20 september 2019, 07:28:36

Informatie: Ontwormen van valkparkieten

Gestart door Inger m, 25 januari 2007, 07:28:12

« vorige - volgende »

Inger m

25 januari 2007, 07:28:12 Last Edit: 7 maart 2016, 20:30:01 by Lin
Wormkuren
Met name bij vogels die in een buitenvoliere worden gehouden, kunnen wormen voorkomen. Ook binnenvogels kunnen besmet raken, maar de kans daarop is kleiner.

Besmetting met wormen veroorzaakt onder meer vermagering, diarree en zelfs sterfte bij vogels. Een vogel kan besmet worden via voedsel (bv. planten uit de natuur, hier kunnen wormeitjes opzitten afkomstig van wilde vogels), mest van buitenvogels (het beste is het om een gesloten dak te hebben) of via ontlasting van besmette vogels in de voliere.

Het ontwormen kan twee keer per jaar worden gedaan: voor het broedseizoen en na het broedseizoen (niet tijdens de rui). Dit omdat er beter niet ontwormd kan worden in de periode dat er gekweekt wordt in verband met mogelijke effecten op de eieren en/ of jongen. Ook tijdens de rui kan er beter niet worden ontwormd, omdat de rui veel vergt van vogels. Het wormmiddel Panacur ® zou een negatief effect kunnen hebben op de veerontwikkeling (aangetoond bij postduiven).

Toediening
Verder is de wijze van ontwormen belangrijk, dit kan via drinkwater en oraal. Bij oraal ontwormen (Panacur ®) wordt het ontwormmiddel in de bek gedaan. Hierbij weet je zeker dat de vogel voldoende binnenheeft, maar moeten ze gevangen worden en dit veroorzaakt stress.

Ontwormen kan ook door het drinkwater (Bogena wormmiddel ®), maar nadeel hiervan is dat papegaaien en parkieten relatief weinig drinken (zeker bij afwijkende smaak) en het kan dus dat ze niet voldoende binnenkrijgen. Wanneer vogels te weinig ontwormmiddel binnenkrijgen, helpt het middel niet goed en kan resistentie optreden bij de wormen. Dat betekent dat het worm-middel steeds minder goed werkt. Dosering via drinkwater wordt vaak gedaan bij groepen vogels.

Tips bij drinkwaterdosering:


* Druivesuiker door drinkwater om aan te zoeten
* Ontwormen op droge dagen bij buitenvoliere (bij regen drinken ze druppels van het gaas)
* Water halve dag van te voren weghalen
* Geen badwater en niet sproeien
* Geen groente en fruit (bevat vocht)
* Kleine waterbak gebruiken en gepaste hoeveelheid wormmiddel geven
* Water terugmeten of er voldoende gedronken is
* Water dagelijks verversen

Feitelijk is het het beste om na het ontwormen, dit 10-14 dagen later te herhalen, omdat het ontwormmiddel zelf wel de wormen en wormlarven doodt, maar niet de eitjes. Door korte tijd later opnieuw te ontwormen doorbreek je de cyclus. Dit komt dus neer op twee keer tweemaal per jaar. Er wordt ook weleens aangeraden om vier keer per jaar te ontwormen (bij de wisseling van de seizoenen).

Wat vooral ook belangrijk is, is het voorkomen van een wormbesmetting:

* Regelmatig bodembedekking vervangen
*Afgesloten dak bij buitenvoliere, dus geen contact met mest van buitenvogels
* Geen voer over de bodem strooien (ivm opname van wormeieren via mest door de voeding)
* Dagelijks vogelmest verwijderen
* Voorkomen dat mest in water en/ of voerbakken valt (bakken niet onder zitplaatsen)
* Nieuwe vogels twee keer ontwormen voordat ze bij andere vogels gezet worden

Mestonderzoek
Er hoeft niet te worden gekozen voor preventief ontwormen. Het wordt zelfs soms afgeraden. Gezonde volwassen vogels hebben in principe niet snel last van wormen. Zij hebben en goede weerstand. Daarom kan ook mestonderzoek worden uitgevoerd om te bepalen of de vogels wormbesmettingen hebben. Bij groepen vogels kan een mengmonster genomen worden. De mest wordt zo vers mogelijk opgevangen en daarna zo snel mogelijk gebracht of verstuurd naar een dierenarts voor onderzoek. De dierenarts zal naar aanleiding van de uitslag bepalen of de vogels ontwormd moeten worden of niet. Neem van te voren contact op met de dierenarts voor advies over het nemen van de mestmonsters.
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.