Hoi allemaal,
Het is alweer een hele tijd geleden dat ik op dit forum ben geweest. Ossy heeft alweer een poos een vriendinnetje (PiP) erbij omdat hij veel te veel aan mij ging hangen en heel de dag krijste als hij niet bij mij was. Ik had mij laten vertellen dat zolang ik geen nestkastje op zou hangen ze ook niet zouden gaan broeden. Tot mijn grote schrik vond ik Pip vandaag broedend op 2eitjes! Ik heb mijn kooi er totaal niet voor ingericht. Ze zitten op beukensnippers en de eitjes liggen nu op de metalen onderplaat omdat ze de snippers allemaal opzij geschoven heeft om een kuiltje te maken. Nu zou ik de eitjes natuurlijk weg kunnen halen maar ik kan het niet over mijn hart verkrijgen. Ze ligt er zo trots op. Dus hebben mijn man en ik besloten om het een kans te geven met alle gevolgen vandien. Ik heb een heleboel te leren en wil dat ook heel graag want je kan niet onvoorbereid het maar laten gebeuren. Dus hier mijn eerste vragen:
* welk boek kan ik het beste aanschaffen om me goed voor te bereiden
* kan ik de kooi nu nog verschonen en er juiste bodembedekker inleggen?
* Moet ik de kooi verder aanpassen om het veilig voor de ukkies te maken?
* Hoe lang mag ze van de eitjes?
* Moet ze speciaal voer hebben?
Groetjes Hylke
Hoi Hylke! Wat spannend allemaal :D Als je een man en een pop bij elkaar zet zullen ze uiteindelijk heus aan kleintjes beginnen. Daar hebben ze geen blok voor nodig. Een broedblok stimuleert het broedse gedrag echter wel.
Maargoed, een antwoord op een paar van je vragen:
* wat het boek betreft kan ik je niet echt helpen. Wel staat er een hoop informatie hier op het forum. (Je kan hier rechts even op "kweken" klikken, en de topics doorlezen).
* Je kan de kooi best even verschonen. Misschien kan je zelfs alsnog een broedblok aanschaffen en de eitjes daar naartoe verhuizen. Als je het broedblok vult met een laagje zaagsel zullen je valkjes daar wat minder moeite hebben om de eitjes goed warm te houden. De koude bodem van de kooi is immers ook maar koud!
* Echte aanpassingen zijn niet nodig hoor. De kleintjes komen toch niet ver buiten het nest. Het is natuurlijk wel verstandig om ervoor te zorgen dat de kleintjes niet zomaar kunnen vallen.
* meestal broeden valkjes samen; het ene dagdeel de pop, het andere dagdeel de man. Ik heb geen idee hoe lang ze van de eitjes kunnen zijn voordat je je zorgen moet gaan maken. Daar kunnen de meer ervaren kwekers je vast mee verder helpen!
* als je normaal voer en eivoer, de nodige vitaminen en mineralen aanbiedt ben je al een heel eind. Als de kleintjes eenmaal geboren zijn wordt het voer belangrijker. Zonnepitten zijn bijvoorbeeld niet goed voor de kleintjes, en groenvoer kan je dan beter ook niet geven vanwege het teveel aan water.
Ik hoop dat je weer een beetje wijzer bent geworden! Een kleine waarschuwing vooraf om teleurstellingen te voorkomen: het gebeurt vrij vaak dat er bij een eerste nestje iets mis gaat. Daar hoef je je zelf niet verantwoordelijk voor te voelen, je valkjes zijn immers nog onervaren!
Hoi Landiej,
Fijn dat je gereageert hebt om mijn berichtje, dat waardeer ik erg. Ik heb het broedhok geprobeerd maar ze weigeren er dan in te gaan (had de voorkant zelfs nog helemaal open). UIteindelijk heb ik heb broedhok laten staan en de eitjes in de andere hoek laten liggen. Laat ze eerst maar kijken wat ze van dat gekke ding vinden. Gisteren lagen er ineens 3 eitjes, alleen dat derde eitje hebben ze kapot gemaakt. Het was ook geen goed eitje denk ik want toen ik de kooi even snel moest aanpassen voor het broedhok, kwam er direct een deukje in toen ik hem echt krankzinnig voorzichtig oppakte.
Ze zijn erg veel van de eieren af en de eitjes voelden ook koud dus ik denk dat het inderdaad gedoemt is te mislukken. Toch jammer want het leek me ineens wel heel leuk.
Iemand die me kan vertellen hoelang ze ongeveer van de eitjes af kunnen zijn?
Groetjes Hylke