19 juli 2025, 14:46:36

Vraagje over PBFD

Gestart door ManjaV, 15 oktober 2006, 17:56:23

« vorige - volgende »

ManjaV

15 oktober 2006, 17:56:23 Last Edit: 15 oktober 2006, 18:12:01 by ManjaV
Her en der heb ik wat informatie gelezen over PBFD. Ik schrok nogal van deze informatie omdat ik een aantal van de symptomen bij Mikki zag of heb gezien.
Toen Mikki ca. 3 maanden oud was (hij was gekortwiekt door de kweker) verloor hij nog al eens slagpennen. Aan het uiteinde er van zat soms bloed, en een aantal van de pennen was ook ingesnoerd aan het uiteinde. Ik vond het destijds erg vreemd en ben zelfs een keer naar de DA geweest (hier in R'dam) om te vragen wat dit kon zijn, maar er werd nauwelijks aandacht aan besteed.
Nu lees ik dus dat die ingesnoerde veren (soms met bloed aan het uiteinde) een kenmerk kunnen zijn van PBFD en jullie begrijpen dat ik uitermate geschrokken ben.
Nu heb ik Mikki ruim een jaar en hij is verder altijd erg levendig geweest. Ik heb zijn buitenste slagpennen bekeken en vond deze er nog steeds vreemd uitzien, met een soort inkepingen in de pen zelf (dus niet de veren). Die ingesnoerde veren heb ik al zeker sinds januari dit jaar NIET meer waargenomen.
Hij vertoont verder geen enkele andere kenmerken van deze gevreesde ziekte, maar toch blijf ik die veren vreemd vinden.
Nu heb ik Dreamy ook bekeken (zij is al een tijdje in de rui) en ik zag bij haar twee beginstukjes van slagpennen (die zijn dus verder niet gegroeid) en die waren donker van kleur (wsl door bloed van binnen).
Moet ik al mijn valkjes laten testen op PBFD? Nogmaals, net toen ik Mikki had ben ik er al een keer voor die rare veren naar de DA geweest, maar die was niet gespecialiseerd in vogels. En op dat moment wist ik ook in het geheel niet van het bestaan van die ziekte af.
Of kan dit ook wat anders zijn?

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

Inger m

Hoi Manja,
PBFD is met name een probleem bij grotere papegaaien en kaketoes. Valkparkieten schijnen er weinig last van te hebben. De veren opzich is niet per se een teken van PBFD. Het is een virus die de afweer aantast, de vogels worden er dus ziek van. Ten gevolge van de ziekte worden daarnaast ook de veren aangetast. Nieuwe veren kunnen er afwijkend uitzien.

Inkepingen ed. kunnen ook het gevolg zijn van voedingsproblemen. Als de vogel zelf gezond is, zou ik me niet te veel zorgen maken. Je hoeft niet al je valkpjes te testen op PBFD, dat is ook erg duur. Zolang de vogel gezond is, zou ik me niet te veel zorgen maken. Je zou hooguit Mikki alleen.

Bij Dreamy is het normaal dat er bloed in de slagpennen zit. Iedere nieuwe veer wordt door kleine bloedvaatjes voorzien van voedingsstoffen voor de groei. Als de veer is uitgegroeid, dan verschrompelen deze bloedvaatjes en is de pen weer helder.

Er zijn overigens ook andere ziektes en voedingsgebreken die de veren van vogels kunnen aantasten. Het uitvallen van slagpennen kan een gevolg zijn van stress.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

ManjaV

Hey Inger,

Ik had al gehoopt dat je online zou zijn omdat je antwoorden altijd erg compleet zijn. Bedankt voor je reactie!

Ik denk ook dat, mocht Mikki het hebben, hij nu al ziek geweest zou zijn. Ik heb hem al een jaar en juist in het begin heb ik een paar ingesnoerde veren (aan het beginpunt) gevonden. Daarna niet meer. Ik had net visite van een man die studeert voor bioloog, hij heeft ivm zijn werk ook veel met vogels te maken en kon aan Mikki's veren niets afwijkends ontdekken. Zijn buitenste slagpennen zien er wel wat vreemd uit, maar het is aan allebei de kanten, dus zei hij, daar hoef je je niet echt zorgen over te maken.
En de nieuwe veren die Mikki in de loop van de tijd gekregen heeft, zien er gelukkig niet afwijkend uit.
Ik denk dat ik voor de zekerheid idd wel Mikki even laat testen. Toevallig zou ik donderdag al met iemand meegaan naar Feld, dus kan Mikki mee. Ik las alleen iets over uitslagen van labs in Nederland die minder betrouwbaar zouden zijn dan de uitslagen van labs in Engeland of Duitsland, weet jij daar meer van?

Wat ik overigens ook wat vreemd vind, is dat Mikki de afgelopen twee dagen in de rui is geweest en nu ineens niet meer. Hij heeft alleen de kleine veren verloren. Meestal duurt een rui langer? Of wellicht is het de omslag van het weer.

Wat is jouw mening over het laten testen van valkparkieten op PBFD en/of papegaaienziekte voordat je ze aanschaft?

Bedankt voor je uitleg ook over de slagpennen van Dreamy. It makes sense, want Dreamy zit nog steeds een beetje in de rui.

Wat betreft die inkepingen las ik ook op een andere site iets over de voeding, maar ook over de vedermijten die rondkruipen in de schachten van de veren en waardoor de veer er heel vreemd gaat uitzien. Misschien een combinatie van beide. Hier krijgt Fuzzy denk ik wel een goed voer (Teurlings en vaak ook XtraVital).

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

Lin

De ziekte kan ook leiden tot erg kale plekken. dit valkje heeft een kale rug plekken op de borst en ook onder de vleugels kaal.

:'(

ik heb begrepen dat andere valkjes het kunnen krijgen als ze jonger zijn dan een half jaar. Maar later las ik weer dat het 1 1/2 jaar is. een beetje vaag dus. Ze kunnen er trouwens wel overheen groeien.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

ManjaV

Hey Lin,

Wat een kale plekken zeg! Ongelooflijk. Echt zielig zeg.  :'(
Ze kunnen er overheen groeien? Dat is maar goed ook dan, want het is verder niet te genezen.

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

Inger m

Hoi,
Wordt met 'overheen groeien' niet hetzelfde bedoeld als genezen? Bij de kleinere parkietensoorten schijnt dit inderdaad mogelijk te zien.

Grotere papegaaien en kaketoes genezen er meestal niet van. Ze kunnen wel symptomatisch behandeld worden met pijnstillers, maar vaker wordt euthanasie toegepast vanwege het grote besmettingsgevaar. Ik ken wel een duidelijk verhaal van een individuele vogel die na jarenlange behandeling en een aantal testen genezen is verklaard.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

ManjaV

Hey Inger,

Ik las in een stuk dat het virus de eerste drie maanden in de veren kon zitten en als je het daarna ging testen dat het ofwel verdwenen was (dus idd genezen) ofwel in het bloed ging zitten en dat het dan niet meer te genezen was.
Misschien dat er idd soms wél vogels genezen. Sommige dingen zijn denk ik onverklaarbaar, dat zie je ook bij mensen die spontaan van iets genezen.

Maar, wat denk je: zouden vogels hier standaard op getest moeten worden voordat je ze aanschaft? Ik denk papegaaien en kaketoes zeker, maar valkjes?

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

Paauwtje

Hoe kan je zoiets testen?
Kan je het met het blote oog zien
Balou, K.C., Coco, Sky, Star, Spot, Sisi, Luna, Xante en Summer

Inger m

Hoi,
Testen kan via bloedonderzoek. Onderzoek via veren is onbetrouwbaar.

Voor papegaaien en kaketoes is standaard testen op PBFD zeker verstandig. Testen van kleinere soorten (waarbij het minder voorkomt) is een eigen keuze, maar ik zou het niet doen. Als je naast (valk)parkieten papegaaien wilt houden, is het ook verstandig.

Ik denk dat genezing van een vogel niet onverklaarbaar is. Het virus is in de loop der jaren minder agressief geworden en tast met name de grotere soorten aan. Deze zijn blijkbaar gevoeliger. Sommige vogels overwinnen het virus hetzij door hun eigen afweersysteem, danwel na langdurige (remmende) behandeling, dus eigenlijk hun eigen afweersysteem met wat hulp.

Sommige soorten, zoals agapornissen, zijn een groot risico. Veel agapornissen zijn drager zonder er zelf last van te hebben. Daarom wordt aangeraden grotere/ gevoeligere soorten niet bij agaporniden en parkieten te houden, tenzij testen.

Testen op papegaaienziekte kan ook belangrijk zijn, zeker als je een grote collectie hebt of de vogel van een 'onbetrouwbaar' adres hebt gehaald, zoals een vogelmarkt of een handelaar. Het meest belangrijke is een goede quarantaineperiode.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

ManjaV

Hoi Inger,

Tot voor een paar maanden heb ik ook agapornissen gehad (2). Zou er een verhoogd risico geweest zijn voor de valkparkieten?

Hieronder heb ik een foto staan (van een andere site gehaald). Ik heb toen ik Mikki pas had (in de periode oktober 2005 t/m januari 2006) ca. drie van deze veren van hem gevonden. Men zegt wel dat dit een kenmerk is van PBDF. Echter, daarna heb ik die veren nooit meer gevonden. Kan er een andere oorzaak zijn voor zulke veren?
Met deze veren ben ik destijds ook naar de DA geweest, die er niet op lette, en ik wist toen nog niets van PBDF af.



De quarantaineperiode hanteer ik hier (ca. 4, 5 weken). In zo een periode zou dan toch alles aan het licht moeten komen, gezien de diverse incubatietijden?

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

Inger m

Hoi,
Ik denk dat afwijkende veren op diverse afwijkingen kunnen wijzen. Bovendien zijn afwijkende veren een van de signalen van de ziekte PBFD. Een ziekte moet je nl als een geheel zien. Bij PBFD treden ook andere kwalen op. Valkparkieten zijn minder gevoelig, dus ik zou er niet al te bang voor zijn.

Een quarantaineperiode van 4-5 weken is vrij kort. Veel ziektes hebben een langere incubatietijd. Het is onmogelijk om alles uit te sluiten. Bij een quarantaineperiode hou je er rekening mee, dat vogels worden verhuisd-is stress-lagere weerstand-verhoogde kans dat onderliggende ziektes tot uiting komen. Daarbij kun je dus niet alles uitsluiten. Maar wel veel.

Door middel van mestonderzoek (diverse bacterien en parasieten) en bloedonderzoek (polyoma, papegaaienziekte, PBFD) kun je aansluitend ook een aantal ziektes uitsluiten.

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.

Lin

Citaat van: Inger m op 16 oktober 2006, 07:06:30
Hoi,
Wordt met 'overheen groeien' niet hetzelfde bedoeld als genezen? Bij de kleinere parkietensoorten schijnt dit inderdaad mogelijk te zien.gr Inger


ja dat klopt.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Ivy

16 oktober 2006, 13:31:07 #12 Last Edit: 16 oktober 2006, 13:37:03 by Ivy
Hoi Manja.
Ik had ook eens zo'n veertje gevonden - het was uitgevallen een paar weken nadat mijn vogels enorm schrokken en bij een van mijn valkjes raakten een aantal veren beschadigd. Een van die veren is dus later uitgevallen en zag er ook zo uit.
Ik maak me geen zorgen over PBFD omdat 1 van de vijf vogels kort geleden ook op PBFD getest is (oa) met negatief resultaat...
Misschien had je valkje ook een ongelukje?
Groetjes, Ivana

PS Je zou ook 1 vogel kunnen laten testen - het is bijna onbetaalbaar als je er meer wil laten doen, want alle testen bij elkaar en ik was bijna 250 euro kwijt. (wel was er toen dus ook op polyoma, chlamydia getest en lever+ontlasting onderzocht)




Mischka&Brokkie, Jelle&Jessie, Sammy&Joepie, Leia&Bobby, Makker&Nicky & Moppie

ManjaV

Hoi Inger,

Andere symptomen kan ik inderdaad niet ontdekken bij Mikki. Bovendien is dit toch zeker al een half jaar geleden.
Welke quarantaineperiode zou jij hanteren? Tot zes weken?




Hoi Ivana,

Bedankt voor je reactie. Toen ik Mikki kocht, was hij al gekortwiekt. Daardoor kon hij natuurlijk niet goed vliegen en had hij idd wel eens een kleine crash. Volgens mij vielen toen ook die veren uit.
Maar jij schrok zeker ook toen je die veer bij je valkje zag, of weet je het gelijk aan het ongelukje? Ik wist destijds niet wat ik er van moest denken en vond het alleen maar heel apart. De ziekte PBFD had ik ook nog nooit van gehoord.
Goed idee om 1 vogel te laten testen. Ik moet sowieso donderdag a.s. al naar Amersfoort, dus neem ik Mikki gelijk mee om hem in ieder geval te laten bekijken door Feld. Beter 1x teveel mee dan helemaal niet. ;)
Wat duur zeg, 250 euro??? Dat ging om 1 vogel? Maar het zal wel zo duur zijn geweest omdat je al die testen bijelkaar had.

Groetjes,
Manja


MIKKI, MIJN EERSTE VALKJE...

Geboren 072005 / bij mij 092005 / afscheid 02092007 "Altijd in mijn gedachten"

Bezoek ook mijn website: www.everyoneweb.com/HobbykwekerijMikki

Inger m

Hoi,
De quarantaineperiode is eerder te kort dan te lang. Minimaal 6 weken (afhankelijk van de herkomst) is zeker wel aan te raden. Er zijn dierenartsen die praten over veel langere periodes, maar in de praktijk is een goede gescheiden quarantaine vaak al lastig haalbaar. Probeer daarom het minimale te doen en hou vogels circa 6 weken gescheiden. Observeer nieuwe vogels goed en geef ze een wormkuur. Het laten uitvoeren van een mestonderzoek op bacterien en parasieten is vaak ook niet zo duur, dus kun je in overweging nemen.

Verder klopt het ook dat niet alle onderzoeksinstituten even betrouwbaar zijn. Een bepaald instituut in Wageningen staat erg slecht bekend vanwege een hoog percentage foutieve uitslagen. Bepaalde laboratoria in Duitsland (Leipzig?) en Engeland zouden veel betrouwbaarder zijn. Overleg met de dierenarts naar welk lab hij de monsters stuurt.

Overigens lijkt het mij niet waarschijnlijk dat de vogel PBFD heeft. Overleg eerst even met de dierenarts, voordat je de vogel meeneemt, want dit is ook erg stressvol.

gr Inger

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.