;) :( :-*
Ik voer mijn jong nu 2 voor de derde dag en houdt het warm in mijn bed en op mijn lijf. Het jong overleeft nu haar derde dag. De ouders voeren niet en houden het ook niet warm, ze zitten alleen op de eieren. Wie heeft dit ooit meegemaakt? Hoe ging het met voeden? Ik wacht niet tot de krop helemaal leeg is, omdat ik dan bang ben dat ze te slap is? Krijg is dan kropverzuring? Ik voer om de 3 uur.
Help help mij en advieseer..............
Hoi,
Ik hoop dat je het vol kan houden zo, want het moet echt om de 2 tot 3 uur, zeker bij zo een kleintje.
En de krop moet echt leeg zijn, begreep ik al eerder.
Wel moet je opfokvoer geven voor parkietachtigen, samen met eivoer.
Zo klein heb ik het nog nooit gedaan hoor, maar ik wens je veel succes en hoop dat er snel meer reacties zullen komen.
Groetjes,
Trudie
Hoi,
Ik weet niet op welke leeftijd je het jong weggehaald hebt bij de ouders, maar de eerste dag (24 uur) wordt het jong NIET gevoerd door de ouders omdat het dan nog de dooierrest opgebruikt. Het jong mag deze periode ook nog niet met de hand gevoerd worden.
Het kan best zijn dat de ouders er een reden voor hebben dat het jong niet gevoerd wordt, mss is het jong niet in orde (bedelt het niet goed) of ze worden te veel verstoord (onrust). Als een jong niet in orde is, is de kans heel klein dat je het met de hand wel grootbrengt.
Daarnaast geven de oudervogels met de voeding al antistoffen (voor ziekte afweer) mee, die jezelf niet kunt geven. Hierdoor is er kans dat het jong zwakker blijft of sneller iets oploopt.
Ik denk dat je het kleintje het beste kunt warmhouden onder een speciale warmtelamp, zoals een Elsteinlamp (verkrijgbaar in dierenwinkel en boerenbond/ welkoop). Een jonge valkparkiet heeft een behoorlijke heoge temp nodig die constant is (afh van de leeftijd zo;n 38 graden).
Ga niet lopen sjouwen met een jonge valkparkiet door deze de hele dag bij je of in je bed te houden. Ten eerste weet je niet of de temp dan te hoog of te laag is. Bovendien heeft zo'n beestje ook heel veel rust nodig.
Voeding kun je het beste geven in de vorm van een compleet opfok voer voor jonge vogels (eivoer is in principe niet nodig, want alle stoffen zitten al in het voer).
Je geeft zelf al aan dat het jong zwak is. Bedelt het wel uitzichzelf? of moet je het echt dwangvoederen? Daarnaast is het jong alleen en heeft geen interactie met nestgenootjes of ouders, daardoor zou het gedrag kunnen afwijken.
Lees onder voeding het stukje over handopfok ook door, mss heb je daar ook nog wat aan!
Succes!
gr Inger
Ik krijg allemaal aardige reacties op mijn jong van één dag, die inmiddels 3 dagen oud is. Ik heb hem de eerste dag weggehaald omdat pa en ma ze aan de kant leggen. Zolang er eieren zijn, blijven ze alleen op de eieren zitten. Zo zijn de eerste en tweede dood gegaan. De derde wilde ik absoluut redden. Ik heb de eerste dag niet gevoerd, pas op dag 2 om de 3 of 3 1/2 uur. Het vierde ei is net uit. Hopelijk doen ze dat nu goed en kan ik de derde er na een paar dagen weer bij leggen.
Doei, Eline
Hoi Eline,
De kweker waar ik een paar valkjes gekocht heb heeft een keer een jong vanaf 2 dagen grootgebracht en dat is een sterke en mooie vogel geworden :-)
Dus als je goed voert kan je het jong zeker redden maar wacht echt tot de krop leeg is.
Ik weet niet welk merk handvoeding je gebruikt er zijn meerdere soorten maar als je cede gebruikt moet je dat als het jong twee weken oud is wel met eivoer mengen omdat dat er nog niet in zit en je kan dat voer aanpassen aan de leeftijd van het jong terwijl de andere soorten altijd hetzelfde zijn ondanks de leeftijd van het jong.
Maar in nutribird zitten weer bacterien die de darmflora van het jong kunnen helpen dat is ook zeker goeie voeding.
Als je het valkje op je eigen lichaamstemperatuur houd zou het misschien net goed gaan want de temperatuur van de ouders licht iets over de 40 graden dus met een warmtelamp en een thermometer zou je die situatie het beste kunnen benaderen.
Houd ons op de hoogte hoe het met het jong afloopt je doet het best goed tot nu toe want de eerste dagen zijn zeker heel belangrijk die zijn ook het moeilijkste.
Veel succes en ik duim mee dat het jong het gaat halen.
Groetjes, Paul
:) ;) :D ::)
Inmiddels is jong 4 ook in de steek gelaten en leg ik deze bij jong 3. In mijn bed heb ik nu 2 kruiken waardoor het wel 40 graden wordt. Ik zweet me rot, maar dat vocht zal best goed zijn. Kunnen ze wel goed genoeg adem halen onder de deken? Ze zitten in een bodem van een doosje in een fleece tasje met 2 kleine openingen bovenin. En dan dus onder de deken. Overdag leg ik ze op de verwarming met een nat lapje er onder wat ik vochtig houd. De thermostaat geeft dan 39 of 40 graden aan. :) :D ::) :-*
Wow, waar ben je aan begonnen, zielig he dat ze ze alleen laten.
Ik zou me ook geen raad weten dan hoor en er alles aan doen om ze te redden.
Zijn jouw valkparkieten voor het eerst ouders geworden? misschien zijn ze dus nog hartstikke onervaren.
Ik hoop echt dat ze het gaan redden.
Groetjes,
Trudie
Het is verschrikkelijk. De laatste 2 zijn ook dood. Ik weet niet wat ik had kunnen doen. Ik heb een half uur gewacht met voeren en het laatste uur heb ik ze in bed gelaten met een nieuwe warme kruik. Ik denk dat ze gestikt zijn, te lang, te heet. Ik had ze mee moeten nemen toen ik alles ging voorbereiden maar was bang dat ze dan te koud zouden worden. Ik had het gewoon even moeten checken voordat ik alles ging voorbereiden. Verschrikkelijk wat een gevecht. Ik heb de dode babies aan de ouders laten zien.
Zo zielig allemaal, jammer dat het zo gegaan is.
Heb je nu dus helemaal geen jong meer?
Wat jammer, maar ik weet zeker dat je je best hebt gedaan ... Het is gewoon heel moeilijk ...
Sterkte.
Wat ontzettend jammer, maar je hebt je best gedaan, misschien iets te, probeer de volgende keer de ouders het alleen te laten doen, stoor ze niet en haal de jongen niet weg. Laat de natuur z'n gang gaan. Inger heeft duidelijk omschreven waar je allemaal op moet letten. De kans is ook zo klein dat ze het zo jong overleven als je de zorg overneemt. Hopelijk lukt het de volgende keer wel, sterkte hoor.
hello
jammer dat ze het ook niet gehaald hebben. bedenk wel dat het niet jouw fout is, zon jongen opvoeren is bijna onbegonnen werk. Daarom laat ik ze altijd bij de ouders, wat er ook gebeurd. laat de natuur maar lekker ze gangetje gaan denk ik dan maaR.
SDC:D
Hoi
Wat heb jij veel voor je babyvalkjes over gehad zeg, ga jezelf nu geen schuldgevoel aanpraten dat je ze misschien had kunnen redden, als je dit of dat had gedaan, volgens mij heb je gewoon onzettend je best gedaan en het is nu eenmaal gebeurd, de beestjes leven niet meer, maar hebben in die paar daagjes tijd heel veel aandacht gehad in ieder geval en meer kon je niet doen dunkt mij. Sterkte hoor!!
Groetjes: Caroline.
>:( :-X :-*
Lieve mensen, reuze bedankt voor al jullie steun. Ik zal mezelf geen schuldgevoel aanpraten, maar ik verwijt het mezelf wel dat ik niet even checkte toen ik de kruik neerlag en pap ging maken. maar ja, kijken is ook weer storen en rust is ook zo goed. Twee was ook moeilijker dan één. Iedereen zegt de natuur moet zijn gang gaan maar dan gaan ze bij mij dood. Geef dan geen broedhok roept men ook maar dan leggen ze het ei op de grond. Wippen, eieren leggen, broeden tot de eieren open zijn kunnen ze als de beste. In mei 2003 had ik een nest met 3 eieren, hiervan overleefde nummer 1. Meteen werd ze gevoerd en gekoesterd. Nummer 2 en 3 liet ze aan de kant dood gaan en ik was te laat. In oktober hadden ze weer een nest met 3 eieren, alledrie kwamen ze kerngezond uit (iedere dag 1) en alle 3 lagen ze na één dag koud aan de kant. Dit wilde ik niet weer meemaken, dus meteen toen de eerste aan de kant lag greep ik in. Langer dan 2 uur kon het niet geweest zijn en zo ging het ook met 2, 3 en 4. Nog een probleem, pa voedt niet, die zit overdag alleen maar op eieren. Ma heeft wel op jonkies gezeten, maar niet gevoed, hoeft natuurlijk ook niet binnen een dag, maar waarom legt ze ze aan de kant? Ze worden dan koud, piepen niet meer, dus ma heeft ook geen signaal om te voeren. Wat kan ik hier aan doen?? Het liefst zou ik ze naar school sturen. De parkietjes gaan gelukkig goed. Nummer 1 is er al sinds maandag, nummer 2 sinds vrijdag en nummer 3 zal wel gauw komen. Dat vind ik wel een voordeel van parkieten, dat ma het hok zelden uit komt, eigenlijk alleen voor een poepje zo groot als een ei, en dat pa voor het broeden ma al voedt. Zo weet je dat ze her kunnen. Heel vaak zitten ze een uur samen en dan gaat hij weer eten halen, de valkparkieten moesten er een voorbeeld aannemen. Gelukkig is mijn witkopmasker man vorig jaar al direct na de geboorte van mijn eerste jong (mei 2003 lutino) smoorverliefd geworden. Ze wippen de hele dag, knuffelen, zoenen en doen alles samen. Hij zit steeds in het broedhok, zij vindt het nog eng, maar ik hoop dat het een topstel wordt in het grootbrengen van uitgekomen eitjes. Veel liefs, Eline
Hoi hoi,
Wat erg allemaal maar je kunt hier niets aan doen ... Zelf zou ik proberen om het koppel van mekaar te scheiden en proberen met andere valkjes te koppelen. Het is erg jammer maar anders krijg je altijd dode jonkies en het is helemaal niet leuk voor die kleintjes ... helaas ...
Groetjes, Tara
Hoi,
Jammer dat ze toch zijn overleden na al de moeite die je ervoor gedaan hebt. Ik was er al een beetje bang voor, niet omdat jij het niet goed deed, want je hebt direct hulp gezocht, maar omdat het opvoeden van jonge valken vanaf de eerste/ tweede dag heel moeilijk is en je hiervoor veel ervaring nodig hebt.
Mss kan het komen door onervarenheid van de ouders. Het eerste nest kan wat lastig zijn. Mocht het vaker gebeuren dan kun je inderdaad proberen het koppel te wisselen, zoals Tara zegt, maar wacht eerst even af.
Maar een belangrijke oorzaak kan ook verstoring zijn. Ik heb een koppel gehad dat bij weinig verstoring al de eieren of de jongen in de steek lieten of stopten met voeren. Ik doe in het algemeen de eerste dagen geen of zo weinig mogelijk nestcontrole (alleen als de oudervogels eraf zijn, maar dat is niet vaak zo).
Ten eerste is rust erg belangrijk voor vogels, maar mocht er toch iets mis zijn met een jong dan is daar toch weinig aan te doen. Ik zou er ivm met mijn opleiding/ werk geen tijd voor hebben om jongen met de hand groot te brengen. Ik heb het weleens gedaan met jongen van drie weken (die al wat sterker zijn), maar dat was in een vakantie en kostte desondanks ontzettend veel tijd en moeite.
Sterkte!
gr Inger
hello
ja, als we de natuur zijn gang niet laten gaan, gaat het biologisch evenwicht echt wel verstoord raken denk ik. Zwakke dieren die niet gevoerd worden of zo, gaan het toch niet ver brengen moesten ze groot worden geloof ik, daarom moei ik me niet met de opfok vna jonge vogeltjes. Als ze dan toch sterver leg ik me daar bij neer, ik vind dat dit erbijhoort, wat je ook doet met dieren.
SDC
Hoi Eline,
Je hebt echt je best gedaan en ze hadden het zeker wel kunnen redden.
Het voeren ging in elk geval goed daar heeft het in dit geval niet aan gelegen ik denk inderdaad dat ze of te warm hebben gelegen of te weinig zuurstog.
Mocht het nog eens voorkomen kan je twee dingen doen.
Je kan een soort couveuse maken van een bakje met een infra rood lamp erboven en zorgen dat de temperatuur constand is of je kan pleegouders voor de jongen zoeken.
Ik heb ook wel eens met pleegouders gewerkt en de jongen werden meteen geacepteerd door de pleegouders.
Dus als het nog eens gebeurd wil ik de jongen ook voor je groot proberen te brengen door een paar pleegouders hier.
Groetjes, Paul
Hoi,
Ik vind het erg goed dat Eline zo haar best heeft gedaan om de jongen proberen groot te brengen, maar het blijft gewoon heel moeilijk. Dit onderstaande is mijn mening over handopfok en ik zal er ook niet snel (meer) aan beginnen.
Ik ben het daarom ook met Stijn wel eens:
Hij schreef:
ja, als we de natuur zijn gang niet laten gaan, gaat het biologisch evenwicht echt wel verstoord raken denk ik
De oudervogels brengen nu om bepaalde redenen hun jongen niet groot, vervolgens worden de jongen niet door hun ouders groot gebracht maar vanaf dag 1-2 al met de hand. Dit kan betekenen dat de jongen later ook geen goede ouders zullen zijn (tenzij het huiskamervogels worden), dit is bij verschillende vogelsoorten al bekend. De jongen leren ook in het nest van hun ouders (imprinting). Een deel van het gedrag zal aangeboren zijn, maar zeker ook een deel aangeleerd en dat zullen 'handopfok' jongen kunnen missen. (jongen die rond het uitvliegen worden weggehaald, hebben al meer 'geleerd' dan jongen die nooit hun ouders hebben gezien).
Bij dieren die van heel jong met de hand zijn grootgebracht wordt sowieso wel vaker afwijkend gedrag waargenomen, omdat de jongen hun ouderdieren missen om van te leren.
(daarom wordt er in dierentuinen ook soms met poppenvogels gewerkt bij handopfok en wordt het ouderlijk gedrag zoveel mogelijk nagebootst bij zeldzame diersoorten)
gr Inger
:D ::) 8)
Nog steeds kan ik het niet uitstaan in ik zal zorgen dat het de volgende keer lukt. Man en vrouw zijn alweer druk in het broedhok. Ik zal ze bij de eerste helemaal met rust laten, als ik een piepje hoor zal ik niet kijken. Maar als ik na één dag niets meer hoor en weer een dood, blauw, koud vogeltje zie liggen haal ik hem weg. Zodra ik dan weer piep hoor van nummer 2 check ik om de 2 uur of het nog warm wordt gehouden en de volgende dag blijf ik er omheen hangen om te horen of het gevoerd wordt. Als het tenminste warm werd gehouden. Als dat allemaal niet zo is, haal ik het weg. Ik ga een broedlamp kopen!! Voeren lukt!!
Wie kan mij adviseren in een broedlamp? Ik heb gisteren vele soorten bestudeerd. Moet het rood of zwart licht zijn, groot of klein? De meeste zijn 150 watt, hoe weet ik hoe ik 38,39 graden krijg. 40 is volgens mij echt te heet, door die kruik zijn ze te warm geworden. De eerste 3 dagen ging het bij mij op 38 allemaal goed. Te heet heeft ze juist de das om gedaan en misschien toch een te lege krop, omdat ik nu wachtte tot hij echt leeg was. Dat deed ik de drie dagen ervoor niet. Gewoon om de drie uur, hij trok helemaal aan de spuit!! Hij trapte dan als een baby met zijn beentjes, zo lief. En dat hij steeds omhoog ging en klom in dat doosje in het tasje dat zal zijn geweest omdat hij het te heet had. Hij wou eruit, frisse lucht, maar ja, de ouders zitten toch ook boven op ze. Zitten de ouders eigenlijk helemaal op het jong, hoofdje en lijf? of alleen op het lijf? Hoe krijgen ze zuurstof om adem te halen? Hoe zou zo'n jong bij mij helemaal aan de kant komen? Trekken ze dat weg, kruipt hij zelf? Als ze voeren, zitten ze er dan op of zitten ze ernaast? Ik zit echt met heel veel vragen, maar dit mag ook niet en nooit meer fout gaan. Binnen één jaar 9 levens dood.
Hoi Elise,
Hopelijk gaat het volgende keer wel goed bij de ouders!
Ik gebruik zelf een Elstein lamp, dit zijn infra rood lampen die behoorlijk veel warmte afgeven, maar geen licht, zodat het dag-nacht ritme niet verstoord wordt. Die van mij is 60 watt (ze zijn er ook van100, 150 en 200 watt), maar 60 geeft voldoende warmte af. Voor een Eilsteinlamp heb je een porseleinen fitting en evt ook een reflector (soort kapje, zodat de warmte naar beneden uitstraalt. Deze is oa te bestellen bij www.rimo.nl. Deze lampen gaan heel lang mee.
Daarnaast bestaan er ook allerlei warmte lampen voor reptielen, deze geven vaak wel licht en zijn verkrijgbaar bij gespecialiseerde dierenwinkels.
Warmtelampen zijn er ook voor lammeren en biggen, sommige zijn rood (omdat sommige dieren geen rood licht zien, wordt hierdoor ook het dag nachtritme niet verstoord, ik weet niet of dit geldt voor valken). Deze zijn echter behoorlijk groot en geven erg veel warmte (eigenlijk te groot/ onhandig voor baby valkjes in huis). Ze zijn verkrijgbaar bij boerenbond/ welkoop winkels.
Om de temperatuur te bepalen kun je het beste een (digitale) thermometer kopen, deze leg je op de hoogte waarop de valkparkieten zitten (op de grond waarschijnlijk). Vervolgens hang je de lamp erboven en kijk je welke temp deze afgeeft. Door de lamp hoger of lager te hangen kun je de beste hoogte bepalen, waarop de lamp later evt. zal moeten hangen (zal mede afhangen van de omgevingstemp).
Leg op de bodem tissues of doekjes, zodat ze hierdoor niet kunnen afkoelen.
De ouders zitten de eerste dagen geheel op de jongen, ik denk dat een jong daar wel aan zuurstof kan komen tussen de veren. Als ze wat ouder worden dan kruipen de jongen er ook meer onderuit en zijn de kopjes te zien.
Broedende vogels hebben vaak een gedeeltelijk kale buik, waardoor de lichaamstemp (40) graden direct in contact komt met de eieren en de jongen. Ik denk dat je inderdaad een omgevingstemp van zo'n 38 graden nodig hebt, die langzaam afneemt.
Tijdens het voeren zal de ouder er bij hele jonge vogels er boven zitten, bij wat oudere jongen wordt ook ernaast of door het gat gevoerd.
Ik weet niet hoe het jong aan de kant kan komen, lag het ver weg van de ouders? In principe kan het zelf wel wat kruipen, maar dat zal het eerder doen richting de warmtebron (ouders) dan ervan af. Je hebt kans dat de ouders het zelf hebben weggelegd.
Overigens is er een goed boekje over handopfok: De (baby) papegaai als gezelschapsdier door T. Tijssen van uitg Etiko.
Er staat veel in over warmte, voeding en handopfok.
Veel succes! Wacht inderdaad eerst rustig af...
Ik hoop dat je vragen duidelijk beantwoord zijn en als je nog meer vragen hebt, stel ze gerust... (overigens doe ik zelf niet aan handopfok met zulke jonge vogels, zie stukje terug, maar dat is een eigen keuze..)
gr Inger
Je vragen zijn allemaal al wel beantwoord,
maar het is en blijft verschrikkelijk wat er is gebeurd.
Misschien is het een idee, om zodra je eieren hebt, de eerste gelijk te nummeren (een 1 erop zetten) en als er meer eitjes bijkomen, weghalen, zodat alleen nummer 1 overblijft.
Als deze uitkomt, hoeven ze ook niet op andere eitjes te gaan zitten, en hebben ze 1 jong om voor te zorgen.
Hoi,
Ik weet niet of dit werkt, maar in dat geval zou ik eerst afwachten of het eerste ei bevrucht is en de rest vervangen doior kunsteieren, zodat ze niet op slechts 1 ei zitten te broeden. Overigens is twee jongen beter, omdat de jongen dan gedurende de nestperiode steun (letterlijk tegen elkaar) en interactie met elkaar hebben.
Ik heb het deel over de oudervalken nog eens doorgelezen, maar mss zijn het ook gewoon 'moeilijke' ouders en dan zul je daar mss wat aan moeten doen, want met 'slechte' vogels kweken is niet leuk en niet nuttig. Je kunt niet steeds proberen de jongen met de hand groot te brengen en ook de jongen kunnen later minder goede ouders worden.
Mss een andere koppelsamenstelling proberen? Maar laat ze het in iedergeval nog eens proberen met veel rust, sommige vogels hebben dat juist echt nodig...
gr Inger
Hoi Inger en lique, Bedankt voor jullie raad en tips. Ik had inderdaad hele grote lampen gezien met 150 watt en rood en ook reptielen (voor schildpadden en zo). Ik ga een zwaret 60 watt kopen en de officiele kap. Moet je het jong dan op droge tissues leggen? Waarom niet op zaagsel of zo? Moet er dan ook niet wat vocht bij? Een nat watje of doekje in een hoek of langs de buitenrand? Ik kan de rest van de eieren wel weg halen, maar nu ging het bij nummer 4 ook fout. Alle eieren waren weg, de jonkies waren of dood of in mijn handen toen het vierde ei uitkwam. Alleen dus, als laatste. Moeder zat er van 19.30 tot 00.30 uur op, toen ik om 3.00 uur het anderen jong ging voeren en het broedhok checkte lag het jong alweer aan de kant. Helemaal aan de zijkant, echt zo ver als je in het broedhok van elkaar af kan zijn. Wel raar dat moeder dan gewoon in het broedhok bleef zitten. Daarom vroeg ik hoe en in welke positie ze worden gevoerd? Maar ja een net uitgekomen ei hoeft niet gevoerd, dus waarom lag ze niet meer onder mam? Eerst wilde ik het lagen liggen, maar toen ik voelde hoe koud het was heb ik het bij het 3 dagen oude jong gedaan. Samen dus, ze lagen meteen op elkaar, jammer alleen van die 2 kruiken, het was te heet. Ik durf het haast niet te zeggen, maar ik denk dat ze letterlijk gestikt zijn. Te heet, te weinig zuurstof. Wat Paul zegt is waar, ze (zeker die van 3 dagen) hadden het kunnen redden. Kon ik het maar over doen.
Doei, Eline
Hoi Eline,
Ja, alleen dit soort dingen gebeuren nou eenmaal. Jij hebt je best gedaan, en tuurlijk als je alles over kon doen, had je het anders gedaan.
Maar ik zou het koppel geen nestje meer aanbieden. Want zo blijven er jongen overlijden. Dat is natuurlijk een grote teleurstelling.
Nog even een reactie op Ingers laatste mail (reactie op Lique). 8) 8) 8)
Het zijn zeker moeilijke ouders wat grootbrengen betreft, maar ze zijn zo lief en zo gek op elkaar. Daar komt geen vogel tussen. Ze zijn ruim 4 jaar bij elkaar en zo verliefd. Ik ga ze niet uit elkaar halen, dan zouden ze elkaar de hele dag roepen en heel gefrustreerd raken.
Het popje had ik eerst (mei 1999), het mannetje kwam er in december 1999 bij en was toen een paar maanden oud. Eigenlijk zijn ze dus beiden bijna 5. Het mannetje was wild, maar omdat het popje zo tam was, is hij dat nu ook. Zij is super super tam en hij is tam. Hij doet gewoon wat zij doet. Terwijl ik het derde jong aan het voeren was, nam ik haar er soms bij om te laten zien dat het leefde en eten nodig had. Pa zat toen nog op het vierde ei. Ze was meer op de pap uit dan dat ze interesse in het jong had. Ze trok wat aan zijn pootjes en plukte een beetje aan een donsveertje. Hun dochter uit mei 2003 is ook supertam en samen met een witkopmasker man ook uit de winkel. Ook hij is behoorlijk tam omdat zij zo tam is. Hij wil heel graag, maar zij is nog te jong.
Het is niet alleen ellende bij mij thuis. Mijn parkietjes zijn al sinds vorige maandag een nest van 3 jongen aan het grootbrengen en mijn turquoisines zijn druk het broedhok aan het inspecteren. Hoe dan ook Cupido overheerst hier.
Hoi,
Gelukkig ook positief nieuws... ;)
Als ze al zolang samenzitten is het inderdaad ook zo wat om ze uit elkaar te halen, tja dan kun je het beste zelf bepalen wat je kunt doen in deze situatie, maar als je bv jongen gaat grootbrengen kost dat geweldig veel tijd en in hoeverre is dat te combineren met school of werk? Daar zou je dan een aantal weken voor thuis moeten zitten en dat is ook niet niks.
Een warmtelamp is altijd handig om te hebben en ik vind de Elstein prettig in gebruik!
Overigens kun je het jong ook op zaagsel leggen, maar omdat je bij handopfok juist wel erg schoon moet werken, zijn tissues of keukenpapier gemaakt te vervangen. De luchtvochtigheid is inderdaad ook erg belangrijk, zeker door de warmte lamp kunnen ze wel wat extra vocht gebruiken. Je kunt een bakje met vocht neerzetten. De luchtvochtigheid kun je in de gaten houden met een hygrometer.
gr Inger
Hoi Eline,
Ik heb hier ook een paar koppels die ik echt niet kan scheiden.
Toen de jongen geplukt werden door het popje had ik alleen de man bij de jongen gelaten maar die bleef alleen maar gillen om zijn popje en voerde niet meer zo gek zijn ze op elkaar.
En een ander koppeltje dat is ook heel hecht die zitten vaak tegen elkaar aan te slapen :-)
Je kan er nooit een kwijt zijn want ze zijn altijd samen :-)
Voordeel is ook met in de kooi doen je hooeft alleen de pop te pakken en de man gaat vanzelf mee :-)
Die haal ik dus ook niet uit elkaar die hebben het reuze naar hun zin samen.
Zelf het ik ook een 60 watt Elstein lamp ik moet alleen nog een reflector hebben.
Je kan bij de dierendrogist ook een complete armatuur met lamp kopen en daar zit ook gaas voor zodat er geen vogels tegen de hele lamp kunnen komen.
http://www.de-dierendrogist.nl/easyshopmaker/winkel.htm
ga dan naar draadkooien en onderaan staat de lamp en daarboven de armatuur.
Dat zijn die rode lampen, als je een lamp wilt die helemaal geen licht geeft moet je een elstein lamp kopen maar die zijn wel een stuk duurder.
Ik wil die armatuur ook kopen die daar staat en dan de elstein lamp die ik al heb liggen daarin gebruiken.
Het is altijd makkelijk als er een valkje ziek is als je zo'n lamp bij de hand hebt.
Groetjes, Paul
;D
Hai valkparkietenfans,
Ik heb de armatuur en zwarte lamp gekocht en ben er dus helemaal klaar voor. Uiteraard laat ik ze het zelf doen, maar zodra ze het eerste jong in de steek laten, grijp ik in. Ik laat het jullie weten als het zo ver is. De laatste 3 dagen paren ze gemiddeld 3 keer per dag, gaan steeds het broedhok in en hij zingt alle tunes die mogelijk zijn en zingt zijn complete vocabulaire erdoor heen.
Mijn dode baby Pouilly, die 4 dagen geleefd heeft en inmiddels een week dood is, gaat nog steeds door mijn hoofd. Uiteraard moet dit slijten. Mijn papegaai roept de hele dag met dramatische intonatie "Pouilly, pouilly, Pouilly". Dan zeg ik maar terug: "Pouilly is dood en Kiekeboe is zo lief. Pouilly at pap en zei piep, piep, piep, maar nu is Pouilly dood". :P :) :P
:( het laatste stukkie wat je hebt geschreven raakt mij diep.ik kan me voorstellen dat je m mist en die papagaai ook.ik mis mijn cio ook nog elke dag,en moest er gelijk weer ff om janken.hij is nu 2 weken dood,was pas 2 jaar.sterkte ermee jullie groetjes anita