Valkparkiet.com

Log in of registreer jezelf.

Login met gebruikersnaam, wachtwoord en sessielengte
Geavanceerd zoeken  

Nieuws:

Pagina's: [1]   Omlaag

Auteur Topic: Jojo  (gelezen 3109 keer)

Gertie

 • Gast
Jojo
« Gepost op: 18 september 2002, 10:44:23 »

Hallo, ik ben Gertie en heb sinds een paar maanden een jonge valk. Het is een vrouwtje daar ze onder bij de staart en kontje streepjes heeft. (dit is mij tenminste uitgelegd). Nu het probleem. Ze blijft zo angstig. We kunnen bijna niet met onze hand in de kooi komen. Ze gaat dan meteen naar de andere kant van de kooi en blijft daar heel dun zitten. Ik ga er dan niet meteen uit, daar ze er ook aan moet wennen. Ik besteed veel tijd aan haar, maar zelfs voor vingers aan de buitenkant van de kooi is ze bang. Is ze nu nog steeds aan het wennen of gaat het gewoon heel veel tijd kosten?
Los laten vliegen durf ik nog helemaal niet, omdat ik bang ben dat ze zich helemaal kapot vliegt en niet meer te vangen is? Help mij!!
Gelogd

Peter

 • Admin
 • Valkparkiet
 • *****
 • Offline Offline
 • Berichten: 3570
  • Valkparkiet.com
Re: Jojo
« Reactie #1 Gepost op: 18 september 2002, 10:44:52 »

Hallo Gertie,

Waarschijnlijk heb je een nog niet tamme valkparkiet gekocht. Je kunt je valkje lokken met wat trostgierst in je hand of op je hand. Er staan wel diverse verhalen op het forum, het zijn een soort dagboek verslagen, daar kun je ook erg veel infomatie uithalen hoe zij het doen.

Je valkje zal de eerste paar keer al tie uit de kooi is overal tegen aan vliegen dat hoort er helaas bij. Sluit de gordijnen en dergelijke en doe eventuele kaarsen uit. En tegen spiegels kunnen ze erg hard aanvliegen.

Groetjes,
Peter
Gelogd

cristina.

 • Gast
Re: Jojo
« Reactie #2 Gepost op: 18 september 2002, 10:45:43 »

beste angelique en peter,

als je je valkparkiet voor het eerst buiten zijn kooitje laat vliegen, vliegen ze dan altijd overal tegen aan ook als het tamme valkparkieten zijn.
en over dat gordijnen sluiten moet je die altijd dicht laten als je ze los laat vliegen of alleen de eerste paar keer?

groetjes cristina
Gelogd

linda

 • Gast
Re: Jojo
« Reactie #3 Gepost op: 28 september 2002, 17:46:15 »

hallo,
onze pico heb ik op mijn vinger gehouden , en ben met hem voor het raam gaan staan en ik heb er op geklopt en uitgelegd dat hij daar niet doorkan.Ik heb hem er ook met zijn snavel tegen gehouden zodat hij voelde dat dat een materiaal was dat wel doorzichtig was maar waar je niet door kan vliegen. Zijn kooi staat aan het raam overdag en hij kijkt lekker naarbuiten, maar weet dat hij er niet doorkan .Ik heb misschien geluk gehad maar hij vliegt niet tegen het raam , ik heb halve gordijntjes hangen dus hij zou denken aan de onderkant kan ik er door , maar als je hem dat zo leert en tegen de venster klopt en zo dan zal hij het wel vlug doorhebben.In het begin weten ze de weg nog niet in huis en als ze in paniek beginnen vliegen zoals de eerste keer dat ze in huis losmogen kanhet wel gebeuren en dan hou je liever de gordijnen even dicht .Hopelijk heb je hier wat aan en veel plezier met je valkje groetjesssssssssss
Gelogd

Timmety

 • Gast
Re: Jojo
« Reactie #4 Gepost op: 1 oktober 2002, 23:01:21 »

Hooi
Dat vind ik heel slim, da ga ik ook doen want mijn valken zijn ook raamvliegers
Tim
Gelogd

Diana

 • Gast
Re: Jojo
« Reactie #5 Gepost op: 14 oktober 2002, 15:51:42 »

Hoi Gertie,
Ik denk dat ze moet wennen en het kost natuurlijk veel tijd!  :)
Hieronder staat wat over "tam maken"
Zorg bij het kopen van een vogel, dat er een geschikte kooi thuis klaar staat om de vogel te verwelkomen.
Men moet echter niet al te verbaasd zijn als het dier een paar dagen nodig heeft om op zijn gemak te raken en eerst nog wat nerveus doet.
Laat hem in een rustig hoekje van de kamer even aan zijn omgeving wennen en aan de dagelijkse gang van zaken in huis.
Al gauw zullen ze zich daaraan hebben aangepast.  
Ze zullen al gauw de gezinsleden uit elkaar kunnen houden en weten ook de gezichten te herkennen.
Ze zullen u spontaan begroeten als u in de buurt van de kooi komt.                                                                          

Heeft men een naam voor de vogel bedacht, probeer die dan door de vogel zelf te laten zeggen.
Gebruik een korte naam en roep de vogel zo vaak mogelijk bij die naam, daarmee tegelijk de eerste spraaklessen inleidend.
De eerste africhting moet er op zijn gericht de vogel te leren dat hij in de hand word genomen en dan
een vinger als zitstok kan gebruiken.

Oefen dat langzaam maar vastberaden, er voor zorgend geen onverhoedse bewegingen te maken die het dier kunnen verschrikken.
Open de behoedzaam het kooideurtje en houd de uitgestrekte wijsvinger voor de vogel, net iets boven de hoogte van het zitstokje.
Algauw zal de vogel daaraan wennen en na een paar keer zal hij blijmoedig op de vinger overwippen als hij de kans krijgt.
Vogels in een grote volière krijgen voldoende beweging en kunnen vrij rondvliegen.In een huiskamerkooi gehouden vogels hebben behoefte
af en toe de vleugels uit te kunnen slaan en wat rond te vliegen.Ze moeten dat dagelijks kunnen doen of ten minste driemaal in de week.
Ze zullen er dankbaar gebruik van maken en vertonen doorgaans voldoende verstand om na enige tijd uit eigen vrije wil weer in de kooi terug te gaan.
Het spreekt vanzelf, dat men er voor moet zorgen dat de ramen en de deuren gesloten zijn en blijven, terwijl de vogel zijn vliegoefening houd.
Denk ook aan de schoorsteen en natuurlijk mag er geen open vuur in de kamer zijn.Ze moeten dus voor mogelijke ongelukken worden gevrijwaard,
ook tegen eventuele andere huisdieren, want vooral katten zijn nooit te vertrouwen.
Totdat de vogel helemaal op de hoogte is van alle mogelijkheden in de kamer, is het verstandig om de vitrage voor de ramen te sluiten,
zodat ze niet tegen de ruiten vliegen, die ze niet kunnen zien.Met wat overleg zal de parkiet al gauw veilig vrij rond kunnen vliegen en de
omgeving verkennen.
Hoewel het juist is, dat elke parkiet een aanleg heeft om te leren spreken, zal het succes afhangen van de tijd die men wil besteden aan
het aanleren.Het is inderdaad een tijdrovende zaak en verlangt veel geduld, zowel van de vogel als van de bezitter.
Belangrijk is wel dat het dier volkomen tam is voordat men aan de 'spraaklessen' begint.
Begin dan het dier te leren zijn eigen (eenvoudige) naam uit te spreken.
Door steeds de kooi te naderen met het uitspreken van bijvoorbeeld: Hallo Pietje en dan dezelfde intonatie te gebruiken, zal men plotseling
worden verast als de vogel zijn eigen naam zegt.
Blijf zijn naam eindeloos herhalen, totdat hij die kan zeggen, voordat u overgaat zijn vocabulaire uit te breiden.
Heeft de vogel eenmaal geleerd woordjes te zeggen, dan zal zijn 'taalgebruik' snel toenemen en kan het dier tenslotte hele zinnetjes zeggen.
Het is met een papegaaiachtige in huis zelf geboden zelf gekuiste taal te gebruiken, want de vogels weten natuurlijk niet wat ze uitkramen.

Gelogd
Pagina's: [1]   Omhoog