Baby valkjes in het Nestkast met warme weer

Gestart door Nico007, 22 juli 2019, 09:37:01

« vorige - volgende »

Nico007

Beste Leden,

Ik heb een kleinere voliere in onze tuin met 2 valkparkieten die een nestje met 2 baby valkparkietjes hebben. Deze zijn geboren op 30 juni en 2 juli, en zijn nu dus 3 weken oud.

De baby valkjes worden alleen gevoerd door het vrouwtje. Het mannetje deed dit het eerste week ook maar is er daarna mee opgehouden.

De voliere met het nestkastje zit in de shaduw, maar wat ik mij afvroeg is of ik extra maatregelen moet nemen met het aankomende warme weer voor de kleine valkparkietjes?  Ik heb begrepen dat het deze week 34 tot 36 graden zal worden

Voor de ouders hangt er al een waterbakje in waarin ze kunnen badderen en er is voldoende water.


Alvast bedankt voor julie reacties.

mvg
Nico


Lin

Als je genoeg schaduw hebt kan je niet veel meer doen. Ga iig niet de voliere besproeien dan wordt het daar nog warmer. zet wel de blokken open en controleer extra.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Nico007

Hallo Lin,

Bedankt voor je reactie. Ik heb er ook een parasol boven gezet en het gaat prima.

Nou had ik nog een vraagje. Wij gaan binnekort op vakantie en dan zijn de valkjes 5 weken oud. Ik heb al oppas geregeld die dagelijks de valkparkieten komt verzorgen bij ons thuis.

Ik vroeg mij af of ik de valkparkieten met de babys tijdelijk bij de voliere van de oppas kon plaatsen. (Voliere oppas is leeg) zodat het wat makkelijker is met oppassen. Of verstoort deze verplaatsing de natuurlijke systeem van de valkparkieten?

Alvast bedankt voor je reactie.

Lin

Ik zou zeker niet gaan verplaatsen.

Als de jongen 4 weken oud zijn komen ze uit het blok. Mocht je niet meer willen kweken dan raad ik aan om de blokken daarna direct weg te halen. De jongen zijn dan oud genoeg (indien ze zelf eruit zijn gekomen) om in de voliere te verblijven. Je kan eventueel wat bakjes voer op de bodem plaatsen. Rond de 6 weken eten ze vaak al vrij veel. Maar verkopen mag pas als ze rond de 8 weken oud zijn.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Nico007

Hallo Lin. Wederom bedankt voor de informatie. Hierbij enkele fotos van de valkjes. Opvallend is wel het verschil tussen de valkjes mbt de groei terwijl ze 2 dagen schelen. Ze worden trouwens  wel goed gevoerd door mama.

Is dit normaal, of kunnen er bepaalde factoren zijn, waar ik op zou moeten inspelen?

Alvast bedankt voor je reactie.
Mvg
Nico

Nico007


Lin

oei dat pootje ziet er niet goed uit hoor. Dei zou ik even na laten kijken.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Lin

Foto 5 daar zie je goed dat die geplukt wordt. Als dit erger wordt dan zou ik de jongen uit het blok halen en op de bodem van de kooi plaatsen en het blok verwijderen.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Lin

Maar heb je een kleine kamervoliere buiten staan? toch wel met iets erom heen want die kleintjes kunnen zo ontsnappen later als je eens een deurtje open doet.


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)

Nico007

Hallo Lin, 
Dat pootje komt omdat er een sliert van het nestmateriaal heeft zitten klemmen. Ik heb het weggehaald. We behandelen het pootje van het valkje sinds gisteren met betadine zalf.

Voor wat betreft het plukken  heb je inderdaad gelijk. Daar kwam ik vanochtend achter toen het mannetje bij de kooi was en het kleine probeerde te plukken. Hij had het kleine bij de vleugel gegrepen. Het mannetje heeft het overigens alleen gemunt op de kleintste baby valkje.

Ik heb toen het mannetje in een aparte kooi naar binnen gehaald omdat hij het vrouwtje ook lastig viel ivm paren. Ook liet hij het vrouwtje niet altijd eten. Het vrouwtje zit sinds het scheiden bij haar jongen en voert hen gewoon goed.

Is het apart houden van het mannetje een goede oplossing of vindt je dat ik het nestkastje moet weghalen. Valkjes op de grond moet zetten en het mannetje weer terugplaatsen in de voliere?

Alvast bedankt voor je advies.

Nico007

Dit is de voliere die ik heb. De kooideur hoeft in principe niet open. Via de zijkanten kan je het voer het water etc veranderen. Voor mijn vakantie zal ik de voliere binnenshuis zetten voor de oppas.

Lin

JA dit is wel een typische kooi waar vogels snel naar buiten ontsnappen. Vooral straks met jongen uitvangen kan er zo een langs glippen


Volg onze kwekerij ook op Facebook (klik op Like)