Ik dacht dat alles goed ging maar nu is het al twee dagen na elkaar dat ik opsta en zie dat ze niet meer op de eieren zitten.
Ze zitten gezellig hun veren te poetsen en lijken hun er niets van aan te trekken dat hun eieren daar koud liggen. Maar als ze dan merken dat ik aan de eieren kom (die allemaal koud hebben) dan komt het popje eens kijken en gaat ze er terug opzitten. Maar het zal wel al om zeep zijn zeker?
Normaal zouden ze volgende week moeten uitkomen, moet ik ze nog een week latenn liggen of ze al weg nemen?
Groetjes Carla
Hoi Carla,
wat jammer zeg, dat ze zo doet ... Sommigen vegen er inderdaad hun pootjes aan ja .. Soms zijn ze er wel beide eens af, maar dan mogen ze hun eitjes niet langer dan 20 minuten koud laten.
In ieder geval, laat ze nog zo'n anderhalve week liggen, en schouw dan eens.
Groetjes, Tara
hoi
het kan langer hoor, dan 20 minuten. Ze gaan er normaal terug op wanneer ze denken dat het tijd word. Laatst waren ze er bij mij 45 min. af en gingen er toen terug op.
SDC:D
Hoi Carla,
Als ze echt langer dan een paar uur van het nest af zijn, dan gaat het vaak niet goed, zeker als het een paar dagen is. Ik zou de eieren echter nog even laten liggen.
Hoi Tara,
Ik weet niet waar jij de ondergrens van 20 min. vandaan hebt, maar dat is afh van de broedtijd, met name in het begin mogen de eieren niet te veel afkoelen, later is dat minder erg (maar ik weet niet precies hoelang). Ik heb je hierover al een (engelse) tekst gestuurd.
gr Inger
Hoi Inger,
ik had dat eens gelezen 20 min. dus daarvandaan haalde ik het .. Ik weet ook wel dat dat afhangt van de leeftijd, maar toch ..
Groetjes, Tara
Hoi Tara,
Daar moet je wel mee opletten als je dat dan zegt, want straks gooit iemand de eieren te snel weg en dat zou zonde zijn. Zeker in begin is warmte belangrijk, later kunnen ze wel wat langer van het nest:
Stukje over broeden bij valkparkieten:
HEAT
Heat causes the embryo to start developing. When the heat is too high or too low, the chick dies before it has an opportunity to hatch. The higher the heat, the quicker the development of the embryo. The best possible scenario is for the embryo to develop in the same time frame of that of the parent birds. Cold temperatures or a chilled egg almost always results in the death of the embryo in the critical first two weeks of incubation. One of the problems encountered with inexperienced or immature hens is that they will come off the eggs at a critical time in the incubation of the eggs, allowing them to become cold or chilled. When this happens in the first two weeks, the embryos stop developing and this results in dead in the shell chicks. The hen will come off the eggs to eat and take care of her needs. The eggs that are left in the nest, being in close proximity to each other, will remain warm for short periods of time. It is when the hen abandons the eggs for hours at a time that there is cause for concern. After the first two weeks variations in temperatures seem to have less negative effects on developing embryos.
http://www.birdsnways.com/wisdom/ww61e.htm
gr Inger
hoi
ik vind 20 min. echt wel kort hoor. Ik denk dat ze zelf wel weten wanneer er terug op te gaan, anders zou er toch nooit gekweekt kunnen worden. Een uurtje, ja, dat is mss wat lang , maar zo snel koelen eieren niet af.
SDC:D
Bedankt voor de reakties, ik zal de eieren gewoon laten liggen dan en hopen dat het toch nog goed komt, want ik heb er geen idee van hoelang ze al koud lagen.
Wat Tara zei, van die 20min, heb ik ook gelezen hoor, bij 'pop legt wel maar broed niet' op de 5de pagina van dit onderwerp.
Groetjes Carla
hoi
het kan daar ook verkeerd staan. Ik weet het niet. Aleen, ivnd ik 20 minuten welerg kort.
SDC/D
Hoi,
Die 20 minuten uit een ander topic zullen wel van dezelfde bron komen. Natuurlijk is het beter als de eieren niet te lang afkoelen, maar zeker in een later stadium kunnen ze ws wel wat meer hebben, vandaar dat ik 20 min als ondergrens in twijfel trek, de embryo's produceren in een later stadium zelf ook warmte en dat zal de afkoeling beperken.
gr Inger
Hoi Carla,
Soms komen gewoon de eitjes uit ook al zijn ze er langere tijd vanaf ik zou ze zeker nog niet weghalen of even met een lampje bekijken dan kan je in een later stadium al vaak zien bewegen.
Ook al bewegen ze niet van binnen zegt dat nog niks want dat had ik laatst ook toen ik keek en een dag later bewoog het weer van binnen.
Ik denk dat het jong in het ei dan slaapt en amper beweegt.
Hier zijn de ouder vaak echt niet langer dan 10 minuten beide van het nest af of er zit altijd een van de twee op en ze wisselen elkaar af.
In 20 minuten kan een ei behoorlijk afkoelen en zeker in het begin kan ook zo'n korte tijd slecht zijn.
Ik denk ook dat er niet echt een tijd voor staat het heeft ook zeker te maken met de buitentemperatuur.
Toen het in de zomer ruim 30 graden was binnen kwamen de eitjes hier ook met 16 a 17 dagen al uit en ik denk toch dat het daarmee te maken had dat het zo snel ging.
Maar zeker in het begin van het broeden vind ik de 20 minuten van Tara wel een goed richtgetal om aan te houden.
Maar je moet zonder meer nooit eitjes weghalen als je het niet zeker weet en altijd minimaal 4 weken laten liggen.
Ik heb ook wel eens een nestje gehad wat pas na 23 dagen uitkwam terwijl gemiddeld 21 dagen al lang is.
Groetjes, Paul
Hoi Paul,
Ik ben het er wel mee eens wat jij zegt...alleen vind ik 20 min in die zin kort, omdat het afhangt van de lengte van de broedduur (dus na langere broedtijd) en dan vind ik het riskant om dat stellig te beweren, stel dat iemand de eitjes dan te snel weggooit? Ik zal eens kijken of ik er meer info over kan vinden, maar ik vond dat engelse artikel al een aardige richtlijn.
gr Inger
Hoi Paul,
Ik ben het er wel mee eens wat jij zegt...alleen vind ik 20 min in die zin kort, omdat het afhangt van de lengte van de broedduur (dus na langere broedtijd) en dan vind ik het riskant om dat stellig te beweren, stel dat iemand de eitjes dan te snel weggooit? dus ik geef de eitjes dan liever het voordeel van de twijfel ;)
Ik zal eens kijken of ik er meer info over kan vinden, maar ik vond dat engelse artikel al een aardige richtlijn.
gr Inger
hoi
dat engelse artikel vind ik een prima bron. Daar blijkt toch uit dat eitjes wel iets langer zonder warmte kunnen. Het iszoals bij een mens denk ik, de eerste 3 maanden van de zwangershcap zijn ook cruciaal dacht ik.
SDC:D
Hoi Inger,
Het is inderdaad altijd belangrijk om de eitjes te laten liggen tot je zeker bent want soms lijkt een ei dood van binnen maar een paar dagen later is het ineens weer in beweging.
Het is natuurlijk niet zo dat je na 20 minuten dus meteen de eitjes weg zou moeten gooien dat zal ik ook niemand aanraden.
Maar het beste blijf ik altijd het schouwen vinden dat zegt wel het meeste over de eitjes.
Je ziet of bewegen of elke dag weer verandering in de aders in het ei.
Groetjes, Paul
Hoi Inger,
ikzelf zei dat ze ze beter nog 1,5 week laat liggen, en dan eens schouwt, ik heb toch helemaal niet gezegd dat ze ze dan meteen moet weghalen als ze meteen wat langer dan 20 minuten niet broeden?
Hoi Tara,
Dat klopt, zie IM
gr inger
hoi
was het zon razende uitbarsting :)
nee, dat zie ik je nit zo snel doen denk ik.
SDC:D
Hoi Inger,
IM gelezen hoor ;-).
En Stijn,
nee het was helemaal geen razende uitbarsting, waarom zou dat moeten zijn dan?
hoi
nee, ik dacht het maar, omdat het niet publieklelijk p het forum kwam :)
SDC:D
Er zit nog beweging in de eieren dus het zal allemaal nog wel goed komen. Toch nog een vraag, over de lucht vochtigheid, ik lees hier altijd over de minimum maar kan het ook kwaad als de kamer te vochtig is, hier bij mij is het altijd rond de 70% soms zelfs tegen de 80%, is dat dan niet teveel?
Groetjes Carla
Hoi Carla,
Weet je dat zeker 80% dat is wel erg vochtig hoor dan druipt het water langs de muren over de grond volgens mij.
Voor vogels tijdens broeden is 60 a 70% het meest ideaal.
Als ze een hogere vochtigheid bij de kooi hebben zal je ze snel zwemles moeten geven :D
Maar ik denk dat je beter 80% kan hebben dan nog 20 hoor en 70 is juist prima voor ze maar voor mensen juist vaak te vochtig.
Ik heb het hier rond de 20% als ik geen bevochtiger neerzet en het eerste nest daar is toch ondanks de droge lucht een jong uit geboren.
Maar je hebt ook kans dat de ouders bijvoorbeeld water in de veren hebben door in de waterbak te zitten en dan bevochtigen ze ook het nest en in het broedhok is het dan vochtiger dan erbuiten.
Ik dnk dat je in elk geval je minder zorgen hoeft te maken dan ik hier met de superdroge lucht.
Groetjes, Paul
Oei oei, zou er dan iets mis zijn met mijn hygrometer, want ik heb echt wel eens gezien dat hij op bijna 80% stond, en mijn muren waren helemaal niet nat :)
We hebben hier een aantal maanden geleden wel water in de kelder gehad, het zal daar misschien van komen dat het nog niet helemaal gedroogd is ofzo, weet ik veel.
Alleszinds, ik ga er niet van wakker liggen als het voor mijn beestjes maar geen kwaad kan. :)
Paul, hoe kun je 20% vochtigheid hebben? Zo droog is het in de woestijn bij las Vegas! :D
Wij hebben hier binnen altijd zo'n 60% en dat is normaal volgens mij. Maar 20% (zowel binnen als buiten) kan toch niet?
groetjes Margo
Hoi Margo,
Ik heb twee verschillende soorten Hygrometers geprobeerd een is electronisch en de ander is een model voor in de auto.
Ze ontlopen elkaar niet echt veel en gaven vaak allebij ongeveer 25 % en 23 heb ik ook wel eens gezien.
Met de luchtbevochtigers aan krijg ik het tegen de 50%
Ik denk dat het echt wel heel droog is hier :-(
Ik vertrouw die hygrometers ook niet helemaal maar ik heb nu een derde en die komt daar ook in de buurt uit als ik geen water de lucht in blaas.
Ik popmp nu 12 liter water per dag de lucht in en zie het echt nergens terug.
Als het al vochtig is zal je het zeker ergens op zien ztten bijvoorbeeld op de ramen.
Groetjes, Paul
Ik zou het nog een keer checken want 20% vochtigheid in NL kan volgens mij niet (tenzij je binnen met de ramen dicht de airco aan doet ofzo of de verwarming heel hoog).
Als het buiten zo droog zou zijn dan was Nl bruin ipv groen ;D
Nu kijken ze al een uur of vier( van 14u deze middag ongeveer) niet meer om naar de eitjes >:(
Nu kan ik het helemaal wel vergeten zeker? :-/
hoi
dat hoeft niet perse hoor, ik denk dati nger heeft gezegd, dat eitjes die bijna moeten uitkomen wat langer zonder warmte kunnen, omdat ze zichzelf wat warm kunnen houden.
SDC:D
Is er misschien een manier om ze terug op het nest te krijgen? Normaal als ik het deksel nog maar ophef dan kan het niet rap genoeg gaan om bij de eieren te zijn en nu kan het hun allemaal niets schelen. Ik zie al hele kleine barstjes in de eitjes, ik zou het toch wel heel jammer vinden als het nu nog mis zou gaan hoor. :(
Hoi Carla,
Is er mss een reden dat ze het nest verlaten hebben? Ergens van geschrokken of een verandering in de omgeving? Het is vreemd als ze juist rond het uitkomen het nest verlaten, meestal zitten ze er dan juist heel vast op.
De eitjes kunnen wel een bepaalde periode zonder warmte, echter ik denk dat bij het uitkomen zelf warmte wel weer belangrijk is voor het uitkomstproces.
Eigenlijk kan ik geen manier bedenken om ze terug te krijgen op het nest, dat moeten ze zelf doen. zorg iig voor een rustige omgeving.
Succes!
gr Inger
hoi
je kan ze niet dwingen om terug op het nest te gaan, als ze het in hun koppie hebben dat ze het nest willen verlaten, dan zullen ze niet snel terugkeren.
SDC:D
Hoi inger,
ik heb vandaag de kooi wel uitgekuist, omdat het een beetje vreselijk begon te stinken. dit had ik dus beter niet gedaan?
ik heb ze nu op de kamer gezet daar hebben ze alle rust en kan ik alleen maar hopen dat het nog goed goed komt
groetjes carla
hello,
ik heb eens het licht verkeerd uitgedaan
en toen zag ik smorgens vroeg dat mijn kanarie de ganse nacht van het nest was geweest
resultaat een pas uitgekomen jong dood en de andere eitjes eiskoud (het was nog begin maart) in een niet verwarmde schuur
de avond nadien zag ik dat ze terug op het nest was gegaan en er zijn terug twee jongen geboren die nu reeds groot zijn
dus ze kunnen lang zonder warmte
Maar ik heb nu ook een valkparkieten probleem
die van mij hebben een ganse tijd goed gebroed
de jongen zijn uitgekomen maar de ganse nest is na drie dagen reeds gestorven terwijl de moeder er nog op zit
de jongen waren goed gevoederd
wat heb ik mis gedaan?
De man zit al de hele dag terug te broeden, ;) het popje zit erbij alsof ze weer een ei moet leggen, zou dat kunnen dat ze al aan een tweede ronde gaat beginnen vooralleer de eerste eitjes uitgekomen zijn?
Hoi Carla,
dat kan inderdaad zijn ja, vaak voelen ze aan dat hun eerste ook niet zal slagen nu en begint ze haar tweede, hier komt meestal een tweede wanneer de jongen zijn uitgevlogen, dus ik denk dat ze gewoon opnieuw zijn begonnen en dat de vorige eitjes helaas verloren zullen zijn ... Maar laat ze toch nog ff liggen in ieder geval.
Groetjes, Tara
Ja ik laat ze zeker nog even liggen, je weet maar nooit hé :)
Ik heb zelfs de indruk dat er iets in beweegt , kan zijn dat ik het mij inbeeld ook hoor :D
Hoop doet leven zeggen ze toch, en ik hoop dus dat ik dat in deze situatie letterlijk mag nemen :D :D
Hoi Carla,
hier heb ik ook nog eens een nestje gehad vorig jaar die nog enkele dagen moest vooraleer de eitjes uit zouden komen, en toen hebben ze ook gestopt met broeden, een hele nacht en morgen waren ze onbebroed, ik heb meteen de eitjes verdeeld onder de andere koppels, 1 jonkie had het gehaald, hij is zowat 1 week te laat geboren, en was een wildkleur. Hij's helaas gestorven vorig jaar wegens ziekte (hij was al volwassen). Maar wat ik bedoel hiermee, je weet het nooit zeker!
Groetjes, Tara
Ja, ik weet het, je moet met alles rekening houden, er kan vanalles gebeuren, maar ik probeer het altijd zo positief mogelijk te zien, natuurlijk rekening houdend met wat er fout kan gaan, anders is de teleurstelling vaak te groot.
Moedertje natuur een handje helpen gaat hier niet, dus, wachten ... en wachten ... :)
hoi
ik hoop dat ze nog uitkomen. Alleen ik vrees ervoor, maar ik hoop natuurlijk van wel. Ik denk niet dat valkjes aan een tweede ronde beginnen als de eerste eitjes nog niet zijn uitgekomen. Ook duurt het meestal een poosje voor ze opnieuw beginnen.
SDC:D