8 mei 2025, 13:26:44

bek en vederrot

Gestart door trienke, 19 december 2006, 12:40:55

« vorige - volgende »

trienke

Hallo

IK wou me wat meer verdiepen in verderrot.

Is iemand die er duidelijke foto's van heeft of duidelijk kan vertellen wat de symptomen zijn?

Groetjes Trienke

trienke

Niemand die me antwoord kan geven??

Inger m

Hoi Trinke,
Probeer de zoekfunctie eens. Je kunt ook zoeken onder PBFD. Er is op het forum al vaker over deze ziekte geschreven. Het is meer een ziekte van de grotere papegaaien en kaketoes. Valkparkieten zijn er niet echt gevoelig voor.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Anja

Hoi Trienke,

heb even voor je gegoogled. Misschien heb je hier iets aan.

Bek- en Vederrot bij Papegaaien

Door: Hareco Baby Papegaaien

De laatste jaren zijn steeds meer papegaaien besmet geraakt met een papegaaienziekte, PBFD (Psittacine Beak & Feather Disease) beter bekend als Bek- en Vederrot. Deze ziekte komt in twee varianten voor: het virus zit in de veren of het zit in het bloed.

Waar zit het PBFD-virus?



Wanneer de papegaai het virus in zijn veren heeft is hij nog niet ziek. Maar kan op dat moment het wel aan andere papegaaien overbrengen. Als drie maanden later weer getest wordt zijn er twee mogelijkheden: of hij is het virus kwijt uit zijn veren (dan is de papegaai dus gewoon weer gezond) of het is in zijn bloed gegaan. Dan is de papegaai ten dode opgeschreven. Op dit moment is er nog geen medicatie voorhanden.

De bek- en verenrot wordt veroorzaakt door een relatief simpel virus die de cellen van de veren de snavel besmet en dood. Ook tast het de cellen van het afweersysteem aan. Hierdoor kunnen andere infectieziektes, bv. veroorzaakt door bacteriƫn optreden. Voor zo ver bekend zijn alleen parkieten en papegaaiachtige vogels (kromsnavels) gevoelig voor dit virus. Een variant op het virus is wel waargenomen bij duiven.

Diagnose

Een diagnose Bek-en verenrot is alleen door een dierenarts te stellen. Hij zal een stukje veer en een paar druppeltjes bloed afnemen en opsturen naar het van Haeringen Laboratorium te Wageningen.


Kenmerken van besmette vogels kunnen zijn:




Veren die op onverklaarbare manier uitvallen
Veren die abnormaal dikke veerschachten hebben
Bij jonge vogels een lichte groeiachterstand
Gestold bloed op de uitgevallen veren
De uitgevallen veren veroorzaken open plekken die rood zijn
De nog aanwezige veren zijn dof
De snavel is extra glimmend
De vogel verliest gewicht
Het eetpatroon verandert
De vogel heeft verminderde activiteit
Dunne groene ontlasting
Letwel, de genoemde kenmerken kunnen een indicatie zijn van PBFD maar natuurlijk ook van andere al dan niet onschuldige ziekten. Daarom raden wij altijd een bezoek bij de (vogel)dierenarts aan voor de meest betrouwbare diagnose.

Ook bij vogels met een goed afweersysteem, is het aan de buitenkant zeer moeilijk te constateren dat ze besmet zijn met het virus.

Incubatietijd

Na besmetting met het PBFD-virus kunnen drie weken later de eerste ziektebeelden al aan het licht komen. Dit hangt af van de leeftijd, de ontwikkeling van het verenpatroon, de intensiviteit van het virus en het immuunsysteem van de vogel. Hoewel jonge papegaaien het meest gevoelig zijn voor het virus zijn oudere vogels ook vatbaar.

Preventie door goede controle



Zeer belangrijk om de ziekte te bestrijden is dat alle papegaaienkwekers openheid van zaken geven. Het financiƫle eigenbelang moet wijken voor de toekomst van de papegaaien. Want hoewel veel kwekers weten dat hun kweekkoppels besmet zijn, worden op grote schaal jonge papegaaien op de markt 'gedumpt, met alle vreselijke gevolgen vandien. Ook worden besmette vogels aan andere kwekers doorverkocht zodat al zeer veel kwekers met de besmetting in aanraking zijn gekomen.

Wilt u geen besmette vogel kopen is het dus raadzaam een goede eerlijke kweker of handelaar te zoeken. Dit is natuurlijk makkelijk gezegd maar hoe kan een 'leek' het kaf van het koren scheiden. Zoals we hier boven al vermeld hebben kunt u aan de buitenkant van de vogel niet altijd zien of de vogel besmet is. Wilt u er 100 % van overtuigd zijn dat de papegaai die u koopt gewoon gezond, is het noodzakelijk dat er bij de papegaai een keuringsrapport wordt geleverd met daarin de uitslagen van o.a. de P.B.F.D.-test. Weigert de verkoper zo'n test ziet u dan af van de koop. Aangezien dit dure testen zijn, worden ze niet vaak al door de handelaren en kwekers gedaan. Dus de manier om de ziekte niet te verspreiden en uit te bannen is ieder geval geen (baby)papegaai te kopen zonder certificaat. Dit zijn over het algemeen iets duurdere vogels, echter 100% gezond.

Uw ervaringen

Om de verspreiding zo goed mogelijk in kaart te brengen, vragen wij uw ervaring met een aankoop van een besmette vogel aan ons te melden. Als er niets gedaan wordt, is een epidemie niet meer te vermijden. Heeft u iets anders te melden m.b.t. P.B.F.B. laat het ons weten.
E-mail: hareco@planet.nl

Advies van Peter Klaver, dierenarts voor bijzondere dieren en exoten: Plaats nieuw aangeschafte dieren enige tijd in quarantaine, liefst twee tot drie maanden. Kijk hoe de vogels zich ontwikkelen, gezond zijn en ook de verenkleed moet goed worden bekeken. Het is namelijk mogelijk dat ook bij een vogels tijdens de test nog in de incubatieperiode was. De ziekte kan zich daarna nog ontwikkelen. Let daarom ook op de datum van de test en hoe het dier daarna is gehuisvest is geweest bij mogelijk besmette vogels. Bij aanschaf van vogels bij een dierenhandelaar is het aan te bevelen vooraf te informeren naar de reputatie en deskundigheid van de handelaar.

Meer informatie over de ziekte PBFD kunt u vinden op www.abhp.com/pbfd.htm . Dit zijn universitaire onderzoeksresultaten uit Amerika.

Zie ook www.hareco.nl .

Verdere P.B.F.D links:


http://numbat.murdoch.edu.au/caf/pbfd.htm
www.geocities.com/~calliefeather/pbfd.html
www.papageien.org/STS/po/Pbfd.htm
www.udlgenetics.com/pbfd.htm
http://duke.usask.ca/~misra/virology/stud2000/pbfc/pbfd.htm

Groetjes Anja

Anja

Op onderstaande link heb je ook foto's.

http://www.lorreco.nl/wat_is_pbfd.html

Groetjes Anja

trienke

Ok heel erg bedankt voor de informatie