Valkenpaar takelt nieuwe agga vreselijk toe

Gestart door Sarah 1984, 3 december 2005, 18:23:08

« vorige - volgende »

Sarah 1984

Heeey wat hier is  gebeurdt   
slaat werkelijk alles :censuur >:( :(

ik dacht dat valken bekend stonden om hun verdraagzaamheid   ??? :o ???

ok ff een update of hoe je dat ook noemt mja :
we hadden tot met drieweken geleden een paartje valken en een paartje valken in dezelfde ruimte 
beide paartjes kende elkaar al sinds 1998  en zitten ook vanaf 1998 bijelkaar  zonder problemen zelfs tijdens het broedseizoen  waren er geen noemeswaardige problemen

helaas is het vrouwtje agga 3 weken terug heen gegaan :'(
vrijwel meteen na het wegvallen van het vrouwtjes agga zag een langzaam toenemde aggressie van de valken tegenover het mannetje  nog niet in een  eacht vijandige manier meer in de zin van pesten  .................wegjagen bij de voerbak en bepaalde zithoekjes bijv wat de valken voorheen dus nooit deden

bijna 3 weken lang heb ik dit gedrag aangekeken
tot ik het niet langer aan kon zien een besloot om steun voor het mannetje tezoeken in de vorm van een jonge agga vrouwtje

heb haar dus gisteren gekocht
het klikte vrijwel meteen met mijn agga mannetje en de valken reageerde er nauwlijks op


kom ik dus net thuis  en wat denk je .........................ligt het vrouwtje halfdood onder het bloed
op de bodem

1 blik op de valken vertelde me voldoende beiden hadden bloed aan hun veren en poten

en also dat nog niet voldoende was
zag ik dat het mannetje aan het hinke was :-\


heb beiden aggas meteen eruit gevist een 1 een vinkengezet het moet   maar ff


het vrouwtje is er echt :( vreselijk aan toe :( en het zal me verbazen als ze de ochtend zal halen :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\ :-\

het mannetje hinkt en mist volgens mij een teen ken het nu niet zogoed zien



mja  is er nog wat wat zou kunnen doen voor mijn aggas
aangezien de klinieken hier in de buurt allemaal al gesloten zijn
???

het vrouwtje ligt er maar teliggen en adem heel snel en voel behoorlijk warm
heb net zalf over de wonden gesmeerd en het bloeden lijkt
tezijn gestopt en probeerde een pleister om het pootje van het mannetje teplaken maar dat lukte niet echt


HELP ME  :o
:-\ wat moet ik nu doen


>:( ook wil ik graag weten waar deze moorducht van me zo ng vandaan komt >:(

Inger m

Hoi Sarah,
Vervelend dat dit is gebeurt.
Ik vind het zelf een risico om verschillende vogelsoorten en dan met name agaporniden bijelkaar te houden. Agaporniden kunnen tegen andere vogels erg agressief zijn. In dit geval is de agapornis het slachtoffer geworden. Het is moeilijk te zeggen wat hiervan de oorzaak is geweest. Valkparkieten zijkn vrij verdraagzaam, terwijl agaporniden andere vogels ernstig kunnen toetakelen.

* Het zou kunnen dat de agapornis pop zich agressief heeft opgesteld tegen de valkparkieten. De valkparkieten zijn zich gaan verdedigen en daarbij is een gevecht ontstaan. De agapornis heeft in dit geval verloren.

* Vogels die broeds zijn gedragen zich minder tolerant tegenover andere vogels. Mogelijk is de agapornis danwel de valkparkiet broeds?

Het is in iedergeval duidelijk dat de situatie sterk is veranderd. Het bijplaatsen van nieuwe vogels levert stress op, waardoor vogels zich anders kunnen gaan gedragen.

Verder:

* Er is ALTIJD op elk tijdstip van de dag een dierenarts te bereiken. Dierenartsen werken met weekend en avonddiensten, dus er is altijd een dierenarts bereikbaar. Wanneer je erheen belt zul je vaak via een antwoordapparaat een noodnummer krijgen waarop je terecht kunt.

* Pleisters plakken of verbanden aanleggen heeft bij vogels geen nut, ze halen dit er vrijwel altijd meteen af en het levert alleen maar extra stress op. Wonden zullen bij vogels vrij snel genezen.

* Aan het agapornis popje kun jezelf weinig doen. Ze heeft diergeneeskundige hulp nodig. Eerste hulp bestaat uit het geven van water met druivesuiker (bv Dextro). Dit geeft direct extra energie. Vermoedelijk is ze veel bloed verloren, dus is ook water hard nodig.

Geef haar de mogelijkheid om warm te liggen (25 graden), ze zal erg uitgeput zijn en dan verliezen ze snel warmte. Omdat ze (nog) vrij warm aanvoelt, zorg ook voor een koele plaats.

In principe geen zalf of andere stoffen op een wond smeren. Dit is vaak niet nodig en kan belemmert werken (ook voor de dierenarts). Een wond schoonmaken (evt met een geschikt desinfectiemiddel) is voldoende.

Sterkte!

gr Inger
Lots of people talk to animals. Not very many listen, though. That's the
problem.