10 mei 2025, 09:44:03

Help! Ik weet niet wat dit is !

Gestart door lotous, 6 oktober 2014, 13:24:16

« vorige - volgende »

lotous

Hallo allemaal,

Paar dagen terug heb ik bij spoed een bericht geplaatst over mijn valkje die papegaaienziekte heeft en dat hij nu antibiotica krijgt. Inmiddels heeft de dokter zijn antibiotica veranderd omdat Novadox(eerste antibiotica) slecht oplosbaar was in het water en ik bang was dat hij weinig antibiotica krijgt. Nu krijgt hij bytril 10% ook in het water omdat deze wel goed oplost in het water. Verder heeft de dokter ontsteking gezien in zijn keel ! Echter is nog iets anders aan de hand wat ik niet kan begrijpen. Hij maakt sinds begin van zijn ziekte een aparte geluid alsof hij niest! Maar hij niest niet dat geluid hoor uit zijn neus ! Een aparte geluid die ik nooit eerder heb gehoord. 3 dagen terug heeft hij dit paar keer achter elkaar gedaan en uiteindelijk kreeg hij benauwd. Voor mij is het erg lastig om dit te omschrijven daarom heb ik een filmpje gemaakt. Maar ik weet niet of je hier een filmpje kan toevoegen , zo ja hoe ? Ik maak me erg zorgen want ik heb dit nooit eerder gehoord en is totaal een onbekende geluid. Ook op internet kan ik niets vinden.

Ik hoor het graag van jullie.

MVG,
Lotous

PSVeindhoven

Als ik jou was zou ik in dit geval contact opnemen met de vogelarts. Die weet waarschijnlijk het beste wat er aan de hand is en kan ook direct handelen.

lotous

Ik ben wel naar vogelarts geweest en de filmpje heb ik ook laten zien. Maar in zo'n film kan je natuurlijk niet precies zien wat er aan de hand is. En bij de vogelarts heeft hij dit geluid niet gemaakt. Daarom dacht ik dat jullie dit geluid misschien kunnen herkennen !! Is erg lastig dat ik het niet kan omschrijven. Ik herhaal mijn vraag nogmaals, weet iemand hoe je hier een korte film kan toevoegen??

Gr,
Lotous

de_vogelkamer

Ben wel benieuwd hoe het klinkt wat je beschrijft. Hoe ik het nu lees lijkt het mij dat je vocht hoort wat in zijn keel/neusholte zit. als hij dan ademt kan dit rochelend klinken. Dit schijnt ook een kenmerk van de papegaaienziekte te zijn.

Als je een bericht aan het typen bent zie je onderin "extra opties". daar kan je een bijlage in toevoegen.

Groetjes Neline

lotous

Beste Neline,

Daarom wil ik jullie ook eens laten horen en ook zien op de film, misschien weten jullie wat het is ! Dat vocht, kan ook ! ik weet het echt zelf niet meer. En bij extra optie heb ik wel geprobeerd maar dan krijg ik een foutmelding ! Ik denk dat dit alleen voor foto's enz bedoeld is. Dat filmpje is trouwens niet zo lang iets van 14-15 seconden. Misschien een andere manier om het aan jullie te laten zien??

Groetjes,
Lotous

carco

Een link hier neer zetten via youtube of photobucket kan wel.

Groetjes: Caroline
Klik op het plaatje voor onze site!




lotous

Beste mensen,

Ik heb een account gemaakt in YouTube en de film geüpload. Hieronder zet ik de link naar deze film. Let op ! Hij maakt het geluid gelijk de eerste seconde van de film. Daarom wil ik jullie vragen om dit een paar keer te bekijken/beluisteren.
En nogmaals, ik ben met dezelfde film naar de vogelspecialist geweest, alleen kon hij niet zo goed zien wat het is. Daarom ben ik hier opzoek naar jullie ervaringen/meningen. Hij krijgt op dit moment antibiotica (bytril) omdat hij papegaaienziekte heeft, maar dit geluid is tot nu toe niet weg. Hij maakt het iedere dag en soms paar keer achter elkaar. Een keer is hij hierdoor benauwd geweest en dat ziet u ook op de film (open snavel).

https://www.youtube.com/watch?v=ix9C3dNSSSo&list=UU3NdyYl2HGu2VFYu5mAtiyw

Ik maak me zeer zorgen vooral omdat ik niet weet wat het is. Dus graag wil ik van jullie allemaal vragen om met mij mee te denken over de mogelijke oplossingen. Alvast bedankt en ik hoor het graag.

MVG,

Lotous



PSVeindhoven

Ik heb het filmpje bekeken maar ik heb dit geluid nog nooit bij mijn valkjes gehoord. Het klinkt inderdaad alsof hij het benauwd heeft!

Ik weet alleen niet zo goed wat je zou kunnen doen. Sterkte..

Rianne

Hoe dien je de antibiotica toe? Kan hij verder nog wel gewoon fluiten?

de_vogelkamer

klinkt inderdaad als vocht in de keel/neusholte. Je ziet op het moment dat hij dat geluid maakt dat hij hard inademt. Dit doet hij om het vocht/slijm weg te krijgen en dat maakt (denk ik!) dit geluid. vanwege het vocht/slijm wat in de weg zit heeft hij het waarschijnlijk ook zo benauwd. En misschien is zijn neus/keelholte ook wel opgezet, dit maakt het allemaal nog lastiger om slijm weg te krijgen.
Dit vocht kan een symptoom van de papegaaienziekte zijn.

Ik heb geen idee wanneer de antibiotica hoort aan te slaan. Hopelijk knapt hij snel op!

Groetjes Neline


lotous

9 oktober 2014, 12:28:32 #10 Last Edit: 11 oktober 2014, 17:18:47 by lotous
Bedankt voor jullie reacties,
Hij krijgt antibiotica in zijn drinkwater. En hij kan wel gewoon fluiten.Zoals eerder gezegd was dit eerst Novodox maar nu krijgt hij bytril omdat Novadox niet goed oplost in het water. Hij heeft wel 3 weken Novadox gehad.Dit geeft mij veel stress omdat ik niet weet wat ik moet doen. Ik moet wel aangeven dat hij dit gisteren tijdens douchen (stoom) gelijk paar keer heeft gedaan. Dus heeft misschien toch iets met vocht te maken !! Maar dan is douchen wel of niet goed weet ik niet. En trouwens een andere vraag kan dit bijvoorbeeld door luchtpijpmijt komen?? Ik weer niet of hij dit wel/niet heeft maar op dit moment denk ik aan alles !!
En als dit toch door de vocht komt war kan ik zelf doen behalve antibiotica? En hoe moet het lucht binnen zijn? Warm of toch iets meer fris ? Ik hoor het graag.

MVG,

Lotous

lotous

9 oktober 2014, 12:36:26 #11 Last Edit: 9 oktober 2014, 12:41:59 by lotous
En nog iets wat ik moet toevoegen is dat hij ook nu in de rui is en als hij zich heeft gepoetst dan maakt hij gelijk ook weer dit geluid. !! Maar ik weet niet of er een verband is tussen deze twee ... En tijdens laatste bezoek bij de VA heeft de dokter ontsteking gezien in zijn keel !! Terwijl hij toen antibiotica kreeg (Novadox) maar wij denken dat die antibiotica niet genoeg heeft gewerkt omdat die dus niet helemaal oploste in het water. Dus nu je zegt dat de keelholte misschien opgezet is kan ik wel aan die ontsteking denken. Maar of het echt daardoor komt ....!!?

MVG,

Lotous

de_vogelkamer

Hey lotous,

ik had je berichtjes helemaal over het hoofd gezien, sorry.
Voor een valkje wat ziek is is het altijd het beste om hem warm te laten zitten. een warmtelamp kan erg geschikt zijn hiervoor. Zo hoeft hij niet veel energie te gebruiken om zichzelf warm te houden. en zo kan het lichaam alle energie gebruiken voor herstel.

Verder weet ik niet of het goed is om te stomen en wat je verder voor hem kan doen. Hiervoor kun je het beste je vogelarts vragen wat je nog meer voor je valkje kan doen.
Het is sowieso goed om contact te houden met je vogelarts. Hij weet precies wanneer de antibiotica hoort aan te slaan en kan je zo op tijd een ander medicijn geven als de antibiotica niet goed zijn werk doet. Of misschien wil hij je valkje wel nog een keer onderzoeken om te kijken of er verbetering is of dat hij misschien nog een andere infectie onder de leden heeft.

Maar ik kan je helaas niet echt verder helpen  :-\ Mocht je het niet vertrouwen dan kun je vast ook telefonisch contact opnemen met de vogelarts voor advies.
Zelf ga ik altijd naar dr. Bastiaansen in prinsenbeek. daar heb ik wel goede ervaring mee. Daar zou je ook langs kunnen gaan, of hem kunnen bellen, mocht je het idee hebben dat je eigen vogelarts ook niet zo goed weet wat hij ermee aan moet.

naar aanleiding van je vraag vond ik dit stukje nog hier op de site:


2.2 Therapie
Papegaaienziekte is goed te behandelen. Bij het aantonen van papegaaienziekte bij één of meerdere vogels in het bestand moeten alle vogels worden behandeld. De vogels krijgen voer met het antibioticum Doxycycline gedurende 30-45 dagen (Pinney, 2000). Het toedienen door het drinkwater heeft geen zin: de bloedspiegels blijven te laag om effectief te zijn. Grote (individuele) papegaaien kunnen worden behandeld met injecties Doxycycline, een nadeel hiervan is dat er spierbeschadigingen kunnen optreden (Ducatelle, 1993). Ook vogels die niet of niet voldoende eten kunnen injecties Doxycycline krijgen. Met Doxycycline gemedicineerd voer is te verkrijgen bij de dierenarts.

2.2.1 Therapie en de kweek
Een belangrijk nadeel van Tetyracyclines, waartoe ook Doxycycline behoort, is dat het zich bindt aan calcium. De totale calciumverstrekking dient minder dan 0,7% in het dieet te zijn, omdat anders de opname van Doxycycline wordt verminderd. Tijdens de kweek kan dit echter leiden tot ernstige calciumdeficiënties, waardoor problemen kunnen ontstaan met de ei-productie. Het is beter als de kweek tijdens de behandelperiode wordt stilgelegd (Ducatelle, 1993).

2.2.2 Wat verder doen tijdens de behandeling
De ziekte is een zoönose, daarom moeten eigenaren die vogels hebben met Psittacose altijd hygiënisch te werk gaan. De vogels die besmet zijn worden apart gezet. De kooien en verblijven moeten dagelijks grondig gedesinfecteerd met een goed desinfectiemiddel, als Halamid of een bleekoplossing (1/4 kopje met bleek op 1 liter water). Bij het schoonmaken van de vogels moet er opgepast worden dat er geen vogelexcreta ingeademd worden, omdat deze voor de overdraging van de ziekte zorgen. Daarom wordt er geadviseerd om een stofkapje en handschoenen te dragen tijdens het schoonmaken van de ruimtes (Pinney, 2000).

Tijdens de behandelperiode wordt het geven van aminozuren of multivitaminen aangeraden naast het gemedicineerde voer. Er mag echter geen ander voer worden gegeven tijdens de behandeling. Het is belangrijk in deze periode geen vogels te verkopen, aan te kopen of tentoontestellen (B.P.P).
Na de behandelperiode is het zeer aan te raden de vogels opnieuw laten testen op Psittacose om er zeker van te zijn dat ze vrij zijn van de ziekte.
Bron: http://www.valkparkiet.com/nl/files/papegaaienziekteinger.htm#2.2.2 Wat verder doen tijdens de behandeling


Maar hopelijk gaat het ondertussen al wat beter!

Groetjes Neline