je dat je nog vaker de taak van de ouders over hoeft te nemen omdat ze dat zelf niet goed doen. ;)
Hij ziet er wel goed uit hoor! Denk je er niet over om 'm zelf te houden, want ik zag je advertentie op marktplaats.
Gelogd
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Kipje

 • Gast
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #11 Gepost op: 24 maart 2003, 03:24:48 »

Kippie wordt niet verkocht hoor!! Dat hadden we al besloten voordat we zelf moesten voeren, 't is ons eerste kuiken. Die advertentie is voor eventueel toekomstige nestjes omdat we ze niet zomaar weg willen doen aan iedereen. Liever dat wij de keuze hebben uit nieuwe huizen dan andersom.

Maar Kippie blijft blijft bij ons.

Het is inderdaad heel erg leuk, maar ook vermoeiend *gaap* ik duik er in, morgen vroeg dag ;)
Gelogd

Mandy

 • Specialist
 • Valkparkiet
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 5453
  • Mandy´s Beestenboel
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #12 Gepost op: 24 maart 2003, 21:14:08 »

Aha, ik dacht al, omdat ik die foto van Kippie zag.
Nee, je hebt gelijk hoor, zo'n drommeltje dat je zelf groot brengt zou ik ook lekker zelf houden!
Maar ik heb ook zo'n advertentie geplaatst, dan kunnen mensen ook op tijd reageren en echt een net uitgevlogen valkje uit zoeken.
Succes verder. ;)
Gelogd
Groetjes van Mandy en de hele beestenboel.
Wil je ons zien, kijk dan op; www.mandysbeestenboel.nl

Kipje

 • Gast
Dag 21
« Reactie #13 Gepost op: 25 maart 2003, 00:34:25 »

Vandaag ging Kippie mee naar het werk van mijn man, daar kreeg hij 1 voeding en voor de derde kwam ik hem weer halen. Ondertussen had hij iedereen daar in zijn zak gestoken ;)

Vanmorgen bleek hij twee gram gegroeid, na de vierde voeding zat hij op 98 gram, daarvoor op 86.Het lijkt allemaal erg goed te gaan, ze ziet hem bijna groeien zo snel gaat het :)

Aangezien hij het nestblokje uitgekropen was en overal aan het rondsnuffelen was heb ik een stukje trosgierst in de bak gelegd, dat was dikke pret ;)[edit] Net de laatste voeding gegeven, hij zat op 90 gram bij aanvang en op 100 aan het eind. Twee uur voor de voeding heeft ie bij ons op de bank gezeten. Hij vind het heerlijk om in je nke te kruipen en daar te slapen of wat over je heen te hobbelen en overal aan te knabbelen :) We genieten er vollop van, tenslotte duurt het nog maar een even dat hij nog echt een baby is [/edit]
Gelogd

moonwitch (diana)

 • Moderator
 • Valkparkiet
 • *
 • Offline Offline
 • Berichten: 1689
 • I love my birds
Re: Mijn eerste nestje... het verhaal van Kippie
« Reactie #14 Gepost op: 25 maart 2003, 02:32:21 »

schitterend die foto's en heel veel succes met het voeden echt een dagtaak erbij, petje af voor jullie.
moonwitch
Gelogd
R.I.P. Boomer 15-11-06
Voor altijd in onze gedachten , Kanjer
Pagina's: [1] 2   Omhoog