Geelwang maakt bronzefallow "lutino-geelwang" look alike?

Gestart door •=Bonnie=•, 19 augustus 2008, 15:28:27

« vorige - volgende »

mariejj

Bericht verwijderd

trienke

hallo Bert

Er zijn trouwens nog mogelijkheden om dit te verklaren,
zelfs moest blijken dat het inderdaad een man is:
- zat dit koppel apart tijdens de kweek?
Nee dit koppel zat niet apart tijdens de kweek, verder heb ik geen geelwangen in de voliere dus ze kunnen niet vreemd zijn gegaan.

- zijn er eieren of jongen verlegd?
er is 1 jong overlegd dat was een witmasker.

- gaat het misschien om een vogel met zowel pale fallow als bronze fallow in zich? Al wat daar voor nodig is, is nog een extra split pale fallow bij de man als ik dat juist gelezen heb in het eerste bericht.
Hier kan ik je geen antwoord op geven.

Het gedrag wat ie vertoont is echt 100% man, fluiten echt al melodietjes, en de test zou toch wel zekerheid moeten bieden.

Groetjes Trienke

I_Xyzyx_I

De eerste foto van Bert is naar mijn mening inderdaad een opaline fallow geelwang. Als deze een jaar oud is zou je aan de ogen kunnen zien of er fallow in zit. En het kan geen fallow zijn in combinatie met cinnamon want die zijn lutino kleurig, en deze is dat duidelijk niet.

En wat betreft de verwarring van mijn eerdere post, haar site staat in haar handtekening (had ik gekeken om meer informatie over het koppel op te zoeken) en daar stond dat de moeder een fallow geelwang was en niet een pale fallow geelwang. Dus vandaar mijn verwarring...

Groetjes Jasper



Klik Hier voor mijn dagboekje met (hopenlijk snel) kweekverslagen van fallow valkparkieten.

trienke

Hoi jasper

Dat klopt ik heb dat gister aangepast naar pale fallow.

Groetjes trienke

Bert_85

@ Trienke, bedankt voor het antwoorden op mijn vragen in vorig bericht.
Ik denk dat daar nieuw discussiemateriaal tussen zit,
vooral het feit dat dit koppel niet apart zat tijdens de kweek.
Dat is geen verwijt ofzo, ik kweek zelf ook in kolonie en heb daardoor ook al eens onverwachte kweekresultaten gehad.

**************
gedeelte verwijderd

**************

Groeten,

Bert

Mutatiekweker valkparkieten

http://www.werkgroepvalkparkieten.be

Rob S

Bericht verwijderd

trienke

al zou ze vreemd zijn gegaan, dan zou ik er toch nooit in die ronde geelwangen uit kunnen krijgen? Ik weet zeker dat ik geen andere geelwangen of split geelwangen heb.

Groetjes Trienke

mariejj

Bericht verwijderd




nanda

Hallo Mensen

Bij enkele keer kom ik op dit forum en nu is dat toevallig het geval. (nav een mailtje van Trienke)

Als eerste dien ik mijn excuses aan aan Trienke. Op het moment dat ik haar antwoorde was ik met te veel dingen te gelijk bezig en dat veroorzaakte inderdaad onjuistheden in mijn email aan haar :-[.

Als eerste de pop IS pale fallow geelwang split voor bronze fallow (verdere splits zijn er niet!!!)

De man is een wildkleur, met zoals ik al eerder aangaf in een email aan Trienke, een heleboel splits!

We beginnen bij voor af aan.

Ik heb 1 koppel aangeschaft, deze was:
man was wildkleur split bronze fallow, bont, opaline-geelwang en lutino
pop was cinnamon-geelwang

Hieruit kreeg ik jongen waarvan ik 1 wildkleur man heb aangehouden. Wanneer ik een jong aanhoud voor de kweek ga ik er zelf altijd vanuit van de minst mogelijk aantal splits (dat voorkomt teleurstellingen) en gedurende het kweken stel ik dit bij.

Ondertussen heeft deze man met zijn bronze fallow split bont pop, een heleboel jongen gekregen in de kweekbox (apart niet in de groep, want deze man is tam en kan wanneer ik met hem kweek niet in de groep leven, maar daar gaat het nu niet om!).

De volgende mutaties zijn er uit gekomen:

    * cinnamon-geelwang
    * wilkdleur
    * opaline (1x ???)
    * lutino
    * cinnamon-geelwang bont
    * geelwang bont (1x ???)
    * bont
    * lutino bronze fallow

Nu kunnen we aan de hand van bovenstaande lijst hele discussies gaan houden wat wel mogelijk is en niet, maar dit zijn de mutaties die uit dit koppel gekomen zijn. Koppel zit dus niet in de groep en broed ook eigen eieren uit! Hoe het mogelijk is weet ik ook niet, maar fijne verrassingen waren het soms wel (soms ook niet!).

Ondertussen weet ik dus dat mijn man wildkleur split bronze fallow, bont, lutino en cinnamon-geelwang is en aangezien hij ook opaline vererft zal hij daar ook split voor zijn, maar zoals ik in de lijst al aanmerkte heb ik er daar maar 1 van gekweekt, dus verwacht ik dat een foutje van mama natuur is.

Zelf heeft het wildkleur jong van Trienke, heel vroeg in 2007 een nestje gehad met 2 jongen 1 cinnamon-geelwang en 1 wilkdleur, maar gekoppeld aan een pop die dood ging en later hechte hij zich aan de pale fallow. Dat de man van Trienke dus split is voor cinnamon-geelwang is zeker!

Wel met deze info erbij wens ik jullie heel veel discussie plezier!

Groetjes,
Nanda

•=Bonnie=•

23 augustus 2008, 02:00:48 #39 Last Edit: 23 augustus 2008, 02:16:46 by -•=Bonnie=•-
Nanda bedankt voor je reactie, dat de man die Trienke heeft split cinnamon-geelwang is, dat klopt, want ze heeft er cinnamon-geelwang uit gekweekt.

Maar wat voor vooral van belang is om te weten, is of je 100% zeker bent van de mutatie van de pop. Want de man waarom het hier gaat, kan alleen maar cinnamon dragen als zijn moeder (de palefallow geelwang split bronzefallow) een cinnamon-geelwang palefallow split bronzefallow is.

Omdat ik ervan uit ga dat jij weet waar je het over hebt en steeds hebt gezegd dat deze pop niet cinnamon is, concludeer ik aan de hand van de door Trienke gekweekte wildkleur geelwang man dat dit ook inderdaad klopt. En dat dus haar lutino-geelwang look alike een bronzefallow geelwang is, zonder cinnamon, en zeeeeeeeeer zeker zonder lutino.

Om nu aan te voeren (en dit is niet aan Nanda gericht) dat die man niet bewezen man is, is spijkers op laag water zoeken. Die DNA testen zijn 98% hufterproof, plus hij vertoond mannelijk gedrag, hij fluit. En yep ik weet dat er poppen zijn die fluiten, grappig genoeg ken ik juist geelwang poppen die fluiten, zal wel toeval zijn. Maar deze jongen is getest.

Dus laten we er nu maar vanuit gaan dat het hier inderdaad een man betreft. Hij KAN cinnamon zijn, maar alleen als zijn MOEDER, da palefallow geelwang een palefallow cinnamon-geelwang is. Anders niet, OOK niet door een crossover.

Ik vind het in elk geval een reuze interessant koppel, ik hoef niets te bewijzen, als de palefallow pop cinnamon blijkt en ik ongelijk heb... prima. Toen ik de 1e foto's van die pop zag dacht ik dat ze cinnamon-geelwang palefallow was, maar dat was niet zo werd gezegd. Ik kan niet wachten op nakweek van de mannelijke jongen + het ouder koppel.

Heb jij niet een passende pop die je wilt uitlenen aan Trienke voor dit "onderzoek" Bert?  ;)

Ludo

Dit is echt wel een interessante discussie !
Het is een feit dat er een reeks mutaties en combinaties zijn die voor een gele valkparkiet zorgen al dan niet met gele wangen en met of zonder rode ogen.
1e probleem: Lutino of Bronzefallow ?
Wat de rode ogen betreft om vast te stellen of er lutino of bronze fallow in zit.
EIGENLIJK HEB JE ALTIJD EEN REFERENTIE NODIG
Het is best om een volwassen lutino als referentie te gebruiken, je zal zien dat de ogen donkerder zijn dat je dacht en dat je pas bij bepaalde lichtinval nog ziet dat de ogen rood zijn.
Volwassen bronzefallows hebben ogen die duidelijk roder zijn dan die van een volwassen lutino. Maar zonder vergelijk met een lutino kan een beginner gaan twijfelen.
Bij jonge lutino's is het andere koek. Het is een feit dat de ogen bij het uitkippen knalrood zijn, deze worden steeds donkerder er zijn verschillende meningen over hoe snel dit gebeurd. Oppassen met jonge lutino's dus.

Opmerkingen over de bronzefallow:
Er is een grote variatie in kleur bij bronzefallows.
Je hebt er die donkerder zijn de de gemiddelde cinnamon en je hebt er die slechts een heel lichte waas hebben en verward kunnen worden met cinnamonlutino's.
Bij opaline bronzefallows net hetzelfde probleem.
Voor zover geweten verandert geelwang hier niets aan, maar bleekmasker wel !!!!!
Je kan dus niet zomaar met zekerheid stellen dat iedere geelwangbronzefallow er uit ziet als een lutinogeelwang.
Het is echter absoluut niet uit te sluiten dat er geelwangbronzefallows zijn die goed lijken op een geelwanglutino.

Het zelde voor de cinnamonbronzefallow
Er zijn zeer donkere cinnamon's (bijna niet te onderscheiden van wildkleur) als je deze combineert met zeer donkere bronzefallows is de kans allicht klein dat je een vogel krijgt die op een lutino lijkt met felrode ogen.
Maar als je een bleke cinnamon combineert met een bleke bronzefallow dan is het volgens mij zeker niet uit te sluiten dat deze vogel wel op een lutino lijkt met fel rode ogen.

In dit onderwerp en andere op dit forum en op andere zijn een heleboel gissingen en feiten met elkaar gemengd.

Er is slechts één manier om duidelijkheid te scheppen, namelijk door de vogels te vergelijken met referentievogels.

In dit geval met een gewone volwassen lutino mannen en poppen.

Daarom zou ik graag iedereen oproepen die er baat bij heeft of er interesse voor om  naar de valkparkietendag te komen die doorgaat op 28/09/08 en volgende vogels mee te brengen.
Er is een team van specialisten en keurders aanwezig die bezig zijn met het bijsturen van de standaard.
Het is van belang dat je  zoveel mogelijk probeert te weten te komen over de ouders en zelfs over de grootouders van jou vogels. Indien je dit niet zeker weet, kan je vermelden wat je verondersteld dat het zijn.
Dus meebrengen naar de valkparkietendag:
jonge lutino.
Volwassen lutino pop
Volwassen lutino man
Volwassen bronze fallow man
Volwassen bronze fallow pop
Volwassen opaline bronze fallow man
Volwassen opaline bronze fallow pop
Volwassen cinnamon lutino man
Volwassen cinnamon lutino pop
Volwassen lutino bronze fallow man
Volwassen lutino bronze fallow pop
Combinaties met opaline mogen ook
(alles wat ik nog zou vergeten zijn)
EN
Alle gelijkaardige vogels met gele wangen
Dus zowel in combinatie met geelwang als in combinatie met bleekmasker.

Op die manier willen wij duidelijkheid scheppen in dit probleem.

De valkparkietendag gaat door op 28/09/08 om 9u30 in de parochiezaal (naast de kerk)
Adres linde dorp
3990 Linde (Peer)
(een deelgemeente van het gekende Peer van de meubelboulevard dicht bij de grens)

Het is gratis, iedereen is welkom, maar je moet jezelf en je vogels vooraf inschrijven bij: h.rens@casema.nl

Je mag ook iedere andere valk meebrengen waar je vragen over hebt.
Verder is er ook een jongdierenbeoordeling door officieele keurders. Je kan je jonge valken meebrengen en zo kan je zien of jou jonge vogels tentoonstellingskwaliteit hebben (max 6 maanden) om aan tentoonstellingen deel te kunnen nemen moeten ze wel geringd zijn met jou eigen ringen.
De beste valk krijgt een leuke prijs.

Groeten

Ludo

PS om meer info te krijgen over de valkparkietendag mag je mij of Henk altijd een PM of email sturen. Doe dit liever niet in dit topic want dit gaat over lutino-geelwang look al likes


Voorzitter
Internationale Werkgroep Valkparkieten
www.werkgroepvalkparkieten.tk

•=Bonnie=•

Ik snap niet goed wat je verhaal met deze discussie te maken heeft Ludo. Het is hier niet de vraag of we te maken hebben met een lutino-geelwang of met een bronzefallow geelwang. Dat weten we namelijk al middels oudervogel en jongen van dit koppel.

Het punt is hier, en dit is echt de allerlaatste x dat ik het ga uitleggen want ik verval in herhaling.

Palefallow geelwang pop split bronzefallow.
x een Wildkleur split cinnamon-geelwang en bronzefallow man.

Hieruit komt een lutino-geelwang look alike  vogel die fluit en zich gedraagt als en man, die vervolgens DNA getest is en zoals verwacht als man uit de test kwam.

Deze man KAN NIET cinnamon of lutino zijn TENZIJ zijn moeder dat is. Lutino is ze in geen geval en volgens Nanda, waar ze vandaan komt is ze ook geen cinnamon.

Uit het koppel kwamen cinnamon-geelwang poppen, een wildkleur geelwang man, een bronzefallow man en de vogel waar het allemaal om draait.

En nu ben ik klaar met dit topic. Met het koppel wordt volgend jaar opnieuw gekweekt en zo ook met de genoemde man en de bronzefallow man. Dan zal snel duidelijk zijn hoe de vork in de steel zit en halen we dit topic wel weer omhoog. Alleen als de pop palefallow bronzefallow is kan deze man ook cinnamon-geelwang bronzefallow zijn.


Bert_85

Ik had speciaal foto's opegvraagd, dus alvorens ik dit topic ook zal laten rusten,
zo ziet een geelwang bronze fallow (zonder cinnamon, lutino of opaline) er doorgaans uit:




(foto's geplaatst met toestemming van Thierry Duliere)

Bert
Mutatiekweker valkparkieten

http://www.werkgroepvalkparkieten.be

Caroline

Hoi Bert, een mooie valk hoor .... maar waar komt dan de gele kuif vandaan .... als ik de kop zie, zou ik dan weer zeggen een bonte bronze-fallow geelwang  maar je ziet nergens bont op de vogel??

Hierboven in de discussie worden de gegevens van ouders gegeven, zelfs een geslachtsbepaling via DNA-analyse is niet voldoende  ::)

Welke mutatie hebben de ouders van deze valk, aangezien er vol overtuigen wordt gezegd, geen cinnamon, geen lutino en geen opaline??

Het blijft wazig allemaal rondom deze mutatie.  :-\
Pablo, Rocky, Noa, Coco, Eros, Diégah, Amor, Perle, Ricky, Kouros,
Princess, Armani, J´adore, JOOP! Queenie, Van Gils, Giorgio,
Jim, Anaïs, Naomi, Dior, Jasmijn, Vlinder, Ashley, Juicy, Tommy,
Isabella, Azzaro, Lilly, Zara, Valentino, Dolce & Violet.


Regelmatig jongen.



KLIK op foto.

•=Bonnie=•

Deze vogel lijkt op de getoonde foto meer op een palefallow geelwang man ipv een bronzefallow geelwang man...