Hoi allemaal,
de kans is vrij groot dat mijn valkjes een tijdje geleden papegaaienziekte hadden, ik heb hun bestreden met Doxycycline en ze waren veel beter. Ze hebben nou weer jongen gehad, maar die sterven gewoon allemaal, blijven ze drager misschien :(. Nee toch :(.
Hoi Tara,
Ja, valkparkieten kunnen idd drager zijn van deze bacterie en jonge vogels zullen er bij besmetting aan sterven. Het is belangrijk te weten hoe effectief je behandeling is geweest.
Ten eerste weet ik nog dat jouw valkjes bepaalde verschijnselen hadden en dat je verder zonder tests de antibiotica hebt gehaald. In feite kan er ook iets anders aan de hand zijn geweest en heeft het niet echt geholpen....
Hoelang heb je het gegeven en hebben ze ook echt een voldoende grote hoeveelheid binnengehad, zeker bij dosering door drinkwater kan dit nog weleens een probleem zijn.
Het beste is gewoon om alsnog een deel van je dieren te laten testen (of de gestorven jongen) om op die manier erachter te komen wat er mogelijk aan de hand is.
gr Inger
Hoi Inger,
ik heb toch meer dan een maand blijven Doxycycline geven, er stond op 1 zakje in 2 liter, maar mijn DA zei een half zakje in een liter, puur hetzelfde ... Alles is verbeterd ... Ahja, misschien is het beter als ik niet meer ga kweken ...
hoi
je weet natuurlijk niet of je vogels nog drager zijn, dat moet je laten testen. Het beste is natuurlijk als je wil kweken om al je valkjes weg te doen en allemaal nieuwe te halen. Maar dan zitten andere mensen er wss weer mee, dus dat is ook niet leuk. Ik weet natuurlijk ook dat je dat nooit zal doen, maar dan zal je niet meer kunnen kweken, als alle jongen sterven.
SDC:D
Hoi Stijn,
dan zij het zo, ik doe idd mijn valkjes niet weg.
Groetjes, Tara
hoi
dat dacht ik al, je bent er veel te hard aan gehecht. Ik zou er geen problemen mee hebben omdat vogels in de eerste plaats "verslaafd" zijn aan voortplanten, dat is eigenlijk het enige doel in hun leven, dus ik zou mijn valkjes wegdoen als ze niet zouden kunnen kweken. Is mss wel hard, maar ja...
er zijn mensen die er bijna geen moeite mee hebben. Ik zou het er moeilijk mee hebben, maar ik zou het kunnen.
SDC:D
Hoi Stijn,
ja dat weet ik, Inger zou daar ook geen problemen mee hebben, maar ik wel, ik zou er keiveel spijt van hebben, neej, ik ben niet iemand die dat kan, maar daar is iedereen anders over natuurlijk. Ik zat te denken dat ik de valkjes die ik nu heb later binnenhoud, en buiten een mooie volière houd voor al nieuwe valkjes en zo, waar ik met die dan kan kweken.
Groetjes, Tara
hoi
mja, dan word je voliere wel wat overbevolkt denk ik. Hij is nu al wat krap vind ik. EN ik vind dat vogels toch een keertje in de buitenlucht moeten kunnen komen.
SDC:D
Hoi Stijn,
veel mensen hebben hun valkjes binnen, kijk maar naar Paul.
Ik bedoel later als ik alleen woon, deze die ik nu heb binnenhalen ofzo, en een nieuwe volière (grotere) voor andere valkjes.
Groetjes, Tara
hoi
ja, maar bij paul zijn ze ook veel los, heb ik zo gehoord. Daar hebben ze dan weer veel ruimte door. Ja, later als je alleen woont, dat kan nog tien, vijftien jaar duren of zo, dan leven er enkele mss al niet meer :-/
SDC:D
Wat geef je me weer goede moed ::)
Denk je dat ik de mijne nooit los zou laten? Dan ken je me nog niet goed hoor, kooi zou zowat altijd openstaan hier :P. Onderschat me niet te veel Stijn, ze zouden echt alle ruimte hebben :-).
hoi
nee, dat zeg ik niet, dat zou je zeker doen :)
Maar nu heb je ze buiten, en daar hebben ze minder ruimte als bij iemand binnen waar ze meeste tijd los zijn.
SDc:D
hoi
ik geef je gee ngoede raad, maar dat is de realiteit jammer genoeg, daar moet je ook voor openstaan.
SDC:D
CitaatHoi Stijn,
ja dat weet ik, Inger zou daar ook geen problemen mee hebben, maar ik wel, ik zou er keiveel spijt van hebben, neej, ik ben niet iemand die dat kan, maar daar is iedereen anders over natuurlijk. Ik zat te denken dat ik de valkjes die ik nu heb later binnenhoud, en buiten een mooie volière houd voor al nieuwe valkjes en zo, waar ik met die dan kan kweken.
Groetjes, Tara
Hoi Tara,
Iedereen denkt daar anders over...
Maar dat wat daar onderstaat werkt natuurlijk niet zo, je kunt geen valken waaraan iets zou mankeren binnenhouden en 'gezonde' vogels buiten houden. Als er idd iets aan de hand zou zijn met de binnengroep kun je erop wachten dat het buiten ook fout gaat, zo werkt dat.
Het moet gewoon in de basis goed zijn en ALLE vogels moeten gewoon gezond zijn. Het is van belang dat je gaat testen of er idd iets aan de hand is (geweest).
Ik zou zelf nooit een maand lang antibiotica geven als ik er niet 100% zeker van ben dat het papegaaienziekte is (en dat is gewoon te testen). Antibiotica kan juist ook nadelige effecten hebben en rond het broedseizoen is dit antibiticum ook niet aan te raden.
Ik denk dat je gewoon heel voorzichtig moet zijn, kneusjes in de winkel zijn mss zielig, maar die kun je beter niet meenemen, verder is quarantaine periode best belangrijk en als ik het goed begrijp zet jij ze er zo tussen...
gr Inger
hoi
ook is de besmettingskans op ziektes groter als er veel dieren/mensen in een kleine ruimte zitten. Kijk maar naar de soldaten in de wereldoorlogen, die waren ook veel ziek.
DSc:D
Hoi Inger,
Jij schreef:
CitaatIk zou zelf nooit een maand lang antibiotica geven als ik er niet 100% zeker van ben dat het papegaaienziekte is (en dat is gewoon te testen). Antibiotica kan juist ook nadelige effecten hebben en rond het broedseizoen is dit antibiticum ook niet aan te raden.
Tijdens het broeden en jongen opvoeden kan antibiotica een probleem geven maar als je daarna jongen krijgt zou het geen probleem meer moeten zijn.
Bij Mandy had de dierenarts dat ook gezegd omdat ze voor het broedseizoen ook antibiotica had gebruikt tegen papagaaienziekte.
Bij Tara in de buurt hebben de meeste dierenartsen niet echt veel vestand van vogels heb ik het idee.
En als de vogels dan nare symtomen vertonen die op papagaaienziekte lijken dan kan je beter wel wat geven dan afwachten vind ik.
En die maand is de voorgeschreven kuur dus die zal je af moeten maken.
Dus in Tara's geval vind ik het niet verkeerd dat ze dat gegeven heeft.
Om zo preventief antibiotika te geven is niet goed natuurlijk maar alle vogels waren ziek en er waren er al een paar dood en een er heel slecht aan toe.
Dan wacht je niet af dan kan je beter wat proberen.
En daarna zijn alle vogels zichtbaar erg opgeknapt dus het heeft volgens mij echt geholpen in dit geval.
En Karin heeft bijvoorbeeld een ziek jong antibiotica gegeven en dat blee wel achter in de groei maar het heeft het wel gehaald.
Dus ik denk niet dat het aan de antibiotica ligt dat er zoveel jongen doodgaan.
Groetjes, Paul
Hoi Paul,
Ik begrijp je hele verhaal wel, maar das niet precies wat ik bedoel.
Ik vind dat je heel zorgvuldig moet zijn met het gebruik van antibiotica en zelf dokteren vind ik niet zo'n goed idee. Als je bv een test laat doen op bacterien, doen ze daar ook een gevoeligheidstest bij om te kijken op welk antibiotica de betreffende bacterie reageert. Op die manier krijg je een goed beeld welk antibiotica het best past bij de ziektekiem.
Stel, Tara had geen papegaaienziekte in haar voliere, maar een andere bacterie die niet reageert op behandeling met doxycycline, dan heb je twee problemen:
-de vogels worden niet beter en de situatie kan juist verslechteren
-de darmflora kan worden aangetast, waardoor de gevoeligheid voor schimmels toeneemt
Ik denk zelf ook niet dat de dode jongen het gevolg zijn van de antibiotica (tetracyclines interfereren mn met Calcium), maar dat er bv iets heel anders aan de hand kan zijn, waardoor de jongen sterven.
Daarom zou ik dus alleen antibiotica (voor zo'n periode) toepassen als ik ook echt weet wat er aan de hand is en de bacterien gevoelig zijn voor het betreffende antibiotica.
gr Inger
Inger,
ik wil een ding zeggen, als ik antibiotica moet toedienen van DA's, dan vraag ik altijd of het kwaad kan, als het niet daarvoor is, altijd, voor het zekere, je moet echt niet denken dat ik zomaar antibiotica geef hoor!!
hoi
@inger, ik vind het toch altijd knap dat je zoveel over die dingen weet, zeker dat je geen DA wil worden :)
@tara, je moet je niet altijd zo aangevallen voelen, niemand beschuldigd je toch.
SDC:D
Hoi Tara,
Dit is niet perse bedoeld voor jou specifieke geval, want het kan best zijn dat het prima heeft geholpen, maar om er zeker van te zijn dat je het goede antibiotica geeft moet je wel laten testen en niet op verschijnselen afgaan, zeker niet als het om een hele groep en een langere periode gaat.
Daarbuiten zou ik dan ook gewoon willen weten wat er precies aan de hand is. (mestonderzoek bij dr. Feld kost bv maar 15 euro en dan testen ze op diverse bacterien en parasieten (wormen)). Een gevoeligheidstest kost iets extra, maar hangt er ws beetje vanaf of dat direct nodig is. Bij de meeste bacterien zal bekend zijn welk antibiotica daar goed tegen werkt. (er zijn echter diverse bacteriestammen, ws met verschillende gevoeligheid...).
Antibiotica geven kan sowieso niet echt goed zijn, hoewel vogels daar best goed tegen kunnen (voor cavia's en konijnen zijn sommige antibiotica bv gewoon vergif). Probleem is dat wanneer je vaker antibiotica gaat geven (of ze krijgen een langere periode net te weinig binnen => risico bij drinkwaterdosering), dan kan er resistentie optreden en heb je een probleem...
gr Inger
Hoi Tara,
Mss kun je overwegen om wat mest te laten onderzoeken van je vogels of mocht het ooit een keer nodig zijn, dit kun je gewoon opsturen in een envelop (zakje eromheen). Je kunt het naar dr Feld sturen (ik weet niet precies hoe dat zit met de verzendkosten van Belgie naar Nederland). Mest kun je gewoon verzamelen uit de voliere of opvangen van een specifieke vogel (evt even apart zetten). Mss is het nu niet direct nodig, maar mocht je een keer een zieke vogel hebben, dan is dat te overwegen, zegt net weer iets meer dan bij een gewone DA langsgaan...
Hoi Stijn,
Ik heb er idd weleens overgedacht om DA te worden, alleen bv honden en katten liggen mij wat minder, dus dan zou het landbouwhuisdieren worden, maar dat is vooral preventief werk (enten enzo) of specialisatie bijzondere dieren/ vogels, maar dat kost weer 4 jaar extra (circa 10 jaar). Dus dat is nu helaas niet helemaal meer haalbaar, maar mijn interesse ligt zeker ook op medisch gebied. Ik heb btw de cursus dierenartsassistente gedaan, tijdens mijn opleiding Diermanagement, was erg leuk!
gr Inger
hoi
jammer dat het dan vier jaar extra kost. ik denk dat als ik het OOIT zou doen, ik toch voor veearts zou gaan. Dat lijkt me interessanter dan gewone huisdieren.
DSC:D