ik ben kirsten en heb een valkje van een maand of zes, nu ben ik bang dat hij snavel rot heeft. dit heb ik mij laten vertellen door een dierenwinkelhouder(kennis) want hij heeft eigelijk al een tijd last van korstjes rond zijn "mondhoeken" en soms als ik die er af peuterde kwam er iets mee uit zijn snavel. en ik dacht altijd dat het gewoon een vies vogeltje was omdat hij met de hand groot gebracht is en pas met een week of twaalf zelfstandig at, ach het is ook gewoon een sulletje. maar gister kwam er een hele sliert mee en toen begon ik me zorgen te maken...heel erg zorgen te maken. vooral omdat die kennis zijn dat als het snavel rot is het ongeneeselijk is......dus weet iemand of dit de symtomen zijn? voor rest mankeert hij echt helemaal niets. vraagt veel aandacht, eet onwijs goed is lekker stevig in de veren (is goed de rui door gekomen) en is zeker niet dun. is gewoon een hele blije vogel en heeft er zelf weinig last van. wat mij wel op viel is dat zijn snavel ook erg licht van kleur is maar dit kan ook wel gewoon bij hem horen. euh heb net gekeken bij de foto's van de lutino's maar die is qua kleur het zelfde....
ik hoop dat een van jullie mij gerust kan stellen, of dat de dierenarts maandag slecht nieuws gaat brengen....
alvast bedankt een trouwe leester, maar schrijf eigelijk nooit.... :-[
Hoi Kirsten,
Ga in elk geval niet naar een gewone dierenarts maar naar een echte vogelarts en dr Feld is wel een aanrader.
Valkjes kunnen wel snavel en veerrot (PBFD) krijgen maar dat komt veel minder voor dan bij papagaaien dus het hoeft het echt niet meteen te zijn hoor.
Meestal begint die ziekte juist met het uitvallen van de veren en de punten van de veren zien er dan heel raar uit.
Hier (http://www.dierenkliniek-de-toren.nl/Ziekte_info/Vogelkliniek/PBFD/pbfd.html) een link waar je veel over die ziekte kan lezen met plaatjes erbij.
Maar als een goeie vogelarts het pas zegt zou ik me zorgen gaan maken want dierenwinkels weten vaak niet echt veel van ziektes bij vogels.
Groetjes, Paul
en daar ligt dus ook het probleem, ik woon hoog boven in groningen en ik ben vrij hoog zwanger van een tweeling....dus dat is alles behalve ideaal om naar feld te gaan in amerfoort. dat wordt hem niet...ik ga gewoon in groningen de grote praktijken af bellen en anders in drachten geloof ik, die heeft de site hier ook in het lijstje staan. maar verder moet ik echt niet gaan rijden en een vriend zonder rijbewijs schiet ook niet echt op....ik zal het moeten doen met de middel die ik heb...
maar ben wel blij dat het misschien ook iets anders kan zijn
bedankt
IS HET GEEN MIJT? ???
Dat is in ieder geval goed te bestrijden met paraffine.
Ik weet het niet hoor, wij kunnen niets zien, u wel ;)
Ik zou ook even op deze site zoeken naar de beschrijving van MIJT.
Succes, Nel :)
Hoi Kirsten,
Ik weet niet af de Toren een beetje bij je in de buurt is dat is een grote en die zit in Drachten.
Dierenkliniek "De Toren"
Drs. H.A. Beijer
Torenstraat 21
9203 BC Drachten
Tel: 0512-513627
Website: dierenkliniek-de-toren.nl
Ik kan me voorstellen dat je dan niet helemaal naar Amersfoort zou kunnen In elk geval kan elke dierenarts wel wat bloed afnemen van je valkje en dat opsturen naar een lab want zelf kunnen ze dat meestal niet bepalen.
Groetjes, Paul
Hoi Nel,
Het kan inderdaad ook schurftmijt zijn dan zou je het beste bij een dierenwinkel antiparasiet 25 kunnen halen dat komt in de bloedbaan en dat in combinatie met de snavel insmeren werkt nog beter.
Maar ik zou toch even proberen naar een goeie vogelarts te gaan en niet zelf expirimenteren.
Groetjes, Paul
Hoi Paul,
Ben ik met je eens, niet zelf experimenteren, maar ik wilde vooral aangeven dat het ook iets eenvoudigs zou kunnen zijn en niet alleen iets heel ernstigs zoals snavelrot, dat is nogal wat.
Zou ik ook van in de stress raken.
Een vogelarts kan bepalen wat het is en medicijnen geven.
Groetjes, Nel :)
zat zelf dus ook te denken aan de toren in drachten, ga gewoon even bellen maandag. maar ben blij dat het waarschijnlijk te behandelen is ;D ;D
veel succes
Groetjes trienke
Ik denk ook eerder dat het schruftmijt is. Ik heb zelf vroeger het bij grasparkietjes gehad. Ik smeerde dan de aangetaste delen met vaseline in ( verstopt de poriƫn waardoor de mijten stikken ) en als je dit in combinatie doet met de al genoemde druppels is de kans groot dat het vanzelf weg gaan. Hier een plaatje ervan bij een grasje, op internet gevonden. Bij deze is het wel heel erg hoor, zelfs de snavel is aangetast :
(http://www.parkietenfreak.nl/images2/scalyface3.jpg)
Maar een bezoekje aan de toren kan zeker geen kwaad ! Dan weet je het zeker.
Groetjes, Karin.
Hoi Kirsten,
Hoe zien zijn pootjes er uit zijn die ook wittig van kleur?
Ria heeft het namelijk ook gehad bij een valkje die had het aan de pootjes en de snavel en die heeft daar medicijnen voor gekregen en dat is na een aantal weken langzaam weggetrokken omdat het even duurt voor de mijten dood zijn en voor het aangetaste weefsel weer vervangen is.
Bij snavel en veerrot zou je volgens mij zeker ook slechte veren zien en dan zitten ze gewoon niet mooi in de veren.
Als je naar de Toren kan gaan zou dat heel mooi zijn die kunnen je wel helpen.
Maar je zie dat er stukjes meekwamen als je de rare stukjes weghaalde hoe zag dat er dan uit want sliertjes lijken me vreemd ???
Hier nog een stukje wat ik vond over schurftmijt:
Schurftmijt
Komt voornamelijk bij grasparkieten voor, bij grote parkieten, papegaaien en duiven wordt zij minder vaak aangetroffen.
SYMPTOMEN: verandering van washuid van de snavel, het weefsel gaat woekeren, wordt wit van kleur en vertoont vele gaatjes. Mijten dringen verder de snavel in waardoor deze niet meer normaal gebruikt kan worden en scheef kan gaan groeien. Irritatie maakt dat de vogel zich gaat krabben en de infectie zich verder uitbreidt op poten, tenen en andere lichaamsdelen.
BEHANDELING: hok reinigen en ontsmetten, abnormale woekeringen enkele dagen behandelen met insekticide. Met parafine liquidum en olijfolie worden ook goede resultaten behaald, enkele malen per dag gedurende 1 week de aangetaste lichaamsdelen invetten, daarna 1 maal per week gedurende enkele weken.
Groetjes, Paul
Hoi,
Ws is de kans het grootste dat het mijten zijn. Dit is heel eenvoudig te behandelen door de aangetaste plekken in te smeren met (zuurvrije) vaseline. Op die manier zijn mijn parkieten er prima vanaf gekomen. Door het dichtsmeren worden de mijten verstikt.
Gisteren ben ik op een snavel- en veerrotdag geweest in Veldhoven. Het begint idd vaak met aangetaste veren, soms heel acuut, waardoor de vogel binnen enkele dagen sterft zonder veerafwijkingen. De snavelaantasting wordt eigenlijk nauwelijks meer gezien. Wat Paul zegt is idd zo. Het komt meer voor bij grotere papegaaien.
Mss kun je een foto plaatsen?
gr Inger
Hoi Inger,
Fijn dat jij hetzelfde zegt jij bent toch wel een expert op gebied van ziektes vind ik :)
Ik hoorde het van dr Feld omdat ik met een valkje met kale plekken vroeg of dat geen PBFD zou kunnen zijn.
Feld zei toen ook dat het minder vaak voorkwam bij valkparkieten en dat het dat in mijn geval zeker niet dat zou zijn.
Het kan natuurlijk wel bij valkjes dus het is niet zo dat ze het niet kunnen krijgen maar de kans is gelukkig wel kleiner.
Misschien is het wel een idee om een stukje over PBFD op de site te zetten dat is wel heel interresant om te lezen.
ALs ik zelf schurftmijt zou hebben zou ik behalve vaseline toch ook een inwendig medicijn nemen de mijten worden dan zeker gedood.
Behalve de snavel zitten ook de pootjes vaak onder omdat ze de mijten met de snavel tijdens de verzorging verspreiden dus je zou dan je halve vogel in de vaseline moeten zetten.
In antiparasiet 25 zit dezelfde stof die Ria kreeg tegen de schurftmijt en bij Ria is het betreffende valkje prima beter geworden.
Bij Mensen komt het trouwens ook voor las ik en dan word er ook van medicijnen gebruik gemaakt.
Groetjes, Paul
ik hoop echt dat het is wat jullie denken, wat de wit achtige pootjes klopt ook! want dan hoeft het alleen maar bestreden te worden...maar hoe komt ie er aan dan? hij is helemaal alleen...? ??? morgen zal alles duidelijk worden hoop ik.
Hoi Kirsten,
Je weet toch nooit hoe ze er aan komen misschien heeft hij ze altijd al bij zich gehad vanaf dat je hem kreeg of is er via iets wat in de kooi gekomen is wat meegekomen.
Soms kunnen eitjes van mijten na een hele tijd pas uit gaan komen.
Dat kan via takken van buiten bijvoorbeeld gebeuren of via wat anders waar ze op gezeten hebben.
Maar ze zijn goed te verdelgen als het inderdaad schurftmijt is.
je kan dan het beste ook de kooi steeds heel goed schoonmaken met gloeiend heet water en groene zeep bijvoorbeeld want daar kunnen er ook altijd wat achterblijven.
Ik ben benieuwd wat de dierenarts zal zeggen als je daar heen gaat.
Groetjes, Paul
Hallo Kirsten,
Hoe is het afgelopen bij de dierenarts?
Ben heel benieuwd. Wil je het ons laten weten?
Groetjes, Nel :)