Hallo !!
Ik Wilde een Valkparkiet aanschaffen en met de handopvoeden om hem zo eerder tam te krijgen Maar nu had ik zo een Vraag Wanneer kun je daar het beste mee beginne (Wanneer Mag hij Weg)??? Groetjes laat me aub wat horen Alvast bedankt Brand
Hoi Brand,
Ik kan je afraden om er een voor handopfok te nemen.
Meestal red de helft het niet want bij handopfok komt best meer kijken als een paar keer per dag voeren.
Het is gewoon erg dat de jongen soms zo snel verkocht worden.
Als je een goeie kweker hebt kan die hem al aan handen gewend laten raken vanuit het nest en de valkjes worden dan zeker net zo tam als met de hand voeren.
Een valkje kan zelf eten rond de 6 weken en als je hem dan neemt eet ie al zelf en loop je geen risico.
Handopfok valkjes koop je soms al met 3 a 4 weken oud dan worden ze al bij de ouders weggehaald dat is gewoon zielig.
Dus bedenk goed waar je aan begint.
Mijn jongen gaan niet eerder weg voordat ze zelf eten en zijn dan al gewoon tam als ze bij de nieuwe eigenaar komen.
Zo zijn er nog veel meer kwekers die dat doen en het is gewoon beter voor de valkjes ze worden gewoon sterker en kunnen beter tegen ziektes ook omdat ze van de ouders bepaalde stoffen meekrijgen die je ze zlef nooit kan geven.
Greoetjes, Paul
Hoi,
Ik ben het volledig met Paul eens! Ik heb nu inmiddels te veel keren gehoord dat het uiteindelijk toch fout ging door handopfok en ik vind daarom dat alleen mensen met veel ervaring daarmee zich daarmee bezig moeten houden. Een aantal kwekers verkopen ze echter al vanuit het nest...
Daarbij komt nog dat ze erg jong al worden geisoleerd van soortgenoten en van de ouders. Ook in de nestperiode en daarna leren ze nog gedragsmatig van hun ouders, wat ws belangrijk is voor de sociale ontwikkeling (soortgenoten zijn eigenlijk altijd belangrijk).
Ik verkoop zelf ook de jongen pas na het uitvliegen als ze zelfstandig eten en ben ook bereid ze vast in het nest tam te maken.
gr Inger
nb. als je kijkt op de advertentiepagina of een oproepje plaatst op dit forum zijn er vast kwekers die en jong vast voor je willen tam maken in het nest.
Hoi,
meestal worden ze om 4 weken weggehaald, of 5 ... Maar ik ben het ook volledig met Paul en Inger eens ... Het loopt vaak fout door te weinig ervaring, ik heb zelf al enkele valkjes proberen groot te brengen, deze waren echter wel al ziek en dan maakt het helaas nog riskanter ... Ik raad het echt af, want vele sterven, valkjes kunnen nog supertam worden als je ze aanschaft met bijvoorbeeld 6 à 7 weken, zodra ze zelfstandig zijn, er zijn de laatste dagen genoeg problemen met handopfok, ik raad je dit echt af, handopfok mag je alleen doen als het écht nodig is, anders doe ik zelf het ook niet ...
Groetjes, Tara
Hallo
Ik heb zelf ook al twee valkjes verloren aan handopfok. Maar men heeft mij gezegd dat het aan de nutribird a21 zou liggen.
Dus dat de pap voor problemen zorgt en er vlug kropverzuring is. Men heeft mij een ander pap aangeraden kaytee waar ik het probleem niet zou bij hebben.
Ik weetniet of ikhet nog zou proberen maar ik zou het ook afraden. Ik zou je eerder aanraden om een valkje te kopen dat zelfstandig eet dan is het risico veeel kleiner dat je hem zou verliezen.
groetjes vicky
CitaatHallo
Ik heb zelf ook al twee valkjes verloren aan handopfok. Maar men heeft mij gezegd dat het aan de nutribird a21 zou liggen.
Dus dat de pap voor problemen zorgt en er vlug kropverzuring is. Men heeft mij een ander pap aangeraden kaytee waar ik het probleem niet zou bij hebben.
Ik weetniet of ikhet nog zou proberen maar ik zou het ook afraden. Ik zou je eerder aanraden om een valkje te kopen dat zelfstandig eet dan is het risico veeel kleiner dat je hem zou verliezen.
groetjes vicky
Hoi Vicky,
je zegt daar zoiets.. Vorig jaar had ik een valkje die ik met de hand grootbracht, zijn vader was overleden en zijn moeder en een andere mannetjesvalk plukten 'm enzow, en met 4 weken heb ik 'm uitgehaald want het kon zo niet verder.. Ik gaf idd nutribird A21, toen hij bijna 8 weken was stierf ie plots, geen kropverzuring.. En ik kan je ook dit zeggen.. Vorig jaar had ik al problemen, jongen die verstoten werden enzo, niet meer gevoerd, nog trachten te redden, en die zijn ook allemaal gestorven, ook nog andere valkjes die gewoon een nutribird bijvoeding gekregen hadden zijn gestorven.. Ik denk wel dat het dus door de nutribird kwam, maar dit wil wss niet zeggen dat ze allemaal slecht zijn, kropverzuring wordt veroorzaakt door de eigenaar zelf, niet door de pap, ok ja door de pap maar ik bedoel dat het zijn schuld niet is.. De eigenaar moet zorgen dat de krop leeg is voordat ie opnieuw voert.. Nutirbird heeft ook vele goeie opmerkingen gekregen hoor van mensen..
Groetjes, Tara
Hallo.
Als je geen ervaring hebt met handopfok zou ik het afraden.Zolang de ouders zelf voeden is er niks aan de hand.Of het moet natuurlijk niet anders gaan.Dat tam maken lukt ook met een jong valkje dat door de ouders gevoed is.Je moet alleen iets langer wachten tot je je valkje hebt :(.Ik heb ook een valkje dat door de ouders is gevoed.Met ongeveer 6 weken ging hij zelf eten en kon ik hem ophalen :).Nu is hij 1 week bij me ,en hij komt al op mijn vinger :).Als de kweker hem van te voren al af en toe in de handen pakt is hij ook niet meer bang voor handen en gaat het tam maken ook sneller.
Ik ben benieuwd wat je beslissing is.Succes ermee.
Groetjes van Carla.
Hoi Vicky,
Het is onzin dat het door nutribird is gekomen hoor. Het wordt door zoveel mensen gebruikt ( ook veel door kwekers met dure papegaaien ) dus als het voor kropverzuring zou zorgen zou het al lang uit de handel zijn genomen. De enige die voor kropverzuring zorgt is... de mens. Onervarenheid, te warme of te koude voeding, niet eerst goed de krop leeg laten gaan, vogeltje niet genoeg warm gehouden... enz. Of er moet al wat mis geweest zijn met het vogeltje. Dan kun je met alle hulp van de wereld er niets aan doen, of je nou merk A of B hebt. Zelf geef ik nutribird aan de jongen vanaf 2 1/2 week. De ouders voeren de jongen gewoon tot ze uitvliegen, maar ik geef ze 1 x per dag een klein beetje voer. Eerlijk gezegt zie ik niet veel verschil tussen helemaal niet voeren of een beetje voeren, maar ik heb pas 2 nesten gehad, nog niet genoeg vergelijkingsmateriaal ;D
Groetjes, Karin.
Of je nou een valkje grootgebracht met handopfok geen aandacht meer geeft of een valkje aangeschaft met 6 à 7 weken geen aandacht meer geeft, het resultaat is hetzelfde: een wild valkje. Het toverwoord is dus niet handopfok maar aandacht. Valkjes worden tam van veeeeeeel aandacht, hoe meer hoe tammer. Dus ik zou lekker een zelfstandig etend valkje nemen, dat scheelt jou ook een hoop stress en ellende wanneer het beestje het vertikt om zijn papje op te eten.
Groetjes! Sanna
Hallo allemaal
Ik maak op verzoek valkjes helemaal tam door handopfok met nutribird.
Het is echt waar zelden dat er een dood gaat.
Zou het niet veel eerder zo zijn dat veel mensen denken
"dat doe ik wel even"en zich niet de moeite nemen om zich goed te informeren?
Groetjes Riny
Hoi Riny,
Jij hebt er ervaring in en dan gaat het ook bijna altijd goed inderdaad.
De meest gemaakte fout is op het zielige gepiep afgaan en hem dan voeren dat is helemaal verkeerd.
Ik ben er nu een vanaf 2 weken aan het grootbrengen en dat gaat ook prima maar nooit afgaan op schreeuwen wat een hoop mensen doen.
Ik denk ook dat doodsoorzaak nummer een kropverzuring is.
Groetjes, Paul
Buiten de kunst van het geven van handopfok, belangrijker nog anticiperen op de jonge valk, en kunnen handelen bij afwijkingen, denk ik dat het zo is dat valkjes niet vanaf al te jonge leeftijd met de hand moeten worden gevoerd.
Zelf heb ik goede ervaring met het op het laatst, wanneer de valk al uitgevlogen is, en al wel wat zelfstandig eet, bijvoeren 1x per dag met de hand. Zo krijgen ze van de ouders alle benodigde voedingstoffen en worden ze toch prima tam!
Hallo Brand
Ik maak valkjes op aanvraag van mensen tam door handopfok.
De valkjes gaan dan wel pas weg als ze zelfstandig eten.
Handopfok is af te taden als je er geen ervaring mee hebt ,er komt veel meer bij kijken als je denkt.
Heel veel valkjes sterven dan door onwetendheid van de mensen.
Groetjes Riny
Deze discussie is al vaker geweest ;D, maar toch vraag ik het :D Waarom handopfok Riny ? Ik heb zelf diverse valkjes waaronder een handopfok ( werd erg geplukt door de moeder ) plus een gewoon valkje van precies dezelfde kweekster. Ik zie weinig verschil tussen deze 2 qua tamheid. Zelf heb ik nu een valkje bij een kweker vandaag die pas met een week of 8 voor het eerst mensen zag en het heeft even geduurt, maar ook deze is nu vrij tam, geeft kusjes en wil uren gekroeld worden. En dan heb ik hem pas een maand ! Ik denk inderdaad dat het vooral aan de aandacht van het nieuwe baasje ligt hoe tam een valkje is. Zelf doe ik niet aan handopfok. Niet alleen i.v.m. de risico´s maar vooral i.v.m. de ouders. Ik zou het niet over mijn hart kunnen verkrijgen om bij goede ouders de jongen weg te halen. Als ik ze al even uit het broedblok haal ter controle of wat dan ook dan raken de ouders al van hun theewater.
Groetjes, Karin.
Hallo allemaal
Ik doe dit omdat mensen mij erom vragen en ik dit ontzettend leuk werk vindt.Het komt bijna nooit voor dat ik er maar 1 tegelijk heb zitten,dus ze groeien wel degelijk op met soortgenoten.
Doordat ze bij mij in huis zitten kennen ze alle geluiden en als ze bij mij afgehaald worden kunnen de nieuwe eigenaars er mee doen wat ze willen.Ze zijn echt nergens bang voor.
Er zijn veel meer mensen dan ik had gedacht die deze manier verkiezen als het zelf te doen.
Ik heb het er graag voor over dat ik in de zomer "huisarrest" heb om bij mijn kleintjes te blijven.
Het is echt zelden dat er een dood gaat.
Groetjes Riny
Hoi Riny,
Elk valkje wat doodgaat is er een teveel helaas :-(
Het is ook heel erg leuk om ze met de hand te voeren maar er kan toch van alles foutgaan ook al ben je er ervaren in.
Ik heb dat pas wel gemerkt met die schrokop die hier nu zit die is tot twee keer aan toe bijna gestikt in zijn pap terwijl ik daar nog nooit problemen eerder mee gehad heb met het handvoeden.
Bij de ouders hebben ze toch een grotere kans om te overleven.
Maar als mensen een handgevoerd valkje willen kan jij ze inderdaad beter grootbrengen dan die mensen want dat gaat veel vaker fout helaas :-(
Groetjes, Paul
Maar ik heb nog steeds geen reden gehoord waarom het in het voordeel van het valkje is. Ik krijg ook regelmatig aanvragen van mensen die handgevoede willen "omdat ze gehoord hebben dat ze dan tammer zijn", maar dat is dus niet zo. Het is dus eigelijk alleen maar voor "ons mensen" dat het gedaan wordt, jij vind het leuk en de mensen willen het graag, maar wat vinden de vogels er zelf van ? Mijn valkjes gaan allemaal handtam de deur uit en als mensen er dagelijks mee bezig blijven bijven ze ook supertam. Ik ben ook dagelijks zo'n 2 uur met de jonge valkjes bezig vanaf dat ze 2 weken zijn ( als ze jong zijn wat korter, als ze ouder worden langer ). Dat is in mijn ogen een veel veiliger methode én voor de ouders veel prettiger.
Groetjes, karin.
Hoi Karin,
Ik ben het met je eens, want ik denk dat handopfok mss voor ons voordelen heeft (hoewel betrekkelijk), maar ws niet voor de vogels. Voor de handel heeft handopfok iig voordelen, omdat de vogels jonger verkocht worden voor hogere prijs.
Bij honden en katten is het zelfs bij de wet geregeld dat ze niet voor 7 weken gescheiden mogen worden van het moederdier (hoewel 12 weken geloof ik beter is), maar vogels mogen elk gewenst moment gescheiden worden.
Onlangs is er een onderzoek gedaan bij grijze roodstaarten naar de effecten van handopfok op het gedrag en dat was niet zo heel positief. Ze leken meer agressief gedrag en stereotyp gedrag te vertonen. Als conclusie werd geschreven dat opfok door de ouders wordt aangeraden en beter is voor het welzijn. Dit onderzoek is dit jaar uitgevoerd.
gr Inger
Als het niet anders kan, dan doe ik handopfok. Tenminste ga ik doen. Zelf heb ik nog geen jonge valkjes van mijn eigen valken mogen hebben, hopelijk volgend jaar.
Mijn oom echter heeft dus wel jonge valkjes, maar deze wil niet in het nest komen omdat hij denkt dat dit nooit goed kan gaan. Hij kijkt dan ook maar 1 of 2 keer wanneer er jongen zijn totdat ze uitgevlogen zijn. Om nu toch deze jongen tam te krijgen, vliegen ze eerst uit, en dan een week later, weghalen (als ze al wel zaden eten) en dan 1x handopfok. Dit is dus eigenlijk meer een soort manier om tam te maken, dan dat ze de handopfok als voeding nodig hebben.
Zelf zal ik net als Karin en anderen hier op het forum, veel er mee bezig zijn, en elke dag in iedergeval even in de handen houden! Prima tam te maken, nadat ze weer binnen zijn, als ze zelfstandig zijn. Ze zijn dan niet meer bang voor handen!
Hmm, Ik wil ook zelf een jong uit het nest halen met een week of 3/4 en verder met de hand opvoeden, maar als hij net zo tam wordt als hem gewoon dagelijks vastpakt..
maar mijn koppels is erg schuw..en ik ben bang als ik zo vaak in het hok kom..dat ze niet meer gaan voeren..en de jongen dood gaan.. :-/
Hoelang moeten de jongen gevoerd worden? week of 6? (van begin tot eind) Is het beter als ik ze dat uit het nest haal, als ze een week op 5 zijn? dat ik ze nog maar een week hoef te voeren? en dat de kans dan minder groot is dat het jong overlijd? :-/
Nica is ook met de hand opvoed..en hij is de tamste van het stel, lijkt me zo gaaf om nog zo'n super tam beestje erbij te hebben..puff..wel moeilijk hoor..ik hoor zovaak van mensen dat het wel goed gaat...en dat het zo geweldig is..en van andere hoor ik weer dat je dan een dierenbeul bent..maar goed..ieder zijn mening toch? :P
Groetjes Jaimy
Hoi Suus,
Het risico wat je oom loopt is dat er wat fout gaat met de jongen en dan kan je niet meer op tijd ingrijpen.
Zoals bij mij vorige week met de spreidpootjes als je daar niet op tijd bij bent gaat zo'n jong het echt niet halen.
Ook als een jong door gaat licht het dagen in het nest dat kan ook alleen maar bacterien aantrekken en de andere jongen ziek maken.
Ik vind zelf nestcontrole dus we belangrijk om dit soort redenen.
Hoi Jaimy,
Als je echt een jong met de hand wil voeren zou ik toch wachten op het moment dat het is uitgevlogen en dat is tussen de 4 en 5 weken normaal.
Dan hebben ze al veren en hoeven niet extra warm gehouden te worden en de kans is groter dat ze het halen.
Ik krijg de jongen voor anderen hier wel tam zonder handopfok maar als een jong hier blijft trekt hij toch naar de andere vogels en word minder tam.
Dat komt omdat ik er zoveel heb natuurlijk.
Maar als je de jongen elke dag even in je hand neemt zullen de ouders echt niet stoppen met ze groot te brengen ook al zijn ze niet tam.
Zogauw je de jongen teruglegd gaan de ouder er meteen weer op zitten.
Ik heb nu ook een koppel wat niet tam is en die vinden het niet fijn als je bij de jongen komt maar ze blijven ze gewoon verzorgen.
Groetjes, Paul
Okeej, dan doe ik het op de vogel-vriendelijke natuurlijke manier..dan krijgen ze alles binnen..en dan hebben ze meer kans om helemaal te kunnen volgroeien..want valkjes die met de hand zijn opgevoed..zijn meestal ook wat kleiner.
Groetjes Jaimy
Hoi Jaimy,
Een handgevoerd valkje hoeft niet altijd kleiner te zijn hoor zeker na de eerste rui zijn ze gewoon vaak net zo groot als een vogel die door de ouders is opgevoed.
Als ze klein zijn wil dat toch vaak zeggen dat het door het kweken komt dat het een slecht koppel is.
Kleintje is prima van grootte en gewicht terwijl ze niet slechter op kunnen groeien want die is de eerste 2 weken heel slecht gevoerd door de ouders.
Ik heb hem met vitamines en calcium nog erdoorheen kunnen helpen gelukkig.
Groetjes, Paul
Hihi, een hele discussie, en Brand die denkt laat maar zitten zo'n valkje........ :P :D Nee geintje, maar volgens mij is Brand z'n berichtje een beetje vergeten... :P
Ja idd ;D die zal wel denken als die terug komt...OMG! ;D hehehe..nouja..beter te veel berichtjes..dat helemaal geen reactie.. :)
Groetjes Jaimy
Hallo allemaal
Je hoeft niet bang te zijn dat de ouders de jonkie's niet voeren als je nestcontrole doet.
Vanaf dat mijn valkparkieten in het blok zitten ,ga ik er iedere dag even bij staan kletsen.
Ze zijn dan als de jonkie's geboren worden er zo aan gewend,
dat ze me dan volledig vertrouwen .
Ik kan dan al mijn werkzaamheden uitvoeren zonder stress voor mijn vogels.
En dat allemaal door iedere dag even in de voliere staan kletsen tegen de valkjes.
Groetjes en succes Riny :D :D :D