Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Ten einde raad...  (gelezen 2513 keer)

Kathleen.

 • Gast
Ten einde raad...
« Gepost op: 25 augustus 2002, 21:56:17 »

Ben teneinde raad ...
We hebben sinds een jaar onze valkparkiet en nu de laatste dagen valt ie ons gewoon aan ,zonder reden ...hij kan ergens rustig zitten en als je dan langskomt vliegt ie je gewoon aan en pikt ie tot bloedens toe ...en dit sinds de laatste dagen ,zijn voeding is speciaal voor valkparkieten ,zijn kooi staat nog steeds opdezelfde plaats ,hij heeft hier altijd zijn vrijheid gehad alleen de laatste week moet ie regelmatig zijn kooi in als er bezoek komt en ook is mijn moeder sinds een week op bezoek .Verder zouden we het echt niet weten ...Ook valt ie ons steeds aan in het gezicht .. Wat ie wel doet sinds enkele weken is op onze hand komen zitten,en dan sabbelen met zijn bek en heen en weer lopen op je hand en proberen te wrijven met zijn kont .zou het misschien een paringsritueel zijn ofzo ?
Verder hebben we nooit probs met hem gehad ,hij praat zelfs en is al 2 maal gaan vliegen in de buitenlucht en hij kwam altijd terug ,ook is hij heel aanhankelijk en van zodra er iemand in de woonkamer is wil ie steeds bij je zitten .
Hopelijk kunnen jullie ons helpen want we weten het nie meer maar zo kan het echt niet verder ...en om hem steeds in zijn kooi te laten zitten dat vinden we ook geen leuk idee ..
groetjes kathleen
Gelogd

Peter

 • Admin
 • Valkparkiet
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 3570
  • Valkparkiet.com
Re: Ten einde raad...
« Reactie #1 Gepost op: 25 augustus 2002, 21:56:48 »

Hallo Kathleen,

Wij hebben het ook eens mee gemaakt met P.D. een valkje van ons. Al dan niet zo extreem maar in mindere mate. Uit eindelijk een nestkast geplaatst en toe was alles weer normaal. Ze heeft 1 eitje gelegd en toen was alles goed. Ze deed weer aardig enzo.

Meer tips of ideeen zijn zeker welkom voor dit probleem!

Groetjes,
Peter
Gelogd

Ezra

 • Gast
Re: Ten einde raad...
« Reactie #2 Gepost op: 25 augustus 2002, 21:57:23 »

hallo kathleen,
Je geeft het antwoord zelf al door te vertellen dat je valkje op je hand 'rijdt'! Ik wil wedden dat ie een mannetje is en dus simpelweg (en heel natuurlijk) last heeft van zijn hormonen. En omdat er geen wijfje (pop) is gebruikt hij een hand als substituut, met name de hand van de persoon bij wie hij het vaakst zit en die hij als zijn maatje beschouwt. Die aanvalsdrang van hem is een uitvloeisel van precies diezelfde hormonenstroom: het is het verdedigen van zijn territorium, misschien een bepaalde plek waar hij zich graag in terugtrekt (onder een kast, in een doos) en wee de onverlaat die er te dicht bij in de buurt komt. Ook dat gedrag is volkomen normaal en gaat over wanneer zijn hormonen zijn gekalmeerd. Als het de spuigaten uitloopt kun je óf uit de buurt van zijn territorium blijven, óf bij een gespecialiseerde vogeldierenarts een 'prikpil' halen.
Gelogd

Ezra

 • Gast
Re: Ten einde raad...
« Reactie #3 Gepost op: 25 augustus 2002, 21:57:49 »

(vervolg op mijn eerdere bericht):

De tweede verklaring (naast bovenstaande hormonale) heeft te maken met vogelgedrag. De meeste vogels zijn koloniedieren (zeker valkparkieten) en de hiërarchie wordt bepaald door de vogel die het felst van zich af pikt. Deze vogel zit bovendien altijd het hoogst. Een valkparkiet die thuis wordt gehouden kan ditzelfde gedrag vertonen: hij vliegt naar een hoge plaats waar hij iedereen kan overzien, beschouwt de andere gezinsleden als lager in de kolonie en rangorde en verdedigt zijn positie door aanvallen en pikken.
Remedie: kortwieken, waardoor hij niet hoog kan komen en 'zijn plaats weet'. Laat een vogeldierenarts het voordoen, daarna kun je het zelf. Geloof me, het helpt (aangenomen dat dit dominante gedrag de oorzaak van zijn agressie is).
PS: het is niet mijn bedoeling hiermee een discussie over het voor en tegen van kortwieken te beginnen. Dat is een heel andere zaak.
Gelogd

Trudie

 • Gast
Re: Ten einde raad...
« Reactie #4 Gepost op: 25 augustus 2002, 21:58:20 »

Of... je moet de vogel steeds ophalen van het hoge punt, en op je schouder zetten, toch?? Had ik ergens gelezen.

Groetjes,
Trudie
Gelogd

Kathleen.

 • Gast
Re: Ten einde raad...
« Reactie #5 Gepost op: 25 augustus 2002, 21:59:23 »

Wou jullie even laten weten dat alles hier weer goed gaat .De logé is weg en onze flippie is ook weer rustig
Gelogd

linda

 • Gast
Re: Ten einde raad...
« Reactie #6 Gepost op: 11 september 2002, 01:24:31 »

onze pico heeft sinds gisteren ook weer rare kuren.Hij pikt ons de hele tijd bijt hard in de oren en vingers , ik weet niet wat er aan de hand is , maar vervelend is het wel
Voor straf zet ik hem onmiddelijk in zijn kooi en nu maar hopen dat het helpt
Ook doet hij niets anders dan overal aan knabbelen en het meest nog aan je schoenen, hij wandeld het hele huis achter je aan en als je gaat zitten kan hij aan je schoenen knabbelen .vervelend hoor maar hoop dat dat weer over gaat .groetjes linda
Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog